Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Plan anticriză cu costuri reduse

Plan anticriză cu costuri reduse

Proiectul planului de stabilizare şi relansare economică a R. Moldova se bazează pe stabilizarea finanţelor publice, relansarea creşterii economice şi asigurarea protecţiei sociale a cetăţenilor. Pentru implementarea acestei strategii, Guvernul va trebui să investească minimum 12 miliarde de lei, s-a anunţat în cadrul conferinţei ce a urmat sedinţei comune „Guvernul Republicii Moldova şi partenerii de dezvoltare”.

În cadrul sedinţei s-a discutat despre situaţia economică a Moldovei şi despre planul anticriză al Guvernului Filat. Analiza oferită de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Ministerul Finanţelor a demonstrat că situaţia în care se află Moldova este şi mai gravă decât se vorbea anterior, iar acest fapt se datorează nu doar crizei mondiale, dar şi lipsei măsurilor necesare, care trebuiau adoptate atunci când a început criza.

„Problema nu se referă doar la buget. În primă instanţă avem o problemă la capitolul funcţionalitatea instituţiilor statului şi lipsa principiilor în baza cărora procesele economice urmează nu numai să fie funcţionale, dar şi eficiente. În consecință, avem probleme inclusiv sub aspectul implementării politicii ce ţine de protecţia socială. Toate aceste reforme, pe care urmează să le aplicăm, presupun costuri. Donatorii noştri, împreună cu noi, vom identifica sursa de finanţare şi de minimalizare a impactului acestor reforme şi costuri asupra celor care sunt cei mai vulnerabili”, a declarat prim-ministrul Vladimir Filat.

Totodată, prim-ministrul a concretizat că nu este corect şi nici eficient ca să punem în seama donatorilor problema R. Moldova. „Împreună urmează s-o rezolvăm, să parcurgem această etapă asumându-ne acţiuni şi costuri, pe alocuri necesare, fiindcă în urma acestor reforme noi urmează să avem instituţii ale statului funcţionale. Acesta este scopul nostru, care în consecințţă urmează să ofere beneficii pe care le merită cetăţeanul nostru”, a spus Vladimir Filat.

Martin Raiser, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ucraina şi Belarus, a declarat că partenerii externi, prezenţi la eveniment, au venit în Moldova cu intenţia de a încerca în cel mai bun mod să acorde asistenţă ţării şi prin recomandările pe care le oferă Guvernului în elaborarea unui plan care să aibă costuri reduse. Acesta este convins că anume un astfel de proiect va putea obţine finanţarea partenerilor din afară. Raiser a ţinut să menţioneze că sentimentul pe care l-au avut toţi cei prezenţi la eveniment a fost că Moldova se află în faţa unei oportunităţi imense pentru a lua decizii în vederea prosperităţii şi unui viitor mai bun.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a explicat că măsurile planului anticriză sunt prevăzute în medie pentru 2 ani, iar primele estimări arată că implementarea acestora va costa minimum 10% din PIB, aproximativ 6 miliarde de lei pe an. „Experienţa altor ţări a arătat că de fapt alocarea acestor resurse, complementate de acțiuni de îmbunătăţire a mediului de afaceri, de atragere a capitalului privat, care nu necesită resurse, ci voinţă şi organizare, vor asigura efectul pe care îl scontăm”, a declarat Lazăr. De asemenea, ministrul economiei consideră important ca declinul economic să fie stopat până la sfârşitul anului curent, iar pentru anul viitor, acesta preconizează o creştere economică de 3-4%, în cazul unui scenariu ambiţios.

Prim-ministrul a dat asigurări că până pe data de 26 octombrie, înainte de semnarea acordului-memorandum cu FMI, va fi făcută o prezentare amplă a condiţiilor în baza cărora se va semna, astfel încât şi societatea civilă să se pronunţe pe marginea acestora.

La şedinţa comună „Guvernul R.Moldova şi partenerii de dezvoltare”, organizată de Banca Mondială, a participat întreg cabinetul de miniştri, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai ambasadelor acreditate la Chişinău.

T.E.