Căldura a topit acoperişurile

288-acoperisuriA trecut mai bine de o lună de când a avut loc concursul pentru oferta de preţ pentru reparaţia acoperişurilor la instituţiile preuniversitare subordonate Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica. În acest sector au nevoie de reparaţie urgentă a acoperişurilor 12 instituţii preuniversitare. Lucrul nu a demarat peste tot, cu toate că termenul de finalizare a lucrărilor e 20 august.

O cauză a tergiversării lucrărilor de reparaţie a acoperişurilor este canicula. Agenţilor economici li s-a recomandat să ajusteze programele de activitate la condiţiile meteo, cu evitarea desfăşurării muncii în aer liber, mai ales în construcţii şi în agricultură, în intervalul de timp 11:00—17:00 al zilei. Angajatorii sunt încurajaţi să respecte prevederile legale ce se referă la perioada de caniculă cu reducerea sau ajustarea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice.

La Liceul Teoretic “Elena Alistar” lucrările au demarat acum o săptămână, dar cu mult greu. Anatol Ivanu, şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Botanica, susţine că lucrătorii veneau dimineaţa foarte devreme, iar când căldura era mai mare, îşi suspendau activitatea până la ora 17.00, după care şi-o reluau. Concursul la acest liceu a fost câştigat de SRL “Tecterm”. Iurie Zabornâi, inginer al acestei firme, spune că ei au propus un preţ rezonabil, de aceea au şi câştigat. “Putem repara acel acoperiş contra sumei de 71 443 de lei. Tot firma noastră a câştigat concursul pentru repararea acoperişurilor Liceelor Teoretice “Mihai Grecu”, contra sumei de 70 304 lei, şi ,,Mihai Eminescu”, contra sumei de 70 091 de lei.” Inginerul susţine că au câştigat concursul pentru realizarea acestor proiecte, dar au pierdut concursul pentru lucrările de reparaţie de la grădiniţe. “Nu poţi avea totul. Am lăsat din preţ cât am putut, dar mai mult nu se poate.”

La acest liceu se va repara blocul cu ateliere. Aici acoperişul nu a fost atins timp de 14 ani. Mortarul este foarte defectat, de aceea s-a ales acest bloc.

Anatol Ivanu spune că firmele care au câştigat trebuie să înceapă lucrul în cel mult şapte zile de la semnarea contractului, dar fiindcă a fost cald, lucrările întârzie.

La Liceul Teoretic “Traian” este nevoie de reparaţia acoperişului cu o suprafaţă totală de 450 m2. Prioritate va avea blocul din faţă. Dacă vor mai rămâne bani, vor începe şi blocul claselor primare. Licitaţia pentru acest liceu, dar şi cea pentru reparaţiile de la Liceul “Tudor Vladimirescu”, a fost câştigată de SRL “Sanrecons”. Atât pentru primul liceu, cât şi pentru al doilea suma a fost de circa 71 mii de lei. Şi în acest caz preţul convenabil oferit de agentul economic a favorizat decizia.

Şi la Şcoala Specială Nr.12 abia au pornit lucrările de reparaţie a acoperişului. Nina Rusu, directoarea şcolii, spune că lucrul trebuia început de săptămâna trecută. “Noi am făcut reparaţii cosmetice în interiorul şcolii. Acum aşteptăm să facă acoperişul, fiindcă nu a fost reparat integral din anul 2003.”

Pentru reparaţia acoperişului acestei instituţii, dar şi al Liceului Teoretic “Iulia Hasdeu” şi al Şcolii nr. 6, concursul a fost câştigat de SRL “Vanro-Com”. Un reprezentant al acestei firme ne-a declarat că nici până astăzi nu au semnat contractul. Din acest motiv nu s-au apucat de lucru.

Şeful Direcţiei spune că, în 2010, au reuşit să economisească, deoarece diferenţa dintre devizele de cheltuieli aprobate şi cele înaintate de câştigători este de circa 900 mii de lei.

Anatol Ivanu spune că a insistat ca agenţii economici care au fost selectaţi să prezinte lista desfăşurată a lucrărilor şi volumul materialelor, utilajelor care vor fi folosite în procesul lucrărilor.

La evaluare au fost luate în considerare cerinţe suplimentare: experienţa în domeniu, garanţia lucrărilor timp de 5 ani şi capacitatea tehnico-materială.

Din cele 19 firme care au participat la această licitaţie, au câştigat 7. Toate lucrările de reparaţie în instituţiile preşcolare trebuie încheiate până la 25 august.

Lilia Zaharia-CravcencoPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *