Principală  —  IMPORTANTE   —   Cui dăm Primăria? Năstase vs…

Cui dăm Primăria? Năstase vs Ceban și 10 întrebări despre marile probleme ale Chișinăului

Ziarul de Gardă i-a provocat pe cei doi candidați la funcția de primar al mun. Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, să răspundă la 10 întrebări, majoritatea dintre ele abordând cele mai stringente probleme ale capitalei: gheretele, panourile publicitare, ambuteiajele, parcările, construcțiile ilegale, blocurile de locuit sau corupția. Întrebările au fost aceleași pentru ambii candidați. 

— În mandatul fostului primar, la Primărie, au fost angajate persoane pe criterii politice sau personale. Veţi angaja la Primărie colegi de clasă, de partid, prieteni, rude?

Andrei Năstase: Cu riscul de a mă repeta, voi spune că orice schimbări de management în cadrul administraţiei municipale vor avea loc în dependenţă de evaluarea activităţii fiecărei structuri a Primăriei. Vă asigur că nu vom recurge la „epurări administrative” pentru a politiza instituţia. Unele schimbări vor fi realizate strict în scopul eficientizării managementului Primăriei şi eliminării corupţiei, iar oamenii promovaţi vor fi selectaţi în temeiul criteriilor integrităţii, profesionalismului şi meritocraţiei.

Orice alte criterii îmi sunt străine. Chiar şi în contextul în care administraţia municipală este dominată de haos, iar un management exigent este necesar, nu voi admite utilizarea unor metode abuzive, nedrepte. Cei care au rezultate pozitive vor avea posibilitate să-şi continue activitatea, iar cei care nu vor face faţă responsabilităţilor şi care sunt implicaţi în scheme de corupţie vor pleca.

Ion Ceban: Noi am fost cei care l-am criticat constant pe Dorin Chirtoacă pentru angajarea colegilor de clasă, a prietenilor etc. Evident, eu voi avea altă abordare. Voi lua în calcul calităţile personale şi profesionale ale celor implicaţi în administrarea capitalei. În municipalitate trebuie să activeze doar profesionişti, altfel nu vom putea asigura eficienţa. Chiar şi colegii de partid care vor pretinde la funcţii publice vor trece prin proceduri stricte, care vor lua în calcul integritatea, profesionismul, experienţa. 

— În ultimii ani, prin diverse scheme, municipiul Chişinău a fost deposedat de zeci de terenuri care valorează sute de milioane de lei. Pe unele terenuri, inclusiv scuaruri sau sectoare de parcuri, sunt aplicate sechestre, iar într-un dosar penal Primăria Chişinău este parte vătămată şi cere despăgubiri de sute de milioane. Ce strategie aveţi pentru recuperarea acelor terenuri, dar şi pentru evitarea unor situaţii similare pe viitor?

Andrei Năstase: E important de amintit că, în conformitate cu prevederile art.15 din Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău, primarul general răspunde de inventarierea şi administrarea bunurilor domeniilor public şi privat. Astfel, în vederea eliminării fenomenului legat de gestionarea păguboasă a patrimoniului, vom asigura inventarierea complexă şi detaliată a patrimoniului capitalei. Vom elimina erorile din evidenţa tuturor registrelor patrimoniului municipal existenţa cărora oferă spaţii pentru abuzuri şi fraudă. Vom analiza şi revizui, în caz de necesitate, contractele de locaţiune/arendă/comodat a patrimonilui municipal în vederea asigurării unor plăţi reale care vor contribui la majorarea veniturilor bugetare. Pentru a face ordine, vom lansa un program de delimitare, înregistrare şi evaluare a tuturor bunurilor imobiliare aflate în gestiunea municipiului. După venirea noastră la Primărie, înstrăinarea patrimoniului municipal, în special a terenurilor municipale în scopul construirii obiectelor comerciale, va avea loc preponderent la preţul de piaţă cu folosirea largă a sistemului de licitaţii. Un element important va fi instituirea, după exemplul mai multor oraşe moderne, a unui sistem de managment digital al teritoriului. În cel mai scurt timp după învestitură, vom prezenta un plan de acţiuni concret, aprobat oficial pentru rezolvarea acestei probleme.

Ion Ceban: Vreau să amintesc despre faptul că socialiştii au atenţionat repetat opinia publică că, în ultimii 10 ani, în urma fraudelor şi furturilor în domeniul proprietăţii municipale, bugetul Chişinăului a fost păgubit de peste 6 miliarde de lei. Aceşti bani trebuie restituiţi, pentru că sunt bani publici şi urmează să fie folosiţi pentru soluţionarea problemelor oamenilor. Imediat după preluarea mandatului de primar, voi dispune crearea unei comisii speciale care va investiga situaţia în acest domeniu. La acest moment, noi cunoaştem valoarea prejudiciului şi modul în care acesta a fost produs. Dar, pentru a sesiza organele de resort, avem nevoie şi de probe.

Până acum, acest lucru era practic imposibil de realizat, dar în postura de primar general, evident că voi avea mult mai multe pârghii în acest sens. În al doilea rând, vom pune în aplicare o nouă procedură de vânzare şi arendare a proprietăţii municipale, asupra căreia noi, socialiştii, insistăm deja de trei ani – cea a licitaţiilor deschise. Estimările noastre arată că numai pe această cale am putea obţine în următorii cinci ani minimum 2-3 miliarde de lei. Aceşti bani, care, dacă nu se schimbă starea de lucruri de la Primărie, din nou vor nimeri în buzunarele nu ştiu cui, noi intenţionăm să-i folosim pentru implementarea promisiunilor concrete făcute chişinăuienilor şi care vizează soluţionarea problemelor cu care ei se confruntă zi de zi.

Citiți și:De ce Ion Ceban crede că este mai potrivit pentru funcția de primar al mun. Chișinău decât Andrei Năstase

— Anual, zeci de construcţii, în special blocuri de locuit, apar în Chişinău, unele sunt în spaţii foarte mici, în zone de parc, pe foste stadioane sau terenuri pentru copii. Pe lângă asta, în majoritatea cazurilor, lipseşte un concept arhitectural, iar fiecare companie de construcţii are propria viziune şi propriul design, fapt ce distruge imaginea oraşului. Ce soluţii propuneţi pentru schimbarea situaţiei?

Andrei Năstase: Acest fenomen a devenit unul insuportabil pentru chişinăuieni. Va trebui să identificăm soluţii concrete pentru a rezolva punctual toate problemele. La nivel de sistem, una din primele acţiuni va fi iniţierea audierilor publice cu privire la elaborarea şi aprobarea PUG, document adoptat încă în martie 2007, depăşit de timp şi de realităţi. Lipsa unui astfel de document actualizat e una din cauzele majore ale haosului ce favorizează apariţia contrucţiilor ilegale, distrugerea patrimoniului istoric etc. Din aceste considerente, vom accelera procesul intenţionat tărăgănat de unii decidenţi din Primărie în complicitate cu grupurile de interese din sfera imobiliară.

Pentru rezolvarea problemei construcţiilor ilegale, va fi iniţiat un proces de suspendare sau revocare din motive justificate a autorizaţiilor ilegale. Vom iniţia un proces de stopare a construcţiilor ilegale admise de administraţia municipală. Procesul va fi iniţiat doar în temeiul concluziilor unei comisii responsabile de examinarea problemei construcţiilor ilegale, creată prin decizia primarului general. Comisia va fi responsabilă de identificarea şi soluţionarea problemelor care apar la acest capitol. Împreună cu autorităţile responsabile, cu locuitorii, vom rezolva această problemă, identificând cele mai potrivite soluţii. Cât priveşte aspectul arhitectural al Chişinăului, vom implica experţi în arhitectură din străinătate, care vor susţine arhitectul-şef în promovarea unei politici de armonizare a aspectului arhitectural al Capitalei.

Ion Ceban: Este adevărat, capitala noastră are un aspect inestetic şi aceasta e în mare parte din cauza lipsei unui Plan General al Chişinăului (PGC). Venim cu o abordare complexă în acest sens şi, până în aprilie 2019, vom prezenta un nou PGC, în baza căruia Chişinăul se va dezvolta şi va fi un oraş modern. Fără un astfel de Plan, dezvoltarea municipiului e imposibilă, or lucrurile bune, chiar şi dacă se fac, nu pot genera eficienţă atâta timp cât sunt ceva fragmentar. În opinia noastră, fiecare efort trebuie să fie o piesă dintr-un puzzle complex, iar odată ce-i este găsit locul potrivit, să contribuie la atingerea unui obiectiv comun, a obiectivului nostru major – oraş modern, dezvoltat. În context, ţin să deschid unele paranteze. Astfel, imediat după preluarea funcţiei de Primar general, vom purcede la implementarea a trei programe municipale, iniţiate de PSRM: Curte Comfortabilă – care prevede reparaţia bordurilor, a căilor de acces, a trotuarelor, a sistemelor de iluminat, amenajarea parcărilor, a spaţiilor verzi.

Teren de joacă pentru copii în fiecare curte – în cadrul acestui program, vor fi instalate terenuri de joacă moderne şi calitative în fiecare sector al oraşului.

Mod sănătos de viaţă – în curţi vor fi amenajate terenuri sportive (bare orizontale, bare paralele, scări de sport) pentru toate categoriile de vârstă.

Până la sfârşit de an, astfel de miniproiecte vor fi realizate în 600 de curţi din Chişinău. Primăria va raporta cu regularitate despre lucrările efectuate. O altă preocupare de bază a mea şi a echipei mele va ţine de crearea condiţiilor necesare pentru ca orăşenii să se poată odihni, să poată petrece plăcut timpul liber. Astfel, până în noiembrie 2018, va fi prezentat programul municipal complex de salubrizare şi amenajare a tuturor parcurilor din Chişinău. Vor fi salubrizate şi amenajate în modul corespunzător zonele de recreere din scuarul Catedralei şi Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, vor fi amenajate aleile pietonale centrale din Chişină. De asemenea, vom duce la bun sfârşit toate lucrările de amenajare a Parcului „Valea Morilor”: scările, iluminatul adecvat, reparaţia WC-urilor publice, organizarea pistelor separate pentru atletism şi ciclism. Şi în Parcul Dendrariu urmează să efectuăm lucrări complexe de amenajare şi să construim două intrări noi pe străzile Vasile Lupu şi Şciusev.

Un alt parc în care intenţionăm să efectuăm lucrări importante este „Valea Trandafirilor”. Acestea vor ţine de asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru recreere şi sport, dar şi de sistemul de iluminat. Lucrări de lărgire a zonelor de recreere, dar şi de amenajare vor avea loc şi în parcurile „La Izvor” şi „Dumitru Râşcanu”. În context, ţin să menţionez că un alt proiect pe care-l avem în vedere ţine de reparaţia a trei havuzuri orăşeneşti din parcuri, asigurând astfel condiţii de agrement mult mai bune pentru locuitorii capitalei.

Citiți și: De ce Andrei Năstase crede că este mai potrivit pentru funcția de primar al mun. Chișinău decât Ion Ceban

— Totodată, în Chişinău există multe clădiri vechi, foarte vechi, care nu ştim cum vor rezista în cazul unui eventual cutremur puternic. Ce veţi face pentru a evita un eventual dezastru, dacă ajungeţi primar?

Andrei Năstase: Una din priorităţi va fi stoparea degradării clădirilor istorice, inclusiv prin neadmiterea constucţiilor care prejudiciază patrimoniul istoric arhitectural. În ceea ce priveşte aspectele legate de siguranţa clădirilor, este necesar ca pentru toate clădirile cu risc seismic să fie întreprinse măsuri de consolidare. Împreună cu instituţiile responsabile vom efectua aceste verificări şi consolidări pentru a evita un eventual dezastru.

Ion Ceban: Şi această problemă, care, într-adevăr, e una foarte gravă, deoarece prezintă pericol pentru viaţa oamenilor, îşi va găsi soluţionarea în documentul strategic despre care am vorbit ceva mai devreme. Suplimentar, pot să vă comunic că specialiştii noştri deja lucrează în vederea identificării şi introducerii într-o bază de date comună a tuturor acestor edificii.

— Veţi fi un primar pentru câteva luni, până la alegerile parlamentare, după care veţi alege să ajungeţi în Guvern sau Parlament, sau o să rămâneţi la Primărie până anul viitor, când veţi candida pentru un nou mandat?

Andrei Năstase: Am declarat şi mai repet: voi rămâne la primărie şi după alegerile parlamentare, pentru că am făcut un angajament în faţa oamenilor şi vreau să cresc calitatea vieţii chişinăuienilor şi a locuitorilor din suburbii. Şi eu sunt un om de cuvânt.

Ion Ceban: Ţin să vă amintesc că am renunţat, în 2015, la mandatul de deputat anume pentru a mă dedica activităţii în cadrul administraţiei publice locale. Iar dacă mai adăugăm aici că sunt singurul candidat care în aceste alegeri a venit cu o viziune de dezvoltare a capitalei pe termen lung (până în 2040), cred că răspunsul meu la întrebarea dvs. nu va mai lăsa niciun spaţiu de interpretare.

— În final, despre politică. Vă rugăm să ne spuneţi cum veţi colabora cu administraţia publică centrală, dacă intenţionaţi să colaboraţi, ţinând cont că, cel puţin oficial, aveţi viziuni politice diferite. Dar cu partidul pe care-l reprezentaţi?

Andrei Năstase: În ceea ce priveşte colaborarea cu administraţia publică centrală, voi încerca să am un dialog instituţional corect în favoarea intereselor locuitorilor municipiului şi suburbiilor. Asta voi încerca să fac din prima zi de mandat. Dacă însă guvernarea va încerca să boicoteze activitatea primarului, nu vom avea altă soluţie decât să facem uz de atribuţiile primarului, care sunt destul de mari, şi să facem apel la cetăţeni pentru a ne susţine în demersul nostru de a implementa programul electoral. Sperăm însă în discernământul guvernării şi în perspectivele unei conlucrări în beneficiul chişinăuienilor. În ceea ce priveşte relaţia cu partidul pe care îl reprezint, împreună cu partenerii noştri de la PAS, la alegerile locale din 2019, ne vom baza pe o majoritate solidă oferită de locuitorii municipiului pentru a reuşi realizarea plenară a întregului program electoral.

Ion Ceban: Cu guvernarea actuală voi colabora strict în limite legale. Mă interesează soluţionarea problemelor oamenilor şi dezvoltarea capitalei – sper ca guvernarea să nu ne pună piedici. Dacă, însă, astfel de piedici vor fi, avem planuri de rezervă care ne vor permite să ne onorăm angajamentele luate în faţa cetăţenilor. Apropo, în acest an, urmează să avem şi alegeri parlamentare, care vor determina cine va reprezenta guvernarea la nivel central. Orice se poate întâmpla, pentru că deciziile de acest fel le ia alegătorul, nu partidele sau anumiţi politicieni.

Pentru conformitate, Victor MOŞNEAG,Infografic: Maria ȘVEȚ