Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bursă pentru şomaj?

Bursă pentru şomaj?

De luni, 18 iulie, începe goana tinerilor pentru obţinerea unui loc bun de studii: cu bursă, cămin şi o specialitate care nu te va lăsa şomer. În anul acesta se pot înscrie şi candida la universităţi doar deţinătorii diplomelor de bacalaureat, excepţie fiind elevii din raioanele de est ale republicii şi persoanele care au absolvit şcoala în perioada în care BAC-ul nu se susţinea. Cele 17 instituţii de învăţământ superior de stat din R. Moldova şi 14 instituţii private îşi deschid uşile doar pentru două săptămâni, până la 31 iulie.

Conform Planului de admitere pentru 2011, la studii universitare vor fi înmatriculaţi 22.895 de candidaţi, cu 767 mai mult decât anul trecut. În schimb, concurenţa pentru locurile bugetare va fi mai mare. Doar 6868 de locuri sunt oferite cu finanţare de la bugetul de stat, cu 117 mai puţin decât în 2010.

De la stat mai puţin, la contract mai mulţi

Cele mai multe locuri bugetare sunt la facultăţile ce ţin de studierea limbilor, dar şi la medicină sau drept: la medicină generală – 385, limbi şi literaturi – 285, drept – 220, limbi moderne – 215, pedagogia învăţământului primar – 145.

Între timp, costul contractelor ar putea fi majorat la unele instituţii de învăţământ superior cu 10 – 15%, în cazul în care Ministerul Educaţiei va admite solicitarea universităţilor în acest sens.

Actualmente cele mai scumpe contracte sunt la stomatologie – 20300 de lei pe an (USMF „N. Testemiţanu”). La Universitatea Tehnică preţul unui contract variază între 5.500 şi 7.500, iar la Universitatea Pedagogică, deşi au crescut în preţ, contractele oricum rămân a fi cele mai ieftine: de la 4 000 la 5 600 de lei, în funcţie de prestigiul specialităţii.

Universităţile fac specializări „la modă”

După ce, în ultimii ani, mai multe universităţi au deschis specializări noi, cum ar fi Contabilitatea sau Dreptul de ramură, în funcţie de cererea de pe piaţă, anul acesta nu este o excepţie. Universitatea Tehnică propune pentru 2011 o specializare nouă – „Securitate Informaţională”, Academia de Studii Economice admite în premieră studenţi la specialitatea „Asistenţă Socială”, iar Universitatea Pedagogică are în clasificator „Dans Clasic şi Dans Popular”.

A crescut esenţial şi numărul programelor pentru masterat în universităţi. ASEM-ul a creat în premieră Şcoala Masterală de Excelenţă în Economie şi Business, adaptând orarul de studii programului pretendenţilor deja angajaţi. Orele la masterat încep după 17.00. Tot ASEM oferă studii de masterat în Administrarea Afacerilor chiar şi pentru cei care au absolvit un alt profil decât cel economic. Taxele de studii la masterat încep de la 4400 de lei la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, 8 000 de lei la ASEM şi pot ajunge la 22 000 de lei la USMF „Nicolae Testemiţanu”. Un masterat în drept costă 10 000 de lei pe an la Universitatea de Stat.

„Cămin aveţi?”

Este una dintre primele întrebări pe care o adresează candidaţii la studii, dar şi părinţii acestora. Practic toate universităţile de stat din Moldova au cămine, în care sunt cazaţi obligatoriu studenţii anului I admişi la buget, ulterior şi cei din anii II şi III, „dacă învaţă şi se poartă bine”, ne-au declarat şefii de gospodărie ai instituţiilor. Taxele de cazare în cămine variază de la 800 până la 3000 de lei pe an, în funcţie de comodităţi. Cele mai dotate cămine sunt cele ale Universităţii de Medicină. Taxele aici sunt, corespunzător, mai mari.

„Şi burse ne daţi?”

Bursele de stat, din 2007, se oferă studenţilor în funcţie de rating, în baza mediei notelor obţinute de pretendent după fiecare sesiune. Burse nu ajung pentru toţi, în schimb studenţii care învaţă la contract pot beneficia de bursă dacă demonstrează succese mai mari decât colegii lor „finanţaţi de la buget”. Mai nou, s-ar putea ca din 2012, potrivit ministrului Şleahtiţchi, chiar şi locurile la buget să fie redistribuite după fiecare sesiune: „Astfel, BAC-ul va putea asigura doar admiterea la universitate, nu şi o stabilitate pentru 3 – 4 ani de studii. Statul trebuie să susţină competitivitatea”, a declarat oficialul.

Bursele de stat sunt de diverse categorii şi încep de la 600 de lei. În plus, mai sunt burse sociale, oferite studenţilor nevoiaşi, burse ale Preşedintelui, Guvernului sau Parlamentului, mai puţine (câte una – două per universitate). De asemenea, prin programe de responsabilitate socială, studenţii cu CV-uri bune pot concura, începând din anul II de studii, pentru burse oferite lunar de unele companii private şi fundaţii. Cele mai râvnite burse extrabugetare sunt cele oferite de Moldcell, Orange, Victoriabank, Familia Sturza, precum şi Bursele de Merit (oferite de Consiliul Rectorilor şi Centrul de Informaţii Universitare în urma unui concurs). Un student bun şi insistent poate ajunge astfel să câştige mult peste 3000 de lei lunar din burse.

Studii mai departe de casă

Pentru 2011-2012, Guvernul României oferă cetăţenilor Republicii Moldova 1.100 burse pentru studii superioare, de licenţă, inclusiv pentru absolvenţii liceelor din România. Alte 50 de burse sunt pentru studii de masterat şi câte 25 pentru rezidenţiat şi doctorat.

Pe lângă bursele oferite de România, în baza acordurilor de colaborare dintre R. Moldova şi alte state, tinerii moldoveni ar putea beneficia de burse oferite de Ucraina, Federaţia Rusă, Germania, Bulgaria, Cehia, Polonia, Turcia. De asemenea, o şansă de a studia – cel puţin un an – peste hotarele ţării sunt, potrivit Centrului de Informaţii Universitare, programele MUSKIE, ERASMUS, CEEPUS, DAAD. Amintim că, graţie faptului că R. Moldova este parte a Procesului de la Bologna, mobilitatea academică (adică opţiunea studenţilor de a alege să studieze un semestru sau chiar un an la o altă universitate din ţară sau de peste hotare) este încurajată de universităţi. Cel puţin declarativ. La întoarcere, creditele acumulate de student sunt recunoscute, acesta nefiind nevoit să repete anul. În 2010 – 2011, potrivit Ministerului Educaţiei, cca 400 de studenţi din R. Moldova au beneficiat de oportunităţile programelor de mobilitate academică.

Statistici utile

Potrivit statisticilor, pe parcursul ultimilor ani cele mai solicitate specialităţi la admitere în universităţi au fost dreptul, economia şi medicina. Cei mai bine plătiţi specialişti sunt cei din domeniul finanţelor. Mai nou, devin tot mai căutaţi specialiştii din domeniul tehnologiilor informaţionale. Cererea pe piaţa muncii e conformă cu oferta la capitolul agricultură şi  pedagogie. Aici salariile sunt cele mai mici. Respectiv, şi cozile la uşile secţiilor de admitere ale acestor facultăţi nu sunt de invidiat.

Liuba LUPAŞCO