[doc] “Frumoasa adormită” la BEM

438-banca-de-economiiFirma rusească Constanta, care deţine pachetul majoritar la Banca de Economii din Chişinău, este fondată la rândul său de către o firmă off-shore din Marea Britanie, care are statutul de companie dormantă, adică inactivă. Totodată, alte firme off-shore înregistrate pe aceeaşi adresă din Marea Britanie au fost anterior în centrul unor scandaluri economice la Chişinău, dar şi în alte câteva state post-sovietice. Firma britanică care deţine firma-fiică acţionară a BEM se află în acelaşi oficiu cu firma care stăpâneşte postul Publika TV.

Firma “Constanta”, care a intrat recent în posesia unui pachet decisiv de acţiuni la Banca de Economii, a fost fondată de compania off-shore “Daniell Invest”, cu sediul în oraşul britanic Birmingham, pe strada Newhall, cladirea Cornwall nr. 41-45, oficiul 211. Administratorul firmei a fost până recent Kimaner Shana Julien, o persoană din Republica Dominicană.

“Daniell Invest” nu este singura firmă deţinută de Kimaner Shana, el apare în registrele de stat ale Marii Britanii ca administrator şi co-proprietar al cel puţin încă 4 firme: “Meledor Trade”, “Domtrade”, “Algea Style” şi “Introstyle Solutions”.

Deşi are doar 32 de ani, Kimaner Shana pare a fi o persoană de afaceri cu implicaţii extinse internaţionale. Toate aceste firme, dar şi altele, înregistrate pe aceeaşi adresă, au implicaţii în Rusia, Georgia, Ucraina, Lituania şi, desigur, în R. Moldova.

Cu toate acestea, firmele au capital statutar foarte limitat, unele dintre ele au operaţiuni neînsemnate, sau au statut de “firmă dormantă”, adică firmă aflată în pauză operaţională, firmă care nu efectuează tranzacţii şi operaţiuni.

Unele dintre firmele lui Kimaner Shana nu doar că sunt inactive, ci chiar sunt de vânzare. Astfel “Algea Style”, creată în martie 2012, este de vânzare acum, având pe conturi doar câteva lire sterline, după cum arată pagina www.offagg.com.

Kimaner Shana a fost implicat şi în firme legate cu afaceri petroliere în Federaţia Rusă, cum ar fi firma Tempetrol, înregistrată în Insulele Virgine. De asemenea, alte firme ale lui Kimaner Shana sunt implicate în companii ruseşti de jocuri de noroc.

Pe aceeaşi adresă din Birmingham se află şi firma Ronida Invest, care este foarte cunoscută instanţelor judiciare din R. Moldova, în special judecătorilor Ion Muruianu, Neli Budăi, Ala Nogai, de la Curtea de Apel Chişinău, dar şi unor judecători din sectoarele Buiucani şi Râşcani şi de la Curtea de Apel Economică. Această firmă britanică a reuşit să obţină, în urma unor tranzacţii stranii, efectuate în R. Moldova, dar şi prin decizii judiciare, sute de milioane de dolari.

Una dintre firmele acestui personaj dominican are şi implicaţii în domeniul mass-media din Chişinău. Firma sa “Introstyle Solutions” este proprietara firmei moldoveneşti “Ştiri Media TV”, fondată în aprilie 2012. Aceasta deţine şi postul de televiziune Publika TV. Datele Camerei Înregistrării de Stat confirmă acelaşi lucru – compania moldovenească creată la 27 aprilie 2012 este administrată de Dumitru Ţâra, şi este deţinută în totalitate de către “Introstyle Solutions”, creată la 21 martie 2012, administrată de către Kimaner Shana.

Totuşi, în pofida succeselor sale manageriale, la 21 august 2013, Kimaner Shana a abandonat postul de manager al firmei “Daniell Invest”, iar peste 2 zile, la 23 august 2013, directoare a acestei firme a devenit Iana Mihailovna Gaidaiciuk, tot ea directoare a firmei “Constanta” de la Moscova. Peste alte 6 zile, firma “Sisteme Informationale Integrate”, deţinută de firma moscovită “Constanta”, a procurat un pachet majoritar de acţiuni de la Banca de Economii. De notat că atât firma “Daniell Invest”, cât şi “Constanta” au capitaluri statutare foarte modeste, de doar câteva mii de lei.

Este important să notăm că firma “Daniell Invest” este una dintre “frumoasele adormite” de pe strada Newhall din oraşul britanic Birmingham. Potrivit registrului britanic al firmelor, aceasta este inactivă de mai mult de un an de zile.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Serghiu

  Iarasi declaratii si analize tari, dar nimic concret pina la urma, tot pare apa indreptata sa atace unele componete de la Guvernare.

 2. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  @Victor, Serghiu si Oleg
  E clar cine va este drag, apropiat si de unde ciuguliti!
  Zdg nu e procuratura, nu e CNA.
  Zdg face ceia ce trebuie sa facă, si o face bine!
  Păcat ca procuratura si celelalte structuri ale statului sunt patalizate si transformate tot in ,,frumoase adormite” !

 3. Ryo

  Victor, Serghiu (eu stiu ca corect e Sergiu, dar mai stii ai fi si tu de prin Dominicana) si Oleg, ce nu e clar? Una si aceiasi persoana administreaza firma ce detine Publika si firma care detine actiunile de la BEM. Cine de fapt e proprietarul Publika noi toti o stim. Deci ce nu e clar? Voi credeti ca seful vostru e mare businessman? Dupa mine e un hot ordinar si locul lui e la zdup.

 4. Bogdan

  Ryo si unde va sint dovezile in acest sens?????
  Azi aceasta firma e inregistrata in Anglia, miine in Noua Zeelanda, ori cind va convine sa atacati o puneti unde va e comod da ???
  Imi amintesc ca erau speculatii mai inainte ca e inregistrata in Australia, ce e cu voi bre luati un pic stirile de mai demult si o sa vedeti ca sint bagate in toate mizeriile ori de cite ori cuiva ii convine, dar oare asta e realitatea????

 5. Veaceslav

  Bogdan fii mai atent si incearca singur sa faci o mica investigatie si ai sa vezi difernta dintre firma din Noua Zeelanda care a fondat Stiri media grup si Introstyle Solutions care a fondat Stiri media TV……stiri media grup si stiri media tv sunt aceasi firma numai denumirea sa schimbat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *