Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   "Pădurea Domnească": plătesc toţi

„Pădurea Domnească”: plătesc toţi

Comisia de anchetă a Legislativului care investighează cazul tragicului accident din „Pădurea Domnească” este chemată vineri, 15 februarie, la raport în Parlament. 

Ce vom afla nou? Raportul Comisiei ar putea schimba ceva în „dosarul Paciu”?

Gheorghe Susarencu, avocat

Comisia a avut de făcut o anchetă pe fapt, despre care se ştie că, pe 23.12.2012, a avut loc o vânătoare ilegală, cu implicarea mai multor funcţionari publici, că la această vânătoare a fost împuşcat un om şi că instituţiile statului au reacţionat inadecvat situaţiei. De ce? Asta este întrebarea la care trebuie să răspundă Comisia. Şi să dea verdictul. Pentru vânatul în loc interzis, ar trebui sancţionaţi toţi „vânătorii”. Mai mult, persoanele cu funcţii trebuie să plătească şi cu funcţia pentru fapta lor. Ar trebui să urmeze, cred eu, nişte aprecieri politice, deoarece toţi acesti funcţionari au ajuns în funcţii prin decizii politice.

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Nu vreau să fiu mare profet, dar mai mult decât am ştiut şi decât s-a scris în presă, nu cred că vom afla. Această Comisie parlamentară, care, în aparenţă, lucrează altfel decât au lucrat alte comisii de acest fel, va veni, cel mai probabil, cu mai multe constatări, concluzii, posibil că şi cu nişte acuzaţii, dar cazul va rămâne să figureze şi mai departe ca unul „accidental”, vinovaţii vor pleda şi mai departe nevinovaţi… Adevărul nu se va afla, cel puţin nu va fi spus. Adevărul va rămâne în „Pădurea Domnească”. Singurul lucru care, cred eu, s-ar putea întâmpla e că „războiul” din Alianţă se va încheia.

Vitalie Nagacevschi, „Juriştii pentru Drepturile Omului”

Comisia cred că va reuşi să facă o prezentare mai amplă a celor întâmplate. Însă am senzaţia că, pe lângă aprecierea de fapt şi de drept a situaţiei, se va insista, mai ales din partea opoziţiei, pe aprecierea politică a cazului. Acest caz va fi folosit în lupta politică, atât pe interiorul Alianţei, cât şi pe exterior. Tensiunile în jurul cazului nu dispar, cred că se va cere şi sancţionarea altor persoane implicate în acest caz, posibil, se va reveni la cazul Ion Pleşca de la Curtea de Apel… Nu cred că acest raport va schimba ceva în „dosarul Paciu”. El va rămâne şi în continuare motiv de conflict politic.

Mihai Godea, deputat, preşedinte PAD

Îmi vine greu să spun ce va fi nou. Comisia a fost foarte insistentă la detalii şi trebuie să ne aşteptăm la o prezentare calificată a situaţiei. Cred că, din moment ce această vânătoare a fost una ilegală, cei care au intrat în incompatibilitate cu funcţiile lor publice trebuie să plece. În rest, din câte ştiu, armistiţiul între componentele AIE a fost încheiat, „războiul” a fost aplanat. Cred că a fost o demonstrare de muşchi. „Beligeranţii” s-au axat mai mult pe dividendele politice pentru ei şi nu pe felul în care au reacţionat şi au acţionat instituţiile publice în „cazul Paciu”. Şi asta e regretabil.

Ludmila Bolboceanu, conferenţiar universitar, doctor

Comisia şi-a început activitatea la o lună după caz. Urmele s-au cam spălat ori au fost spălate, martorii şovăie, ancheta scârţâie, liderii AIE se şantajează reciproc… Ce adevăr să aflăm? Şi aşa e clar: s-a comis o crimă, cu participarea unor funcţionari de stat, care au ascuns fapta crimei. Ce mai poate spune Comisia? „Dosarul Paciu” va repeta soarta „dosarului 7 Aprilie”. Circ. Se vor certa între ei. Atât. Sunt prea dependenţi unii de alţii. Şi guvernarea, şi opoziţia sunt aceeaşi „poamă”, doar că şi-au schimbat rolurile: până în 2009 şi-ai bătut joc de lege unii, acum o fac alţii. Asta-i.