Reforma MAI: Şeful IP Buiucani, angajat în Poliţie cu diplomă falsă

434-copiimultiGrigore Copiimulţi, şeful Inspectoratului de Poliţie (IP) Buiucani, a fost angajat, în 1996, în poliţie, în baza unei diplome care conţinea date false. În 2007, informaţiile au ajuns pe masa procurorilor, care, după ce au constatat faptele, au decis neînceperea urmăririi penale “pentru că faptele s-au prescris”. Actualul şef al IP Buiucani admite că atunci a comis o greşeală.

În 2007, Grigore Copiimulţi, pe atunci comisar de Botanica, era concediat, în urma unei cereri personale, din sistemul poliţienesc, după ce reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au descoperit că acesta fusese angajat în baza unei diplome de studii false. Tot în acel an, materialele ajungeau de la MAI la Procuratura Chişinău, pentru începerea urmăririi penale pe numele său.

Angajat în MAI cu diploma fratelui

Din ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale emisă de procurorul Lilian Corpaci în august 2007, reiese că Grigore Copiimulţi a fost angajat în MAI în 1996, în calitate de inspector de sector al Comisariatului de Poliţie (CP) Ştefan Vodă. La angajarea în serviciu, acesta a indicat că, în 1992, a absolvit Tehnicumul Agricol din s. Antonovka, r. Scadovsk, regiunea Herson, facultatea agronomie, prezentând şi o diplomă eliberată de acea instituţie.

În baza acestei diplome, actualul şef al IP Buiucani a absolvit şi filiala din Bălţi a Universităţii de management şi comerţ din Moscova. Procurorii, în urma interpelărilor, au ajuns la concluzia că, într-adevăr, diploma prezentată de Copiimulţi la angajare nu era a sa, ci a fratelui său, care a învăţat în s. Antonovka.

Atunci, Grigore Copiimulţi a fost audiat şi a recunoscut că, la angajarea sa în cadrul MAI, a prezentat o diplomă ce nu-i aparţine. Acesta menţiona că, la angajarea sa în MAI, avea doar studii medii, pentru că absolvise doar 10 clase, şi s-a gândit că ar fi bine să prezinte o diplomă de absolvire a unei instituţii de învăţământ mediu de specialitate. “Neavând nicio instituţie absolvită şi având la îndemână diploma fratelui său, Andrei Copiimulţi, a făcut o copie xerox a acelei diplome, astupând cu o foiţă albă doar numele Andrei, unde a înscris numele său, Grigore, şi ulterior a prezentat copia acestei diplome la angajare, la CP Ştefan Vodă”, se spune în ordonanţa procurorului Corpaci.

A plecat din sistem înainte de a fi demis

În baza diplomei, Copiimulţi şi-a dezvoltat o carieră de invidiat în organele MAI. A trecut rapid de la statutul de inspector de sector, la cel de inspector în secţia poliţie criminală. Peste doar patru ani, în 2001, Copiimulţi ajunge comisar adjunct în Ştefan Vodă, iar la scurt timp este transferat la Chişinău, unde ocupă diferite funcţii în structurile specializate în lupta cu grupările criminale. În perioada 2003-2004 a fost chiar şeful Secţiei poliţiei criminale a Comisariatului General de Poliţie (CGP) Chişinău, funcţie pe care o deţine şi în anii 2005-2006. Între timp, a fost adjunct al Comisariatului de Poliţie Buiucani şi comisar la Botanica.

Anume din această funcţie, Copiimulţi, în iunie 2007, este concediat, după ce a depus o cerere în acest sens. Surse din MAI spun că ancheta de serviciu pe faptul angajării cu diplomă falsă era, în momentul demisiei, pe ultima sută de metri, iar în consecinţă, Copiimulţi urma să fie demis, cu retragerea tuturor gradelor militare. Actualul şef al IP Buiucani a plecat, însă, înainte de finalizarea anchetei, ştiind probabil că, odată demis, nu va mai putea reveni în MAI. Cererea sa de plecare a fost acceptată de conducerea de atunci a instituţiei.

Recunoaştere, demisie, iertare

Şi totuşi, deşi lucrurile în privinţa sa erau clare, acesta a scăpat nepedepsit. În faţa procurorului, Copiimulţi a declarat că regretă cele întâmplate şi a solicitat ca, în privinţa sa, să nu fie începută urmărirea penală, în legătură cu încetarea termenului de prescripţie.

“În cadrul urmăririi penale s-a constatat cu certitudine că diploma prezentată la angajare de către Grigore Copiimulţi conţine date false. Deşi Grigore Copiimulţi a fost angajat în organele Afacerilor Interne în baza diplomei cu date false, el şi-a îndeplinit conştiincios obligaţiunile de serviciu, fiind de mai multe ori stimulat de conducerea MAI pentru rezultate bune şi indici pozitivi, iar prin acţiunile sale nu au fost cauzate careva daune intereselor statului sau celor obşteşti, ori drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor”, se spune în ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale, semnată de procurorul Lilian Corpaci şi confirmată de Vladimir Lupu, adjunctul procurorului mun. Chişinău.

Astfel, deoarece termenul de tragere la răspundere pentru infracţiunea incriminată lui Copiimulţi expirase, s-a decis neînceperea urmăririi penale pe numele său.

Peste 6 luni a revenit în MAI

Cu ordonanţa la mână, peste doar câteva luni, Copiimulţi a revenit în sistem, iar peste un an, în noiembrie 2008, este numit Comisar la Hânceşti. Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne, nu-şi aminteşte cum a revenit Copiimulţi în organele de Interne, dar ţine minte cum, în acea perioadă, fusese deschisă o anchetă pe numele lui. “Am investigat, am constatat faptele, iar mai departe Procuratura s-a ocupat de caz. Nu cred că asemenea persoane, cu trecut dubios, trebuie să se regăsească în actuala poliţie”, afirmă Cosovan. Fostul viceministru ne-a mai spus că ancheta de serviciu de atunci a arătat că, până în 1996, până a se angaja în MAI, Copiimulţi a fost poliţist în Rusia, de unde a fost demis pentru calomnie.

Din martie 2010, după un an şi jumătate petrecuţi în fruntea Comisariatului Hânceşti, Grigore Copiimulţi devine comandant al Batalionului serviciului de escortă şi pază al CGP Chişinău. Peste puţin timp, în anii 2010-2012, a revenit la “prima dragoste”, doar că în calitate de comisar al CP Ştefan Vodă. În iulie 2012, este numit comisar al CP Buiucani, iar în martie 2013, odată cu reforma MAI, este numit şef al IP Buiucani. Între timp, în CV-ul acestuia, postat pe site-ul IGP, au apărut date despre faptul că, în 2010, la 42 de ani, Grigore Copiimulţi a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM), unde a obţinut titlul de Master în Drept, specialitatea – Ştiinţe penale şi Criminalistică.

Solicitat de ZdG, acesta ne-a spus că pe marginea cazului cu diploma falsă s-a pronunţat deja procuratura. “A fost un certificat prezentat la angajare, nu a fost o diplomă. Era mai demult. Eu nu am plecat atunci din minister. Nu mi-am dat demisia. A fost o greleală din partea mea”, admite Grigore Copiimulţi. Ion Bodrug, şeful IGP, cel care l-a reangajat pe şeful IP Buiucani, nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a se pronunţe pe marginea acestui caz.

Grigore Copiimulţi, un poliţist controversat

De-a lungul timpului, numele lui Grigore Copiimulţi a figurat în mai multe anchete interne ale MAI, în mai multe investigaţii jurnalistice sau rapoarte care vizau încălcarea drepturilor omului. S-a spus despre Copiimulţi că a primit gradul de locotenent-colonel, fiind comisar la Botanica, în 2007, după ce l-a constrâns pe un boschetar să ia asupra sa vina jefuirii unei bănci. Ulterior, s-a descoperit adevăratul infractor, doar că locotenent-colonelul Copiimulţi a rămas cu gradul special primit.

Numele lui Copiimulţi este legat şi de dosarul Domnişor, când un tânăr a fost pus să recunoască implicarea în explozia din apartamentului omului legii, aflat în relaţii ostile cu ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc.

În 2008, numele lui Grigore Copiimulţi apare şi într-un raport al Centrului pentru Drepturile Omului. În raport se menţionează că, în cadrul Comisariatului Hânceşti, condus atunci de Grigore Copiimulţi, a fost maltratat un copil, iar Copiimulţi, la solicitarea avocatului parlamentar de a oferi explicaţii, “a dat dovadă de incompetenţă şi de un comportament care nu corespunde funcţiei pe care o deţine”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

118 comentarii

 1. deniska

  Badnitul ista cu apucaturi de parca ii criminalinii avtoritet la stefan voda prin comisariat imbla de parca la un naleot a banditilor era, si daca ii faceai observatie, el suna la cineva din parlament ca acela sa sune la MAI si sa-ti puna mustrare aspra penru obsrvatie

 2. Vasilii

  Auzi tu, OUP (multa cinste pentru tine sati pui asa prenume sau nume), limba de stat cred ca o stiu mai bine ca tine, cu toate ca nu ma hraneste acest stat, dar pot sa comunic cu tine si in alta limba, de exz engleza, daca nu-ti place cum scriu in limba romina. Am activat 10 ani in MAI a RM si ma mindresc cu asta, insa citind toate prostiile care le scriu tipa colaboratori de politie, tipa OUP,imi dau seama ca am procedat foarte corect cind am plecat din acest sistem, si ci-ar din tara.Pe Copiimulti am avut ocazia sal cunosc doi ani, si acum inteleg de ce apar asa comentarii. Dinsul a fost mereu impotriva betivilor in politie, lenosilor si potlogarilor ce se ocupau numai cu luare de mita. Poate si tu esti printre dinsii, deacea ai hotarit sa te razbuni. Nu face greseli numai acel om care nu face nimic, dinsul tot e om.

 3. Oxana G.

  Parca o tunat si i-au adunat, cum poate fi politist un tilhar? Aparama DOAMNE de tilharul in uniforma copiimulti

 4. GRISA

  nu vad nimic stranui omul asta nu are de gind sa faca nimic omenesc sta toata ziua in birou se ascunde de oameni de presa de toti ii bine pe semne dar vedeti ce zice lumea mie unu mii rusine.
  nu are curaj macar sa iasa si sa zica am gresit la revedere dragi colegi sau cum se exprima dinsul CU DOAMNE AJUTA

 5. Burebista

  Торговля» номерами: вовлечено даже посольство Молдавии
  В Москве разгорается очередной скандал, связанный с незаконной торговлей государственными регистрационными знаками. Правда, на этот раз случай действительно необычный, ведь в продаже номеров подозревается…посольство Молдавии!

  «Торговля» номерами: вовлечено даже посольство Молдавии – Фото 1
  Фото: avto-nomer.ru
  Как сообщают «Известия», в интернете на сайте, посвященном красивым номерным знакам, было обнаружено два автомобиля Bentley Continental GT с дипломатическими госномерами 147 Т 016 и 147 Т 015.

  Как и у любого дипномера, у этих регистрационных знаков есть своя расшифровка. Первые три цифры — это код государства. Код 147 числится за Республикой Молдова. Буквы говорят о должности владельца. На машине посла будут стоять буквы CD, дипломата — D, корреспондента — K, торгово-экономического представителя — M. А вот буква Т означает административно-технический персонал посольства, таким образом, получается, что на Bentley разъезжали молдавские техники!

  Ситуация складывается более чем странная, учитывая, что даже дипломаты различных стран предпочитают, как правило, более скромные машины вроде Toyota Camry, Volkswagen Passat, Volvo S60 или Ford Mondeo. Депутаты Госдумы уже написали официальный запрос на имя посла Молдавии Андрея Галбура с просьбой разобраться в ситуации с возможной несанкционированной передачей «красных» дипломатических номерных знаков.

  Впрочем, привлечь нарушителей к ответственности будет довольно трудно. Дело в том, что нужно еще доказать, что автомобили действительно не являются частью автопарка посольства, а рейды ГИБДД и полиции без участия прессы обычно заканчиваются после звонка вышестоящих руководителей.

 6. Burebista

  Поборы в ГИБДД: по 450 тыс. рублей в месяц с роты
  Начальник УМВД России по Тюмени Владимир Рябенко уволился из органов внутренних дел до окончания работы комиссии, которая приехала в регион проверять жалобы на поборы среди сотрудников ГИБДД.

  Поборы в ГИБДД: по 450 тыс. рублей в месяц с роты – Фото 1

  В начале июля 148 инспекторов ГИБДД Тюменской области написали открытое письмо на имя министра внутренних дел В. Колокольцева и в администрацию президента, в котором описали действующую схему сбора денег.

  По словам подписавшихся, каждый инспектор ГИБДД должен был сначала незаконно собирать деньги с водителей, а потом передавать их начальству за покровительство. Расчет поборов был такой: по 1,5 тысячи рублей с автопатруля в смену. Поводом для письма инспекторов ГИБДД послужило задержание командира полка ДПС Сергея Беседина. Как считают сотрудники госавтоинспекции, в месяц такими поборами ему удавалось получать по 450 тыс. рублей только с одной роты. Что же касается конкретно Владимира Рябенко, то его обвиняли не только в покровительстве Беседина, но и в грубом обращении с подчиненными и небрежном отношении к служебным обязанностям.

  В самом МВД заинтересовались письмом и устроили проверку. Часть фактов из изложенных в письме уже подтвердилась, однако расследование так и не закончилось. Тем не менее, теперь глава полиции города официально покинул свой пост. «Начальник УМВД России по городу Тюмени полковник полиции Владимир Рябенко написал с 8 августа 2013 года рапорт на отпуск с последующим увольнением из органов внутренних дел в соответствии с пунктом 3 статьи 40 Закона «О полиции» (по выслуге срока службы, дающего право на получение пенсии)»,— сказано в сообщении ведомства.

  Утешает лишь то, что существуют и другие, честные инспекторы.

  Cind vor semnala si politistii din MAI-ul lui Recean?

 7. OUP

  nu degeaba domnule ai ajuns sa te ascunzi dupa un nume pemtru prosti (asa in cheama si pe berbecul vecinului meu)se vede ca cand scrii prostiile tale si mai ales atunci cand citesti alte comentarii TURBI de CIUDA. Iar opiniile tale mingaietoare pe cap si filosofiile sa i le bagi lui copiimulti al tau undeva mai adinc acolo unde iti este locul tau.

 8. Liviu

  De regulă polițiștii sunt infiltrați în grupările criminale pentru a demasca activitatea acestora, dar în cazul dat hoții in lege ca Copiimulți au fost infiltrat în poliție pentru a submina reforma

 9. George

  Vedeți oameni buni cu ce se ocupă potaia? Sede in birou si singur isi posteaza comenturi in favoarea sa. Si asta din salariul pe care noi ii il platim. Rusine să va fie domnule falsificator

 10. de la telenesti

  Lati luat la capitala, akolo shi sa vil tinetsi, noi la teleneshti inapoi no sal mai primim, banditul naibii, trebuie fugarit cu furcile, copiimulti e un neam de hoti prapaditi si adulteri

 11. ion1

  tot mafia-Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat JUDECATORIA RM DE STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider.
  Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.

 12. Marcel

  O combinatsie perfecta banditul copiimulti, acoperisul acestuia Iura Apostolachi din PLDM si toata hunta de la MAI in frunte cu PLDM-istu RECEAN, jos hunta criminala, jos PLDM cu toti criminalii camelioni care au devenit activisti si membri de partid.

 13. 1111

  il cunosc pe Grigore Copiimulti de pe vremea cind activam in MAI ….mdaaa kiar nu merita acest om sa fie asa birfit……ei da gura lumii nu o mai opresti nimeni…))))))

 14. Multi din cadrul MAI RM sunt “PIDJACI”,adica cu pregatire superficiala pentru asa sistem,si nu profesionisti scoliti in institutii corespuzatoare sistemului MAI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *