Cine pune mâna pe MAIB?

425-maibBanca Naţională a Moldovei (BNM) a somat noii acţionari ai Moldova-Agroindbank (MAIB) să-şi dezvăluie identitatea până la 10 iunie 2013, ameninţându-i cu suspendarea drepturilor asupra acţiunilor achiziţionate. Între timp, Oleg Efrim, ministrul Justiţiei a precizat că pe numele judecătorului Gheorghe Gorun, dar şi a executorului judecătoresc Maxim Romaliischi, ambii implicaţi în atacul de la MAIB, au fost intentate proceduri disciplinare.

 

La sfârştitul săptămânii trecute, reprezentanţii MAIB au făcut public un nou comunicat de presă în care se plângeau pe faptul că nu pot accesa informaţii despre noii proprietari ai peste 30% din acţiunile MAIB. Aceştia au declarat că, prin aceste acţiuni, se încearcă “monopolizarea pieţei financiar-bancare din R. Moldova”.

Ultimatumul BNM

Aproape imediat, în diferite instituţii mass-media au apărut şi primele voci ale noilor acţionari. Unii s-au declarat surprinşi de situaţia creată, iar alţii, aşa cum se vehicula anterior, şi cum ZdG anunţa în numărul trecut, au cerut convocarea de urgenţă a Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor băncii, pentru a alege o nouă conducere, motivând că Natalia Vrabie trebuie demisă pentru că are o vârstă înaintată.

La începutul săptămânii curente, BNM a reacţionat şi le-a cerut noilor acţionari să-şi dezvăluie identitatea până la 10 iunie. Reprezentanţii BNM au precizat că, dacă se va adeveri informaţia precum că toate cele 30,23% din acţiunile MAIB aparţin aceluiaşi grup de persoane, va suspenda drepturile acestora asupra acţiunilor achiziţionate. Marţi, 4 iunie, noii acţionari au trimis mai multe mesaje anonime către diverse instituţi media în care au acuzat-o pe Natalia Vrabie, preşedinta MAIB de spălare de bani.

Gorun: E “tupism”

ZdG a scris în numărul trecut despre felul în care 4,99% din acţiunile unui investitor străin de la MAIB au fost tranzacţionate, după o ordonanţă emisă de magistratul Judecătoriei sectorului Râşcani, Gheorghe Gorun, pusă în aplicare de executorul judecătoresc, Maxim Romaliischi.

Gheorghe Gorun susţine, însă, că în acest caz nu este vorba de un atac raider. “Varianta asta de atac raider care a fost promovată de cineva, de prim-ministru, e “tupism” (prostie, aberaţie – n.r.) şi aşa mai departe. Nu, eu nu cred că este un atac raider. Dosarul se află în procedură de apel. Cum or hotărî ei, aşa va fi. Nu comentez acest caz, dar vă spun că nu este vorba de niciun atac raider. Este o acţiune de judecată”, a subliniat acesta. Anterior, şi Romaliischi a respins acuzaţiile de atac raider.

Proceduri disciplinare intentate

Săptămâna trecută, deputatul Alexandru Cimbriciuc declara şi el că judecătorul Gheorghe Gorun este implicat în atacul de la MAIB. Acesta afirma că, în cele din urmă, magistratul va fi sancţionat, însă acest lucru nu va îndrepta lucrurile. Oleg Efrim, ministrul Justiţiei a confirmat pentru ZdG că a intentat proceduri disciplinare pe numele ambilor exponenţi ai justiţiei, implicaţi în atacul de la MAIB, despre care ZdG a scris în numărul trecut, Gheorghe Gorun de la Judecătoria Râşcani şi Maxim Romaliischi, executor judecătoresc.

Amintim că, 7 firme înregistrate în Marea Britanie, Cipru şi Letonia, “Altell Impex LTD” “SIA Dilnoro Group” “Diarstamia management limited” “Nutzen Limited” “Sempaitrading LTD” “Volmark Trade LTD” şi “Ostryn Business Limited”, au achiziţionat în ultimele 3 luni, oficial, peste 30% din acţiunile MAIB. De remarcat că aproape toate au conducători ucraineni şi au fost fondate cu puţin timp înainte de procurarea acţiunilor MAIB.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. maria

    pot numi ei cum vor aceste acţiuni,dar in final tot furt va fi şi control,ca să le fie mai uşor să atace raider agenţii economici şi persoanele fizice(care deţin conturi în această bancă)şi să le cureţe conturile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *