Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Născut înainte de timp şi…

Născut înainte de timp şi plecat înainte de vreme

444-hasnas-varticFizician de formaţie, a făcut teatru, arheologie, muzică ş.a. Scopul vieţii lui a fost “să fim în rândul civilizaţiilor avansate”. Au trecut patru ani de când a plecat în nefiinţă, dar cei dragi încă îi aşteaptă revenirea.

Andrei Vartic ar fi împlinit, pe 21 octombrie, 65 de ani. Acum patru ani, însă, a plecat în lumea celor drepţi, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pe ficat. A fost fizician, scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor, deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990—1993), autor a peste 20 de cărţi, a numeroase studii şi articole publicate în reviste şi ziare etc.

Asta mi-a atras atenţia. Nu e ca toţi

Nina Hasnaş (Vartic, după soţ) îşi aminteşte că l-a văzut, pentru prima oară, în incinta Bibliotecii Naţionale. “La etajul trei, în secţia Limbi străine, am văzut un băiat cu plete lungi, şi asta era un fel de a lua atitudine faţă de sistemul din anii ’7o, când trebuia să fie toţi în uniforme, adică să gândim la fel, să ne îmbrăcăm la fel”, relatează soţia regretatului om de cultură. A remarcat că tânărul cu plete lungi era îmbrăcat în pantaloni verzi şi într-un maiou. “Asta mi-a atras atenţia. Nu e ca toţi. Citea atunci ceva în franceză”, îşi aminteşte actriţa. Era în perioada când Andrei Vartic îţi încheiase, eminent, studiile la Universitatea de Stat. Însă modul diferit (individual) de gândire i-a închis multe uşi, inclusiv la aspirantură.

Pe când era student în anul trei, a fost trimis la o conferinţă la Vilnius. Acolo a luat cuvântul un tânăr din Lituania, care şi-a ţinut discursul în limba maternă. Andrei Vartic s-a gândit că e o idee bună să facă acelaşi lucru. A ieşit în faţă şi a vorbit în română. După acest act de patriotism, au început toate relele. N-a fost acceptat la serviciu şi nici la studii, dar n-a renunţat. Şapte ani şi-a petrecut timpul la bibliotecă, studiind de toate, îmbogăţindu-şi astfel cultura generală. Deşi a studiat specialitatea fizică şi spectroscopie, terminând facultatea cu brio, era interesat de literatură, muzică, cultură.

Nina Hasnaş îşi aminteşte şi acum ziua când Andrei Vartic i-a propus să facă teatru, ea fiind pe atunci studentă la Academia de Arte. Deşi iniţial ideea i s-a părut una năstruşnică, a acceptat practic imediat. “A venit nu doar cu ideea, ci şi cu un plan bine determinat. Era totul pus la punct. Deci, eram siguri de reuşită”, afirmă soţia şi confidenta regizorului. S-au adunat patru actori, care făceau repetiţii în diverse subsoluri, oferite de alte echipe de actori. “A făcut un scenariu din poezie populară românească. Prima parte a spectacolului a fost poezie clasică medievală, ceea ce nu se cunoaşte la noi, dar acolo sunt rădăcinile”, semnalează Nina Vartic. Unul dintre spectatori s-a apropiat ulterior de autor, zicându-i: “Te-ai născut înainte de timp”.

Acum e plecat şi trebuie să vină

Nina Hasnaş-Vartic mărturiseşte că a avut un soţ excepţional. “Aşa cum era devotat teatrului, limbii, culturii, neamului, aşa ţinea la familie. În tot ce făcea era o pasiune”, îşi aminteşte aceasta. Când au apărut copiii, a apărut încă o pasiune. “Nu vă pot spune ce tată excepţional a fost. De n-ar fi copiii, n-aş rezista fără Andrei. A investit atâta în ei”, spune soţia cu lacrimi în ochi. Totodată, nu putea să nu remarce felul lui de a fi cu ceilalţi. “Nu tolera minciuna şi trădarea. Până în pânzele albe lupta, dacă vedea că undeva se planifică un complot. Atât de curajos era că, uneori, mi se făcea frică. Ascundea multe lucruri de mine”, mărturiseşte soţia distinsului om al cetăţii.

Îşi aminteşte noaptea din 1998, când a început conflictul de pe Nistru, soţul (pe atunci deputat) a venit acasă târziu cu un coleg din Parlament, cerând de la soţie nişte ţinte. La întrebările insistente ale acesteia pentru ce i-ar trebui, nu i-a răspuns decât că va afla mai târziu. După care a ieşit şi a revenit abia peste câteva zile. “A venit murdar, obosit, cu cearcăne, ca să-mi spună că a fost în tranşee cu băieţii ceia care aveau 18-20-25 de ani. Era printre ei şi un muncitor de scenă de la teatrul nostru, care studia prin corespondenţă la Universitatea de Stat şi făcea un ban la teatru. Tânărul a ars într-un tanc. El nu a putut rămâne indiferent. S-a dus alături de ceilalţi să-i încurajeze”, relatează soţia. Rămâne totuşi o enigmă pentru ce i-au trebuit ţintele.

Nina Vartic şi astăzi îşi mai aşteaptă soţul, refuzând să creadă că s-a dus pentru totdeauna. “El e plecat acum şi trebuie să vină. Am avut multe turnee. De fiecare dată când rămâneam cu un copil aici, el pleca singur şi revenea. Şi acum îl aştept. Patru ani s-au dus, dar nu pot să cred…”, spune doamna îndurerată.

zp8497586rq