Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   au fost deconspirate două filiere…

au fost deconspirate două filiere de distribuire a drogurilor în închisori

Angajaţii Direcţiei antidrog din cadrul Direcţiei generale servicii operative a MAI au deconspirat două filiere de distribuire a drogurilor în locurile de detenţie. Cazurile au fost documentate  pe parcursul lunilor septembrie-octombrie 2010.
În urma cercetărilor de specialitate au fost identificate şi reţinute două persoane, implicate în afaceri cu droguri.
În primul caz este vorba despre un chişinăuian de 37 de ani, domiciliat în sectorul Botanica. Suspectul a fost surprins de forţele de ordine în momentul în care transporta circa 20 grame de „parventină” (substanţă narcotică lichidă, similară cu opiumul). Potrivit cercetărilor poliţieneşti acesta urma să introducă drogurile ilegal în închisoare, la solicitarea unora dintre deţinuţi. La domiciliul „afaceristului”, oamenii legii au depistat un adevărat laborator de preparare a drogurilor. Din locuinţă au fost ridicate trei borcane cu paie de mac, din care ar fi putut fi extrase circa 400 ml de opium, 20 grame de marijuana, o eprubetă cu urme de droguri, diluant şi diverse ustensile utilizate la fabricarea drogurilor. Audiat de poliţie, suspectul nu a putut da nicio explicaţie clară asupra celor întâmplate.
În cel de-al doilea caz este vorba despre un locuitor al satului Corjova, raionul Criuleni, care a fost reţinut în flagrant, în momentul în care vindea 5 000 gr de marijuana. După mai multe achiziţii de control, bărbatul a căzut în plasa ofiţerilor antidrog, urmând să se îmbogăţească cu 6000 de lei şi un telefon mobil. Poliţia presupune că bărbatul primea comenzi din penitenciare, după care găsea un intermediar şi transmitea drogurile.
Un alt caz legat de afacerile cu droguri a fost înregistrat de ofiţerii antidrog în comun cu colegii de la Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger” a MAI. Este vorba despre un bărbat, originar din raionul Soroca, care a fost reţinut în momentul în care comercializa marijuana unui ofiţer sub acoperire. Potrivit cercetărilor poliţieneşti, suspectul era specializat în creşterea, prelucrarea şi realizarea marijuanei persoanelor implicate în contrabandă cu droguri. Costul unui pahar de narcotice ajungea până la 300 de lei. Poliţia presupune că în afacere ar fi implicată întreaga familie a tipului, fapt care urmează a fi stabilit.
În toate cazurile persoanele suspecte sunt cercetate în vederea iniţierii unei cauze penale şi atragerii la răspundere conform legislaţiei. Poliţia continuă investigaţiile pentru a stabili toate circumstanţele şi persoanele implicate.