122 de răspunsuri despre drepturile oamenilor din R. Moldova

La 16 martie, Guvernul R.Moldova urmează să prezinte în faţa forului ONU de la Geneva răspunsurile la recomandările statelor membre cu privire la încălcările drepturilor omului în Moldova. După prezentarea, în luna octombrie 2011, a raportului R.Moldova în cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU), reprezentanţilor Guvernului R.Moldova le-au fost adresate 122 de sugestii cu privire la încălcările cele mai frecvente ale drepturilor omului, urmând ca până în luna martie 2012 R.Moldova să identifice posibilităţi de soluţionare a acestora. Raportul viza câteva domenii problematice, inclusiv: drepturile oamenilor în Transnistria, situaţia victimelor torturii, a femeilor şi copiilor supuşi violenţei în familie sau agresiunilor sexuale şi traficului.

Guvernul R.Moldova a acceptat în prima perioadă majoritatea chestiunilor, urmând însă ca 18 momente mai sensibile să fie discutate şi soluţionate pe parcurs. În aceste zile, atât delegaţia guvernamentală, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din R.Moldova se pregătesc de dezbaterile care vor avea loc la Geneva.

Membrii Grupului Resursă pentru Drepturile Omului (GRDO), susţinut de Fundaţia Soros-Moldova (FSM), au monitorizat paşii parcurşi de autorităţile R.Moldova începând cu pregătirea raportului din octombrie trecut până în prezent. La diferite etape expreţii GRDO au semnalat că în raportul EPU ar fi explicate insuficient eforturile R.Moldova cu privire la eradicarea torturii, a impunităţii celor care se fac vinovaţi de actele de tortură, dar şi de situaţia insatisfăcătoare a minorităţilor din R.Moldova.

Sergiu Rusanovschi, secretar al GRDO, ne-a spus că în decembrie 2011 Guvernul a invitat societatea civilă la o dezbatere pe marginea acestui raport, în cadrul căreia a şi promis să facă public pachetul de răspunsuri cu care se va merge la Geneva. “Până în acest moment nu cunoaştem dacă Guvernul R.Moldova a admis toate punctele sesizate de către reprezentanţii ONU, chiar dacă s-a promis că se va face public pachetul de decizii cu care va merge delegaţia guvernamentală la Geneva”, susţine Rusanovschi.

Chiar dacă autorităţile R.Moldova vor accepta toate semnalele critice adresate de Onu, dar şi de societatea civilă, deschiderea Guvernului trebuie să fie urmată de un plan drastic de acţiuni în domeniul drepturilor omului, care va urma să fie îndeplinit totalmente. “Planul Naţional în Domeniul Drepturilor Omului trebuie să includă activităţi care ar soluţiona problemele semnalate în faţa forului ONU, dar acest plan încă nu a fost făcut public şi nu se cunoaşte nimic despre modul de implementare a acestuia”, susţine Sergiu Rusanovschi.

Olga Bogdan din secţia Drepturile Omului din cadrul Ministerului de Externe a declarat pentru ZdG că, în fond, răspunsul Guvernului R. Moldova pentru toate cele 122 de comentarii este gata şi va fi expus la 16 martie la Geneva, societatea civilă fiind informată în paralel.

În fiecare an aproape 50 de state membre ale ONU îşi prezintă rapoartele de Evaluare Periodică Universală care vizează drepturile fundamentale ale omului.

A.R.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. IVU-14

  ANUL 2012:
  DOSARELE MARII RE-INTREGIRI DINTRE NISTRU SI TISA ( III / 14 )
  ——————————————————————————-
  Ziarul “Adevarul” din 22 Martie 2012:
  un interviu cu Nicu Timofte, noul presedinte al RM

  http://www.adevarul.ro/moldova/politica/Nicolae_Timofti-presedintele_Republicii_Moldova-_-Vom_incerca_sa_avem_relatii_de_prietenie_cu_toti_0_668333205.html
  ———————————————————————————-
  o intrebare de jurnalista Nastica Nani:
  – Spuneaţi la postul public de televiziune că nu e momentul oportun
  să vorbim şi despre Unire.

  raspuns:
  – Nu este în programul actualei guvernări.
  Este adevărat însă că unele partide vor asta.
  Problema Unirii e foarte delicată şi complicată.
  Aceste discuţii stârnesc supărări într-o societate şi aşa dezbinată,
  cum e a noastră.
  ————————
  Deocamdată,
  ———————–
  vom face ca popoarele noastre să trăiască bine,
  în pace şi să ne dezvoltăm. Cred că este o poziţie corectă “.
  —————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *