Omul de Gardă: Anatol Croitoru

274-croitoruAnatol Croitoru, din satul Coşniţa, r. Dubăsari, este legat de Transnistria prin Tricolor.

În 1991, a arborat Tricolorul pe Comitetul executiv de la Dubăsari, exprimându-şi astfel, împreună cu un grup de cetăţeni, crezul de independenţă şi unitate teritorială a R.Moldova. A urmat cu Tricolorul în gând la răsboiul ruso-moldovenesc din 1992 şi în toate acţiunile ulterioare de apărare a integrităţii R.Moldova şi a românismului din Transnistria.

Din cauza curajului său rectiliniu, s-a simţit deseori în pericol, aducând zile grele şi pentru familia sa. Anatol Croitoru a fost refugiat în Franţa, în Germania, în România, dar a revenit de fiecare dată la Coşniţa natală, pentru a susţine combatanţii invalizi, rămaşi fără sprijin moral şi material în satele româneşti din Transnistria, pentru a susţine şcolile româneşti din această zonă şi pentru a susţine unitatea sub Tricolor.

ZdG
Premiul «Omul de gardă» este instituit pentru a încuraja, a susţine şi a promova persoanele care, în condiţii inegale, dificile, periculoase, dau dovadă de insistenţă, determinare şi dedicaţie pentru promovarea adevărului şi dreptăţii. Premiul este instituit pentru a încuraja oamenii care rămân neobservaţi, luptând cu nedreptăţile, pentru binele şi viitorul oamenilor din R.Moldova, dar şi pentru a promova exemplul acestor persoane în societate. Premiile pentru luna aprilie vor fi înmânate la începutul lunii mai în cadrul unui eveniment special organizat de ZdG.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Strajerul de Chilia

  Bravo eroilor neamului nostru !
  Urmasii demni ai Falnicului An de Intregire- 1918 !

 2. gavril

  da de ce se scrie satele rominesti si scolile rominesti daca suntem in moldova si pe teritoriul moldovei

 3. Mara

  ai inteles,zdg? trebuie si sà explici lui alde pepelea,cà “teritoriul” moldovei,jumàtate,de 20 ani,e si ocupat de scrofàrit,care comandà ce si cum sà fac acasà la mine.asta pentru cei,care nu stiu cà transnistria e o-c-u-p-a-t-à sau ii doare in cot si e “normalno” pentru ei. nu denumirea conteazà,ci continutul:nefericitii elevi din tr.n-au viitor,”studiind” in maniera asta,impusà de betivi si puscàriasi,care au intrat cu forta in casele altora,iar moldoveanul se face,cà nu s-a intàmplat nimic.de aia o sà tràiascà cu mere si rosii mult si bine,pentru cà e vànzàtor de tarà,pentru cà habar n-are ce-i aia demnitate.unde-s balticele azi? in rànd cu lumea,pentru cà nu au lins tot ce se poate linge rusului,cum face moldoveanul.nu are rusul nici un interes sà iesim noi la vreo luminà.is 20 ani si nu vrem sà intelegem,cà suntem cretini si o sà ne cànte cucul in balegà,cà asa vrea rusul.el are alergie de lume inteligentà,de-a lungul istoriei a nimicit creier dupà creier,intelectualitatea,floarea natiunii.mai ridicati capul si fiti stàpàni acasà la voi.in 20 ani s-a gàsit unicul ghimpu sà le-o punà in bot direct:nu romània are armate de ocupatie pe teritoriul moldovei.asta e o informatie pentru alde mitrofanusca,de àstia care mànàncà,beau si mai fac o treabà in lumea asta.cu alde àstia vom avea zile grele,care nu-i deranjeazà,cà o jumate de moldovà e ocupatà,ba chiar incurajeazà scrofàritul,de aia sunt mari si tari in casele altora,cà nici nu e prima datà

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *