Campion la Muay Thai: ori învingi, ori devii mai bun

442-campionLa doar 12 ani a cunoscut şi victorii, şi înfrângeri. Cele din urmă îl fac să lucreze asupra greşelilor, iar primele să muncească şi mai mult pentru viitoarele victorii. Antrenorii sunt de acord să lucreze cu el gratuit, şi asta pentru că văd în el un viitor campion mondial.

De la şapte ani practică karate. De un an şi jumătate s-a reprofilat la Kickboxing K1 şi Muay Thai. Tânărul a obţinut un şir de medalii la diverse competiţii, numărul cărora nu şi-l aminteşte. Pentru el, contează nu atât competiţiile care au avut loc, cât cele care urmează.

În ring ne urâm, după ring ne împrietenim

La doar şapte ani, Ion Ungureanu a decis că vrea să facă sport. Ştia şi ce sport îşi doreşte să practice – karate. Susţinut de părinţi, a mers la sala de sport. Timp de cinci ani o frecventează cu regularitate. A practicat şi box. Toate astea pentru ca să poată face Kickboxing, visul care astăzi a devenit realitate. Spune că nu este dificil. “Important este să asculţi în toate antrenorul şi să faci întocmai. Atunci îţi reuşeşte orice”, menţionează Ion. La început, îşi dorea să practice sportul aşa, pentru sine, astăzi sportul a devenit un mod de viaţă, un scop de a merge mai departe pentru a-i cunoaşte pe ring pe cei mai buni şi pentru a intra cu ei în competiţie.

Antrenamentele au loc de trei ori pe săptămână, iar în ajunul competiţiilor, acestea se desfăşoară zilnic. Ion recunoaşte că, înainte de fiecare luptă, are emoţii, însă a găsit o metodă care-l calmează – muzica. Înainte de a ieşi în ring, băiatul îşi pune căştile în urechi şi încearcă să simtă ritmul muzicii, să se contopească cu aceste acorduri, să trăiască stări în care nu e loc de emoţii şi stres. Iese în ring apoi, şi reuşeşte să facă abstracţie de juriu, suporteri sau de suporterii adversarului. “Nu poate fi vorba despre stimă în timpul luptei. Ori învingi, ori pierzi. Şi nu e foarte plăcut să pierzi”, declară Ion. După luptă însă situaţia se schimbă. A devenit bun prieten cu mulţi dintre adversarii săi, indiferent de faptul cine dintre ei a fost învingător. “În ring ne urâm, după ring ne împrietenim”, explică sportivul.

442-campion2Până acum Ion a cunoscut şi înfrângeri, şi victorii. Sportivul însă nu dă vina pe nimeni pentru eşecurile din ring. “Dacă pierd, trebuie să mă împac cu acest gând. Este doar greşeala mea. Dar când câştig, este o bucurie şi pentru mine, dar şi pentru antrenor”, spune zâmbind kickboxerul. Deşi pare firav, tânărul este campion mondial la karate, titlu pe care l-a câştigat în anul 2011, campionatul desfăşurându-se în Turcia. Atunci a participat la trei versiuni: semicontact, full contact şi trânta, obţinând locul I la primele două versiuni şi locul III la trântă. Medaliile nu şi le numără. Nu are timp. Acum se pregăteşte pentru noi competiţii.

Niciodată nu spune că e obosit

“Niciodată nu spune că e obosit sau că nu mai poate. Ion ştie ce are de făcut. Când vine în sală, lucrează”, spune Grigore Zugrav, antrenorul băiatului. Talentul de care dă dovadă şi munca depusă sunt cheia succesului la campionate. În decembrie anul trecut, Ion a participat la Campionatul de Muay Thai din Odesa, unde, potrivit antrenorului, se adună cei mai buni sportivi din R. Moldova, Rusia şi Ucraina. Tânărul a obţinut locul III. Grigore Zugrav spune că discipolul său a făcut faţă cu brio tuturor cerinţelor. Mai mult, acesta a luptat în finală cu actualul campion mondial la Muay Thai, care are o bună experienţă în acest domeniu.

Antrenamentele sunt costisitoare. Grigore Zugrav însă îl antrenează pe Ion gratuit. “Sunt absolut sigur că va deveni campion mondial şi european. Este tânăr şi are perspective foarte mari”, îşi spune părerea antrenorul. “Mai sunt câţiva sportivi care au probleme financiare, însă dau dovadă de perspective şi ei trebuie antrenaţi”, spune Zugrav. O problemă însă este participarea la campionate, pentru care achită sportivii înşişi. Din această cauză deseori sunt nevoiţi să renunţe. “Sunt multe campionate pentru care am putea să ne pregătim şi să ne prezentăm la un nivel înalt, dar, din motive financiare, nu mergem”, spune antrenorul cu regret în timp ce Ion se pregăteşte pentru următorul antrenament.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *