Îmbulzeală şi taxe exagerate la DAED

266-daed1Peste o sută de oameni se îmbulzesc zilnic la ghişeele Direcţiei Audienţă şi Eliberarea Documentelor (DAED), amplasată pe str. Mihail Kogălniceanu din Chişinău, solicitând eliberarea unor certificate de stare civilă. Totodată, oamenii care stau în rând, încă de la orele 06.00 dimineaţa, se confruntă şi cu taxele exagerate, decise de Guvern, pentru eliberarea documentelor.

Zilnic, DAED eliberează 700 de certificate de stare civilă.

Certificate de naştere şi de deces, certificate de căsătorie şi alte asemenea acte sunt solicitate săptămânal de un număr mare de cetăţeni. În aceste condiţii, de câţiva ani deja, urmărim o îmbulzeală excesivă la sediul DAED. Aceasta, însă, nu este singura problemă cu care se confruntă cetăţenii atunci când ajung să solicite un document.

Suma de bani depinde de termenul de eliberare

Taxele pentru eliberarea unui document diferă în funcţie de termenul de eliberare. Astfel, un certificat despre starea civilă, eliberat în termen de 2 luni, este gratuit. Acelaşi certificat, perfectat în termen de 30 de zile, costă 40 de lei. De 10 ori mai mult, adică 400 de lei, solicitantul va scoate din buzunar dacă va dori ca documentul respectiv să fie eliberat timp de o oră. Aceste taxe, stabilite prin Hotărâre de Guvern, sunt exagerate, în opinia mai multor oameni care stau în rând la sediul DAED.

Pe o bancă din faţa DAED, Ana Sâli, o femeie din raionul Hânceşti, aştepta să-i vină rândul la ghişeu ca să se programeze pentru o altă zi, în care să depună pachetul de acte, ca, într-un final, să obţină cele două certificate de naştere de care are nevoie.

«Am mai fost o dată. Atunci nu era aşa încurcătură. Eram primiţi fără programare. Acum am cheltuit 100 de lei numai pe drum. Dar ce să facem? Nu noi stabilim taxele», a spus Sâli. Femeia susţine că, din cauza rândurilor, este pusă în situaţia să plătească 135 de lei pentru un certificat eliberat timp de 5 zile.

“Important! Începând cu 1 martie 2010, primirea cererilor pentru eliberarea documentelor de stare civilă se va efectua conform programării prealabile. Programarea se va face la ghişeele DAED”, se arată într-un anunţ lipit pe fereastra instituţiei. Procedura de programare îi enervează pe oameni. Aceştia trebuie să piardă mai multe zile pentru a obţine documenentul necesar. Astfel, cetăţenii sunt puşi în situaţia să scoată mai mulţi bani pentru un certificat şi să aplice la o oră anume.

266-daed2DAED – o afacere profitabilă

Ion Musteaţă a venit din Ialoveni pentru a solicita duplicatul certificatului de căsătorie, pe care l-a pierdut acum un an. Acesta spune că activitatea de la DAED este o afacere profitabilă. De fapt, bărbatul se mai arăta nemulţumit că a aplicat la o oră, dar aşteaptă deja de trei ore. “Am plătit 400 de lei. Mi-au spus că într-o oră îmi eliberează documentul. Am depus documentele la ora 09.00 şi acum este 12.00. Începe pauza de masă. E o afacere profitabilă, nu altceva”, mai spune solicitantul.

Toate nemulţumirile oamenilor, adunate la pachet, le-am discutat cu şefa DAED, Silvia Cotici. “De luni, 1 martie, am început procesul de programare. Vine omul, se programează, i se dă un talonaş, în care este indicată ziua în care să se prezinte, şi pleacă. Această procedură a fost stabilită din cauza numărului mare de solicitanţi. Zilnic, înregistrăm şi eliberăm circa 700 de documente. Uneori, ajungem şi la o mie, asta pentru că sunt cetăţeni care depun câte 10 cereri odată”, afirmă Cotici.

Problema Guvernului

Şefa DAED a mai adăugat că taxele sunt problema Guvernului. “Taxele sunt confirmate de Guvern. Sunt acte care se eliberează gratuit, timp de o lună. Dacă omul îşi planifică din timp de ce fel de acte are nevoie, depune cererile şi primeşte actele la un preţ de 10 lei, plătind doar taxa de stat. Dar dacă el stă acasă şi se trezeşte dimineaţa că are nevoie de document, atunci e clar că o să dea la urgentare. Deja astea sunt problemele lui”, declara sursa.

Totodată, pentru a evita fluxul de oameni care se îmbulzesc în rând la ghişee, Silvia Cotici a ţinut să precizeze că, până la sfârşitul lunii martie, cetăţenii interesaţi vor avea opţiunea să se programeze on-line. Aceasta a mai spus că sunt mai multe opţiuni prin care oamenii pot să îşi rezolve problemele, însă ei nu se informează şi vin grămadă la sediul DAED din capitală. “Oamenii vin la noi, stau în faţă şi aşteaptă, pe când oricie cetăţean poate fi deservit la locul de trai, adică îşi poate perfecta actele la oficiul de stare civilă din raion. Acolo sunt aceleaşi taxe ca şi aici”, a conchis şefa DAED.

Taxe standard

În opinia lui Viorel Furdui, expert IDIS “Viitorul”, e necesar de a îmbunătăţi condiţiile de obţinere a documentelor la DAED. “Vin oameni de prin Briceni sau Cahul şi stau la rând încă de pe la 02.00 noaptea. Deseori, funcţionarii acestei instituţii îşi bat joc de oameni, spunându-le că nu vor obţine documentele”, spune Furdui.

El consideră că astfel funcţionarii îi pun pe oamenii în situaţia de a scoate mai mulţi bani din buzunare. “Ar fi bine să existe o taxă standard. Oamenii sunt puşi în asemenea situaţii, încât sunt nevoiţi să aplice la opţiunea de urgentare şi să plătească mai mult pentru un certificat. Iar ca oamenii să nu se deplaseze dintr-un colţ al republicii în altul, e necesar de deschis mai multe ghişee în teritoriu. Soluţii pentru aceste probleme pot fi găsite, dar trebuie să vrea cineva acest lucru. Ministerul trebuie să acorde o atenţie mai mare la tot ce se întâmplă la DAED”, a opiniat Furdui.

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. xxx

  Nu pot intelege, din ce an sunt pozele de mai sus… De unde ati lipit frunze verzi pe foto?
  D-lui V. Furdui: De ce fel de ghisee vorbiti DVS, doar Cotici a spus clar, ca documente se pot obtine si la locul de trai. Nu sunt tot ca niste ghisee?????
  Eu, personal am obtinut documentele necesare prin internet. Dar, este si telefon.. Sunt fel de fel de servicii suplimentare!
  INFORMATIVA!!!

 2. Animal Planet

  Cotici fa ordine la DAED. Acolo e dezordine-dezorganizare totala. nu e de az, e demult timp. Conducerea statului s-a schimbat dar acolo tot bardac a rams….. Bravo ziarul de garda. celelalte ziare trebuie sa ia exemplu de la voi. sunteti cei mai buniiiii….

 3. Marian

  E o batjocura totala! Sunt peste hotare cu sotia si am facut procura ca tatal meu sa obtina certificatul de casatorie. S-a dus la locul de trai dar acolo n-au vrut sa primeasca actele invocand diferite cauze… In sfarsit a ajuns ls Kogalniceanu si acolo au acceptat, dar pana la urma tot a fost trimis la Botanica ca sa obtina certificatul: la Kogalniceanu a platit 150 si la Botanica cam tot atat. Se pune intrebarea pentru ce sunt atatea taxe, si in genere pe ce baza au fost ele calculate?!?!? In SUA ca sa obtii o copie oficiala a certificatului de casatorie am platit vreo $4 si a durat vreo 20 de minute…. Taxele trebuiesc revizuite si puse doar pentru a acoperi costurile, caci bugetul de stat deja trebuie sa prevada salariile acestor functionari!

 4. Panait

  Asta e cea mai buna intrebare Marian: pe ce baza a fost calculat costul eliberarii unui document? Astfel de intrebare merita pusa in legatura cu oricare birocratie de stat, fie ca e DAED, fie ca e o ambasada straina sau orice. Prea des auzim de niste cifre exagerate, nascocite in mod arbitrar. Asta e un fel de bataie de joc.

 5. Mirela

  Fiecare in parte are dreptate, mai ales referitor la taxe, dar! de ce sa ne plingem pe faptul dificultatii obtinerii unui act daca nu suntem in stare sa le pastram pe cele originale, or daca am obtinut un duplicat, de ce sa mai facem nenumarate!? cred ca ar trebui mai responsabil sa ne atirnam fata de acte oficiale si sa fim recunoscatori ca legea permite atit de usor sa obtinem duplicate si sa nu le restabilim pe cale judecatoreasca. In plus, termene de urgentare ca in MD rar gasesti in Europa, minim o luna, si nimeni nu inainteaza pretentii! Mai exista si OSC care elibereaza aceleasi acte de stare civila cu aceeasi putere juridica.Bine spus mai sus, INFORMATI-VA. Pentru cei din SUA, DVS ati parcurs procedura de transcriere a actului de casatorie,reesind din cele relatate mai sus, de aceea a si fost trimis tatal dvs la OSC Botanica. ar fi bine sa consultati site-ul SSC, sa cititi si cred ca multe intrebari vor disparea. In concluzie doresc tuturor cetatenilor RM sa fie mai responsabili si sa se informeze mai in detaliu.

 6. haz de necaz

  Taxe exagerate!? toate documentele la 30 de zile sunt gratuite. Ati inteles gresit!!!
  Cititi legea română ce prevede!!!
  Sanctiuni
  “Pierderea si deteriorarea certificatelor de stare civila se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 la 2.000.000 lei, conform legii nr.119/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.”
  Apropo.. legislatia română nu prevede eliberarea doc-lor de stare civila rudelor de gradul I, asa cum prevede legea noastra! Cu cit mai multa democratie le dai moldovenelor, cu atit mai mult se urca in cap. Intotdeauna ceva le place.
  P.S. Cum sa scape DAED de rinduri?! Sa elibereze certificate numai titularului actului de stare civia, conform art.8..
  ATUNCI VE-TI VEDEA CUM ESTE LEGEA DIN TARILE EUROPENE.

 7. sunnyola

  Da, exista posibilitatea sa dai comanda de actele de stare civila prin internet, telefon si posta. E foarte comod si simplu. Dar prin aceste modalitati poti obtine acte care dateaza din 1946. Calelalte – la DAED. Confirm ca e un calvar acolo. Bataie de joc, si nu in privinta preturilor, dar a atitudinii si a organizarii. Pana acum, se facea programare la telefon, care era incontinuu ocupat. Se pare ca din aceasta neregula cineva profita din plin. Daca va fi programare online, va fi mult mai bine.

 8. Animal Planet

  Nu comparati R. Moldova cu Romania. Suntem la 20 de ani distanta de ei. Vedeti mai bine care e situatia reala la DAED.

  Altii vorbesc de conditii si spun ca a pierdut documentul. dar sunt si oameni care nici nu l-au avut la mana, a buneilor si vor sa-l solicite. Preturile sunt destul de mari. Ministrul Justitiei trebuie sa verifice tarifele si organizarea la DAED. a fost o problema cu apostila anterior. Au rezolvat se pare. Bravo lor. Acum sa rezolve si aici. Merci domnul e ministru a Justitiei si ministrului Dezvoltarii Informationale pentru ca de azi va apucati sa rezolvati aceasta problema…. in care sufera cetatenii…

 9. pt animal planet

  De ce sa nu comparam legislatia MD cu legile altor tari? Normele de stare civila in Moldova sunt mult mai democratice (prea libere) decit in statele europene.(este concluzia Comisiei europene care a analizat legislatia in acest domeniu). Cred ca RO este cu 20 ani in urma, priviti numai cerintele lor pentru cetatenie si ce atitudine au fata de cetatenii nostri. Acolo, intradevar e HAOS mare, rinduri mari, etc.. De ce nici un ziar nu scrie despre acest fapt?
  Cu apostila sa rezolvat, numai pentru ca majoritatea d-lor de stare civila nu mai necesita apostilare. De aceia nu mai au solicitanti. Dar, de ce Min. Justitiei a impus ca certificatele de stare civila sunt valabile numai 3 luni? Ca omul sa vina iar la DAED??? Si daca nu va dovedi in termen??? “Bravo” Min. Justitiei!!!
  De ce apostila la 6 ore este de un pret de 600 lei??? Nu este un pret prea exagerat pentru o stampiluta, (mai mult ca atit ei nici nu verifica legalitatea documentului). Faceti o comparatie cit efort se depune la DAED si cit efort la Dir. apostilare!!!
  (DAED 30 zile – gratuit/ Apostile 30 zile – 100 lei).

 10. Mara

  am avut si eu nevoie,pentru cà sovieticii ne-au nenorocit numele,l-au adaptat la rusà,cum ar fi “ciorchinà” a devenit “cerkina”,”càlin” a devenit kalin etc.,l-au intortochiat in fel si chip numai sà nu aducà a romàn,stiind ce au fàcut si au adus aici toatà siberia,au pus-o prin oficii si s-au apucat de ciopàrtit,”specialisti” de gàinat.tata,nàscut olaru,rusii l-au fàcut o datà olari,altà datà olar,iar eu am plàtit apoi hirtoagà dupà hirtoagà,schimbind si un sac de acte de nevoie.greseau intentionat si in actele de tip nou ca lumea sà plàteascà iar si iar.dacà nu atestai greseala pe loc,te intorceai a doua zi iar la coadà,iar altà taxà,iar alti bani.o batjocurà nemaipomenità.nu pune nimeni intrebarea:de ce sà plàtim noi greselile specialistilor in vodkà? de ce nu plàtesc starea civilà,daed,ministerul? de ce in lumea civilizatà cine greseste, plàteste,iar in moldova fufele astea de “maldavence” de prin oficii càldute il scurg pe mos ion mereu? de ce atàtea taxe? voi credeti,cà ele stau acolo cu 1000 lei pe lunà? e un biznes ascuns azi de milioane,dar dacà toti se impartesc,de ce ministerul sà-si taie creanga de sub picioare? e o mlastinà peste tot,te inghite si tu nu poti face nimic in tara asta de feti-frumosi si ilene cosànzene,dar toti umiliti dinaintea unei coveti sparte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *