Cu sau fără Marian Lupu?

Partidul Comuniştilor va iniţia, pe 21 martie, în Parlament, procedura de demitere a lui M. Lupu din funcţia de şef al Legislativului. 

A “căzut” Filat. Dacă pleacă şi Lupu, Alianţa PLDM—PD—PL mai are şanse?  

 

Eduard Maican, Uniunea Veteranilor Războiului de Independenţă

Orice decizie care ar complica relaţiile în AIE va spori riscul unor anticipate. Ideal ar fi dacă Lupu, în cazul în care va fi demis din funcţie, nu-şi va pune “eul” mai presus de Alianţă. Dar cine ştie? Vedeţi cât de bine îi joacă comuniştii – când pe Filat, când pe Lupu. Dacă liderii Alianţei vor rămâne la nivelul “fraierilor de cartier”, Voronin are toate şansele să provoace anticipate ori să preia puterea în stat, ajutat de Lupu şi Dodon. Revoluţie, în tot cazul, nu va fi. Nu are Voronin cu cine. Lumea s-a dezamăgit, nu mai crede nimănui şi nu mai vrea să fie folosită în interese politice.

Nicolae Osmochescu, doctor, profesor universitar

Nu trebuie să ne axăm pe nume, nu de Lupu sau de funcţia lui Lupu trebuie să depindă soarta Alianţei, ci de PD. Şi această axiomă trebuie să fie una valabilă şi pentru PLDM, şi pentru PL. Niciunul dintre ele nu au şansă de supravieţuire fără celelalte două. Dacă se ajunge la anticipate, pierd toţi, lumea este foarte agitată şi nu va fi cruţat nimeni… Fiecare dintre ei îşi are partea sa de vină, de aceea trebuie să tragă linie sub tot ce a fost, să lase la o parte toate supărările, să le îngroape ca pe “securea războiului” la indienii din America şi să demonstreze că pot fi oameni de stat.

Alexandra Cann, vicepreşedintă PNL

Alianţa nu înseamnă Lupu, Ghimpu sau Filat, Alianţa înseamnă PL, PLDM şi PD. Indiferent ce se va întâmpla în Parlament, Alianţa trebuie să rămână în picioare. Electoratul a votat nu pentru funcţia lui Lupu, Filat sau Ghimpu, electoratul a votat PLDM, PL şi PD şi deciziile trebuie să le ia partidele. Liderii, mai mult sau mai puţin, au greşit cu toţii. Nu cred că, în afară de cei 3, în AIE nu există şi alte candidaturi la şefia Parlamentului şi a Guvernului. Nu e o catastrofă plecarea lui Lupu de la Parlament. Catastrofă va fi revenirea comuniştilor la guvernare.

Mihai Cernencu, analist politic

Lupu merită să fie demis, după ce a votat, alături de PCRM, demiterea Guvernului. Dar nu ştiu dacă e momentul oportun şi la ce i-ar trebui PLDM-ului asta? Poate pentru a egala scorul de 1:1 cu PD şi a porni negocierile pentru AIE-3 de pe picior de egalitate?. Aşa sau altfel, războiul între „foştii aliaţi” va mai continua. Negocierile abia au început. S-ar putea ca, în condiţiile în care PD, PLDM şi PL nu-şi doresc anticipate, acestea să strice planurile comuniştilor şi să continue să guverneze în condiţii de provizorat. Avem cazul Belgiei, în care mandatul unui guvern provizoriu a durat aproape 2 ani.

Valentina Cuşnir, ex-deputat

Dar mai avem Alianţă? După 13 februarie, avem un Parlament, pe care PCRM şi-l afiliază după situaţie, după caz şi în funcţie de interes. Unde-i majoritatea calificată a Alianţei? Ceea ce vedem sunt jocuri politice, reglări de conturi între partide la nivel de parlament… Se resimte precedentul-1999, dar nu cred că va fi şi aceeaşi finalitate. Presiunile Rusiei sunt mari, dar, de data aceasta, există şi influenţe din Vest, care contează mult. Indiferent ce s-ar întâmpla cu Lupu, cred că PD, PLDM şi PL merită să facă un sacrificiu de dragul Vilniusului, după cât a investit Occidentul în noi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Petru

  Dupa parerea mea Lupu este unul din cei mai puternici politicieni de la moment,cuvintele caruia nu trebuiesc trecute cu vederea,deoarece tin de societate,de buna organizare statala si functionalitatea institutiilor din stat!!

 2. victor

  Daca lui Filat i-ar veni mintea la cap si s-ar gindi la tara in care traim ar pasi peste orgoliu si ar ceda…dar daca nu Moldova se va pregati de alegeri anticipate care nu sunt benefice pentru RM!

 3. ion

  Filat a început lupta cu corupția, cu “păpușarul” si a fost învinuit de corupție el si miniștrii PLDM si demis prin alianța ad-hoc, de unica folosință, intre PD si PCRM. PLDM trebuie sa continuie lupta cu corupția pana la capăt, in caz contrar el va avea imaginea unui partid neputincios, șantajabil, care a capitulat in fata “păpușarului” si accepta o noua alianța deja nu PRO-UE, ci PRO-CORUPȚIE, PRO-“PĂPUȘAR”. Decat o asa ” alianță” COMPROMIȚĂTOARE pentru Filat si pentru PLDM – mai bine alegeri anticipate, nu înainte de demiterea lui Lupu, Salaru etc.

 4. maria

  Are dreptate D-ul Osmochescu!Acum este momentul ca fiecare din ei să demonstreze poporului,dacă sunt capabili să conducă o ţară.Acest popor speră,nu degeaba se spune,că speranţa moare ultima!
  Dacă nu vor reuşi,atunci să ne amintim(cei care mai putem)despre o poză dintr-un manual sovietic,care ne învăţa despre epoca ţăranilor iobagi(un ţăran iobag stînd întrun picior pe o palmă de pămînt).Cam asta ne aşteaptă pe noi toţi,dacă ne vom întoarce(sau poate încă mai suntem)acolo!

 5. Eduard

  Cernenco mai are glas sa vorbeasca, de ce Lupu trebuie demis, ca la dat jos pe Filat de la Guvern pentru ca asta a rupt acordul AIE???, sau pentru ca la dat jos pentru ca asa a dorit o tara intreaga dupa ce a auzit cum guverneaza asta prin telefon si toate cazuriule de pe la Fisc si Vama???
  Sa fim seriosi se vede de la o posta ca maninca din mina lui Filat…

 6. Dan

  Pentru Ion.
  Tu bre numesti lupta cu coruptia acele indicatii pe care le dadea Filat lui Vicol, sau te referi la masinile si casele misto ale lui Vicol, Balitchi????
  Sau poate la contrabanda de la Vama????
  Cer numesti tu Lupta cu coruptia????
  Dupa acele interceptari telefonice noi am vazut cine este corupt si cine se lupta cu coruptia in RM.

 7. Raluca Avram

  Daca ne uitam bine, Lupu este cel mai logeviv speaker din toti pe care ia avut RM. Acest politician are o legitimiate sporita, or asta deranjeaza pe cei din PCRM cit si pe cei din PLDM!

 8. nicu

  Filat s-a ridicat impotriva prostiei si coruptiei din alianta.Vicol clar ca a dat-o in bara,dar a oprit fantomele citi sefi de fisc s-au schimbat si numai el a facut acest lucru.Macar in buget vin bani.Si noi nu am auzit discutiile celorlalti ministri toti is la fel sint si mai rai ,ia uitati-va ce drumuri avem .Filat lupta cu cu un rau tare mare,caruia presupun la momentul dat numai el ii poate face fata.Lupu il acopera pe Plahotniuc pe omul care a jefuit si continua sa fure tara aceasta,prin scheme de existenta carora nici prin cap nu i-ti va trece.Si face tare rau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *