Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Care ar fi alternativa: anticipate…

Care ar fi alternativa: anticipate sau preşedinte „apolitic”?

Sondaj politic

„Nici într-un caz nu vom susţine candidatura lui M. Lupu la Preşedinţie…” (V. Voronin.)

Victor Osipov, Partidul Alianţa Moldova Noastră

Noi ar trebui să analizăm foarte bine: acceptăm anticipate sau acceptăm un candidat „apolitic”, adică pe altcineva, în locul lui Marian Lupu. Până la urmă, dincolo de înţelegerile care funcţionează în prezent în cadrul AIE, există un cadru mai extins – interesul ţării de a stabiliza situaţia generală din R. Moldova. Pornind de la această prerogativă, politicienii din interiorul actualului Legislativ ar trebui să analizeze toate circumstanţele reale. Sigur că AMN susţine strategiile foştilor noştri parteneri din AIE, dar nu putem reduce dezbaterea publică şi politică doar la interesele forţelor politice. Ar trebui să o aliem la interesele societăţii. Dacă nu va fi găsit un compromis, cu toţii vom suporta consecinţele.

Anatol Ţăranu, analist politic

Un preşedinte apolitic ar putea conduce la dezintegrarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Dacă ar exista asemenea riscuri, atunci ar trebui să acceptăm mai degrabă alegeri anticipate, decât un candidat „apolitic”. Dacă e pusă sub semnul întrebării stabilitatea AIE 2, atunci trebuie să întreprindem orice pentru a evita revenirea comuniştilor la guvernare, or, dezintegrarea AIE 2 ar conduce, inevitabil, la revenirea PCRM la putere. Clasa politică ar trebui să înţeleagă că, în prezent, acceptarea unui candidat „apolitic” ar însemna că înţelegerile care există în cadrul AIE nu mai sunt valabile şi că ar trebui renegociate, iar acest proces ar însemna un pericol foarte mare de instabilitate.

Vasile Tarlev, ex-prim-ministru (2001-2008)

Cred că alegerile anticipate ar prejudicia R. Moldova. Am avea de suferit sub aspect social şi economic. Partidele parlamentare ar trebui să demareze negocieri serioase pentru a depăşi situaţia. Dacă lucrurile vor evolua aşa cum au evoluat în ultimul timp, nu se va schimba nimic în R. Moldova. După mine, astăzi, nu ne confruntăm cu o criză politică, ci cu o confruntare de ambiţii ale unor lideri politici, care se vor şefi de stat. De altfel, în R. Moldova, avem destui oameni bine educaţi, cu experienţă. Avem multe candidaturi. Cât mă priveşte, nu aş accepta să fiu propus la o astfel de funcţie. Am înţeles că pot avea grijă de familie, de afaceri, pot desfăşura activităţi economice la nivel internaţional.

Ion Negrei, Partidul Liberal

Ambele soluţii par valabile, dar cred că alegerea unui preşedinte „apolitic” ar schimba cursul procesului de democratizare a societăţii noastre. Pe parcursul anilor, s-au făcut numeroase eforturi de deschidere a societăţii, care ar putea fi ratate în urma unui exerciţiu prin care ar fi propus un preşedinte „apolitic”. Mai mult. Cred că PCRM, care a venit şi sprijină o astfel de idee, nici nu are un astfel de candidat şi nici nu crede că acest scenariu ar putea fi realizat. Ei, pur şi simplu, vor să scoată de pe imaginea lor problema instabilităţii politice şi să arunce întreaga vină pe spatele AIE. Anticipatele ar fi un exerciţiu democratic, dar şi o fortificare a clasei politice.

Valentina Stratan, Partidul Democrat

E un moft al lui Voronin. Îmi aduc aminte cum i-a ridiculizat pe domnii Duca şi  Gropa la alegerile precedente. Se pare că vom ajunge la anticipate, dacă Voronin nu va ceda în ambiţia sa. Dacă PD făcea cu ei alianţă, Lupu ar fi fost cel mai bun candidat, altfel – e rău. Dar Lupu nu s-a schimbat, s-a schimbat doar faptul că ei sunt în opoziţie şi nu la putere, unde şi-au dorit să ajungă. În negocieri promiteau multe şi nu îi interesa alegerea preşedintelui, ci doar revenirea la putere, după care – anticipate. Acum vor alegeri, bazându-se pe situaţia critică şi pe creşterea preţurilor. Ei îşi fac iluzii că vor reveni masiv la putere. Un preşedinte apolitic ar fi o marionetă. De ce în 2005 PCRM  nu a vrut candidat apolitic?