Trafic de persoane: Bălţi—Odesa—Istanbul

În primele săptămâni ale noului an, colaboratorii Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul Ministerului de Interne au descoperit mai multe cazuri în care tinere din R. Moldova erau racolate pentru a presta servicii sexuale în Israel, Turcia, Cipru, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

La 16 ianuarie anul curent, colaboratorii poliţiei criminale ai Comisariatului Municipal Bălţi, prin efectuarea unor acţiuni operative de investigaţie, au reţinut două tinere, în vârstă de 19 şi 20 de ani, domiciliate în satul Chişcăreni, Sângerei, şi, respectiv, în oraşul Bălţi. Tinerele au fost reţinute la un punct vamal, într-un autocar care circula pe ruta Bălţi-Odesa, deşi, după cum s-a constatat ulterior, urmau să ajungă în Turcia. Întrebate de poliţişti cine anume le-a ajutat să plece, fetele au spus că aceasta ar fi o persoană în vârstă de 53 de ani, cu prenumele Ala, al cărei nume de familie le este necunoscut. Tânăra de 20 de ani a recunoscut că a fost racolată după ce Ala ar fi achitat în locul ei datoriile pe care le avea, în sumă de 900 de lei. Aceeaşi persoană le-a perfectat paşapoartele pentru străinătate şi le-a procurat biletele pentru itinerarul Bălţi-Odesa-Istanbul. Pentru “siguranţa” călătoriei, biletele spre Turcia se păstrau la o persoană care se afla deja pe teritoriul Ucrainei.

Suspectată de trafic în 30 de dosare penale

Contactat de Ziarul de Gardă, vicecomisarul de Bălţi, Valeriu Starii, a spus că persoana care a racolat victimele ar figura în 30 de dosare penale, fiind suspectată de trafic de persoane sau de organizarea migraţiei ilegale. Potrivit lui Starii, în niciunul dintre aceste dosare nu a fost pronunţată vreo sentinţă definitivă. În 2006, bunăoară, femeia a fost  arestată preventiv, fiind eliberată în scurt  timp, ca mai apoi, în 2009-2010, să fie reţinută din nou şi plasată, în urma unei decizii judiciare, în arest la domiciliu. Aceasta, însă, potrivit vicecomisarului, chiar şi aflându-se în arest la domiciliu, nu şi-a suspendat activitatea, racolând noi victime prin intermediul telefonului sau al calculatorului. Astfel, în ultimii 4 ani, suspecta a traficat peste hotare 23 de fete din familii social vulnerabile.

Potrivit vicecomisarului de Bălţi, şi în urma reţinerilor din ianuarie, în calculatorul traficantei au fost găsite poze şi date ale celor două tinere descoperite de poliţişti la ieşirea din R. Moldova. La fel ca şi în celelalte 30 de cazuri, Ala este cercetată “în arest la domiciliu”.

Judecătorul instanţei Bălţi, Anatolie Vrâncean, care a emis această decizie, afirmă că ar fi o hotărâre obiectivă din punct de vedere legal, or, potrivit acestuia, “arestul la domiciliu este, de fapt, acelaşi arest”, chiar dacă, la fel ca şi anterior, suspecta poate racola victime de acasă, prin intermediul telefonului sau al calculatorului, conectat la reţeaua Internet.

Judecătorul a refuzat să ne ofere alte detalii, făcând trimitere la Direcţia relaţii cu publicul, funcţionarii căreia nu cunoşteau nimic despre cazul respectiv.

Gruparea de la Tel Aviv: nimic nou la Chişinău

Un alt caz răsunător a fost mediatizat la începutul lunii ianuarie 2012, când www.isra.com a scris că cea mai numeroasă grupare de trafic de fiinţe umane din istoria Israelului fusese reţinută şi condamnată de o instanţă de judecată din această ţară.

Potrivit presei, din organizaţie făceau parte patru cetăţeni israelieni, care aveau legături de complicitate şi cu persoane din afara ţării. În momentul de faţă aceştia sunt declaraţi vinovaţi de către Judecătoria de circumscripţie din Tel Aviv, iar o persoană este deja condamnată la 18 ani de închisoare de către o instanţă din Federaţia Rusă.

Victimele traficanţilor erau fete tinere cu vârste în jur de 25 de ani din familii social vulnerabile, din state ex-sovietice, inclusiv din R. Moldova. Ele erau forţate să presteze servicii sexuale în bordeluri pe care le întreţineau proxeneţii în Israel şi în Cipru, ţări în care casele de toleranţă sunt permise de lege.

Potrivit aceleiaşi surse, femeile ajungeau la destinaţie pe la frontiera cu Egiptul. În Israel, tinerele erau vândute contra 5-7 mii USD unor saloane de masaj, fiind obligate să se prostitueze.

Potrivit Centrului pentru combaterea traficului de persoane din Chişinău, până în  prezent nu există alte detalii despre acest caz.

În 2011 au fost înregistrate 372 de cazuri de trafic

În R. Moldova, persoanele suspectate de proxenetism sunt cercetate conform art. 220 Cod Penal al RM, care prevede o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 2-7 ani, iar traficul de fiinţe umane cade sub incidenţa art. 165 alin. 2, Cod Penal, care prevede o pedeapsă cu privaţiune de libertate de 7-15 ani.

În 2011, Centrul pentru combaterea traficului de persoane a depistat 14 cazuri de tentativă de trafic de fiinţe umane.

Procuratura Generală informează că, în 2011, au fost înregistrate 372 de infracţiuni de trafic:  111 cazuri de trafic de fiinţe umane; 24 de cazuri de trafic de copii; 14 cazuri de scoatere ilegală a copiilor din R. Moldova; 105 cazuri de proxenetism; 118 cazuri de organizare a migraţiei  ilegale.

În 2011, a fost finalizată urmărirea penală pe 208 cauze, dintre care 174 de dosare au fost expediate în judecată. Pe 34 de cauze urmărirea penală a fost încetată.

Pedeapsa cu închisoarea a fost aplicată în raport cu 15 persoane, dintre care 7 persoane au fost condamnate pentru comiterea traficului de fiinţe umane, 1 persoană pentru comiterea traficului de copii, 2 persoane pentru scoaterea ilegală a copiilor din ţară, alte 2 persoane pentru proxenetism şi 3 persoane pentru organizarea migraţiei ilegale.

Victor Ţurcanu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vera

    Da V.Buliga – ministrul muncii si familiei spune,ca tineretul nu practica prostitutia!
    Cand are de gind sa se aboneze la ZdG ca sa nu faca “teatru” pe seama altora, care au divulgat un adevar?

  2. EU CETATEANUL

    strigator la cer – figureaza in 30 dosare penale atatea ani si acum au fetele prinse, declaratiile, dovada – arestata la domiciliu, bravo dle judecator, intinzi coarda, cu cat mia mult o intinzi, cu atat mai mult incasezi, ce sai faci, daca judecatorii vor si ei iahturi si avioane!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *