Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   "Energoresurse" contra 120 mii de…

„Energoresurse” contra 120 mii de găini de la „Avicola-Nord”

Cetăţeanul Gheorghe Bârlădean este deţinător a 35% din acţiunile SA „Avicola-Nord”. Potrivit acţionarului, SRL Energoresurse, care este acţionar majoritar, pe căi oculte, încearcă să intre în posesia întreprinderii.

Scurtă istorie

„Avicola-Nord” a fost scoasă la concursul de privatizare în anul 1999. Atunci, Gheorghe Bârlădean-tatăl, care se cunoaştea de mulţi ani cu Nicolae Stadinciuc, directorul Energoresurse SRL, a decis, împreună cu amicul său, ca să achiziţioneze 71,67% din acţiunile combinatului. În virtutea unor circumstanţe, iniţial, părţile au hotărât să perfecteze pachetul de acţiuni pe numele Energoresurse SRL. Gheorghe Bârlădean a pus la dispoziţie mijloacele sale financiare cu condiţia că 50% din acţiuni să fie transmise fiului său, pe nume tot Gheorghe Bârlădean.

La 29 octombrie 1999, Departamentul de Privatizare, conform rezultatelor licitaţiei, a vândut pachetul în mărime de 1 934 583 acţiuni companiei Energoresurse şi a încheiat contractul de investiţii, stabilind şi metodele, şi termenele de executare a prevederilor contractuale. „După cumpărarea SA „Avicola Nord”, în temeiul unei înţelegeri prealabile, la 21.07.2000, a fost încheiat un Contract general de colaborare în care se stipulează că Energoresurse SRL mă asigură că îmi va oferi dreptul exclusiv de a participa la activităţile din cadrul programului investiţional, cu investirea, în volum egal, de 50 la 50%”, argumentează Gheorghe Bârlădean.

Cum a început conflictul?

În prezent, Bârlădean-fiul acuză Energoresurse, care, dintr-o prietenie cu tatăl său, a devenit acţionar majoritar, că vrea să acapareze întreprinderea. Chiar dacă în contract era stipulat că investirea să fie efectuată în părţi egale, ceea ce însemna ca fiecare parte să aloce câte 1 600 000 lei, potrivit lui Bârlădean, în 2000, Energoresurse SRL a transmis către SA „Avicola Nord” doar 200 000 lei. Aceasta a fost singura investiţie făcută de acţionarul majoritar în ultimii nouă ani de activitate a întreprinderii.

Din a doua jumătate a anului 2003, Energoresurse SRL a început să se achite sporadic pentru producţia comercializată. Astfel, conform situaţiei din 01.01.2005, datoria acţionarului majoritar către „Avicola Nord” constituia 488 532 lei. Această restanţă a fost stinsă abia anul trecut, după ce Bârlădean-fiul a început a munci în calitate de manager pe vânzări în cadrul întreprinderii „Avicola Nord”. Potrivit lui Bârlădean, anume din acest an, întreprinderea a început să funcţioneze mult mai eficient. S-a majorat numărul de găini ouătoare şi, de asemenea, volumul de producţie a atins alt nivel.

Potrivit Energoresurse SRL, însă, activitatea a SA „Avicola-Nord” este ineficientă, din care cauză o avansare economică ar fi imposibilă. Energoresurse SRL susţine că ineficienţa întreprinderii ar fi cauzată de distribuirea, în mod egal, a acţiunilor cu drept de vot. Acest fapt, potrivit acţionarului, blochează luarea deciziilor ce ţin de competenţa exclusivă a adunării generale. În consecinţă, susţine directorul Energoresurse, întreprinderea stagnează. Potrivit datelor contabile, însă, în 2007, cifra de afaceri a „Avicola-Nord” a crescut de la 2 la 5 mil. USD.

Cu toate acestea, într-o cerere de chemare în judecată, privind „dizolvarea” persoanei juridice, Energoresurse SRL subliniază că prevederile statutului SA „Avicola-Nord”, adoptat în 1998, nu ar corespunde prevederilor legislaţiei în vigoare. Din aceste motive au fost elaborate un proiect al statutului SA „Avicola-Nord”, cât şi regulamentul consiliului SA „Avicola-Nord”, într-o redacţie nouă, care corespund legislaţiei în vigoare. Aprobarea lor, însă, nu a fost posibilă din cauza divergenţelor între acţionarii cu pachet majoritar de acţiuni cu drept de vot. În aceste condiţii, ajustarea actelor de constituire la exigenţele legislaţiei cu privire la societăţile pe acţiuni este imposibilă. Energoresurse SRL s-a adresat în judecată invocând că la întreprindere nu se desfăşoară adunările generale conform legislaţiei, activitatea economico-financiară are loc cu încălcarea evidenţei contabile, nu sunt achitate dividente, lipsesc dările de seamă şi nu se repartizează profitul anual.

Din aceste motive, Energoresurse SRL cere dizolvarea societăţii pe acţiuni „Avicola Nord”.

Gheorghe Bârlădean-fiul spune că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, întreprinderea poate fi lichidată doar în urma unei eventuale insolvabilităţi financiare. Legea insolvabilităţii permite lichidarea întreprinderilor, în special a celor care au datorii faţă de creditori. Astfel, dacă instanţa constată că întreprinderea nu dispune de mijloace băneşti sau de alte active şi nu ar putea compensa cel puţin cheltuielile impuse de procedura de insolvabilitate, cererea de iniţiere a unei astfel de proceduri se respinge, fiind iniţiat procesul de lichidare a întreprinderii.

În cazul SA „Avicola-Nord” acest lucru este imposibil, spune Bârlădean, deoarece întreprinderea lucrează la capacitate maximă. Un exemplu ar fi că, în 2007, „Avicola-Nord” a primit premiul pentru cel mai bun contribuabil al anului. „Cum poate fi lichidată o întreprindere care activează la capacitate maximă?”, se întreabă Gheorghe Bârlădeanu.

La 2.07.08, Judecătoria Economică a municipiului Chişinău, la cererea Energoresurse SRL, a emis hotărârea cu privire la lichidarea întreprinderii, numindu-l pe Vladimir Balan în funcţie de administrator fiduciar. Totodată s-au adoptat şi alte restricţii, cum ar fi interdicţia pentru SA „Avicola-Nord” de a emite decizii, de a semna acte juridice şi de a întreprinde oricare alte acţiuni fără acordul administratorului fiduciar, obligând administraţia să transmită toate actele contabile administratorului fiduciar. Conform Codului Civil al R. Moldova, administratorul fiduciar este obligat să întrebuinţeze în nume propriu proprietatea încredinţată, dar pe riscul şi proprietatea fiduciantului. În raport cu terţii, administratorul fiduciar are prerogativele unui proprietar.

Potrivit lui Bârlădean, Vladimir Balan are antecedente penale legate de „acapararea” altor întreprinderi. În acest caz „s-au folosit de varianta de rezervă a planului de lichidare, schimbându-l pe Vladimir Balan cu Mihai Pânzari tot în funcţia de administrator fiduciar. Acesta, de cum a intrat în drepturi, a început să concedieze angajaţii, unora interzicându-le accesul pe teritoriul întreprinderii”, povesteşte Gheorghe Bârlădean.

Încasările nu sunt trecute prin aparatul de casă

La 18.07.08, administratorul fiduciar al SA „Avicola-Nord”, Mihai Pânzari, a emis un ordin prin care a concediat şase persoane. Conform ordinului, la 14.07.08, colaboratorii contabilităţii şi şefa depozitului nu s-ar fi prezentat la lucru şi nici nu ar fi anunţat conducerea întreprinderii despre motivele absenţelor. Tatiana Chirica este ex-şef-adjunct al contabilităţii SA „Avicola-Nord”. Ea spune că „a fost concediată toată contabilitatea întreprinderii. Doar casierul care se afla în concediu nu a fost disponibilizat. Chirica menţionează că învinuirile aduse de către Mihai Pânzaru, precum că la 14.07.08 colaboratorii contabilităţii ar fi lipsit de la serviciu nemotivat, sunt neîntemeiate. Potrivit ei, în acea zi, toţi s-au aflat pe teritoriul întreprinderii. „În contabilitate nu a intrat nimeni, deoarece aceasta era sigilată. Acum întreprinderea lucrează fără contabil. Produsele sunt comercializate la piaţă, iar încasările nu sunt trecute prin aparatul de casă. Toţi lucrează din capul lor”, conchide Tatiana Chirica.

O altă ex-angajată, Ana Bordeniuc, spune că situaţia care s-a creat la SA „Avicola-Nord” este curată batjocură. Bordeniuc povesteşte că, la 14.07.08, Mihai Pânzaru a venit la serviciu pe la 16.30. „Toţi eram în curtea întreprinderii, dar el nici nu a vorbit cu noi. În ordin scrie că am fi lipsit de la serviciu nemotivat la 14.07.08, dar am fost anunţaţi despre acest lucru la 18.07.08. De ce nu ne-a spus din start despre concediere?” – se întreabă femeia. Ea spune că, de opt ani, de când lucrează la întreprindere, nu a lipsit niciodată nemotivat. „Concedierea tuturor persoanelor din contabilitate s-a făcut din cauză că nimeni nu trebuie să ştie ce fel de activităţi ilegale au loc la întreprindere”, a explicat Bordeniuc. Ea a mai adăugat că „chiar dacă ne vor rechema la lucru, nu putem reveni, deoarece multe documente lipsesc, iar între timp s-au comis multe ilegalităţi. În aceste circumstanţe, toată vina va cădea pe capul nostru”.

I-ai de unde nu-s

Pe de altă parte, Ion Şmurgun, vice-directorul SA „Avicola-Nord”, spune că nu se amestecă în acest conflict şi nici oamenii care lucrează la întreprindere nu ar trebui să se implice. Şi ziarul dvs. nu ar trebui să se amestece pentru că nu o să hotărâţi nimic, asta poate rezolva doar judecata, a mai adăugat Şmurgun.

Încercările noastre de a-l contacta pe administratorul fiduciar al SA „Avicola-Nord”, Mihai Pânzari, s-au soldat cu eşec. Acesta nu a răspuns la niciun telefon Ex-angajaţii întreprinderii spun că el se ascunde, or, nici Procuratura Generală şi nici CCCEC-ul nu pot să-l găsească.

Am încercat să aflăm care este poziţia lui Nicolae Stadniciuc, directorul Energoresurse SRL, vis-a-vis de acest conflict. La numărul de telefon 23-75-81, doamna Tamara, care s-a prezentat ca fiind manager-oficiu, ne-a spus că Stadniciuc s-ar afla în vacanţă, peste hotare, urmând să revină după 10 septembrie.

În aceste condiţii, Gheorghe Bârlădeanu, a solicitat intervenţia Procuraturii Generale şi a CCCEC. Ambele instituţii nu au oferit detalii, pe motiv că acest caz se investighează.

Veronica RUSSU