SIS vs ZdG: Aniversare cu bucluc

Securitate maximă, zeci de oficiali, jurnalişti şi sis-işti au fost prezenţi la aniversarea a 20-a a Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS). Evenimentul a fost umbrit de un mic incident în care a fost implicat Ziarul de Gardă (ZdG), incident care a lăsat impresia că SIS-ul are jurnalişti şi instituţii media pe care le simpatizează şi cărora le oferă cu prioritate diverse facilităţi, dar şi instituţii media cu care evită orice colaborare.

SIS-ul a împlinit, pe 9 septembrie, 20 de ani de la fondare. Pentru a marca cei 20 de ani de “statalitate moldovenească”, aşa cum s-a exprimat însuşi Gheorghe Mihai, directorul SIS, pus în funcţie de pro-românescul Partid Liberal, joi, 8 septembrie, cu o zi înainte de “marele” eveniment, la Teatrul de Operă şi Balet din Chişinău şi-a dat întâlnire toată floarea instituţiei. Printre invitaţi, Marian Lupu, preşedintele interimar al ţării, primul preşedinte, Mircea Snegur, dar şi majoritatea foştilor directori ai instituţiei. Alţi invitaţi de seamă, printre care Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Vladimir Voronin sau Petru Lucinschi, din diverse motive, nu au dat curs invitaţiei.

Ingredientele SIS: aplauze şi laude

Evenimentul a început cu intonarea Imnului de stat, la îndemnul omniprezentului Andrei Porubin, urmat de un discurs de jumătate de oră al directorului SIS, Gheorghe Mihai, însoţit de aplauze atunci când acesta rostea numele celora care au marcat istoria instituţiei. Pe rând, scena era ocupată de ex-conducătorii SIS, printre care, Ion Ursu, director SIS în perioada 2001—2007, sau Anatol Plugaru, şef al instituţiei în perioada 1991—1992, când SIS-ul se numea Ministerul Securităţii Naţionale.

“Declaraţia de independenţă din 27 august 1991 a relansat procesul de edificare a statalităţii moldoveneşti… În pofida adversităţilor timpului, serviciile speciale moldoveneşti au parcurs cu demnitate calea spre afirmare profesională”, a menţionat Gheorghe Mihai, în discursul său laudativ la adresa instituţiei pe care o conduce din septembrie 2009. Niciun cuvânt despre  problemele cu care s-a confruntat instituţia de-a lungul timpului sau despre momentele penibile în care s-a aflat.

La acestea a ţinut să facă referire preşedintele interimar, Marian Lupu. “Serviciul a trecut prin diferite situaţii şi timpuri. De-a lungul acestor 20 de ani, aţi înregistrat şi progrese frumoase, rezultate extraordinare… dar au fost şi lacune, la care nu vreau să mă refer astăzi. Instituţia, categoric, niciodată nu trebuie să servească unor înguste interese politice sau de partid. Aceste timpuri sunt ireversibil în trecut. Instituţia are o singură menire. Să servească interesele statului R. Moldova”, a menţionat Lupu, contrazis de Anatol Plugaru: “Avem o rugăminte. Dezalgoritmizaţi de urgenţă organele de apărare ale ţării, nu de alta, dar iese că ţara are atâtea securităţi, câte partide de guvernământ”.

Invitatul fără invitaţie

Interacţiunea ZdG cu evenimentul SIS a început cu câteva minute înainte de ora 15.00, oră programată pentru deschiderea festivităţii. Încă de la intrarea în incinta Teatrului de Operă şi Balet, observai că evenimentul nu este unul oarecare. Toţi invitaţii îmbrăcaţi la patru ace, şi pază cât cuprinde. Intrarea se făcea doar pe uşa centrală, şi aveai permisiunea de a participa la eveniment doar după ce treceai prin detectorul de metale. Am trecut rapid, după ce am fost verificat cu o rapiditate de invidiat de paznici. Probabil aş fi fost “hărţuit” mai mult, dar, din clipă în clipă, trebuia să sosească preşedintele interimar şi nu era cazul ca cineva să-i stea în cale.

Am intrat în sală, la primul etaj, cum era normal. M-a acostat un angajat al SIS-ului, care m-a întrebat de unde sunt. “De la Ziarul de Gardă”, i-am răspuns. După câteva clipe de ezitare, mi s-a spus că nu aş avea loc la primul etaj, şi va trebui să merg la etajul al doilea. “Doar nu o să staţi toată ceremonia în picioare?”, m-a întrebat bărbatul de vreo 30 de ani. M-am conformat. De la “balcon”, am urmărit începutul festivităţii, discursurile lui Gheorghe Mihai, Ion Ursu şi începutul discursului lui Marian Lupu. Între timp, meditam la cele spuse de angajatul SIS, precum că nu aş avea loc la primul etaj. Am zărit câţiva fotografi şi cameramani în partea stângă a sălii, în apropierea scenei, altul în partea dreaptă, mai mulţi cameramani în mijlocul sălii şi alţi câţiva, la  intrare, dar şi mai multe locuri libere în primul rând al sălii. În partea dreaptă a sălii, în centru, am văzut pe cineva care filmează. M-am gândit că ar ieşi câteva fotografii bune din acel unghi, aşa că am plecat încolo. I-am făcut câteva poze lui Lupu şi o poză cu cei din sală, când am fost luat de braţ de cineva şi scos aproape cu forţa în afara sălii. “Cine v-a dat voie să fotografiaţi? Aveţi voie să fotografiaţi doar partea oficială”, mi-a transmis domnişoara/doamna care, am dedus, era angajată a serviului de presă al SIS.

SIS: Nu ştiţi că e nevoie de acreditare?

Imediat, au mai apărut, pe rând, într-un interval de câteva secunde, alţi câţiva angajaţi ai SIS, probabil cu funcţii mai înalte. “Domnul este de la Ziarul de Gardă. A intrat în partea aia şi a fotografiat şi sala.” Am repetat ce am spus anterior:

— Nu am ştiut că nu se poate de fotografiat.

— Păi nu ştiţi că este nevoie de acreditare?

— Nu mi-a spus nimeni despre aşa ceva.

— Păi e serviciu special, ce, voi nu ştiţi despre asta? Nu scrieţi niciodată despre noi?

Mi s-a luat dictafonul şi mi s-a spus să-l închid. Ulterior şi legitimaţia. “Noi ştim cum se lucrează cu el”, a exclamat o altă angajată a SIS, în timp ce încercam să le explic acestora că doar am vrut să-l fotografiez pe Marian Lupu.

— Cine v-a permis să intraţi? Colegii tăi sunt în sală. Tu de ce nu stai cu ei? Camera pe care ai văzut-o e de la Moldova 1, care transmite evenimentul în direct. Cunoaşteţi asta, nu?

— De unde aş putea să cunosc asta?

— Participi pentru prima dată la evenimente?

— Nu e prima dată, dar nu am ştiut că nu se poate de fotografiat sau că e nevoie de acreditare.

— Şi încă m-ai imprimat pe mine…

SIS: Haideţi să audiem înregistrarea

Au urmat câteva minute în care le ceream angajaţilor SIS legitimaţia şi dictafonul.

— Haideţi să audiem înregistrarea d-stră, apoi plecaţi. Eu ştiu că d-stră acuma aţi intrat.

— Am vrut doar să-i fac poze din apropiere dlui Lupu. Nu am avut niciun scop ascuns.

— Haideţi să audiem ultima parte din înregistrare şi apoi plecaţi…

După ce am şters o poză în care erau fotografiaţi oameni din sală şi după ce au audiat o mică parte dintr-o înregistrare, cineva mi-a spus:

— Nimeni nu vă alungă. Puteţi asista la ceremonie din sală…

SIS: Nu era nevoie de acreditare

Ce a urmat? Distincţii peste distincţii. Gheorghe Mihai i-a decorat, în aplauzele celor prezenţi, pe toţi ex-preşedinţii ţării, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu, şi doar pe un singur prim-ministru, Vlad Filat, “pentru contribuţie substanţială la asigurarea securităţii de stat, dezvoltarea şi consolidarea serviciilor speciale ale R. Moldova”. Doar Lupu şi Snegur au primit medaliile personal.

În final, Porubin a citit un mesaj de felicitare la adresa instituţiei venit din partea premierului Filat. Deşi ceremonia a avut loc pe 8 septembrie, mesajul a purtat semnătura primului-ministru cu data de 9 septembrie 2011. A urmat un concert… presa însă a plecat.

Vineri, 9 septembrie, am revenit cu un apel la serviciul de presă al SIS. Ni s-a spus că nu era nevoie de acreditare pentru a participa la eveniment şi că, la solicitarea presei, s-a făcut o listă a instituţiilor care vor participa la el. Acei jurnalişti ar fi fost instruiţi, cu jumătate de oră înainte de deschiderea festivităţii, să nu fotografieze feţele colaboratorilor SIS. Jurnaliştii cu care am vorbit ne-au spus că instituţiile pe care le reprezintă au fost invitate la ceremonia aniversară a SIS. Pe niciuna dintre adresele ZdG, o atare invitaţie nu a fost primită.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. dacul

  Mentalitate veche comunista inutila ,daca cineva vrea sa cunoasca cine a participat la festivitate fotografia persoanele la intrarea si esirea din sala cea ce probabil s-o fi si facut.

 2. matasaru2004

  despre ce poate fi vorba?
  daca motanii de la SIS mai sarbatoresc aniversarea KGB cu secera si ciokanu-n gat.
  Ma intereseaza ,cand vor zohni?!

 3. ANDRIES SAVCIU

  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA IN VECHILE HOTARE NE ESTE SALVAREA DE S.I.S.-TEMUL KGB RUSO-COMUNIST SI MAFIOTIC DIN RM, CREATURA STALINISTA !

 4. TTT

  dacu’
  “i-esirea”,”ce-e-a ce…”.
  Cum ziceam,scrii cum auzi,cum vorbesti,un fel de ciripeala.
  Si mai zic la ce le trebu-i-e academicienilor sa bage i unde cei grei de căpşor habar n-au de existenta sunetului.Ai dreptate sa-i faci cu ou si cu oţet,dar culmea,sa staru-i ca ei sa puna mana pe carte.Banu-i-esc ca tu esti toba.
  Nu vad replica ce-i cu “a urla intr-una”,dupa cum ai tupeul si mitocania sa “corectezi”,si ce facem cu “intr-una din zile”? Care varianta e corecta si cine trebuie sa puna mana pe carte,dovada fiindu-ti 2 clase ca la tren? Sau si asta e un fel de “bello de la belit”?
  N-am nimic cu ciobanii,dar meseria lor e ingrijirea oilor,nu a gramaticii.

 5. UDO IURGENS

  KGB-STASI:
  ——————
  În ziele de 14-15 septemberie a avut loc la Berlin o conferinţă despre chestiunea accesului la arhivele poliţiei politice în statele din Europa Centrală şi de Est, printre care şi R. Moldova.

  În Republica Moldova s-a produs, anul trecut, o “revoluţie a arhivelor”, a explicat istoricul şi cercetătorul Igor Caşu la Berlin. Printr-un decret prezidenţial emis de şeful de stat interimar s-a creat în ianuarie 2010 Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Pentru prima dată, istoricii basarabeni au avut acces la arhivele KGB-ului, la cele ale ministerului de interne şi la cele ale Partidului Comunist din perioada 1974 – 1991. Vicepreşedintele noii instituţii, Igor Caşu, a publicat în presă mai multe materiale despre victimele comunismului – şi a primit scrisori de ameninţare după fiecare intervenţie de acest fel. Centrul de protecţie a datelor cu caracter personal – o instituţie condusă de un fost colonel de Securitate – îl ameninţa pe profesorul Caşu cu amenzi ridicate.

  http://voxreport.unimedia.md/2011/09/16/conferinta-la-berlin-despre-accesul-la-arhivele-kgbstasi/

 6. dacul

  In limba greaca veche pentru sunetul “E” se foloseau doua litere “E” se citea ca in romana si litera :”H” care se citea “IE” .
  Cuvantul “SARE” in limba Sanscrita =SARA ,in limba latina=sal,germ=salt,slav=sal.Si in limba DACA=SARE ca si in limba romana.
  Numai romanii inclusiv cei din Moldova au pastrat forma originala ca acum 4000 ani deoarece limba romana este o limba veche provenita din limba DACO-LATINA.

 7. TTT

  In Maldavia tuna si-i aduna.
  Care arhive? Ultimii 20 de ani tara a fost si este “condusa” de 4 presedinti,comunisti inveterati.
  Arhivele,datele,despre ororile comunismului au fost carate pe un cap la Tiraspol si de acolo la Moscova.Doar era lupul stapan la oi.Au sters urmele lor si celor ca dansii.Si azi is la putere oricum,platiti de cei,pe care i-au bagat prin beciurile KGB si torturati la greu.Cine a ajuns pana azi,n-a avut un leu recompensa pt ororile suportate.Oare nu e pt ca aceiasi comunisti is cu painea si cutitul si azi?
  Victimele le stim,nu e un secret,le avem alaturi,zi de zi bat toaca la urechea comunistilor.Dar unde-c calaii,care-s,pe unde s-au pitulat cu locuri caldute si pensii astronomice,platite,de ex.,de Ion Moraru?Aceiasi calai in 20 de ani au distrus orice informatie.Sau erau prosti sa-si taie creanga?
  Va imaginati o victima ,care-si cere drepturile si tragerea la raspundere a calailor la pres.interimar,care ieri era al doilea om in stat la comunisti si cot la cot cu Voronin au napastuit tara 8 ani,iar azi e primul om in stat la “democrati”? Cum dreaq sa nu-i zici maldavan,daca voteaza de-a beaua,de 2 lei si astia ii are si azi,si nu oricine,dar intelectualitatea tarii.
  Plange puscaria dupa muuuulti “patrioti” din 89 pana azi.
  Lectii georgiene? Cine sa le ia? Am dat jos comunismul si am votat comunistii la carma statului.De ce n-am sustinut disidentii,cei,care au suferit pt viitorul tarii? Comunistii la cald atunci,comunistii la cald acum cu democratia.Ce are una cu alta?Unde-i logica,maldavane,coada de topor? Ai ce meriti si asa sa-ti cante cucul,ca-i prea mare efortul sa mai pui si masa cenusie in miscare,mai ales,dupa 2 căzi de bere,niste macaroane pe urechi si votul e pe farfurie.

 8. dacul

  Despre ce inseamna numele ZALMOXIS (Asa cum este atestat in anul 350 inaintea erei noastre)
  1. ZAL=zeul
  2.MOXIS=MOS pentru ca grecii citeau litera X=CH
  deoarece su exista litera «sh» in limba lor.
  Numai romanii de la Roma citeau X=CS.
  Deci ZALMOXIS=ZAL–MOSH=ZEUL MOSH.
  Dacii vorbeau o limba asemanatoare cu limba romana de astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *