Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   La CSJ: Cinci într-un fotoliu

La CSJ: Cinci într-un fotoliu

Până la sfârşitul zilei de 15 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a recepţionat dosarele a 5 candidaţi care s-au înscris în cursa pentru preşedinţia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

Potrivit responsabililor din cadrul aparatului CSM, cei 5 sunt: Ion Muruianu, actualul preşedinte al CSJ, al cărui mandat expiră în luna martie, dar care, potrivit legislaţiei în vigoare, mai poate candida la un mandat, Constantin Gurschi şi Raisa Botezatu (foto), judecători la CSJ, Nicolae Timofti, judecător, membru al CSM, şi Mihai Poalelungi, judecător din partea R. Moldova la CEDO.

Ecaterina Buzu, şefa Aparatului CSM, nu exclude faptul că lista s-ar putea extinde, dat fiind faptul că, potrivit regulamentului, candidaţii au fost în drept să-şi expedieze dosarele şi prin poştă, data limită a expedierii fiind 15 februarie 2011.

Amintim că acest concurs a fost anunţat în luna noiembrie 2010, dosarele urmând a fi prezentate până pe 10 ianuarie 2011. Termenul de depunere a dosarelor a fost extins până la 15 februarie la solicitarea ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, membru din oficiu al CSM.

Opinia publică a criticat modul în care a fost organizat concursul pentru funcţia de preşedinte al CSJ pe motiv că a fost unul netransparent. Şedinţa CSM la care fusese anunţat concursul a avut loc cu câteva săptămâni înainte de alegerile din 28 noiembrie 2010. La acea şedinţă nu au participat trei dintre membrii CSM: ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, profesorul universitar Alexandru Arseni (ambii suspendaţi din cauza că au candidat la alegeri – n.r.) şi preşedintele CSM, Dumitru Visterniceanu, care se afla în concediu medical. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de participare la concurs a fost stabilit pentru 10 ianuarie 2011, adică în toiul sărbătorilor de iarnă. Mai mult, deşi regulamentul CSM cere ca anunţurile de acest fel să fie publicate în „Monitorul Oficial”, prevederea a fost ignorată. Din această cauză, către 10 ianuarie 2011, când urma să se desfăşoare concursul, actualul preşedinte al CSJ era singurul candidat la această funcţie.

Extinderea competiţiei a făcut să crească numărul dosarelor depuse la concurs. Potrivit procedurii, toate dosarele vor fi examinate mai întâi de de CSM, după care un singur nume va fi propus Parlamentului spre confirmare. Decizia Legislativului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, urmează să fie adoptată în termen de 30 de zile de la data propunerii făcute de CSM.

Parlamentul este în drept să respingă candidatura propusă de CSM atunci când desoperă probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia de preşedinte. Şi probe ce demonstrează că acesta a încălcat legislaţia în vigoare pot deveni un obstacol pentru respingerea de către Legislativ a candidaturii CSM. Experţii spun că şi încălcarea procedurilor legale de selectare şi promovare a candidatului pot conduce la suspendarea deciziei de aprobare a candidaturii la funcţia de preşedinte al CSJ.

Preşedintele CSJ este numit pentru un mandat de patru ani. Ion Muruianu a venit în fruntea instanţei pe 29 martie 2007.

ZdG