Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Crăciun: De la mame pentru…

Crăciun: De la mame pentru mame

Mamele singure, abandonate de familie şi de prieteni, vor avea totuşi posibilitatea să întâmpine sărbătorile de iarnă alături de copiii lor fără a se gândi de unde să ia un scutec sau o hăinuţă pentru aceştia. Pentru ca visul lor să se realizeze, mamele voluntare au confecţionat jucării pentru brad şi le-au oferit de vânzare, iar banii obţinuţi vor fi alocaţi în sprijinul mamelor singure şi ale copiilor lor.

Mamele singure, cu copiii în braţe, găsesc sprijin la Centrul Maternal “În braţele mamei”. Aici sunt ajutate să deprindă anumite abilităţi pentru îngrijirea copilului. Aceste femei ajung la centru din varii motive: sunt solitare, minore, victime ale traficului de fiinţe umane, însărcinate în ultimul trimestru şi în situaţie de risc, mame constrânse să recurgă la abandon etc.

Fonduri pentru copii

Misiunea Socială “Diaconia” a organizat campania de Crăciun “De la mame pentru mame”, care şi-a propus ajutorarea cât mai multor copii care să ajungă în braţele mamei în cadrul Centrului Maternal. În prezent, la centru sunt cinci cupluri mamă-copil. Prin acţiunea de Crăciun, angajaţii centrului speră că vor reuşi să acumuleze mai multe fonduri pentru a putea oferi adăpost mai multor cupluri care au nevoie de ajutor.

Mamele tinere, mai ales cele care au venit aici direct de pe băncile şcolii, n-au lucrat vreodată şi, respectiv, n-au niciun ban pentru a se îngriji pe ele însele, dar şi pentru a-şi îngriji copiii. Alocaţia oferită de stat de 250 de lei nu ajunge nici pentru scutece. Cu banii adunaţi, acestea speră să poată cumpăra scutece, hăinuţe şi, bineînţeles, hrană pentru copiii care nu sunt alăptaţi natural.

Alina, una dintre beneficiare, a fost respinsă de familie atunci când s-a constatat că aşteaptă un copil. Pentru a ascunde acest fapt, familia a trimis-o la o rudă, apoi la alta şi tot aşa până când, în cele din urmă, a rămas în stradă. Oleg Paraschiv, coordonatorul Centrului Maternal “În braţele mamei”, îşi aminteşte că atunci când Alina a ajuns la centru “era total debusolată. Întrebată despre planurile sale de viitor, răspundea c-ar vrea să-şi continue studiile, să muncească, să-şi petreacă timpul cu prietenii, însă copilul nu făcea parte din aceste planuri. A fost nevoie să se lucreze un timp îndelungat cu ea până a conştientizat importanţa copilului în viaţa sa”.

Mamelor solitare le e frică de oameni

Beneficiarele Centrului Maternal sunt diferite. În mare parte, sunt fete de 15-16 ani, care se confruntă cu o mulţime de probleme. Unele sunt orfane care s-au pomenit în situaţia de a avea un copil, iar partenerul de viaţă le-a abandonat. Sunt fete care şi-au dorit să întemeieze o familie, dar, din cauza violenţei domestice, au fost silite să-şi ia copilul în braţe şi să fugă de-acasă. Sunt fete însărcinate, care au fost alungate de părinţi pe motiv că i-ar fi făcut de ruşine.
Oleg Paraschiv spune că la Centru se lucrează atât cu mamele, cât şi cu familia acestora: “Discutăm cu părinţii, cu buneii, îi determinăm să înţeleagă importanţa revenirii cuplului mamă-copil în familie. Uneori, şi partenerul de viaţă îşi schimbă atitudinea atunci când vede copilul. Se întâmplă şi minuni. Pe ele contăm mult, mai ales în ajun de Crăciun”.

Mamelor de la centru, de multe ori, le e jenă sau chiar frică să iasă după poartă. Se tem că nu vor fi înţelese sau judecate pentru decizia de a naşte un copil în afara căsătoriei. În acest caz, lucrează cu ele tot colectivul, îndeosebi psihologul, care încearcă să le convingă să-şi continue viaţa şi să-şi pună în valoare atuurile pe care le au, unul dintre acestea fiind faptul că nu şi-au părăsit copilul, ci îl îngrijesc şi încearcă să facă faţă greutăţilor.

100 de mămici voluntare

Misiunea socială “Diaconia”, timp de 10 ani, desfăşoară diverse proiecte. Astfel, în septembrie 2011, a fost deschis Centrul Maternal “În braţele mamei”. În fiecare an, de Crăciun, reprezentanţii misiunii organizează campanii de colectare de fonduri, de sensibilizare a populaţiei asupra problemelor existente.

Circa 100 de mame voluntare au venit la “Diaconia” şi împreună cu beneficiarele Centrului Maternal au confecţionat jucăriile scoase la vânzare. O parte din materialele pentru jucării au fost aduse chiar de mămici voluntare. Altă parte a fost achiziţionată de centru. Majoritatea femeilor care au venit în atelierul de la centru n-au făcut nimic similar anterior, noua activitate părându-li-se interesantă şi chiar distractivă.

Printre jucăriile prezentate au fost brăduţi, clopoţei, steluţe, căsuţe, chiar şi dragoni, ţinând cont de faptul că 2012 este anul dragonului. Una dintre mămici, la fel foarte inventivă, a pregătit jucării comestibile, care au atras imediat cumpărătorii, încântaţi atât de aspectul exterior al prăjiturilor-jucării, cât şi de gustul delicios al acestora.

Oricine poate găsi timp pentu binefacere

Ecaterina Buzu, una dintre voluntare, este juristă şi a aflat despre această campanie de la o prietenă. Ecaterina a postat anunţuri pe reţelele de socializare şi în mass-media. Campania de informare a convins mai multe mame să se implice.
Ecaterina recunoaşte că “am învăţat să confecţionez jucării în atelier, deci e un plus şi pentru mine. Am depus suflet în fiecare jucărie şi sper că va aduce bucurie celui care o va agăţa pe brad, dar şi beneficiarelor de la centru, care n-au resursele necesare pentru a-şi îngriji copiii, dar cărora li se va oferi şansa de a începe o nouă viaţă alături de micuţii lor”.

Tatiana Colesnic, studentă la USM, este voluntară la centru de circa trei luni: “Sper să rămân aici pentru mai mult timp, pentru că e o atmosferă binevoitoare, care-ţi dă puteri”. Deşi recunoaşte că are un program încărcat, spune că va găsi timp pentru binefacere: “Cred că fiecare dintre noi îşi poate programa ceva timp pentru a ajuta pe cei aflaţi în dificultate. Trebuie doar să ne planificăm activitatea astfel încât orele petrecute inutil în faţa televizorului sau a calculatorului să fie utilizate pentru un scop nobil, care, în acelaşi timp, îţi aduce satisfacţie şi ţie personal”.

Nu-mi închipui să fiu departe de copilul meu

Tatiana Cepoi, reporter la emisiunea “Bună dimineaţa”, Moldova1, este una dintre mamele care au confecţionat jucării. Tatiana nu consideră că a făcut “un lucru ieşit din comun. Mamele trebuie doar să-şi dorească să fie alături de copilul lor. Le salut pentru că, în pofida tuturor greutăţilor, ele înfruntă realitatea şi vor să fie alături de copii. Sper ca această dorinţă să nu se spulbere. Unele dintre aceste mămici sunt prea tinere şi nu sunt pregătite încă moral. Ele însele nu sunt destul de mature ca să-şi asume responsabilitatea pentru o altă fiinţă umană”.

Tatiana recunoaşte că înţelege starea acestor tinere, deoarece şi ea a trecut prin mai multe dificultăţi, ignorând, însă, sfaturile de a-şi abandona copilul. Fiul Tatianei este cu handicap, o traumă la naştere l-a marcat pe viaţă. Ea, însă, povesteşte despre fiul său cu deosebită gingăşie: “Dragostea dăruită de un copil bolnav nu poate să ţi-o dăruiască unul perfect sănătos, fiindcă ei sunt un pic mai duri. Citesc uneori în privirea copilului meu recunoştinţa pe care nu o văd la ceilalţi membri ai familiei”.

Tatiana îşi aminteşte că a fost avertizată cât de greu îi va fi, ba chiar era sfătuită să-şi lase copilul la internat, dar spune că nu s-a gândit nicio clipă să renunţe la el: “Nu-mi pot închipui să fiu departe de el, să nu ştiu ce face, cum doarme, ce mănâncă. Nu le înţeleg pe mamele care nasc copii sănătoşi şi-i abandonează”.

Fiecare dintre cei care au cumpărat o jucărie a ajutat mamele de la Centrul Maternal “În braţele mamei”. Unii, pur şi simplu, puneau bani în boxă. N-o făceau pentru camerele de luat vederi, căci nu era niciuna în preajmă, n-o făceau ca să fie văzuţi de cineva, cu atât mai puţin de persoanele indiferente care treceau pe alături. O făceau pentru viitorul unor copii care abia şi-au început calea.

Olga Bulat