Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Pomii exotici din grădina familiei…

Pomii exotici din grădina familiei Bantoş

A început să crească flori şi pomi fructiferi dintr-o simplă curiozitate şi pasiune de a îngriji şi creşte plantele. „Port această pasiune de-a lungul întregii mele vieţi. Au trecut peste 25 de ani de când am început să am grijă de plante şi tot nu mă las”, ne spune Oleg Bantoş din Ialoveni.

„Grădina din jurul casei este paradisul familiei, unde am plantat peste 100 de soiuri de flori, palmieri şi pomi exotici”, povesteşte bărbatul, care pe lângă grădina de flori pestriţe şi parfumate se mândreşte şi cu pomii de lămâi şi rodii, care sunt la mare căutare printre localnici şi toţi cei care află despre mica lor afacere, care are un gust acrişor de citrice. „Deşi sunt plante exotice, treptat acestea s-au acomodat la condiţiile climatice din R. Moldova. Astfel, ele pot rezista şi la temperaturi joase. S-au acomodat atât de bine, încât unii pomi ajung să dea anual o roadă de peste 150 de fructe”, ne spune bărbatul cu părul uşor încărunţit şi ochi de un gri care prinde o licărire de fiecare dată când începe să vorbească despre plante.

Astfel, începând cu luna ianuarie, martie, membrii familiei Bantoş nu mai sunt nevoiţi să cumpere citrice din magazine, e suficient să intre în grădina de iarnă şi să-şi culeagă câteva lămâi pentru un ceai fierbinte şi delicios.

Pe lângă citrice, Oleg Bantoş mai cultivă şi rodii. „Primii puieţi de rodii i-am adus din Crimeea. Treptat, din practică, am început să înţeleg de ce au nevoie ca să crească cât mai bine. Tot prin experienţă am aflat că rodiile au nevoie de perioada de repaus în timpul iernii, timp în care pomul trebuie păstrat într-un loc răcoros şi fără lumină, cum ar fi în beci. Iar la începutul primăverii pomul poate fi scos afară, la lumină, şi el începe să crească şi să înflorească abundent”, explică Oleg, care este agronom, specializat în protecţia plantelor.

517-lamaiMembrii familiei au încercat să crească şi banane, dar au renunţat când au văzut că nu reuşesc să facă faţă cerinţelor arborelui, care are nevoie de temperaturi şi umiditate foarte mare.

Pe lângă pomi fructiferi, familia Bantoş mai creşte şi zeci de soiuri de flori. „De obicei plantăm ceea ce se întreabă, însă mai îngrijim unele flori care ne plac mult şi, deşi nu se cumpără, le iubim şi ne bucurăm de culorile şi parfumul lor”, mărturiseşte omul.

Familia are deja şi cumpărători fideli. „Oamenii povestesc despre noi, vin în grădina noastră şi-şi aleg plantele care le plac cel mai mult. Deşi le explicăm cum trebuie să îngrijească de o plantă sau alta, totuşi, preferăm să ţinem legătura cu cumpărătorii noştri. Aşa că, dacă e nevoie, mă pot suna în orice zi şi la orice oră să mă întrebe ce au de făcut ca aceasta să crească mai bine”, adaugă Oleg Bartoş.

„Cresc plantele mai mult pentru suflet, nu pentru bani. Sunt un om cu adevărat fericit. Toată ziua sunt printre flori şi copaci. Cum să trăieşti şi să nu creşti vreo plantă, sau măcar să o admiri?”, se întreabă bărbatul, privind florile din jur, pe care le-a adus la o expoziţie din Cimişlia.

Potrivit lui, grădina lor a atras privirile vecinilor, care în scurt timp au început şi ei să crească câte ceva. „Eşti fericit când vezi că oamenii preiau de la tine lucruri frumoase”, explică agronomul.