Stăpânii hotelurilor de lux din R. Moldova

457-hotel-maxim-pashaOficial, în R. Moldova, funcţionează patru unităţi de cazare care au primit cea mai înaltă clasificare în domeniul hotelier, 5 stele. Hotelul Nobil aparţine, prin intermediari, prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc, deţinut prin intermediul firmelor OTIV Prime Hospitality şi Finpar Invest. Cu ultima din ele, implicată recent în mai multe scandaluri, fostul deputat a negat că ar avea vreo legătură. Hotelul Prezident, legat anterior de numele liderului socialiştilor, Igor Dodon, este înregistrat pe o firmă a cărui fondator este originar din Sadova, localitatea de baştină a politicianului. Hotelul Club Royal Park aparţine unor off-shoruri, dar, oficial, este al familiei Gargalîc, cunoscută în lumea mondenă pentru excentrismul de care dă dovadă atunci când se afişează în public. În fine, hotelul Maxim Paşa este înregistrat pe numele familiei Zaporojan, care are şi afaceri cu mobilă. Alte două hoteluri care se recomandă ca fiind de 5 stele nu au primit actul de clasificare care le-ar confirma cerinţele, iar unul din ele activează acum ilegal, spun reprezentanţii Agenţiei Turismului.

Activitatea hotelieră în R. Moldova este gestionată de Agenţia Turismului, iar la baza activităţii stă hotărârea de Guvern nr. 643, din 27 mai 2003, care reglementează aproape în totalitate business-ul hotelier. Informaţiile oficiale de pe site-ul Agenţiei Turismului arată că, în R. Moldova, funcţionează patru hoteluri de 5 stele (din calcul fiind excluse pensiunile, n.r.), care activează în conformitate cu legislaţia. Alte două unităţi de cazare se recomandă ca fiind din această categorie, deşi Agenţia Turismului nu le-a eliberat atestarea care ar confirma pretenţiile solicitanţilor. Astfel, Weekend Boutique Hotel deţine doar atestarea de 4 stele, iar hotelul Savoy nu deţine, în general, un act de clasificare.

457-hotel-nobilFinpar Invest la hotelul Nobil

Hotelul Nobil Luxury Boutique Hotel (Nobil, n.r.) de pe str. Eminescu din Chişinău aparţine, şi nu este un secret, prim-vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc. „Hotelul Nobil este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”, spunea acesta, în 2010, într-un interviu pentru ziarul Timpul. Oficial, hotelul aparţine Întreprinderii cu Capital Străin (ÎCS) “NOBIL-CLUB” SRL şi a fost fondată pe 8 octombrie 1999, în calitate de administrator fiind numită Olga Iftodii, care a lucrat de la începuturi în cadrul unităţii de cazare, fiind avansată ulterior. Sediul se află pe str. Ştefan cel Mare, 132. Aceasta, la rându-i, este fondată de firma OTIV PRIME HOSPITALITY B.V. (OTIV – iniţialele membrilor familiei Plahotniuc: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir, n.r.), cu sediul în Olanda şi cu un capital social subscris de 4,9 mln. de lei. Firma din Olanda a mai fondat alte două SRL-uri, legate tot de numele fostului prim-vicepreşedinte de Parlament: ÎCS „DRIVE” SRL, care deţine clubul de noapte cu acelaşi nume, dar şi ÎCS CODRU HOSPITALITY SRL, care are în proprietate hotelul Codru, privatizat la un preţ de nimic, în 2008.

457-hotel-olga-evtodiiSurpriza vine, însă, de la numele proprietarului terenului pe care este construit hotelul. Conform informaţiilor de la Cadastru, terenul de pe str. Eminescu 49/1 aparţine ÎCS Finpar Invest SRL. Acesta a intrat oficial în posesia SRL-ului pe 24 iunie 2009 în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare. Firma Finpar Invest a fost şi cea care a obţinut, de la Primărie, toate autorizaţiile pentru construcţia hotelului, la începutul anilor 2000. De fapt, iniţial, conform procesului verbal de recepţie finală, semnat în octombrie 2008, Nobil era calificat ca un minihotel. Reţinem că, în 2006, hotelul era înregistrat la Cadastru tot pe firma Finpar Invest, în baza unei Hotărâri a Colegiului Civil şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău, din iunie 2006. O asemenea hotărâre, însă, lipseşte pe site-ul instituţiei.

Hotelul, folosit pentru credite de milioane

Terenul pe care este construit hotelul Nobil a fost în mod repetat obiectul unor contracte de ipotecă, fiind folosit drept gaj pentru obţinerea mai multor credite de la Victoriabank, instituţie financiară afiliată anterior tot lui Vlad Plahotniuc. Astfel, în 2007, firma Finpar Invest a luat 75 mln. de lei de la Victoriabank, în ianuarie 2008, 800 mii USD (aproximativ 10 mln. de lei, n.r.), o lună mai târziu, atenţie, 100 mln. de lei (!), iar în iulie 2008, alte 64 mln. de lei. În total, deci, aproximativ 250 mln. de lei. Teoretic, aceşti bani au fost reîntorşi băncii încă în 2009, perioadă în care a expirat termenul contractelor.

Firma Finpar Invest are un trecut extrem de productiv, dar şi un prezent foarte mediatizat. Recent, aceasta a fost implicată într-un proces de judecată cu Primăria Chişnău, câştigând cele două insule, iar mai apoi, şi terenul din apropierea lor, toate din parcul La Izvor. La sfârştul anului 2013, această firmă a obţinut, printr-o decizie de judecată, fosta cafenea Guguţă. În presă, Vlad Plahotniuc a negat că ar avea vreo legătură cu această firmă, deşi tot în presă s-a scris că, la începuturi, încă în 1993, ea a aparţinut soţiei sale, Oxana Childescu, mai apoi, având-o în calitate de acţionar pe Vera Morozan, sora ex-deputatului. Firma Finpar Invest este administrată de Ghenadie Sajin şi îşi are sediul pe str. Ştefan cel Mare 132, acolo unde se află şi firma care deţine hotelul Nobil.

457-hotel-prezidentHotelul Prezident şi Sadova lui Dodon

Hotelul Prezident, de pe bd Dacia, chiar la intrarea în Chişinău, a fost legat, cu mai multe ocazii, de numele lui Igor Dodon, actual lider al Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM). „Să infirme cumva zvonurile precum că, chipurile, „Prezident Hotel”, de pe drumul spre aeroport, este doar înregistrat pe numele fratelui său, dar, de fapt, aparţine lui Igor Nicolaevici”, spunea, în vară, deputata Veronica Abramciuc, criticându-l pe Dodon pentru modul în care gestiona partidul din care face parte şi ea. Totuşi, oficial, cel puţin acum (nu cunoaştem încă istoria firmei, n.r.), hotelul de lux este gestionat de firma Almani Lux SRL, înregistrată în decembrie 2007. După construcţia hotelului, firma are sediul chiar în incinta complexului, pe bd. Dacia 58/5, în calitate de administrator şi fondator unic fiind Tatiana Pârţac Dumitru, numele căreia, la prima vedere, pare a fi unul anonim.

Totuşi, am aflat că aceasta este originară din s. Sadova, Călăraşi, localitate unde s-a născut şi politicianului Igor Dodon. Oamenii din sat, inclusiv reprezentanţii Primăriei locale, nu au putut să ne confirme vreo legătură de rudenie dintre cele două familii, Dodon şi Pârţac, ei fiind „doar prieteni şi consăteni”. Oamenii din Sadova afirmă că Tatiana Pârţac, deşi trăieşte în Chişinău, mai vine prin sat. Ei nu au putut să ne spună de unde ar avea Tatiana Pârţac bani pentru a ridica unul dintre cele mai luxoase hoteluri din R. Moldova, „mama ei fiind printre primele care au plecat la muncă în Italia, fratele ei este la muncă în Italia, iar tatăl ei a fost profesor de cultură fizică, un om foarte bun”. Consătenii Tatianei Pârţac o cunosc ca fiind administratoarea hotelului Prezident, nu şi proprietara acestuia.

457-dodoon2Împrumut de milioane şi confuzia Dodon

Terenul pe care este ridicat hotelul, finalizat în 2011, aparţine tot firmei Almani Lux. Doar că, în actele cadastrale, în 2011, înainte de darea în exploatare a hotelului, această firmă îşi avea sediul pe str. Ioan Livescu din Buiucani. Pe acea adresă se află o casă de milioane, care şi-a schimbat de mai multe ori stăpânii în decursul ultimilor zece ani. Actualii proprietari sunt soţii Eduard şi Elena Miron care, la prima vedere, nu au vreo legătură cu socialistul Igor Dodon. Numele Tatianei Pârţac figurează în câteva procese de judecată, în unul din ele, împreună cu un oarecare Alexandru Dodon, nume similar cu al fratelui lui Igor Dodon. Motivul procesului sunt 250 mii USD (aproximativ 3 mln. de lei, n.r. ), pe care Tatiana Pârţac susţine că i-a împrumutat, în 2006, lui Ion Lari şi Anatol Cojocaru. În 2011, aceasta chiar a depus o plângere penală pe numele celor doi. După mai multe contestaţii şi după ce urmărirea penală pe numele celor doi a fost ba încetată, ba reluată, în decembrie 2013, printr-o decizie de judecată, urmărirea penală a fost, totuşi, încetată. Acum, există doar un dosar civil, în prima instanţă, între părţi. Petru Plămădeală, avocatul lui Ion Lari, după ce a discutat cu clientul său, ne-a informat că acesta nu doreşte să discute cu noi despre dosar. Avocatul nu a putut să ne spună dacă Alexandru Dodon, numele căruia figurează în dosar, este sau nu fratele lui Igor Dodon şi nici dacă acesta are vreo legătură cu liderul PSRM. ZdG va reveni la acest subiect, în ediţiile următoare.

Contactat de ZdG, Igor Dodon a zâmbit atunci când i-am spus despre ce am dori să discutăm. „Nu am nicio legătură cu acest hotel, cu excepţia faptului că am făcut odată ziua de naştere a copiilor acolo. Au vorbit şi Ghimpu despre faptul că e hotelul meu, dar sunt prostii. Acolo proprietar este Dodon Alexandru, un businessman din Sadova. Da, şi Tatiana Pârţac. Eu am frate, Dodon Alexandru, care e mai mic ca mine cu un an şi jumătate. Nu e acel Dodon Alexandru de la hotel. Nu am nimic în comun cu acest Dodon, pentru că la noi (la Sadova, n.r.), jumătate de sat au familia Dodon. E o confuzie legată de numele fratelui meu. Nu am nimic cu hotelul. Ce am, am. Cu casa, v-am recunoscut, v-am chemat să veniţi să fotografiaţi, nu săriţi peste gard”, a precizat liderul PSRM.

457-hotel-club-royalGargalîc, off-shoruri, Ordinul Republicii

Hotelul Club Royal Park, o altă unitate de cazare de 5 stele, din coasta Parcului „Valea Trandafirilor”, aparţine soţilor Andrei şi Lada Gargalîc.

Cei doi au apărut adesea în reviste mondene în care erau prezentaţi ca fiind proprietarii hotelului, dar şi ca fiind „pata de culoare a vieţii mondene care impresionează atât prin ţinutele lor fine, cât şi prin modul de a întreţine o discuţie”. Totuşi, în actele primare, numele lui Andrei Gargalîc nu apare.

457-hotel-cagarlacApare, însă, doar în calitate de administrator al firmei ÎCS „CLUB ROYAL PARK COMPANY” SRL, cea care gestionează hotelul, Lada Gargalîc. Firma deţinătoare a hotelului este fondată de două entităţi dintr-o zonă off-shore, Cipru: KYRIANT TRADING LIMITED şi LITHOVIA TRADING LTD.

Prima este fondatoarea altor două SRL-uri. Şi acest hotel (sau ce era pe terenul actual atunci, n.r.), la fel ca Nobil, a fost folosit, în perioada 2005-2007, în calitate de gaj, tot la Victoriabank, pentru obţinerea unor credite de câteva sute de milioane de lei. Atunci, clădirea nu aparţinea firmei care deţine acum hotelul, ci altor SRL-uri, fondate însă tot de familia Gargalîc.

Hotelul Maxim Paşa, din preajmă Gării de Sud, apare în proprietatea firmei SRL MAXPASA, fondată şi administrată, din 2008, de către Igor Zaporojan. Terenul pe care este ridicat hotelul aparţine însă tatălui lui Igor Zaporojan, omul de afaceri Pavel Zaporojan. Acesta mai apare în calitate de fondator al Fabricii de mobilă „Almira”. Pavel Zaporojan este ctitor al mai multor biserici şi mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe din Moldova, dar şi deţinător al mai multor ordine bisericeşti. Totodată, în 2012, Pavel Zaporojan a fost decorat, în calitate de ctitor al Eparhiei de Edineţ şi Briceni, cu „Ordinul Republicii”, distincţia supremă de stat.

457-hotel-savoyIlegalitate de 5 stele

Cel puţin alte două hoteluri din Chişinău se recomandă ca fiind de 5 stele, deşi informaţiile oferite de Agenţia Turismului îi contrazic: Hotelul Savoy, de pe str. Mateevici şi Weekend Boutique Hotel, de pe str. Arborilor. Hotelul Savoy, deţinut de firma „REZIDENŢA PARC” SRL, firmă fondată şi administrată de Emanoil Barbaiani. Acest hotel nu deţine un act de clasificare eliberat de Agenţia Turismului. „Cred că, în 2013, reprezentanţii hotelului au depus actele pentru a primi clasificarea de 5 stele, dar nu au corespuns. Mai jos, nu au vrut să primească şi nu s-au mai prezentat”, ne-a declarat Andrei Nica, consultant principal în cadrul Direcţiei Dezvoltare Turistică din cadrul Agenţiei Turismului.

„Hotelul activează ilegal, în aceste condiţii. Din câte ştiu eu, el primeşte şi acum turişti. Conform hotărârii Guvernului nr. 643, este interzisă activitatea structurilor neclasificate. Sunt un şir de norme, sancţiuni, conform Codului Penal, pentru asta. Organele de drept ar trebui să se ocupe de caz”, a continuat Nica. O reprezentantă a hotelului care a răspuns la telefon ne-a spus că nu ne poate oferi informaţii la subiect, pentru că lipsesc proprietarii, care sunt români şi care vor fi în Chişinău în 20 de zile, ei fiind singurii care ar putea să ne ofere detalii despre actul de clasificare al hotelului.

457-hotel-boutiqueHotelul care se crede de 5 stele

Un alt hotel care se prezintă ca fiind de 5 stele este Weekend Boutique Hotel, de pe str. Arborilor. Pe mai multe site-uri specializate, inclusiv pe propriul site, hotelul apare ca fiind prestator de servicii de 5 stele, doar că, pe site-ul Agenţiei Turismului, hotelul este clasificat la 4 stele, fapt confirmat şi de angajaţii Agenţiei. Hotelul este înregistrat pe firma KIWIBAN SRL, fondadă şi administrată de Alexandru Kilovatîi, care mai apare în calitate de fondator în alte patru firme. Acesta este fiul lui Leonid Kilovatîi, cel care deţine, prin intermediul firmei Leutis SRL, Centrul comercial şi de agrement Sun City, dar şi alte firme, printre care SRL Kilogrin, cea care, în toamna anului 2006, primea de la administraţia comunistă de atunci, dreptul de a edifica pe terenul de lângă Circ, un Stadion Olimpic, stadion care aşa şi nu a fost construit.

Reprezentanţii hotelului, solicitaţi de ZdG să explice neclarităţile apărute vizavi de clasificarea unităţii de cazare, după ce le-am explicat ce am dori să concretizăm, ne-au spus că, de fapt, hotelul este de 4 stele şi nu de 5. Persoana care a răspuns la singurul număr de telefon accesibil pe site-ul hotelului nu a putut însă să ne spună de ce pe mai multe site-uri, inclusiv pe cel propriu, hotelul este prezentat ca fiind de 5 stele şi nu de 4, câte are în realitate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

24 comentarii

 1. Carolina Rusu

  Ii mai intaleg pe cei ce si-au pornit afacerile de zeci de ani inainte si acum au ajuns sa aiba hotel ,dar Dodon cel ce vinde tara noastra rusilor si timp de 8 ani de guvernare comunista a furat bugetul statului ca la sfr. de mandat sa-si construiasca President , unul din cele mai faimoase hotele nu merita nici un respect .

 2. victor

  @Carolina, in text NU scrie ca acel hotel apartine lui Igor Dodon. El insusi a precizat ca la mijloc este o confuzie.

 3. Mihai

  Stimati prieteni! E foarte antipatic Igor Dodon si ca om si ca politician. Dar de data aceasta are dreptate, hotelul nu este a lui. E a lui Sasha Dodon, care e cunoscut ca autoritate in lumea criminala, care apropo e tot din Sadova.

 4. Carolina Rusu

  Victor , asa pot zice si eu ca sunt confuzii la toti cei de sus numiti, si plus preciza-ti va rog care este legatura dintre Igor Dodon si Sasha Dodon ?! Sa intelegem ca si Igor Dodon face parte din lumea criminala construita tot de PCRM.

 5. Alexandru Verebcean

  Baieti si Fete , de cind e lumea si pamintul oamenii au fost si sunt invidiosi , daca au cunoscut sa-si construiasca un hotel si altii nu pot nu trebuei sa-i criticati, din momentul cind totul e legal . Dar minciunele de acestea scornite si informatii cadastrale unde nu sutn indicate cu adevarat ce detine Finpar Invest ,dar doar statutul acesteia si obiectivele atunci nu vad legatura acuzatiilor .

 6. Nina

  Si care este sensul articolului? Nu stiu unde, nu stiu ce, nu stiu cum. Come on…ZDG chair nu va este sila de voi sia rticolul voastre de 2 bani? Cine va plateste?

 7. Pavel

  Pe timpul comunismului a avut Dodon destui bani ca sa isi construiasca un hotel atit de prestigios, asa ca nimic nu ma miara.

 8. Mihaela

  Nu inteleg de ce atita confuzie cu acest hotel President. Nu are nici o legatura fratele lui I. Dodon – nu merge la acest hotel, locuieste la bloc, si este destul de modest (ma refer la Alexandru Dodon). Nu cred ca e o problema pentru jurnalisti de a merge la proprietarul hotelului pentru a il identifica, sau este mai citit artiolul daca se speculeaza pe numele politicianului??

 9. victor

  @Mihaela,

  Noi nu am specualat. Doar am facute referire la ce s-a discutat anterior si am pus punct discutiei, cu pozitia lui Igor Dodon, care a spus ca nu are nici o treaba cu acest hotel. Multumesc!

 10. Mihaela

  Pentru Victor. Mersi pentru raspuns!
  Scuze, probabil nu am fost foarte explicita. Mesajul meu de fapt se referea la postarile comentatorilor care se pare ca nu au cicit articolul.

 11. Irinuta

  Stiri marca zdg.md, care este problema oameni buni chiar daca se foloseau careva credite, principalu e ca se restituia la timp si nu au fost depasiri de limita, incalcari.

 12. victor

  Da Dodon, tocami se face un socilist, da pe aici are si hoteluri si tot ce nu doresti.Se ascunde, minciuneste in comparatie cu Plahotniuc care deschis sune ca Nobil e a lui.

 13. Maxim

  Hai ca le incilciti si le inodati in asa fel in cit nici voi sint sigur ca nu intelegeti ce ati scris, iarasi argumente luate din presa, nu si cit se poate in acest mod??? Unde e dovada ca aceasta firma ar fi cumva legata de Plahotniuc ?

 14. Oleg

  Sa presupunem, si care e problema aici ????, care e problema???? de cind la noi in RM nu poti beneficia de un credit de la o banca X ori Y ??? Astea sint stiri ????

 15. kgb

  hai zdg sa va fac un pic de lumina( gratuit)

  vrasazica igor dodon e din partile sadovei
  fratesu Alexandru(1976) tot dintracolo,

  cat or fi de frati nu stiu 🙂 dar ca caracter is total diferiti, probabil ca sasha s-a aruncat mamei(mai buna si mai blanda) iar igor tatalui(pe scurt- sovetskii brigadir)….

  asa…mai departe
  Tatiana Pirtac si ea din partile sadovei
  sotul ei- Alexandru Dodon(circa 45 ani) si el din partile sadovei au fost si sunt proprietarii hotelului President…..Dodonii intre ei nu sunt rude(poate pe departe departe…)
  unica legatura intre ei este ca fratele tatianei pirtac a fost in aceias clasa cu fratele lui I. Dodon…

  acum vorbind despre Alexandru Dodon proprietarul President este un ex sportiv(judocan) si reaspectiv ca toti sportivii(aproape toti) din perioada tranzitiei a fost si poate si mai este un interlop….

  sa ne auzim de bine

 16. victor

  @kgb, multumim pentru precizări,

  e bine ca se desluseste misterul. Pentru ca, toata lumea credea, cel putin pana acum, ca acel hotel apartine familiei politicianului.

  P.S. Noi, initial, am pornit de la aceasta idee si din aceste motive apare numele politicianului Dodon legat de proprietarul hotelului. Dupa cum se vede in text am mentionat ca nu am gasit nicio legatura de rudenie intre tatiana pirtac si igor dodon. plus, pozitia ultimului care explica de unde si pana unde aceasta confuzie.

 17. kgb

  nu-i pentru ce 🙂

  misterele in moldova nu stiu cind se vor deslusi sau daca se vor deslusi…..pentru ca orcum intre Dodoni este o legatura mare si comuna iasi zice —inbogatirea prin metode “netraditionale”…

  nu vreau acum sa dau vina pe unul sau pe altul…….nu vad nici o diferenta dintrun politician care se vinde pe bani cu un interlop.. precum nu vad cu ce e mai bun un medic care te scurge de ultima mie de lei….sau de un profesor care iti vinde o nota cu euro…. sau un politist….sau sirul e lung….e prea lung…..vai de c.ru nostru…
  dar ne meritam ce avem!

 18. Serghei

  Pentru kgb si Mihai, eu il cunosc pe D-l Alexandru proprietarul hotelului “Prezident” cum il cunoaste-ti si voi. După comentariul vostru se vede ca sunteți disperati si se mai vede ca voi sunteți niște șobolani care stați in cuibarile voastre si invidiați, voi invidiați pentru ca sunteți slabi si sunteți într-atât de slabi, ca voi singuri va uriti pe voi însuși, voi nu aveți tărie de caracter sa procedați ca Alexandru , sa ajutați ca Alexandru, sa fiți stimați ca D-lui si in final Mihai si kgb, mie mi se face jale de voi.

 19. Ion

  Îl cunosc și pe Alexandru Dodon și pe Igor Dodon și vă comunic că într-adevăr nu sunt rude,ci doar consăteni,fiind în relații bune..Și bravo lui Alexandru că a putut ridica așa obiect ca hotelul “Prezident”,dar nu ca unii care au “prihvatizat”cu bănuți obiecte de Stat..!!Oameni buni,lăsați invidia și terminați cu bîrfele!!!

 20. X

  Indiferent a cui este hotelul Prezident,am fost in calitate de client la hotel,restaurant,la crama,piscina…e un complex gindit bine,cu gust,la nivel inalt.Dacã vine cineva din strainatate,pina la intrare in oras are ce vedea frumos.

 21. Danu

  Mai dea Dumnezeu mai mulți moldoveni care ar avea curajul sa investească bani aici in Moldova,in țara unde sau născut..

 22. Pingback: В центральный парк Кишинева хотят подселить отель - NewsMaker Last Try

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *