ZdG la Ziua Abonatului

255-ziuaLuni, 30 octombrie, în incinta întreprinderii Poşta Moldovei a avut loc Ziua Abonatului. Oameni, tineri sau mai în vârstă, s-au abonat contra unor preţuri accesibile la cele mai populare ziare din R. Moldova. Pentru echipa ZdG a fost o zi plină de întâlniri şi emoţii. De Ziua Abonatului, ziarul şi-a făcut prieteni noi, consolidându-şi şi vechile prietenii.

Ziua a început mai devreme ca de obicei, pentru că la Poşta Moldovei, zeci de oameni erau în aşteptarea unor abonamente la super preţuri. Atmosfera din incinta instituţiei era una festivă. Panouri ale celor mai importante publicaţii dominau încăperea. Oamenii priveau ziarele, le citeau, le analizau, apoi alegeau publicaţia care, în 2010, ar putea deveni principala sursă de informare pentru ei.

Ziarul de Gardă a fost în centrul atenţiei. Oameni de diferite vârste s-au apropiat pentru a ne saluta sau pentru a ne cunoaşte. Vechii prieteni ne-au mulţumit pentru ediţiile anterioare ale ziarului, s-au abonat pentru încă un sezon de investigaţii şi ne-au urat succes în lupta inegală contra corupţiei. Cei care ne-au văzut pentru prima dată, au luat mai multe numere de ziare, intrigaţi de denumirea acestuia, dar şi de titlurile pe care le-au putut zări în interiorul ziarului, timp de câteva minute, cât au stat lângă noi.

Reporterii ZdG au fost asaltaţi de persoane care se confruntă cu nedreptăţi chiar şi în interiorul Poştei. Ana Tofan, împreună cu mama sa, ne-au comunicat un recent caz de corupţie, cu implicarea funcţionarilor de la Ministerul Culturii și ne-au rugat insistent să investigăm problema, pentru ca vinovaţii să fie până la urmă traşi la răspundere.

De noi s-a apropiat şi Morari I. , o altă persoană care, de mai mult timp, se confruntă cu nedreptăţi. Mai în glumă, mai în serios, acesta ne-a spus că, anul următor, ar putea fi ultimul din viaţa sa în care se va mai abona la ziare. Bărbatul a ajuns la această concluzie sătul de faptul că, deşi presa scrie şi demască cu regularitate acte de corupţie, statul, sau mai bine zis, instituţiile abilitate să se autosesizeze, uită să facă acest lucru, sau nu fac asta din rea voinţă. Ce rost mai are să scrii sau să citeşti, dacă totul e zadarnic? – se întreba el.

De masa ZdG se apropiau şi persoane care se arătau interesate să cumpere un ziar, fără a şti că, la 30 noiembrie, e Ziua abonatului. Atunci când auzeau că ziarele sunt pe gratis, cereau să le oferim mai multe numere, fiind, sperăm, înfometaţi de informaţie.

De la unele persoane am primit şi sfaturi despre cum ar putea fi înbunătăţit ZdG. Alţii, în încercarea de a alfa dacă suntem susţinuţi de vreun partid politic, veneau şi întrebau: “ai cui sunteţi?”. După ce auzeau că suntem “ai nimănui”, adică un ziar independent, cei care, probabil, citesc doar presa de partid plecau spre “Comunistul”. Cei mai mulţi, însă, rămâneau pentru discuţii şi abonamente. Cei care s-au abonat la ZdG, au primit cadouri, pentru a fi mai aproape de noi. După o zi plină, ne-am despărţit de vechii şi noii cititori pe la ora 15.00, cu promisiunea că neapărat vom reveni şi la anul.

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *