Stăpânii din umbră ai ZdG

Jurnalistul anului 2012, Cel mai bun reporter al anului, Cel mai bun fotoreporter al anului, Cel mai bun documentar local, distincţie pentru cea mai bună promovare a drepturilor omului – acestea sunt câteva dintre premiile care au ajuns în acest an în redacţia ZdG. Totodată, membrii echipei noastre au scris câteva mii de articole, au realizat circa 50 de reportaje video, câteva zeci de emisiuni radio, produse care au fost urmărite de cetăţeni din peste 70 de state ale lumii. Pentru a înţelege mai bine jurnalismul, membrii echipei au efectuat 15 vizite de studiu în ţări de pe 4 continente.

La final de an, fiecare instituţie îşi face ordine în planuri şi realizări. Aşa am făcut şi noi. Iată ce am reuşit.

Pe parcursul anului am elaborat acest ziar, în care am scris peste 500 de articole despre corupţie, conflicte de interese, nepotism, furturi şi delapidări ale bunurilor publice. Alte peste o mie de articole au vizat drepturile omului în R. Moldova. Am scris şi despre artă, cultură, cărţi, înţelepciune, bunătate, dar poate mai puţin decât am fi vrut. Din păcate, corupţia şi crimele împortiva drepturilor omului ne-au ocupat prea mult spaţiu, mai mult decât am fi dorit, uneori.

Care a fost efectul muncii noastre? Credem că a fost unul bun. Chiar dacă nu am reuşit să cauzăm demisia unor înalţi demnitari, cu siguranţă am obţinut anchetarea unora dintre ei, cu tulburări de dispoziţii în Guvern şi în Parlament. Şefii legislativului au făcut declaraţii “de cârpă” despre ZdG, în schimb liderii europeni consideră că presa din Moldova trebuie să rămână critică la adresa guvernării.

“Splendid, faceţi mai mult”

“Personal cred că ZdG face o muncă splendidă, chiar vă încurajăm să faceţi şi mai mult, vă încurajăm să continuaţi, chiar dacă vi se pun piedici. Atât noi, la Delegaţia UE, cât şi colegii noştri de la Bruxelles avem nevoie de activitatea jurnaliştilor de investigaţie, e un lucru important pentru societate”, a declarat în contextul acelor atacuri parlamentare Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Europene la Chişinău.

În fine, nu doar reprezentanţii corpului diplomatic străin consideră că ZdG îşi face munca bine. Pe lângă sutele de scrisori şi apeluri de la cetăţeni, care ne mulţumesc şi ne încurajează în lupta cu corupţia, există şi instituţii care apreciază munca noastră.

În decembrie, curent, Clubul de presă din Chişinău, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Comitetul pentru Libertatea Presei au desemnat cei mai buni 10 jurnalişti ai anului 2012. Printre ei s-a numărat şi colegul nostru, Victor Moşneag.

Gala de Premiere a celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a oferit în acest an Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii TV Locale pentru filmul “Murind în aşteptare”, realizat de Alina Radu. “Pentru că este foarte profesionist din toate punctele de vedere: regie, imagine, subiect și pentru că are un impact major asupra societății ca subiect. Filmele de investigaţie documentară trebuie susţinute”, au conchis membrii Juriului.

De Ziua Internaţională împotriva discriminării, Asociaţia Presei Independente (API) a anunţat rezultatele concursului de materiale jurnalistice la tema promovării drepturilor persoanelor din grupurile defavorizate. Colega noastră Olga Bulat a luat premiul doi pentru reportajele de investigaţie “Deţinut cu paralizie cerebrală infantilă condamnat pentru circulaţia drogurilor”, “În detenţie visa lumina zilei” şi “Oamenii-fluturi”. Olga a luat de curând şi premiul trei în cadrul concursului “Reforma de descentralizare în mass-media”.

La începutul anului 2012, au fost desemnaţi câştigătorii concursurilor anuale interne ale Asociaţiei Presei Independente (API) la diferite categorii. Reporterii ZdG au luat două premii. La categoria “Cel mai bun reporter” a fost premiat Victor Moşneag, în special pentru “Dosarul BAC-ului: Corupţie şi interese”. La categoria “Cea mai bună fotografie” câştigător a fost desemnat Nicolae Cuşchevici pentru fotografia “O rugăciune”, publicată la 16 iunie 2011, care îl reprezintă pe Mihai Godea, pe atunci candidat independent la funcţia de primar general al Chişinăului, la funeraliile preşedintelui Federaţiei de Tenis, Igor Ţurcan, decedat în urma exploziei unei maşini lângă sediul federaţiei.

Printre premianţii Fundaţiei poloneze “Reporteri pentru reporteri”, s-au numărat în acest an trei reporteri de la ZdG.

Jurnalişti de investigaţie din 10 state la Chişinău

Ca să facă faţă standardelor jurnalistice, reporterii ZdG participă la diverse traininguri şi vizite de studii. În 2012, ZdG, în colaborare cu Organizaţia pentru mass-media din Europa de Sud-Est SEEMO, a organizat o conferinţă internaţională, care a întrunit la Chişinău reporteri din 10 state.

Totodată, şi membrii echipei noastre au vizitat SUA, România, Georgia, Cehia, Italia, Polonia, Germania, Turcia, Austria, Bosnia, Turkmenistan, Norvegia, Tanzania, în toatal 13 state de pe 4 continente. Reporterii au vizitat redacţii şi au discutat cu experţi în mass-media din lumea întreagă.

Pe lângă Ziarul de Gardă, echipa noastră produce deja al doilea an şi programul săptămânal de investigaţii în format TV “Reporter de Gardă”, care este pus pe post la “Moldova 1” în fiecare zi de joi la ora 22.20. Iar din acest an, am lansat şi programul de investigaţii radiofonice “Reporter de Gardă”, care este emis în fiecare zi de sâmbătă la postul naţional “Radio Moldova”. Desigur că am fost activi şi on-line în acest an, pe www.zdg.md şi pe www.reporterdegarda.md, unde am acumulat lunar vizitatori din peste 70 de state ale lumii.

Suntem o echipă mică, dar am reuşit să facem multe. Nu atât de multe încât să reuşim să răspundem la toate scrisorile şi apelurile cititorilor noştri. Dar dacă nu am scris despre toate plângerile cetăţenilor, asta nu înseamnă că apelurile şi scrisorile lor nu ne ajută, ba dimpotrivă – aşa înţelegem că munca noastră este necesară şi asta ne mobilizează la şi mai mult.

În final, trebuie să spunem cine sunt finanţatorii care au susţinut Ziarul de Gardă, dar şi programul nostru TV, radio şi paginile web. Pe lângă cele câteva mii de abonaţi ai ZdG, care oferă redacţiei câte 1 leu la fiecare număr de ziar, există un şir de organiaţii străine care au acceptat să finanţeze proiectele înaintate de redacţie, susţinând astfel un grup de reporteri independenţi. Le mulţumim tuturor şi aşteptăm cu nerăbdare anul jurnalistic 2013.

Echipa ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Deportatul

  Felicitări pentru echipa ZDG!
  Mie tare îmi plac editorialile ZDG.
  Dar e regretabil că editorialile ZDG sunt citite doar numai de căteva sute de cititori, însă unile “investigaţii” despre Cutărescu, X, Y de mii (uneori şi peste 10 mii) de cititori. Cu atît mai mult că unile din aceste “investigaţii” informaţia este luată cu încălcarea normilor jurnalistice doar dintr-o sursă. Jurnalistul primeşte şi premiu de la asociaţii de jurnalişti, aceştea revoltîndu-se dacă cineva vorbeşte despre normile deontalagice a jurnalismului.
  S-au revoltat Asociaţiile de jurnalişti împotriva Dlui Ghimpu (PL) pentru că doar şi-a expus părerea (http://www.zdg.md/stiri/ongurile-de-media-cer-politicienilor-sa-se-abtina-de-la-presiuni-asupra-jurnalistilor#more-53280) «Eu cred ca era corect ca, în cazul dat, Ziarul de gardă să-l invite pe domnul Donciu, să-i pună întrebări la informaţia de care dispun, să clarifice şi apoi să publice materialul»
  Repet că nu a-l ştiu pe Donciu, nu a-l apăr.
  Dupa părerea mea, conştient sau inconştient, “Investigaţia” jurnalistului şi parerile Asociaţilor jurnaliştilor par a fi comandă politică antiPL, antiGhimpu.
  Şi totuş ZDG rămâne pentru mine cel mai preferat ziar, pe lîngă “Timul” şi “Vocea Basarabiei” (cu excepţia politrucului, NEjurnalistului, A. Gherasim)
  Doresc toate cele bune colectivului ZDG în noul an 2013!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *