100 de zile ale Guvernului Leancă, la jumătate de drum

432-leancaIeri, prim-ministrul Iurie Leancă a făcut un bilanţ al primelor 50 de zile de la învestirea sa în funcţia de premier. Leancă s-a arătat mulţumit de realizările sale. “Am dat dovadă de fermitate, am folosit toate instrumentele disponibile astfel ca să reuşim să creăm noi locuri de muncă, să le protejăm pe cele existente. Am semnat două acorduri cu privire la reabilitarea drumurilor. Lucrările vor începe în 2014 şi aceasta ne va permite să deschidem alte 2 mii de locuri de muncă. Totodată, am reuşit să reabilităm 54 km de drumuri”, a mai spus Iurie Leancă.

În ce priveşte prima prioritate, “crearea locurilor de muncă”, premierul Iurie Leancă a menţionat cele două acorduri de finanţare cu Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu privire la construcţia drumurilor. Lucrările vor începe în 2014. Acestea vor asigura investiţii crescânde în infrastructura drumurilor, ceea ce va da un impuls de competitivitate economiei şi va crea 2.000 noi locuri de muncă în următorii ani.

Referitor la accelerarea lucrărilor pe cei 130 km de drum, premierul a anunţat că 54 de kilometri au fost deja reabilitaţi pe sectoarele Sărăteni—Bălţi (24 km), Sărăteni—Orhei (16 km), Rezina—Orhei—Călăraşi (8 km) şi 6 km în s. Sadîc. Lucrările care se desfăşoară acum oferă 500 de locuri de muncă pentru cetăţenii noştri.

Guvernul a elaborat un mecanism care să elimine întârzierile în rândul antreprenorilor ce activează în domeniul reabilitării drumurilor. Iurie Leancă a constatat că lucrurile s-au schimbat semnificativ şi s-a declarat încrezător că toţi cei 130 km de drum vor fi finalizaţi în următoarele 50 de zile.

Cu privire la ajutorarea, sub formă de granturi, a cel puţin 100 de companii, şeful Executivului a spus că acum două săptămâni au fost semnate 25 de contracte pentru finanţări prin programul PARE 1+1, orientat spre ajutorarea lucrătorilor migranţi şi a rudelor acestora care doresc să investească sau să-şi înceapă un business acasă. Acest lucru înseamnă că, în scut timp, 25 de antreprenori îşi vor lansa sau dezvolta afacerea în agricultură, producere şi servicii.

Guvernul s-a angajat să ofere 150 de milioane de lei sub formă de subvenţii, ceea ce va atrage investiţii suplimentare de 600 de milioane de lei în tehnică agricolă, echipamente, utilaje şi va menţine 5.000 locuri de muncă în zonele rurale.

Subvenţiile în agricultură deja ajung la fermieri, a menţionat premierul. Până acum, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a acordat finanţări în sumă de aproape 80 de milioane de lei. Acestea sunt acordate, în mare parte, pentru echipamente, irigare, ferme şi livezi.

Cât priveşte cel de-al doilea obiectiv – combaterea corupţiei şi asigurarea ordinii publice, premierul a declarat că MAI a demarat, în premieră, o campanie de atragere a noilor angajaţi. Din cele 2200 de locuri vacante, au fost făcute angajări în peste 1300 de funcţii. În următoarele 50 de zile, vor fi gata cele 1200 de uniforme noi pentru poliţie, toate fabricate în R. Moldova.

“În această perioadă am avut parte de o vizită la cel mai înalt nivel de la începutul anului: vicepreşedinta Comisiei Europene, Catherine Ashton, s-a aflat pe 9 iulie la Chişinău. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi-a exprimat sprijinul pentru ceea ce urmează să se întâmple la reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius, şi anume parafarea Acordului de Asociere, dar şi semnarea şi ratificarea acestuia în anul viitor”, a declarat Leancă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. eugeniu

  Guvernul a activat de minune , asa ca putem spune increzuti ca avem o guvernare competenta. Dar daca sincer cred ca cei mai buni ministri sunt cei din PDM.

 2. Cristi

  Chiar vreau sa spun ca a reusit sa faca foarte multe. In comparatie cu multi alti politicieni, domnul Leanca e un bun conducator, cunoaste ce probleme are de rezolvat Republica Moldova pentru ca semnarea acordului de la Vilnius sa fie sigura.

 3. eugeniu

  Daca nu solutionau cei din PD criza politica nu se mai ajungea la aceasta etapa. Cred ca totusi avem o guvernare de calitate.

 4. Ion

  Pot spune clar ca Guvernul Leanca a facut, in 2 luni, mai mult decit guvernul comunist, in 8 ani!
  Rezultatele pot fi vazute cu ochiul liber: drumuri reabilitate, centre medicale construite, noi locuri de munca, reforme in justitie, reforme in agricultura.
  Anume de un asemenea prim-ministru avem nevoie.

 5. alex

  Guvernarea actuala este una reusita si cred ca in continuare totul va fi la fel de bine. Principalul scop este sa nu ne abatem de la parcursul nostru european.

 6. vera

  Uniformele noi nu vor contribu la combaterea coruptiei si asigurarea ordinei publice!

  Cand legea va fi aplicata si executata corect din partea politistilor,numai atunci va fi ordine…poate!
  Exemplu:Fac ordine numai pe strazile din adiacentul Pietei Centrale,numai cu acei saraci, dar agentii economici stau nemiscati pe la portile pietei si vind produse alimentare in conditii interzise de Ministerul Sanatatii, dar cinr i-si bate capul de consumator? Nimeni!!

  Nu pot uita cuvintele d-lui Mocanu:”Toti sunt o apa si un pamint!”…Sunte-ti de acord?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *