Credinţă şi business la mănăstire

Mii de credincioşi îşi petrec noaptea de joi spre vineri la Mănăstirea “Sfânta Treime” din satul Saharna, Rezina. Aceştia încearcă să se izbăvească de cel rău, să-şi rezolve problemele personale şi familiale şi să-şi tămăduiască trupul şi sufletul. În timpul slujbei, care începe la ora 00.00, liniştea mănăstirii este “furată” pentru câteva ore de zeci de persoane care ţipă şi scandează diferite fraze, s-ar părea trase la xerox.

Există câteva posibilităţi de a ajunge la Mănăstirea “Sfânta Treime” din satul Saharna, Rezina. Te urci la volanul automobilului personal şi, din Chişinău, timp de aproximativ două ore, parcurgi cei 115 km. Sau, dacă plăteşti 43 de lei, te urci în microbuzul care face zilnic ruta Chişinău–Saharna. Dacă şi această variantă nu îţi este pe plac, poţi apela la una dintre numeroasele curse de ocazie Chişinău-Saharna, disponibile în special în zilele de joi. De obicei, preţul pentru un bilet tur-retur e de 110 lei, plecarea la orele 19.00—20.00 şi revenirea în Chişinău, a doua zi, pe la 7-8 dimineaţa. Dacă, totuşi, vrei altceva, te poţi urca în microbuzele sau autobuzele Chişinău-Rezina, disponibile, zilnic, la Gara de Nord din Chişinău. Odată ajuns la Rezina, până la Saharna, unde se află complexul monastic care cuprinde şi Mănăstirea “Sfânta Treime”, ai de mers aproximativ 7 km. Pe jos sau, dacă ajungi până la ora 18.20, cu una dintre cursele Rezina-Saharna, care circulă, practic, din oră în oră.

Drumul spre “izbăvire”

Dacă alegi să mergi pe jos, ai în stânga râul Nistru şi o privelişte care îţi linişteşte sufletul şi te face să uiţi de toate problemele. Te pregăteşte parcă de ceea ce urmează. La distanţe de câteva sute de metri, vezi câte o barcă care vâsleşte, iar pe malul celălalt al Nistrului, câteva animale care pasc. Drumul şerpuit, ascuns după dealuri, te face să crezi că cei 7 km parcurşi ar fi, de fapt, 17. În dreapta ta, la câţiva kilometri de complexul monastic, se înalţă falnic Penitenciarul nr. 17. Puţin mai încolo, începe satul Saharna. Aproape la fiecare poartă stă câte o persoană, parcă aşteptându-şi oaspeţii. Odată ajuns pe  drumul care duce spre mănăstire, ai impresia că ai greşit locul, şi că acesta nu este un drum de ţară. Nu prin calitate, una deplorabilă, ci prin densitatea oamenilor care circulă pe el. Câteva vaci, care vin acasă de la păscut, dar şi zeci de oameni traversează simultan acest drum, unul care pare cu un singur sens. La poarta complexului monastic, te întâlneşti inevitabil cu câţiva cerşetori, care apelează la bunătatea, deloc zgârcită, a celor care vin la mănăstire.

Piaţă sau mănăstire?

Intrând pe tărâmul sfânt, te mai gândeşti încă o dată în ce zi te afli. Nu o să-ţi vină să crezi că este joi, o zi toridă de vară, când unii sunt plecaţi în vacanţă, alţii la prăşit, iar ceilalţi stau ascunşi prin case, de frica soarelui pătrunzător. Curtea bisericii este plină încă de pe la ora 20.00, deşi slujba propriu-zisă demarează abia la miezul nopţii. Oamenii stau în rând pentru a cumpăra lumânări sau alte lucruri bisericeşti. Urci puţin pe drumul care duce spre ieşire. Vezi zeci de oameni care stau în rând pentru a gusta apa din izvorul de pe teritoriul mănăstirii. Puţin mai încolo, în drumul care duce spre peşteri, îţi atrage atenţia un strigăt care-ţi aminteşte de Piaţa Centrală din Chişinău. “Plăcinţele calde la 4 lei!” Lumânările aprinse în peşterile din apropiere şi preotul care te miruieşte îţi aduc însă repede aminte că te afli pe un loc sfânt.

La ieşirea din peşteră, după ce săruţi icoanele şi eşti miruit, calci în picioare mai multe foiţe albe. Dacă le priveşti atent, observi scrise pe ele diferite dorinţe. Persoanele care vin la mănăstire scriu pe aceste foiţe tot ce ar dori să se întâmple cu ele şi familiile lor în viitorul apropiat, în speranţa că dorinţele se vor îndeplini şi vor avea parte doar de sănătate, fericire şi bunăstare.

25 de lei vs Necuratul

După ce mai cutreieri locurile din împrejurime, în jurul orei 22.00, când deja întunericul de afară nu te mai lasă să admiri natura, iar drumurile îţi pun în pericol integritatea fizică, te apropii de locul unde va avea loc slujba de noapte, unde se vor citi Rugăciunile Sfântului Vasile, se va săvârşi Taina Sfântului Maslu şi se va controla cu Sfânta Copie. Rugăciunea Sfântului Vasile se citeşte pentru dezlegarea farmecelor, rezolvarea problemelor personale, familiale şi pentru alcoolism. Taina Sfântului Maslu se săvârşeşte pentru tămăduirea şi vindecarea trupului, iar cu Sfânta Copie – se controlează persoana, daca i s-au făcut sau nu farmece. Pentru a beneficia de Sfântul Maslu, de “controlul” cu Sfânta Copie, dar şi pentru a-ţi fi citit numele de cel care oficiază slujba, trebuie să plăteşti 25 de lei.

Încă de la ora 21.00, majoritatea locurilor din faţă sunt ocupate. Unii, pentru a ajunge cât mai aproape de preotul care citeşte, recurg la diverse şiretlicuri. Până la slujbă, întâlneşti prin mulţime oameni cu diverse probleme.

Biserica, mai presus de medicină

Marina are 18 ani. Se află pentru a doua oară la slujbă. Spune că atunci când a venit pentru prima dată, a luat totul ca pe o glumă. Marina are probleme de sănătate, chiar momente când pur şi simplu nu poate merge. Zice că a fost pe la mulţi medici, atât din ţară cât şi de peste hotare, care însă nu au reuşit să-i pună un diagnostic concret. Marina zice că după  ce a fost miruită data trecută, timp de 2 ore nu a ştiut ce s-a întâmplat cu ea – nu-şi aminteşte nimic din ce s-a întâmplat atunci şi că doar prietenii i-au spus cum s-a comportat. “Mi-au spus că am început a râde, apoi a plânge. Eu însă nu ţin minte nimic. Preotul mi-a spus că mi-a fost făcut, şi din această cauză nu pot merge câteodată. Mi-a spus că am călcat în ceva”, povesteşte Marina, care te îndeamnă să nu iei lucrurile de aici ca pe o glumă şi chiar îţi dă sfaturi cum să te comporţi. “Când ai să vezi că oamenii ţipă, să nu-ţi fie milă de ei. Nici să nu-i priveşti”, zice fata, atenţionându-ne să nu se speriem de ea.

“Nu citi că mă doare capul!”

E aproape ora 00.00. Părintele iese în faţa mulţimii  şi spune că, într-un sat din apropiere, se construieşte o biserică, şi că e nevoie de ajutorul enoriaşilor. După ce îşi încheie mesajul, se aude un ţipăt lung, după care preoţii pornesc cântarea. Aşa începe “celebra” slujbă. Peste câteva minute, ţipetele şi strigătele devin din ce în ce mai frecvente, de parcă eşti parte dintr-un film horor. Nu mai înţelegi dacă e vis sau realitate, dacă oamenii din preajma ta sunt actori sau suferinzi. Cum să-i tratezi? Cu compasiune sau cu regret?  Cert e că, odată cu trecerea timpului, ţipetele se transformă în urlete. “Nu citi că mă doare capul!”, o fată, Olga, este ţinută de ambii părinţi, în timp ce aceasta strigă cu disperare. “Lăsaţi-mă, lăsaţi-mă să mă duc la ea!” Părinţii o întrerup: “Spune cine ţi-a făcut asta, cine?” Fata, se pare, nu-i observă. Peste puţine clipe ţipă iar: “Liza mi-a făcut la nuntă. Nu mă blestema, fa Liză…”.

După Sfântul Maslu, Marina, cea cu care vorbisem anterior, a intrat în starea în care ne atenţiona că se va afla. S-a schimbat la faţă şi a început să râdă, după care să plângă. După o oră şi jumătate, slujba s-a terminat, iar ţipetele deveneau de groază. Zeci de oameni, în marea lor majoritate femei, se zbăteau şi urlau, în timp ce alte câteva persoane încercau să le ţină de mâini.

Sfârşit de vis sau de realitate?

Imediat după terminarea slujbei, mergi la “controlul” cu Sfânta Copie, sau, cum i se mai spune acolo, “Săgeata”. În timpul acestui proces, sunt oameni care încep a ţipa, a tremura sau a scoate sunete de animale.

Pe la 03.00, oamenii se retrag. Cineva pleacă spre aşa-zisul hotel din apropiere, în care sunt câteva camere care oferă condiţii inumane. Chiar şi aşa, locurile sunt limitate. Alţii pleacă spre chilii, la fel cu locuri limitate, puse la dispoziţie de mănăstire. Pentru a ajunge acolo, trebuie să-ţi rezervi un loc din timp. Dacă nu ai loc nici la hotel, nici în chilii şi nici nu ai o maşină unde să aştepţi zorii, ai alte variante: te plimbi sau îţi petreci noaptea la unul dintre cele două baruri din apropiere, unul la vreo 300, altul la vreo 400 de metri de mănăstire. La ieşirea de pe teritoriul mănăstirii, unii imită cele întâmplate, alţii zâmbesc, ceilalţi meditează. Marina a venit să-şi ceară scuze pentru “comportamentul ei”, înainte de a se pierde în mulţime.

Totuşi, indiferent de reacţiile pe care ţi le provoacă Saharna şi toate tainele ei, după asta, poţi spune cu siguranţă că, în viaţă, trebuie să ajungi măcar o singură dată pe aceste tărâmuri, pline atât de mistere, cât şi de privelişti care îţi bucură ochiul.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

29 comentarii

 1. Vladimir B.

  Absolut naucitor reportaj!
  Si carei confesiuni apartine manastirea de la Saharna? Cuvantul ortodox, sau sintagma crestin ortodox, nu apar nicaieri in text…

 2. TTT

  cea mai mare teapa,pe care a luat-o omenirea,e religia.
  a spus drept cine a spus:e opiu,un calmant toxic,care calmeaza tot,si creierul.deci,nu mai ai sansa sa judeci sanatos ce-i cu fiinta ta.de aici si porunca directa a religiei:crede si nu judeca (nu cerceta).
  cum se face in sec.21 ca turme intregi de indivizi sa creada ca,daca a aruncat pe undeva o hartie scrisa cu niste dorinte,calcata in picioare,i se vor indeplini sau i se vor rezolva problemele?
  acel d-zeu,in care crezi cretineste,te-a inzestrat cu un creier sau nu? de ce ti l-a dat,ca sa ragi la poarta noua,ca sa te transformi in patruped si sa uimesti prin prostia si mizeria ta de om?
  toata panarama asta,care o inventeaza popii pt bani,sigur,nu gratis,e demna,chiar obligatorie de implicarea psihiatrului.nu e o problema,ce tine de diavol,e o problema,ce tine de tartaca imbuibata cu droguri si necesita implicarea specialistului,nu a popii.sunt niste escrocherii de secta.in romania popa a scos diavolul dintr-o doamna pana a omorat-o.a luat numai 7 ani in loc de 77.
  toata regizarea asta pana la voma,invatata pe de rost atat de popi,dar si de tiganci,toti sarlatani,cu “ti-a facut”,”ai calcat” (la sigur,in ceva moale),e o escrocherie de proportii pt disperati,care cred in orice neghiobie precum ca s-ar face bine.
  cand omul e vai de capul lui,le incearca pe toate de necaz,dar asta nu inseamna sa te dai in spectacol ca sa-i faci pe plac lui popa.
  zicea cineva pe aici,ca,dupa un astfel de ritual primitiv,a auzit apoi cum popa o probozea pe una pt ca n-a urlat si zbierat mai tare,astfel nu chiar i-a impresionat pe ceilalti gura-casca,adica a esuat circul si cu el si banul.
  sfinti specialisti in farmece,ca sa vezi.dar nimeni nu face un pas,daca nu-l platesti.va imaginati cat banarit se invarteste la astfel de “doftorii” fara taxe,fara a mai sti nici dracul care-i destinatia oficiala? dar neoficiala e luxul,in care se balaceste popimea lacoma,mincuinoasa,lenesa si nesimtita.
  ceea ce avem din belsug mai mult decat scoli si spitale,sunt bancile si bisericile.deci,care criza,biznesul infloreste,banul se stoarce si de pe viu si de pe mort,pt ca pe nenorocirea altora biserica isi umple buzunarul.
  biserica nicicand n-a pledat pt bunastarea oilor domnului,ia aminte si fii om.

 3. dacul

  TTT se vede ca ai fost bine indoctrinat de tatucii tei Lenin si Stalin care au darmat toate bisericile.Nu-i nimic ai doar creierul spalat.
  Dumnezeu exista ,dar nu pentru toti .Cat despre popi sunt popi si popi unii care au chemare si unii care cauta numai banii,dar ei sunt simpli oameni.Stefan cel Mare a facut multe biserici si Dumnezeu l-a ajutat si a tinut tara libera si intreaga pana au venit migratori de la rasarit asa ca tine ,fara vre-un Dumnezeu .

 4. TTT

  dace,
  cand tu vorbesti cu d-zeu,e treaba ta,dar cand d-zeu vorbeste cu tine,pluta si-a luat vant si n-o mai opreste nici popa.
  ti-o fi vorbit,odata ce insisti,l-ai intalnit,esti sigur.imi dai si mie niste coordonate pe unde dracu o fi sa-l intreb cum de face minuni cu alungarea diavolului,dar nu-i da in gand sa dezumfle de foame milioane de copii.sau de ce nu-i trasneste in moalele capului pe cei,care ciordesc in sudoarea fruntii intru “binele” contribuabilului? mie-mi pare ca drac la drac trage.
  stefan a facut biserici,dar nu pt a se lafai gloata in ele.gloata,desi e multa,oricum e proasta si nu luau masa impreuna.
  biserica pretinde sa traiesti in saracie,spetindu-te muncind,ca sa traiesti bine dincolo.
  eu,insa,vreau sa traiesc bine aici in favoarea bisericii ca sa traiasca ea bine dincolo.dar biserica imi ghiceste gandul si traieste vuind si halalaind aici in favoarea turmei,care abia de asteapta sa traiasca bine dincolo,turma.
  primitivism,la ce-i trebuie unui mort pomenile,ca apoi sa le “aiba” dincolo,daca se duce-n rai? in rai n-ai nevoie de nimic,raiul e rai,chiar si frunza dinainte e de prisos acolo.
  ma bucur de evolutia noastra ca bipezi,pt ca cel putin,nu mai omoram animale,nici neamuri ca sa le punem mortului in groapa.cum sa stea mortul singur in rai fara cele lumesti?
  popimea vrea sa judecam ca milioane de ani in urma,cand nu stiai de ce tuna,fulgera,niste fenomene ale naturii.nici tu nu stii ce-i cu fenomenele astea? atunci ia-ti frunza si mars in pestera.
  cu doctrina nu sari calul,ca nu-s obligat sa gandesc ca turma sau ca tine.crezi ca daca esti credincios in fantome si te duci la biserica,e un indice de cumsecadenie? total gresit,si farisei si asasini se duc la biserica,si credinciosi,care nu ti-or da nici zapada iarna.asta e o moda cocalara:fac toti,fac si eu.dar de fapt,n-are cum turma sa-si iubeasca aproapele,cand vede dezmatul bisericii,care are numai mana de luat,iar fantoma asta a ta de ce n-o pune la punct? pt ca nu-i si biserica face ce vrea.daca ar sti ce-o asteapta,n-ar face.dar e sigura ca n-are cine s-o dea la brazda.
  mai avem si altfel de popi? oare? vreunul la limita saraciei? ia-ti lupa si aratami-l,ca nu mananc eu asta seara si ma duc sa-i duc o ciorba de fasole.incepe-o cu preabogatul…

 5. dacul

  Dumnezeu nu vrea sa traim in saracie spune sa muncim si sa ne castigam painea prin munca (CU SUDOAREA FRUNTII NOASTRE).
  Comunismul ne-a indoctrinat sa credem ca OMUL este zeu ,dar ION CREANGA spunea: SUNT UN BOTZ CU OCHI.,asta este valoarea noastra niste fiinte trecatoare care din pamant suntem si in pamant ne intoarcem.
  Avem inpresia ca stim totul ,dar in realitate cu cat stim mai mult cu atat ne convingem de existenta lui Dumnezeu.Un mare profesor universitar in domeniul fizicii nuclearea ne spunea la cursuri:Uraniu are n izotopi pentru ca asa l-a lasat Dumnezeu.
  Cat despre pomeni asta inseamna Pomenirea celui mort.

 6. vladimir b.

  }}}de la cineva care scrie cuvantul Dumnezeu prin acronimul D-zeu nu te poti astepta decat sa debiteze platitudini, adica locuri comune, ineptii, neputinte…Ma intrebam, deci, unde este Ortodoxia noastra? Cea care ne-a educat, format si hranit de secole. Oare ceea ce se face la Saharna ne mai poate “hrani” si pe viitor?!

 7. TTT

  norocul meu e ca biserica nu mai are puterea de a ma arde pe rug.
  iar tu,popa vladimire,da/te la munca,te hraneste gloata imbrobodita,nu ortodoxia,in spatele careia te ascunzi.daca din 4 milioane de locuitori am fi 4 milioane de popi,vreau sa vad cum te-ar hrani ortodoxia.
  cat priveste educatia,era pe aici un articol despre dezmatul de la o manastire din r.calarasi,care aduna copiii strazii.acolo educatie in stil ortodox:munca pana la epuizare,bataie ca in hotii de cai si agresare sexuala…,baietei de 12 ani.
  platitudini…,neputinte iti apartin ca ultima sansa,refugiu,scapare in fantasme si sperietori,deci creier impotent.
  daca biserica nu s-ar fi opus in fel si chip de-a lungul istoriei,prin cele mai marsave si hidoase actiuni,la dezvoltarea normala a civilizatiei,azi am fi o societate civila si lucida.
  auzi-l pe celalalt:un mare profesor i-a spus…,pt ca el n-are capul lui sa judece.cum ziceam:el se duce la biserica,pt ca se duc si altii.e la moda azi sa te dai de cumsecade numai pt ca te duci la biserica.el semneaza pt toti: “ne convingem”.gata,opiumul si-a facut efectul.el musai are misiunea sa imbrobodeasca,sa atraga,sa mareasca turma.e fain bancul cu “pomeni inseamna pomenire”,mai are si altele oare?
  fiecare face ce vrea cu persoana sa.dar n-am auzit lume sanatoasa sa latre sau sa-i cicaleasca pe cei,care se dau de religiosi.pe cand mereu ai sa auzi in preajma pe alde “smeriti”,gata sa te prosteasca ore si ore cu niste cai verzi,de care habar n-au sa exsplice,sa convinga cu dovezi si fapte.tot “adevarul” e ca asa am apucat din mosi-stramosi.i-am zis lui peste prajit da-mi niste coordonate,iar el se face ca ploua,bate apa-n piua,nici nu clipeste si cu nonsalanta imi spune,ca “pomana e pomenire”.nici n-a citit biblia,dar incearca sa-ti bage pe gat niste pramatii tocite pe parcurs de tot felul de cotcari cu moto-ul:a nu face nimic se traieste bine.el inca nu stie,ca a aparut incinerarea si nu mai poti repeta ca papagalul: … in pamant ne intoarcem.ceea ce spuneam de tocire.
  cine si ce face il priveste atata timp cat nu ocupa spatiul altora,iar voi il ocupati,dati peste om in mod tupeist cu gogosele.libertatea voastra se termina acolo,unde incepe libertatea altora.
  aveti un d-zeu,cine-i,care-i,unde-i? (retoric,raspuns n-aveti).sanatate,il tineti bine,nu-l bagati pe gat nimanui si nu-l afisati pe toate gardurile.taina asta trebuie sa va fie o divinitate,nu sa sariti pe cei care nu gandesc ca voi cu argumente gen “pomana inseamna pomenire”.nu toti trebuie sa aiba mac in loc de creier.altfel stii ce-ar face biserica din voi? bine c-a trecut epoca sclavagista.

 8. ionut

  pt TTT
  Gandul(critica) ta e buna. POt sa o completez(dar fara ura si rautate), pr.Pavel Borsevschii, la o emisiune de la Europa Libera, spunea ca in R.Moldova daca sint vreo 2 demonizati, in rest , au deviatii psihice. In acest sens , a povestit, ca la el, in Biserica, in timpul slujbei, o persoana a inceput sa strige(asa cum la Saharna, probabil), sa faca galagie in Biserica(ca uite s-a inceput slujba, si fortele negre atunci incep sa se activizeze, etc…).Parintele Pavel, a esit din altar, si i-a zis, daca nu termini, chem ambulanta si politia. Si sa vezi MINUNE, persoana ainchis gura si PIOS a ramas “rugandu-se ” in Biserica, fara a mai scoate vreun “suierat” a le saharna (adrian batici de saharna). MAi pune , ca (iar se circula zvonuri, si nu din lumea mireneasca, dar din lumea monahiceasca)acolo la saharna sint si homalai, ca la tabara, ori la tipova(apropo de tipova, acolo, vladimir la eliberat pe fostul star(t)et pe motiv de “sindromul tabara”. Iaca asa. Si noi graim de masoni si antihristi, si de romani”katolici” . RUSINE. Tot iubitorii de arginti(mai ales popalai) i-l vor aduce pe antihrist la putere cu osanale si covoare roshii si tamaie, or tot popii(din vechiul testament), ei erhiereii templului, carturarii si fariseii, preotii de atunci , l-au rastignit pe Dumnezeul lor, caruia i se inchinau. Cine are urechi de auzit sa auda….

 9. dacul

  O sa adaug o stire dintr-un ziar de azi:
  Întâmplarea ciudată s-a petrecut în oraşul Brazilian Araxa. La Spitalul Santa Casa de Misericordia din localitate s-a născut o fetiţă. Din păcate nu averea semnele vitale şi a fost declarată moartă la naştere.
  După constatarea morţii, fetiţa nou-născută a fost preluata de către familie, care a dus-o la o capelă, unde urma să fie înmormântată la scurt timp.
  Când rudele făceau pregătirile funerare, copilul a început să plângă şi a fost dus imediat la spital.

 10. TTT

  demonul,(diavolul,satana) l-au invetat popii ca sperietoare pt cei,care nu se supun,nu pleaca capul,nu sunt de acord de a li se intina demnitatea de om.
  sunt om,sunt inzestrat cu un creier,si spre deosebire de cel al patrupezilor,creierul meu judeca.capacitatea asta n-o au alte fiinte.si cainele are un creier,dar nu judeca,de aia il duc de zgarda.si atunci de ce sa ma duca de zgarda si mi-ar insira tampenii oricare sarlatan,fara o bruma de dovezi? si eu trebuie sa pic,pt ca altfel nu ma considera cumsecade,pt ca tre sa fiu ca toti,ca turma?
  dacului ii spune! d-zeu sa munceasca cinstit,pt ca dacul,ca om,el nu stie ca cinstea e o caracteristica a omului,nu a animalului.muncesti si te comporti ca om.munceau cinstit si iobagii,si sclavii si… munceau si atat.dace,daca d-zeu “nu vrea” sa traim in saracie,ce-i cu ororile astea pe parcurs? pt ca tu vorbesti de etapa contemporana si habar n-ai ca pana la tine civilizatia s-a nenorocit in lupta cu escrocii ca tu azi sa “muncesti” cinstit si sa nu traiesti in saracie.nu biserica a contribuit la la scoaterea omului din mizerie,dimpotriva,daca ar avea puterea de alta data,ar mai face tot ceea ce a facut:orori si nimicire de creiere.oare de ce? ca sa nu iasa la iveala minciuna si escrocheria.
  isus nu promova averea,luxul,zice legenda.te crucesti cum astia spasiti nu realizeaza saracia lor,muncind de-i ia dracu si averea popilor,ca nu fac nimic,paraziteaza.pai nu degeaba is oile domnului.de ce prelatii putrezi de bogati nu aleg sa traiasca-n saracie pt a fi mantuiti dincolo asa cum prostesc oile? pt ca nu exista un “dincolo”.cine a avut,a avut,cine a dat,a dat;coliva si un praz verde,mortii cu mortii si viii cu viii.
  cum de ghicitul si vrajitoriile biserica le considera sarlatanii,si religia ce e? eminescu:e inventata de ei,o hipnoza,un drog pt dusi cu pluta,creierul nu le serveste la nimic.cat creier tre sa ai ca sa crezi ca fantomele iti vor promova bac-ul sau vor vindeca trupul jumatate mancat de cancer,putred,cu regret vorbind.
  avem niste traditii,radacini,legaturi,respectam,ne comportam ca oameni,stim ca nu tre sa dam in cap nimanui,dar nu ne transformam in animale de dus de zgarda.
  universul si prostia omeneasca sunt infinite.

 11. TTT

  da,si? vrei sa spui ca a avut loc minunea,dace?
  toata “minunea” e specialistul in materie,care nu se stie cum a nimerit acolo si la care oficiu de tractoare a studiat.
  nu e primul caz,nici ultimul.au fost cazuri si in rusia,si in romania.(noutatea a iesit eri).iar competenta doctorilor o stim: devin specialisti pe spaga,de aia avem “minuni” de tot soiul.esti trimis si fugarit luni si luni de la un analfabet la altul pana sa ghiceasca cam cum stau lucrurile.
  jalea e si mai mare cand cand nimeresti la alde incantati de “minuni”:totul e in voia domnului,adica scoate banul.

 12. TTT

  ricea,
  faine metode de “convingere”:insulte,bataie si viol.mai ai 2 metode,sau poate le-ai consumat deja si pe astea.
  adica tu esti intelept cand vorbesti cu peretii sa-ti faca,sa-ti dreaga,sa-ti rezolve etc.
  e drept ca gradina e mare si au sarit gardul toti inteleptii,dar de ce si-au luat si sacul?…

 13. Gavroş

  Religia-i o frază de dânşii inventată,
  Pentru cu a ei putere pe voi vă ţină-n ştreang…

 14. dacul

  Catre TTT si Gavros Vad ca ati invatat bine INTERNATIONALA COMUNISTA , asa se explica indoctrinarea bolshevica a domniilor voastre, dar fiecare cu crezul lui de aceea este democratie.Eu personal va respect opinia desi nu sunt de acord cu ea .Si totusi Dumnezeu exista .”E PUR SI MOVE”

 15. gicu

  trebu de crezut in unul singur adica in tine si nu in popi care stiu numai sa mulga bani de la oameni dar mai indeosebi dela babute care au si ele un lei de piine si pe acela ial e popa. mai bine ar ajuta lumea dar nu sa aiba la piata taraba unde vind ceea ce aduc oamenii de pomana, si se plimba in niste limuzine de lux. in europa moldoveni se duc la biserica unde ii ajuta cu hrana haine poate cite odata si de lucru le mai gaseste, dar la noi ceinu ai bani nici nu te inmorminteaza nu mai vorbesc de un botez o cununie etc.

 16. ShUvOi

  TTT – Oamenii se împart în două categorii: cei care caută sensul vieţii fără să-l găsească şi cei care l-au găsit fără să-l caute.

  Pare-se că există două teorii, cu totul potrivnice, despre originea speciei umane: Unii susţin că omul coboară din maimuţa, alţii ca a fost creat de Dumnezeu. Se ceartă grozav. Eu unul cred că se înşeală şi unii şi alţii. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuţă, coboară cu adevărat din maimuţă şi alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor creaţi de Dumnezeu şi care cred şi ştiu că au fost creaţi de Dumnezeu.
  jiku si TTT – Sentimentul de emulare si invidia nu se intalnesc decat la persoanele cu aceeasi ocupatie,cu aceleasi talente si de aceeasi categorie sociala.Mestesugarii cei mai prosti sunt cei mai rosi de invidie.

 17. Vladimir B.

  @ShUvOi,

  dar fraza citată de Dvs. este din gîndirea lui Lev Şestov, mai exact, din cartea sa “Criza lipsei de temei”…iar citatul lui e puţin relevant în discuţia cu pricina. Ea a pornit de la o anomalie, care se petrece la Saharna…care nu e de natură, se pare, să repare lucrurile – în defecţinea umană ortodoxă.

 18. vera

  Daca ar fi atit de mare credinta in Dumnezeu, cat e puterea minunilor, care se mai intimpla deseori, ar fi mai bine, ma gindesc, eu!

 19. vera

  O D A T A …

  Eminescu a avut dreptate..,
  Dar n-a avut parte
  De adevar si iubire;
  Moarta, l-a rapit ,de la toate,

  Lasindu-l de ele departe:
  In lumea rece si moarta,-
  In lumea cea dreapta,
  Unde tacerea domneste,

  Unde Luceafarul nu lumineaza,
  Unde Veronica Micle se odihneste,
  Unde tot neamul dormiteaza;
  In pace si liniste,

  Pina la venirea zilei de-apoi,
  Cand minunile vor disparea,
  Dreptatea va triumfa
  Si vede-a vom atunci,noi,

  Credinta ca lacrima – curata,
  De dumnezeu, apreciata,
  In numele Tatalui, a Fiului divin,
  A Duhului sfint: Amin!

 20. kipitilnik

  TTT, ai perfecta dreptate… foarte bine ai explicat celorlalti ce si cum este dar deja e problema lor daca vor sa te creada sau nu

 21. ion

  am fost sii eu la manastirea saharna daaa e ingrozitor ce vezi sii ce auzi akolo euu kiar am tinut o domnisoara in timpul slujbei domnisoara de 16ani sii noi nu o puteam tine trei barbati in toata firea eu nu cred ca acesta e teatru tot ce se intinpla acolo este putere dumnezeasca.daa preotii eau bani acolo unii zik ca eii fac biznes se folosesc de moment sii pun taxe dar noi ne ducem acolo nuu pentru preoti ci pentru a ascultam cuvintu domnului ca rugaciunele SF.MARE VASILE nu se citesc la orce colt da se citesc numa in manastiri si de calugari este citita.

 22. ion

  altii la preoti le mai zik popi si e pacat sa nascocesti diferite nume despre preoti POPIsunt parii de lemn care tineau casele inainte’poate sunt sii din trinsi korupti dar noi nu suntem in drep sai judecam are cine ii judeca doar uniku dumnezeu poate sai judece

 23. vasile

  catre toti eu singur am vazut pe diavol in realitate da sin preoti care pentru bani dar si preoti adevarati dar noi nu trebue sai judecam cai ei vor da seama de pacatul lor dar dumnezeu exist domnul sai lumineze pe cei care nu cred am sa va spun o intimplare adevarata un om casatorit a facut toate pacatele cit a trait pe pamint dar na crezut ca exista dumnezeu si cind a murit sotiua la dat la 40 de liturgii dupa care dupa 40 de zile i se arata sii spune dumnezeu ma ertat de toate pacatel dar pentru ca nam crezut ca el exista si este acum ma muncesc in foc deci dativa seama ca mare este minia lui dumnezeu asupra noastra si nu va lasati inelati de diavol

 24. marishka

  buna de unde as putea afla numarul la soferul care pleaca la manastirea saharna joi seara…si de la ce gara se porneste

 25. ionel

  spre europa este mànàstirea capitalistilor,drept cu nasul in pantaloni…lekueste toate bolile ha ha ha 🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *