“Eu sunt criminalul din Durleşti”

Această mărturisire a unui taximetrist care activează în capitală a pus pe jar săptămâna trecută organele de drept din R. Moldova. La o săptămână de la acel “autodenunţ”, taximetristul este cercetat în libertate, “pentru că nu prezintă pericol social”, în timp ce femeia care a fost martoră la spusele acestuia şi care a fost ameninţată cu un pistol trăieşte cu frică.

Ana P. locuieşte în Durleşti. Recent, într-o seară,venea de la serviciu şi a chemat un taxi. În drum. taximetristul ar fi intrat în vorbă cu ea şi ar fi ameninţat-o cu un pistol. “Eu sunt criminalul din Durleşti”, i-ar fi spus bărbatul. Scăpată de ameninţări, a treia zi după incident, femeia a apelat la poliţie, unde a depus o plângere. Imediat, bărbatul a fost reţinut de către angajaţii Comisariatului de Poliţie al sectorului Buiucani. A fost audiat de procurori şi ulterior eliberat. Acesta le-ar fi spus oamenilor legii că ar fi făcut o glumă cu femeia, şi că nu este el cel care în aprilie 2010 i-ar fi ucis pe Ilie (19 ani) şi Olga (15 ani), lângă Durleşti.

“Mi-am auzit numele la TV. Mi-e frică”

Femeia care a fost ameninţată de un taximetrist cu pistolul săptămâna trecută este acum speriată şi refuză să discute cu presa despre cele întâmplate, după ce, un post de televiziune i-ar fi dezvăluit numele de familie.

“Eu stăteam cu familia în faţa televizorului şi acolo cineva îmi pronunţă numele de familie. Mai mult nu comentez.  Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat aşa. Aşa-s jurnaliştii la noi. Ce s-a întâmplat s-a întâmplat, nu mai vreau să vorbesc despre asta”, ne-a spus femeia. Întrebată dacă cunoaşte faptul că agresorul este cercetat în stare de libertate, femeia a spus. “Ştiu şi imi e frică”. Referitor la afirmaţia acestuia, precum că el ar fi criminalul de la Durleşti, femeia a spus doar că: “Văd că ştiţi tot…” şi a închis.

Taximetristul, care i-a destăinuit femeii că el ar fi ucigaşul cuplului din Durleşti ar activa pe ruta de taxi 1499, au comunicat pentru ZdG surse demne de încredere. Numele acestuia este Ion S. şi, conform celor relatate de Comisariatul de Poliţie şi de presă în acele zile, ar fi originar din satul Onişcani, Călăraşi. În 1993, el a fost judecat pentru păstrarea ilegală a armelor. În timpul percheziţiel, în casa presupusului agresor a fost găsită şi o armă pneumatică de tip Baikal. Nu este căsătorit şi, cel mai probabil, închiriază un apartament în Chişinău.

Firma de taxi: “Aşa persoană nu lucrează la noi“

Contactaţi de ZdG, reprezentanţii firmei de taxi 1499 ne-au spus că nu au auzit de o atare persoană şi “cu certitudine, ea nu lucrează la noi”.

Ion, din administraţia firmei de Taxi 1499, ne-a spus că “dacă stă pe drum cineva cu însemnele 1499, nu înseamnă că el activează în 1499. Oricine poate face asta. El nu a activat niciodată la noi”. Întrebat în baza căror criterii sunt angajaţi taximetriştii în R. Moldova, reprezentantul de la 1499 ne-a spus că antecedentele penale nu sunt un impediment pentru angajarea unui şofer, pentru că angajatorul nu dispune de o bază de date, unde ar fi specificate asemenea elemente din biografia solicitanţilor locurilor de muncă.

Născut în (O)Nişcani, conflictual

Am încercat să vorbim cu eventualele rude ale lui Ion S. din satul de baştină. După mai multe căutări, am ajuns la concluzia că în satul Onişcani nu există o asemenea persoană şi nimeni nu-şi aminteşte de o asemenea familie în acest sat. Am încercat să îl găsim pe Ion în alte localităţi, inclusiv în satul Nişcani, tot din raionul Călăraşi. De la primăria Nişcani ni s-a spus că într-adevăr, o persoană cu numele Ion S. există în evidenţa lor, doar că aceasta nu mai locuieşte de mai mult timp acolo, fiind stabilită cu traiul la Chişinău.

Oameni din satul Nişcani ne-au spus că Ion S. a participat la războiul de pe Nistru, din 1992, şi că este cunoscut drept “o persoană conflictuală”. Consătenii îl descriu drept “nu prea liniştit, problematic. A avut mai multe căsătorii. A divorţat din cauză că-şi bătea soţiile. Are şi copii. Mintal, e sănătos, dar aşa e de felul lui, mai agresiv. Ultima dată în sat a fost în această primăvară, când din primărie le-au fost alocaţi persoanelor participante la război câte 100 de lei. El nefiind înscris în listă, dat fiind faptul că nu stă aici, s-a dus la primărie şi a făcut scandal”, ne-au spus consătenii lui Ion S.

Pântea: “Nu prezintă pericol social”

Andrei Pântea, prim-adjunctul procurorului general şi persoana responsabilă de urmărirea penală în cazul asasinatului de la Durleşti, ne-a spus că “încă se lucrează”. Întrebat dacă Ion S. a devenit suspect după ce s-a autodenunţat, Pântea a spus că procuratura investighează orice informaţie care apare. “E prematur să spunem cu certitudine că ar fi el implicat în dublul omor. El este cercetat în stare de libertate pentru că nu prezintă pericol social. A fost chemat la poliţie şi audiat. El ce putea spune? Că el este vinovat? Se va apăra. Normal că a spus că a făcut o glumă”.

Referitor la declaraţiile clarvăzătorilor din Moscova, care au făcut un portret robot al asasinului din Durleşti, Pântea a afirmat că acei “clarvăzători nu ne-au comunicat nimic nou. Ei au spus nişte lucruri pe care procuratura le cunoştea, constituiau versiuni de lucru de la bun început. Ei s-au axat pe un segment mult mai îngust decât cel care se investighează acum”, a precizat Pântea.

Gheorghe S., tatăl lui Ion ne-a spus că nu se află în relaţii foarte bune cu fiul său. “Nu am numărul lui de telefon. Îl văd doar când vine prin sat. A fost aici săptămâna trecută. E cam agresiv de felul lui. Are oleacă de nebunie în el”, ne-a spus Gheorghe S.

Acesta ne-a mai comunicat faptul că Ion S. a activat în poliţie, dar că, “de 5-6 ani nu mai lucrează acolo, nu ştiu din ce motive”. El a mai confirmat că Ion a fost şi în războiul din Transnistria iar acum lucrează ca taximetrist.

P.S. Numele victimei a fost modificat din motive de securitate. Iniţialele agresorului sunt reale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *