În “culisele” judecătorilor din Bălţi

Judecătorii care decid vineri, 8 iulie, dacă Dorin Chirtoacă rămâne sau nu primar de Chişinău, au peste 10 ani de experienţă. Eduard Ababei care, împreună cu soţia, a declarat în ultimii trei ani un venit de peste un milion de lei de la locul de muncă, a fost numit judecător la Curtea de Apel Bălţi (CAB) în 2005, prin decretul lui Voronin. Galina Polivenco şi Nina Matveeva au fost promovate în funcţii de judecători la Curtea de Apel Bălţi (CAB) tot în perioada comunistă. Totodată, Nina Matveeva lua, în 2008, o decizie în contradicţie cu insistenţa Consiliului municipal Bălţi (CMB) în problema monumentului lui Vladimir Lenin, în timp ce, în aceeaşi perioadă, Galina Polivenco făcea jocurile comuniştilor.

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) decidea, pe 4 iulie, să transmită spre examinare dosarul în care PCRM cere invalidarea mandatului de primar de Chişinău la CAB, pe motiv că magistraţii Curţii de Apel Chişinău (CAC) nu ar fi echidistanţi. Pe 6 iulie, dimineaţa, dosarul a ajuns la Bălţi şi a fost repartizat completului de judecători format din Eduard Ababei, vicepreşedintele CAB, Galina Polivenco şi Nina Matveeva. Şedinţa este programată pentru vineri, 8 iulie, ora 11.00. „Ora încă nu este definitivă, pentru că un judecător din acest complet ar putea fi ocupat cu un alt caz la această oră”, ne-a spus Eduard Ababei, care deţine şi funcţia de responsabil de relaţia cu mass-media în cadrul instituţiei.

Cine este E. Ababei?

Eduard Ababei are 43 de ani. Este născut pe 2 mai 1968. Exercită funcţia de judecător de pe 25 aprilie 1995. Acesta a fost numit judecător la Curtea de Apel Bălţi în anul 2005 de către Vladimir Voronin, printr-un decret semnat pe 17 iunie acelaşi an. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial al R. Moldova pe 24 iunie 2005. „În temeiul art. 116 alin. (2) şi alin. (5) din Constituţia R. Moldova şi al art. 20 alin. (1) din Legea cu privire la statutul judecătorului, preşedintele R. Moldova decretează: Eduard Ababei se numeşte, prin transfer, în funcţia de judecător la Curtea de Apel Bălţi. Ulterior, în 2008, acesta şi-a depus candidatura la funcţia de vicepreşedinte al CAB, fiind ales în această funţie în acelaşi an. În 2010, la invitaţia înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Ababei a fost selectat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a participa la  un seminar de instruire  pentru judecătorii  implicaţi în examinarea dosarelor ce vizează solicitanţii de azil şi refugiaţii, care a avut loc în Ucraina.

Ababei, 1 mil. în trei ani

În 2008, Eduard Ababei, împreună cu soţia, copiii minori şi persoanele aflate la întreţinerea sa, a avut încasări de 292 818 mii de lei şi declara că, începând cu anul 1995, de când este judecător, până în 2008, a cumpărat un apartament în Drochia, cu o suprafaţă de 56 m.p., în valoare de 95 mii lei. Totodată, acesta scria în declaraţia pe venit că are un autoturism Renault Megane II, procurat prin leasing, în valoare de 11 890 euro, echivalentul a 167 000 lei. Tranzacţia a avut loc în 2003. Pe atunci Ababei deţinea un automobil mai scump decât apartamentul în care locuia.
În 2009 deja, venitul lui Ababei şi al familiei sale ajungea la 345 454 lei. În declaraţia sa pe venit, în raport cu 2008, apărea şi un lot de pământ de 0,934 ha în satul Chetrosu, Drochia, în valoare de 114 000 lei, dar şi un alt automobil, Renault Koleos, valoarea căruia era de 22 400 euro, adică de 354000 lei, sumă mai mare  decât venitul anual al familiei. În declaraţia pe venit se spune că automobilul a fost procurat prin contract de vânzare-cumpărare şi contract de credit.

În 2010, venitul oficial de la locul de muncă al familiei Ababei atingea 402 987 lei. După ce a vândut terenul din Drochia, familia Ababeia obţinut 110 000 lei. Tot în 2010, a rambursat creditul pentru cumpărarea automobilului Renault Koleos şi s-a ales cu o ”construcţie comercială cu teren aferent în Drochia”, în valoare de 18 000 lei. Soţia lui Eduard Ababei este avocat.

Cine este N. Matveeva?

Nina Matveeva are 48 de ani, fiind născută pe 5 mai 1963. Aceasta a devenit judecătoare la 30 martie 2001. A activat iniţial la Judecătoria Bălţi, ajungând ulterior la CAB. Conform declaraţiei pe venit a acesteia, în 2008, la fel împreună cu soţul, copiii minori şi persoanele aflate la întreţinere, a avut încasări de 116 677 lei de la locul de muncă şi 3500 lei din activitatea ştiinţifică. Totodată, aceasta a declarat două loturi de pământ: unul de 1,2571 ha şi altul de 0,59 ha în satul Uşurei, Râşcani. Ea are o casă de locuit în acelaşi sat, în valoare de 28 954 lei.

În 2009, familia Matveev a declarat venituri de 130 000 lei şi, ATENŢIE, un apartament la Bălţi, de 74 m.p., având valoarea, potrivit declaraţiei pe venit, de 1061 lei.

În 2010, familia Matveev declara doar 150 000 lei, obţinuţi de la locul de muncă.

Cine este G. Polivenco?

Galina Polivenco are 46 de ani, fiind născută pe 7 iulie 1965. Este judecătoare de pe 8 octombrie 1996. La  fel ca şi colega sa, Polivenco a activat la Judecătoria Bălţi, fiind recent promovată în funcţia de judecător la CAB. 101 mii 378 lei a declarat în 2008 Galina Polivenco împreună cu familia. Aceasta mai are un apartament în Bălţi, primit de la stat, de 48,6 m.p. În 2009, veniturile familiei Polivenco s-au redus considerabil. Aceasta declara doar 73 000 lei, obţinuţi la locul de muncă. În 2010, situaţia s-a repetat, aceasta declarând 76 000 lei. În declaraţia pe venit din 2010, prezentată de Polivenco, este indicată şi valoarea apartamentului primit de la stat, care ajungea la 89600 lei.

Din activitatea celor trei judecători

Numele judecătoarei Nina Matveeva figurează în dosarul privind monumentul lui Vladimir Lenin din Bălţi. În 2008, aceasta decidea excluderea monumentului lui Lenin din Registrul monumentelor de importanţă locală, decizie luată în contradicţie cu CMB, care hotărâse includerea statuii în acel registru.

Totodată, surse de la Bălţi susţin că Eduard Ababei este unul dintre puţinii judecători care nu ar deţine un teren în Bălţi, acordat de CMB. Datele statistice de pe site-ul CAB îl plasează pe acesta drept unul dintre cei mai productivi judecători ai instituţiei, după numărul de cauze soluţionate.

Serghei Banari, fost consilier municipal la Bălţi, ne-a spus că, în 2006-2007, perioadă în care activa la Judecătoria Bălţi, Galina Polivenco l-a judecat pentru organizarea „acţiunilor de dezordine în masă”. „Atunci organizam acţiuni anticomuniste, iar Polivenco a făcut jocul comuniştilor. A acceptat în instanţă martori falşi, care spuneau că am organiazat acţiuni de dezordine în masă, doar pentru a mă pedepsi. Spuneam atunci că aceasta nu este judecătoare, ci o susţinătoare a PCRM. Era fărădelege curată ce făcea ea” , ne-a spus Serghei Banari. „Ulterior, a fost promovată, ajungând la CAB, pentru că a fost implicată în acţiuni procomuniste, împotriva opoziţiei”, a conchis Banari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vlad

  CEVA INGROZITOR, insa imi vine greu sa cred ca o asa instanta juridica poate sa se tolaneasca pe orizontala ca cele din casele cu rea reputatie…

 2. vera

  “Balaurul” rosu peste tot a umblat cu coada,lasind amprentele sale, cu gindul, ca va reveni,dar…inzadar !

 3. Sergiu din SUA

  Oameni buni. Chemati FISCUL (IRS- Internal Revenue Service of the United States) in Moldova sa faca curatenie in FISC si Declaratiele pe venit. Atunci adio conace, automobile, loturi de pamint si functii. Nu este posibil ca sa traiesti cu minciuna tot timpul. Multi din cei care se pling ca traiesc rau, dar au CONACE si automobile scumpe- vor vi investigati, si audiati si tot nor sa fie cedibili. Vor fi pusi dupa gratii pentru: Obstructionarea Justitiei, dare de informatie falsa si evaziune fiscala. Mi se face rau la stomac stiind ce se face cu fiscul in Moldova. Omoritii fara intrebare pe acei care se excivieaza de la FISC. Nu lasati nici urmasii lor neatinsi, ca daca tai un cap de Hidra, atunci in locul lui apare 7 capete.

 4. DACIANA

  pt. un “american” de mai sus:
  pentru a infaptui cele propuse de dumneata in MOLDOVA trebuie de creat UN STAT DE DREPT. Deci, trebuie de reformat sistemul justitiei, conform standardelor europene democratice. Ceea ce nu se doreste nici de FILAT, nici de LUPU, etc. caci altfel toti vor zbura din functii. Ne trebuie un Saakashvili si la noi, sa-i trimita pe toti la duba !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *