Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Tatiana Balaban: „Obişnuiesc să mă…

Tatiana Balaban: „Obişnuiesc să mă complic”

478-tatioana-balabanConsideră cămaşa un puzzle format din mici detalii, fiecare cu semnificaţia sa. Susţine că moda este un mod de viaţă, iar pe cei care califică moda ca pe un defileu de cârpe îi crede departe de fascinaţia creaţiei. A reuşit să creeze deja patru colecţii, dar tot mai este în căutarea cămăşii perfecte.

Pentru ea, un produs vestimentar trebuie să fie unul de calitate sub toate aspectele: stofă, croială, comoditate. Deşi recunoaşte că, în R.Moldova nu putem vorbi încă de cultul designului vestimentar, rămâne aici, unde este familia şi prietenii săi. Tot aici a pornit istoria propriilor cămăşi.

„Prima colecţie i-o datorez mamei”

Desenează de când se ţine minte. Părinţii, deşi nu fac parte din lumea artei, şi-au susţinut fiica în realizarea visurilor sale. Tatiana a studiat designul vestimentar la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Facultatea Arte Plastice şi Design. Deoarece la facultate se predă îndeosebi teorie, s-a angajat la o revistă de modă, ceea ce i-a permis să cunoască această lume îndeaproape. „Am acumulat multă experienţă, care, ulterior, mi-a fost de mare ajutor”, spune tânăra. După finalizarea studiilor, a simţit că are nevoie de o pauză, timp în care însă nu s-a relaxat. A cugetat intens la ceea ce-şi doreşte, muncind, în paralel, la o revistă.

Prima colecţie a fost creată pentru examenul final de la facultate. Colecţia de diplomă a fost compusă din cinci modele pentru bărbaţi, produsul de bază fiind cămaşa. „În mare parte, această colecţie i-o datorez mamei, care mereu m-a susţinut. Ea a fost cea care insista să merg înainte, să fac ceva. Este cea care a crezut în mine cel mai mult”, relatează Tatiana. Deşi prima colecţie a fost creată exclusiv pentru bărbaţi, ulterior, s-a axat mai mult pe ţinute pentru femei, în special cămăşi. „E mai interesant. La bărbaţi trebuie să scoţi în evidenţă forţa, bărbăţia, pe când la femei trebuie să subliniezi feminitatea, dar să arăţi că este şi puternică, este şi mamă, şi iubită. Sunt mai multe aspecte”, explică Tatiana Balaban.

Evoluţia cămăşii

10522103_10202450911859909_1687867092_nDeşi poate crea practic orice produs vestimentar, pune mereu accentul pe cămaşă, deoarece „cămaşa este indispensabilă în garderoba unei persoane, este baza. Cu ajutorul unei singure cămăşi poţi să creezi diverse ţinute”, explică Tatiana. „Este o piesă vestimentară care a evoluat foarte interesant şi foarte divers. La început, cămaşa se purta dedesubt, aproape de piele, având rol de protecţie, apoi a evoluat într-o piesă mai decorativă. Astăzi, este un element care poate lua forme diferite, în funcţie de cum o abordezi”, relatează designerul. Aşa cum cămaşa a devenit elementul de bază al unei ţinute, tot la origini a căutat şi culoarea potrivită. S-a oprit la albul imaculat, pentru că reprezintă începutul-începuturilor. Şi nu există plictiseală. „Am o clientă care are vreo zece cămăşi de la mine, toate albe. I-am sugerat să-i fac una de altă culoare, dar ea le preferă pe acestea”, zâmbeşte tânăra.

Colecţia a doua a constat şi din cămăşi negre. „Am încercat să experimentez. Atunci am prezentat inclusiv cămăşi-rochii. Totuşi, chiar şi cele negre, aveau câteva nuanţe de alb, dar foarte finuţe, fără mari contraste”, spune Tatiana. Deşi, ulterior, a început să folosească şi alte culori, mai este în căutarea unei cămăşi albe perfecte. Totodată, pune un mare accent pe calitate, pe stofă, pe croială, dar şi pe comoditate. „Niciodată nu le spun oamenilor cum trebuie să poarte o cămaşă sau alta. Trebuie s-o poarte aşa cum o simt ei. Îmi doresc ca persoana care cumpără cămaşa mea s-o simtă. După ce i-am dat viaţă, să nu stea undeva în dulap, dar să trăiască intens alături de stăpân”, zâmbeşte designerul.

Cămaşa – un puzzle din mici detalii

Tatiana Balaban se străduie ca lucrările sale să nu se repete. Crearea unui element original de vestimentaţie, însă, necesită timp nu doar pentru realizarea lui, dar mai ales pentru naşterea ideii. „Obişnuiesc să mă complic. Nu pot să fac o simplă linie, trebuie să-i mai inventez ceva”, spune designerul. Deşi, la aspect, cămăşile Tatianei Balaban pot părea simple, la o privire mai profundă, croiala se dovedeşte a fi destul de complicată. Conceptul unui element îi ia circa o lună şi încă vreo două-trei zile coaserea produsului. Ideile se pot naşte oriunde şi oricând. „Poţi să vezi nişte elemente interesante la o cană şi, pe urmă, să le foloseşti. Bunăoară, să vezi un mâner neobişnuit şi să-ţi imaginezi cum ar arăta această formă în zona umărului”, relatează tânăra.

Astfel, discutând cu o prietenă, mamă a unor gemeni, s-au gândit să creeze ţinute pentru mămici şi copii. Aşa s-a născut noua colecţie, din circa 20 de produse. „Erau unele detalii care se asemănau, ca să fie acea legătură între mamă şi fiică, dar, totuşi, erau diferite, pentru că mama este o personalitate aparte, iar personalitatea copilului este în devenire”, explică Tatiana. În prezent, lucrează la o nouă colecţie, care va fi prezentată în toamnă. Aceasta va conţine nu doar cămăşi, dar şi alte produse vestimentare. Şi totuşi cămaşa rămâne elementul indispensabil. „Pentru mine, moda nu reprezintă doar nişte cârpe. Este un mod de viaţă. Produsul pe care îl creez are o istorie în spate. Cămaşa este un puzzle din mici-mici detalii, fiecare dintre acestea având semnificaţia sa”, se destăinuie designerul Tatiana Balaban.