Catastrofa de după vis

Şase moldoveni care se aflau pe nava naufragiată Costa Concordia au supravieţuit. Autorităţile încearcă să afle dacă au mai fost şi alţi cetăţeni ai R. Moldova la bord. Între timp, supravieţuitorii îşi împărtăşesc groaza trăită în noaptea catastrofei. Bilanţul victimelor de pe vasul naufragiat creşte. Pe 17 ianuarie, a fost găsit încă un cadavru. Astfel, oficial, sunt 7 morţi şi 29 de dispăruţi, iar speranţa rudelor că-şi vor revedea apropiaţii se reduce pe zi ce trece.

Vacanţa multaşteptată

Carolina Murzacova este unul dintre cetăţenii R. Moldova care se afla pe vasul Costa Concordia. Ea spune că, de mult timp, visa la o vacanţă împreună cu familia. Patru luni s-au pregătit pentru călătorie, iar începutul părea de basm. Carolina îşi aminteşte, totuşi, că atunci când a urcat pe navă, a fost cuprinsă de un val de nelinişte. Pe parcurs, acest sentiment s-a epuizat: “Totul a fost ca într-o poveste, dar sfârşitul a fost groaznic”.

Carolina şi familia sa nu vor uita noaptea tragediei: “Nu pot să explic ce sentimente m-au cuprins în acea noapte. A fost oribil”. Tragedia s-a produs în intervalul 21.30 – 22.00. Familia Carolinei tocmai luase cina şi se îndrepta spre barul de la etajul trei, iar fiica lor de 13 ani decisese să urce în cabină, la etajul şase. Pe parcursul croazierei, minora nu rămăsese nicio clipă fără supravegherea părinţilor: “A fost pentru prima oară când i-am permis să urce singură. Nu voi uita niciodată groaza care m-a cuprins în clipele imediat următoare”.

Pe când se aflau în bar, au simţit prima lovitură. Oamenii s-au speriat şi erau parcă în aşteptarea a ceea ce trebuia să urmeze. Imediat a avut loc a doua lovitură. S-a stins lumina. Mulţimea de pe vas a intrat în panică. Pe fundal se auzea doar pianul. Constantin, soţul Carolinei, s-a dus imediat după fiica lor, Beatrice. Ea n-a reuşit să intre în cabină, plângând pe coridor. Bărbatul şi-a luat fiica şi a revenit la soţie.

N-am reuşit să luăm cu noi nimic

Era clar că s-a întâmplat o catastrofă. Oamenii, alarmaţi, nu ştiau ce să facă. Carolina Murzacova îşi aminteşte că “unii ţipau, unii fugeau, alţii plângeau, căutându-şi apropiaţii”. Pe vas era haos total, iar evacuarea s-a produs neprofesionist: “Erau total nepregătiţi pentru astfel de cazuri. Oamenii, speriaţi, se aruncau în apă, sperând că vor supravieţui. Am stat, atârnând, în bărcuţa de salvare mai mult de o oră, dar nu am mai auzit să se dea ordinul de evacuare”.

Când au ajuns la mal, era ora 01.00. Îngheţaţi, desculţi, unii – îmbrăcaţi în pijamale. Mulţi dintre cei care s-au salvat, printre care şi familia Carolinei, au fost adăpostiţi de italieni. A doua zi, au plecat la hotel, apoi au luat avionul şi au revenit în Portugalia, unde locuiesc de 12 ani. Carolina spune că autorităţile italiene au avut “o atitudine impecabilă, ne-au tratat foarte bine. Zborul a fost platit de compania Costa. Mai târziu am fost contactaţi şi ni s-a spus că ne vor restitui toate cheltuielile, inclusiv costul călătoriei”.

Beatrice, fiica Carolinei, şi-a revenit curând. Frecventează şcoala, simţindu-se în siguranţă pe uscat, alături de colegi. Carolina spune că prima zi de şcoală după catastrofă a fost plină de emoţii: “M-a sunat de la ore şi mi-a zis că toţi colegii şi profesorii au înconjurat-o, adresându-i diverse întrebări, dar şi bucurându-se că a revenit alături de ei”. În prezent, familia speră să-şi restituie paşapoartele pierdute de rând cu alte lucruri: “Totul a rămas pe vas. N-am reuşit să luăm nimic”.

Comandantul a abandonat vasul

Carnival Corporation este o companie de croazieră la nivel mondial şi una dintre cele mai mari companii de vacanţă din lume. Anual, ea atrage peste 8,5 milioane de vizitatori. În funcţie de destinaţia pe care o alege persoana, preţul unei călătorii începe de la aproximativ 800-1000 de euro, iar pentru cei ce vor beneficia de reduceri — de la 400-600 de euro per persoană. Preţul se poate ridica simţitor în funcţie de itinerar, cabina aleasă şi timpul rezervării.

Gianni Onorato, preşedintele Costa Crociere, a anunţat că nu poate da un răspuns la toate întrebările despre cele întâmplate, deoarece aşteaptă rezultatele anchetării. DVR sau aşa-numita “cutie neagră”, care conţine toate datele de navigare, a ajuns deja la procurorul care se ocupă de acest caz. Potrivit procurorului Francesco Veruso, comandantul a abandonat nava în timp ce mulţi pasageri mai aşteptau să fie salvaţi. Între timp, comandantul navei Costa Concordia, Francesco Schettino, neagă că ar fi abandonat vasul şi susţine că a salvat mii de vieţi.

Preşedintele Costa Crociere afirmă că este în strânsă colaborare cu autorităţile pentru a sprijini operaţiunile de salvare şi “pentru a ne convinge că toţi oaspeţii şi membrii echipajului se vor întoarce acasă în siguranţă”. Totodată, Gianni Onorato asigură că se va interveni pentru ca un astfel de incident să nu se mai întâmple vreodată: “Vom continua să cooperăm cu autorităţile pentru a sprijini eforturile de salvare şi recuperare”.

Pericolul unei catastrofe ecologice

În timp ce iniţial se vehicula că ar fi vorba de şapte cetăţeni moldoveni aflaţi la bord, în urma investigaţiilor Ambasadei R. Moldova la Roma, s-a constatat că una dintre femeile evacuate de pe nava de croazieră Costa Concordia, înregistrată de autorităţile italiene ca şi cetăţean moldovean, este, în realitate, din Maroc. Astfel, la bordul vasului, în momentul naufragierii, se aflau şase, şi nu şapte cetăţeni moldoveni.

S-a constatat că în rezervoarele vasului se află circa 2400 tone de motorină. Dacă aceasta se va scurge în mare, ar putea provoca o catastrofă ecologică. Gianni Onorato susţine că s-a intervenit ca scurgerile să nu se producă: “Ne-am adresat la serviciile unei companii de salvare, lider la nivel mondial, pentru a dezvolta un plan de acţiune şi a contribui la crearea unui perimetru de protecţie în jurul navei”.

Naufragiul vasului Costa Concordia a avut loc vineri, 13 ianuarie. La bordul navei de croazieră  se aflau 4230 de persoane, dintre care 3000 de pasageri. Trei dintre moldovenii aflaţi la bord se află acum în Portugalia, o moldoveancă a revenit, pe 16 ianuarie, în Moldova. Altă pasageră urmează să revină acasă astăzi, 19 ianuarie 2012, după ce funcţionarii consulari i-au eliberat titlul de călătorie.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. fenea

  DOMNICA A POVESTIT ANCHITATORILOR LA GROSSETO din punctul ei de vedere si desigur realitatea lucrurilor cum au fost la mometul tragic, deoarece era in companiea capitanului SCHETTINO. A povestit tot exact cum a fost incerchid sà facà din conamdant un erou, desigur cu toate intentiile ei pozitive si naive la ingropat pe SCHETTINO pinà la ghit.
  Povestirile ei nu corespund cu spusele lui SCHETTINO.
  Pentru anchetatori a devenit un martor foarte important,deoarece descrie deschis toate incàlcàrile capitanului.Ce sa intimplat dupà ce a incàlcat regulamentul nu este prioritar:cà a salvat mii de oameni si asa mai departe,important este cà a incàlcat regulamentul.Domnica se afla la un post interzis si a confirmat…a confirmat SALUTUL…..nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
  aceasta nu este naivitate aceasta este TUPEU MOLDOVENESC
  pàrerea mia cà sosità in moldova trebuea sà inkidà gura cei ruptà a ei si sà nu se intoarcà in ITALIA pentru a face din un criminal un EROU…trebuea sà aibà un pik de rusine si sà se ascundà,considerind ceea pentru ce era pe acea navà.
  SCHETTINO era prins de distractiile si cu distractiile in si sub pantaloni e responsabil de moartea oamenilor si in tot ce sa intimplat cu nava.(pàrerea mia)
  foae verde hai la prosti MOLDOVEANCA NOASTRà A DEVENIT VESTITà!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. fenea

  DOMNIKA A DEKLARAT cà este indràgostità in comandantul SCHETTINO!!!!!!!!!!!!!!
  BAH BAH BAH

 3. Bi eM Ci

  Fenecika sau Galecika!
  Am auzit k invidia e un pacat mortal.De ce esti invidioasa pe Domnika? P/u k nu esti tu in locul ei? Domne firesti,capitanul are gusturi si a ales frumosul pus in picioare.A ales sa se vliubleaska drept intransa.Iar moldovenii sanatosi la cap is mandri de asta.
  Matrosul va primi ceea ce merita cu sau fara marturia moldovencei,nu ea e responsabila.
  N-are de ce sa-i fie rusine.A dansa e o arta si nu toate blegile care se uita prin broasca usii is in stare.Nici nu/i proasta daca pe asa o nava avea un servici respectuos,nu ceea ce gandesti tu zi si noapte.
  Nu cred k taman tie iti revine obraznicia sa faci pe altii prosti si ai grija sa nu te ia inima de ciuda.

 4. fenea

  AAAA…E PàREREA TA
  EU AM UN SOT DE FOARTE MULTI ANI SI IS FERICITà COT LA COT ALàTURI DE EL.
  POT DEMONSTRA.VAM INVITAT IN OSPETIE.
  AM TOATE DE CE SE POATE MINDRI O MAMà SI O SOTIE.
  AM SKRIS DOAR LUCRURI CARE SE VORBESC TOATà ZIUA AZI LA TELEVOZOR.
  ii vineri…se coace pine….poftim

 5. fenea

  Invidia este o emotie normalà care o au persoanele in periaoda de crestere mintalà.Toti o cunosc,dar nu toti suferà.Ce invidie pot avea eu de DOMNICA,in primul rind e mult mai tinàrà si in al dolea rind nici un cuvint de bine nu am auzit spus de ea la televiziunea iatalianà.
  Deskideti pe facebook SCHETTINO COSTA CONCORDIA si cititi ce spun italienii de ea.
  Sigur imi pare ràu cà aveti un atasament negativ de ceea ce spun altii si sàriti doar cu arogantà si cu degete in oki,pentru a và apàra FATA
  e murdarà fata ei si nu sunteti voi de a o apàra…sunteti cu o mintalitate foarte scarsà si joasà
  mincati un pik de folisofie si rugumati mai bine respectul SI INVàTATIVà CE INSEAMNà CUVINTUL CONSTIINTà!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!m a r aaaa arar

 6. fenea

  eu is fericità cà nu reusiti sà mà làsati in pace…stiu cà và innàdusà persoanele care cunosc chite ceva care voi nici nu aveti minte de a percepi…CARE ARE OPINIA SA
  sunt bucuroasà cà imi dati etichetà de care và place si và corespunde mintei voastre,este deasemenea o atentie si deci este o energie pentru mine…
  indiferenta este perioculoasà,chid insà reusesti a trezi ura cuiva,invidiea,geloziea e un bine deoarece stii cà nu sunt indiferenti fatà de tine, nu are importantà negativà sau pozitivà atentia…
  voi stiti ce face,desigur e pàrerea mia,dati importantà-và pare cà negativà politicilor,in realitate voi ii puneti in discutie,dar cu chit se discute mai mult de persoanà cu atit persoana ceea este mai importantà in societate si nu are iumportantà ce se vorbeste de bine sau de ràu…
  am observat cà nu vreti sà skrit de DOMNICA, deaceea am skris eu si pe facebook
  POSIBIL ESTE FATA UNUI MARE MARE KRISHA MISHA

 7. bla-bla

  “În cele din urmă, a trebuit să-i cerem scuze Domnicăi. Prezența ei în cabina de comandă a navei nu este un detaliu fundamental, nu schimbă cursul evenimentelor și nu explică nici cauza dezastrului. Rămâne senzația că numele său ar fi fost aruncat pe masă de anchetatorii perfect conștienți de impactul pe care l-ar fi avut în mass-media, folosit ca un instrument de presiune pentru a face și mai dificilă și insuportabilă viața familială a lui Schettino”,a mai scris ziaristul italian pe site-ul corierre.it.
  Si pe la Colonita se vorbesc multe,dar daca nu cunosti omul nu-l scuipi asa ca ai tu chef,feneo.
  Vai si amar daca pentru tine azi e vineri,pentru lumea normala azi e joi,2 februarie.Deci,stai la locul tau in pace ca nu te ia nimeni in seama daca nu rupi tu usa altora cu barfe.Domnica e o tanara inteligenta si de pastile n-are nevoie ca sa stie ce zi e azi.

 8. fenea

  am stiut cà o sà publicati vineri(era seara la 17.58 in moldova si 16.58 in italia),deaceea am skris…vineri…si cine mà cunoaste stie cà vineri coc pine…in privinta la pastile cu mersul pe omàt cu apà rece iarnà si varà…cu plimbare de 5-7 km la zi…nemaivorbind cum am spus mai inainte dieta pe grupul de singe…nu fumez…nu beau…vai mamà la ce imi trebue pastiele—ai vrea tu seninàtatea mia,scumpo…

  ce stiu la colonita nu mà intereseazà de 25 de ani cà numai sint acolo si fiecare judicà asa cum este el insàsi…
  dacà credeti cà PàREREA MIA este inutilà,nu trebea sà ii dati atentie…cu chit mai mult deranj và cauzez si atentie và iau cu atit e un bine pentru mine…
  lasà un pik de slininà si pentru altii si vei fi mai limpedà la cap…

 9. fenea

  vedem cum se terminà istoria “protejatei” si peurmà va fi bla-bla-bla
  pe ea nimeni nu o invinovàteste…iar cà era ca amantà si la rindul sàu ca PUTANà pe corabie…aceastai tot ii bla-bla-bla?????
  a folosit cuvintul “indràgostità”,pentru a nu fi acuzatà de prostitutie…
  si multe altele se zic aici…

  VEDEM CE SPUN ITALIENII DE MINDRIA CARE O AVETI PENTRU DOMNICA VOI TRANSMITE EXACT CUVINTELE “”””moldovenii sanatosi la cap is mandri de asta””””uhuhuhuh
  prelungirea urmeazà

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *