Monumentul Libertăţii la Chişinău

în scuarul Parlamentului sau în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Sergiu Musteaţă,  Istoric

Atâta timp cât s-a insistat asupra unui monument al evenimentelor din 7 Aprilie, locul din faţa Parlamentului era ca şi cum motivat. Din momentul, însă, în care i-a fost schimbată denumirea, i s-a extins, evident, şi semnificaţia. Da, este adevărat, evenimentele din 7 Aprilie s-au produs în spaţiul dintre Parlament şi Preşedinţie, dar ele, oricum, au pornit din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), aşa după cum au pornit toate celelalte evenimente legate de renaşterea noastră naţională. Şi în acest caz, monumentul s-ar înscrie mult mai bine în spaţiul din PMAN. Există o Comisie la Ministerul Culturii în această problemă şi e foarte important ca ea să examineze inclusiv problema locului.

Valeriu Matei, politician

Eu sunt membru al Comisiei Ministerului Culturii care a examinat proiectele propuse pentru Monumentul Libertăţii. Nu ştiu dacă putem vorbi acum de o altă soluţie. Comisia a adoptat deja o decizie, a fost nominalizat proiectul câştigător, ales din vreo 20 de lucrări prezentate la concurs, este o lucrare modernă, interesantă, dar care a fost concepută reieşindu-se, evident, din spaţiile scuarului din faţa Parlamentului. Dacă ar fi să vorbim de un alt loc, să zicem de PMAN, trebuie să ţinem cont că dimensiunile aici sunt altele şi, respectiv, soluţia arhitecturală ar trebui să fie şi ea alta, una nouă. Şi în acest caz ar trebui să vorbim de un cu totul alt proiect. Aşa văd eu lucrurile.

Valentina Cuşnir, politiciană

Practic vorbind, evenimentele din 7 Aprilie au pornit din PMAN. Am fost martor şi o spun cu toată responsabilitatea că şi tinerii noştri au fost arestaţi, maltrataţi şi omorâţi tot în perimetrul PMAN, în faţa Casei Guvernului, în Parcul Catedralei…. De aceea, locul monumentului este în PMAN, acolo de unde a pornit orice idee de libertate de la 1989 încoace. PMAN este marele centru de greutate în tot ce ţine de renaşterea noastră naţională, aici avem şi Catedrala, în faţă, şi pe Ştefan cel Mare, în preajmă. Cred că decizia trebuie consultată mai larg, nu doar la nivelul unei comisii guvernamentale. E foarte importantă ideea şi ar fi păcat să greşim în adoptarea deciziilor.

Mihai Cimpoi, academician

Dacă ideea s-ar limita doar la evenimentele din 7 Aprilie, un monument în faţa Parlamentului ar fi la locul său. În PMAN – locul de început al evenimentelor – ar fi bine să avem o placă comemorativă, instalată pe una din coloanele a ceea ce ne-am obişnuit noi să zicem Arcul de Triumf. Dacă, însă, ideea acestui monument depăşeşte cadrul evenimentelor din 7 Aprilie, în acest caz, locul lui ar fi, desigur, mult mai adecvat în PMAN, în faţa Casei Guvernului. Dar lucrurile trebuie discutate. Şi în privinţa locului, şi în privinţa semnificaţiilor acestui monument. Şi societatea civilă din domeniu trebuie neapărat consultată. Este foarte important.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. maria

  eu, credeam , ca timpul pseudopatriotilor a ramas prin 1992-1995, uite, ca nu, iarasi vin diferiti “patrioti” cu idei nastrusnice, daca nu aveti alte griji si cheltuieli cumparati ,domnilor, Statuia Libertatii de la americani! Nu este oare corect, ca intai sa va lamuriti odata ce a fost la 7 aprilie, pe cine bagati la duba, cine a organizat cu nume cu fapte tot balamucul ala? Si apoi, dupa ce va(ne)clarificam veniti cu monumente! Cum si cui puneti monumente, daca nu aveti inca probe clare, cine si ce a fost???

 2. maria

  ura si vom numi monumentul “zelenaia revoliutia” Afara cu Stefan cel Mare din piata, au venit “ai nostri” cu pameatnicul lor!

 3. Larisa

  Cred ca nu face sa ne grabim . Am fost si eu prezenta la aceste evenimente. Si daca de la inceput am inteles pentru ce s-au adunat miile de oameni- pentru asi manifesta dezacordul fata de rezultatele falsificate ale scrutinului ,mai apoi lucrurile au luat o alta intorsatura .Fara sa vreu in fata imi apar tinerii ,care ieseau din cladirea presedentiei cu fotolii , calculatoare si alte lucruri furate. Au fost oare ei pedepsiti? Dar cel mai muli m-a cutremurat momentul, cind in detasamentil de tineri politisti/probabil inca studenti/ trmisi pentru a face ordine alti tineri de seama lor au inceput a arunca in ei cu pietre si bolovani.Bietii copii, nici scuturile nu-i puteau ajuta sa scape teferi de sub aceasta avalansa de lovituri. Le compatimesc si pe mamele lor si pe a celor maltratati de alti politisti .Cred ca azi nu e tocmai potrivit timpul sa dezbinam si mai mult societatea ,care e atit de inraita si dispersata din cauza problemelor economice cu care se confrunta.Sa le facem pe toate la timpul lor.

 4. beamakst

  În popor se zice că cînd Dumnezei vrea să pedepsească pe cineva îl lipseşte de minte.După cum se vede aceasta se petrece cu unii politicieni şi mai ales ce-i din Municipalitet.Despre ce se vorbeşte şi ce fac ei? de la început au organizat halalul de la 7 aprilie,aici nu este nici o îndoială,doar se vede bine cine a fost în centrul gloatei cu amplificătoare(Chirtoacă;Filat;Urechianu).Drept se spune cine-i cu vina acela primul apucă prăgina. Ce fel de monument,ce fel de libertate,pe cine ei au eliberat? Poporul de la această “eliberare” sa ales cu scăderea esenţială a vitalităţii,cu creşterea sărăciei.Poate sărăciei şi de înălţa un monument,mai bine în faţa primăriei şi unul la Coloniţa!

 5. europa

  Daca Turcanu nu regreta ca a aceptat ridicarea drapelelor la 7 aprilie 2009, cu un scop de-a linisti masele. De ce clanul Voronin a speculat cu ridicarea lor, in scopuri murdare, in teatrul scris de ei ” Lovitura de stat”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *