TOP 10: Automobilele judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău

426-CACPe locul I în topul cu cele mai multe şi mai luxoase automobile de la CA Chişinău se află judecătoarea Domnica Manole, care deţine 11 automobile, şi judecătorul Sergiu Arnăut, care “a uitat” să declare trei Mercedesuri, un Hyundai Tucson, un BMW şi un Maz. Pe locul doi se află controversatul judecător Ion Muruianu, fiind proprietarul unui automobil Subaru Tribeca, în valoare de peste o jumătate de milion de lei. În timp ce fotografiam automobilele de lux ale judecătorilor, mai mulţi magistraţi s-au arătat nervoşi şi supăraţi pe reporteri. “Amuşi iau o “chiatră” şi arunc în tine. Îţi sparg aparatul…”, ne-a ameninţat judecătorul Tudor Micu imediat ce a coborât dintr-un Mercedes E 220, pe care nu l-a declarat pe anul 2012.

426-grafic1La CA Chişinău activează 45 de judecători. 39 au declarat că deţin cel puţin un automobil, pe când alţii 6 au scris în Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că nu sunt proprietari de automobile, în schimb au menţionat că deţin case de milioane, depozite la bancă şi acţiuni în diverse întreprinderi.

În topul cu cele mai multe şi mai luxoase automobile de la CA Chişinău se află judecătoarea Domnica Manole. Ea deţine un automobil Mitsubishi fabricat în 2010, Renault Clio – 4 automobile şi Dacia Logan – 6 automobile. Pe aceeaşi poziţie se află şi judecătorul de la CA Chişinău Sergiu Arnăut, care susţine oficial că nu deţine automobile.

“A uitat” să declare 6 automobile

Potrivit unor surse, magistratul Sergiu Arnăut, deşi în acte este divorţat, locuieşte împreună cu soţia sa, Tatiana Arnăut, pe str. Cucorilor din capitală. Judecătorul ar fi divorţat de soţie pentru a-şi ascunde averile de milioane. În contextul dat, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Tatiana Arnăut este fondatoare la “Lux-Sivita” SRL, o întreprindere care gestionează şi cantina de la CA Chişinău. Tot ea deţine şi firma “Vetanisio” SRL, care administrează ruta de transport Chişinău–Soroca.

426-cac3În Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, magistratul scrie că nu deţine nici un automobil. Însă, potrivit datelor de la “REGISTRU”, pe numele lui Sergiu Arnăut sunt înscrise două automobile. Un BMW de culoare albastră şi un Maz de culoare gri. Iar pe numele Tatianei Arnăut sunt înscrise trei Mercedes-uri şi un Hyundai Tucson, fabricat în 2012, în valoare de 340 mii de lei.

Muruianu îşi parchează “Subaru” lângă sediul PCRM

Pe locul doi în topul automobilelor de la CA Chişinău se află controversatul judecător Ion Muruianu, demis de câteva ori din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Magistratul este proprietarul unui Subaru Tribeca fabricat în 2007, în valoare de 611 mii de lei. Muruianu activează la CA Chişinău, situată pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi obişnuieşte să-şi parcheze automobilul de lux lângă sediul de milioane al PCRM-ului.

Tudor Micu, un alt judecător de la CA Chişinău, a scris în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că are în proprietate doar o Toyota Land Cruiser Prado, în valoare de 288 mii de lei, înscrisă pe numele soţiei magistratului, Nadejda Micu. Potrivit unor documente obţinute de la “REGISTRU”, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile, un Mercedes E220 şi un BMW 525, de culoare vişinie, pe care nu le-a declarat în 2012. În anii trecuţi, magistratul a condus de mai multe ori aceste automobile când a trecut frontiera spre România şi spre Ucraina. Mai nou, automobilul Mercedes E220 este utilizat mai mult de fiul judecătorului, Andrei Micu, de 25 de ani, care în 2012 şi-a luat licenţa de avocat. ZdG a scris că pe site-urile de socializare Andrei Micu a afişat o poză cu acest Mercedes, din care se vede cum mai mulţi tineri, îmbrăcaţi doar în pantaloni scurţi, împing automobilul pentru a-l scoate de pe un drum cu noroi.

În 2013 a procurat un Mercedes în valoare de o jumătate de milion de lei

Ion Pleşca, preşedintele CA Chişinău, a declarat că deţine un Volvo XC 90, fabricat în anul 2011, al cărui preţ de piaţă este de 592 mii de lei. Iar Xenofon Ulianovschi, vicepreşedinte CA Chişinău, este proprietarul unui Hyundai Tucson, fabricat în 2009, în valoare de 255 mii de lei.

Cel mai vechi automobil deţinut de magistraţii de la Apel îi aparţine judecătoarei Eugenia Fistican. Aceasta are un autoturism GAZ 24 fabricat în 1979, în valoare de 45 mii de lei, înscris pe numele soţului ei. Totodată, se cere precizat că judecătorul Eugeniu Clim şi-a cumpărat la începutul anului 2013 un Mercedes ML250, fabricat anul trecut, în valoare de 550 mii de lei. Acesta împreună cu soţia sa au avut un venit pe anul 2012 de 133 mii de lei.

426-judecatori-curtea-de-apelTatăl procurorului general – fără automobil

Judecătoarea Ana Panov a scris în declaraţia pe anul 2012 că deţine un automobil Honda în valoare de 198 mii de lei, un Mercedes A 140 fabricat în 2005, în valoare de doar 6 mii de lei, şi un Hyundai fabricat în 2004, de 3 mii de lei. Însă, potrivit preţului de piaţă, Mercedesul declarat de judecătoare depăşeşte suma de 120 mii de lei, iar automobilul Hyundai se vinde pe piaţă la un preţ de 80 de ori mai mare decât cel declarat de Ana Panov.

Pe ultimul loc în top se află magistratul Gheorghe Iovu, care deţine un Volvo XC 90, fabricat în 2008, în valoare de 209 mii de lei. Magistratul Vasile Gurin, tatăl procurorului general, Corneliu Gurin, se află printre acei şase judecători de la Apel care au declarat că nu sunt proprietari de automobile.

Zâmbetul ironic al lui Ion Pleşca şi supărarea lui Micu

Vineri, 7 iunie curent, am mers la parcarea Curţii de Apel Chişinău, situată pe str. Teilor, pentru a fotografia automobilele magistraţilor, dar şi pentru a observa la ce oră vin la serviciu. Printre primii judecători care au venit la lucru s-a numărat şi Gheorghe Iovu. Automobilul lui de model VolvoXC 90 de culoare neagră era parcat încă de la ora 07.20 minute. La ora 07.50 a venit şi preşedintele CA Chişinău, Ion Pleşca, care ne-a salutat cu un zâmbet ironic. A intrat în sediul judecătoriei şi i-a dat ordin poliţistului din pază să ne solicite să părăsim parcarea. “Aici este interzis. Vedeţi ce scrie pe uşă? Plecaţi de aici”, ne-a spus poliţistul şi s-a întors în sediul instituţiei.

La ora 08.10 în parcarea de la judecătorie şi-a făcut apariţia un Mercedes E220. La volan se afla avocatul Andrei Micu, fiul magistratului Tudor Micu. Judecătorul stătea pe bancheta din dreapta. A coborât din automobil, dar observând că este fotografiat, s-a arătat supărat şi nervos. Micu s-a apropiat de noi şi ne-a ameninţat: “Amuşi iau o “chiatră” şi arunc în tine. Îţi sparg aparatul…”. Apoi magistratul a ieşit la poarta parcării. A pus două degete pe buze şi l-a fluierat pe fiul său, care între timp se pregătea să plece. Andrei Micu a oprit Mercedesul pentru că tatăl său îşi uitase ochelarii.

“Arată unde te-am zgâriat cu unghiile…”

La ora 08.15 şi-a făcut apariţia şi judecătorul Alexandru Şpac, care deţine un Volkswagen Passat. Cinci minute mai târziu a venit la lucru şi magistratul Iurie Melinteanu, care a coborât dintr-un automobil Toyota Camry. În mână ţinea o geantă mică şi câteva ziare. Amintim că ZdG a scris în ediţia trecută că Melinteanu este proprietarul unei case de locuit cu două niveluri, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei. Imobilul de lux al magistratului este situat pe str. Avicenna din Chişinău. Pe această stradă, fiul judecătorului, Dorin Melinteanu, a accidentat un motociclist, care a ajuns la Urgenţă cu multiple fracturi. Totodată, vineri-dimineaţă, după ce a coborât din Toyota, Melinteanu s-a arătat deranjat că este fotografiat. “Nu vă ajunge… Aveţi atâtea fotografii cu mine. Urcă scările. Vino mai aproape şi mă fotografiază”, ne-a sugerat Melinteanu pe un ton ironic.

Imediat ce intrase Melinteanu în instituţie, au venit doi poliţişti, care ne trăgeau de mâini ca să părăsim parcarea. Deşi le-am spus acestora că suntem pe terenul unei instituţii publice, poliţiştii au dat dovadă de un comportament nervos şi agresiv. “Am ordin să vă scot de aici. Nu ai dreptul să fotografiezi. Du-te de aici… Arată, unde te-am zgâriat cu unghiile?”, m-a întrebat poliţistul agresiv, care părea să-şi îndeplinească “ordinul”.

Cel mai scump automobil de la CA Chişinău este al lui Ion Muruianu, un Subaru Tribeca, în valoare de 611 mii de lei. Vezi: TOP 10: Automobilele judecătorilor de la CSJ

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. ion1

  Boerii, Regii in RM o duc misto-Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat JUDECATORIA RM DE STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider…Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM….2ra-926/12 „Lima” împotriva lui Ion Druta judecator Botanica.

 2. mos colea

  De multe ori citesc in ziare si internet mai multa informatie de corupti si multe altele. Si de fiecare data ma indignam, ce rai avem peste tot la conducere, justitie, politie etc. Dar abea acum am inteles ca aceaste-s niste ,,gogoase”- compromate(cu ceva adevar, ceva minciuni) culese special pentru a ponegri,sau a se razbuna pe cineva.
  Asa si aici, mi se creeaza impresia ca totul se face special. Cunosc foarte bine ca ceia ce se vorbeste despre relatiile de rudenie dintre Diacov si D.Manole nui adevarat.
  Tot asa si cu masinele de “lux” de care sa scris in ZGD, cine sa clarificat ce masini sunt acestea (Dacia si Reno la mina a doua sau poate si a treia), cu care sotul doamnei incearca sa faca si el ceva ca sa cistige un ban cinstit, dindule in chirie. Ce-i rau in aceasta? Si de ce toti au dreptu sa faca careva afaceri, i-ar sotii (care au toate capacitatiile necesare)si sotile demnitarilor, sau in cazu dat a judecatorilor – nu? Cum ar trebui sa procedeze a doua parte a familiei, daca are toate abilitatile necesare de a porni si el ori ea o afacere?
  Ce e necesar ca sa se desparta de familie, ca sa poata activa si ei ca toata lumea?
  Oare o asa abordare a acestei situatii e corecta? De ce in tot trebue sa vedem numai partea cea care ne aranjeaza(si mai des negativa)
  Nu-stiu, poate gresesc, dar cred-ca nu este corect sa punem pe un cantar tot la gramada…

 3. filea vova

  DACA ZICETI CA MURUIANU E PE LOCUL 2 CU UN SUBARU DE 6 ANI VECHIME, APOI CE VA MAI LUATI DE CE DE PE LOCUL 3 SI ASA MAI DEPARTE,,, NU VA PARE CA EXAGERATI, SI VORBA FAVBULISTULUI – PE ELEFANT NU VEDETI..
  POATE GASITI CEVA MAI NOU?

 4. Iosif

  Dacă are cineva probe contrare să le arăte.

  Nam cuvinte de laudă nici unuia.

  Trist, dar avem ce merităm..

 5. pavel

  Asta numa c stie ZDG, ce stim noi despre magistrati este de necrezut, de ce au? ca le permiteti voi cetatenii,trebu’ toti jos din functii,da, toti , ca_s in cirdasie unu cu altul.

 6. dacul

  Corochii Nichifor si Efrim Oleg trebuie miine dimineata sa explice prin intermediul mass-media .Cum explica ei aceasta situatie din sistemul judecatoresc unde avem atitea judecatori certati cu legea , corupti ,care au facut injustitie in loc de justitie si prin actre de coruptie si-au adunat averi ,castele ,masini de lux. Ei sunt obligsti ,in virtutea functiilor pe care le detin sa sesizese CNA si CNI ,pROCURATURA GENERALA SI SA CIARA INTREPRINDEREA MASURILOR IN VEDEREA TRAGERII LA RASPUNDERE SI ELIMINAREA ACESTOR PERSOANE CORUPTE DIN SISTEM .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *