Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Constatările CNA în cazul Fundaţei…

Constatările CNA în cazul Fundaţei „Mircea Eliade”

În urma audierii de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a mai multor persoane aflate la conducerea liceului L.T. „Mircea Eliade”, dar și a celor care stau la baza Fundaţiei, CNA a identificat persoana care tipărit şi distribuit anunţul în 700 de exemplare. Este vorba despre un membru al Consiliului Fundaţiei care a recunoscut că el a fost cel care a multiplicat avizul, iar ulterior l-a transmis mai multor pedagogi pentru răspândirea acestora elevilor şi părinţilor.

În urma audierii contabilului Fundaţiei, CNA a constatat colectarea a 74 570 de lei doar în cinci zile de la data difuzării anunţului. Din informaţia prezentată de contabil, reiese că 41 de părinţi au achitat sume între 260 de lei şi chiar 5000 de lei în contul Fundaţiei. Totodată, contabilul a informat ofiţerii CNA că banii nu au fost utilizaţi şi că nu cunoaşte pentru ce anume au fost colectaţi.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către vicedirectorul CNA, Cristina Tărnă, printre cei care stau a baza Fundaţiei L.Teoretic „Mircea Eliade” se numără și cadre didactice ale liceului, care, potrivit legii, nu pot beneficia de mijloacele din patrimoniul fundaţiei. Totodată, printre scopurile statutare ale fundaţiei se numără şi susţinerea materială şi financiară a corpului didactic. „În acest caz, există o contradicţie vădită dintre calitatea pe care o au fondatorii în raport cu liceul, scopule statutare ale fundaţiei şi prevederile legale referitoare la fundaţii”, a precizat aceasta.

CNA a mai constatat încălcarea Ordinului Ministerului Educaţiei nr.120 din 25 februarie 2010 „Cu privire la măsurile suplimentare de prevenire a corupţiei în instituţiile de învăţămînt”, care interzice colectarea ilicită a mijloacelor financiare în şcoli şi implicarea cadrelor didactice şi a membrilor echipei manageriale în aceste procese. S-au constatat şi încălcări în procesul de înregistrare a statutului fundaţiei liceului vizat.

Specialiştii afirmă că majoritatea covârşitoare de 96% din toţi părinţii întrebaţi spun că fac plăţi prin intermediul asociaţiilor părinteşti. Convinşi sau constrânşi, părinţii ajung să acumuleze bani în folosul instituţiilor unde învaţă copiii lor. 57% din părinţii întrebaţi afirmă că plăţile cerute în cadrul şcolii reprezintă o sumă mare, pe care nu şi-o pot permite sau că fac eforturi financiare pentru a achita aceşti bani. 53% din ei au recunoscut că ar refuza plăţile dacă ar putea să aleagă, deoarece învăţământul este gratuit. Aproape 21% din elevii întrebaţi au spus că atunci când părinţii colegilor lor nu achită plăţile cerute la şcoală, ei sunt marginalizaţi de alţi colegi de clasă, certaţi public, trataţi nepoliticos şi subapreciaţi de profesori. Riscurile la care se expun copiii constrâng libertatea părinţilor atunci când aleg să facă plăţile cerute la şcoală sau nu.

Potrivit estimărilor specialiştilor, în anul 2012 sumele de bani acumulate de la părinţii elevilor încadraţi în instituţiile de învăţământ primar şi secundar general au constituit peste 1,7 miliarde de lei, dublâd bugetul public alocat în aceleaşi scopuri. Practic, la fiecare leu alocat de stat, părinţii au contribuit cu încă un leu. Aproape 80% din părinţi susţin că oferă bani pentru reparaţii, aproape 70% din părinţi susţin că banii pe care îi plătesc se cheltuiesc pentru cadouri profesorilor şi suplimente salariale, 23% – susţin că banii sunt direcţionaţi pentru procurarea de bunuri pentru şcoală, 20% – că se investesc bani în meditaţiile copilului.