Dosarul Baghirov: Renunţă la apărare şi îl laudă pe Filat

Bloggerul rus Eduard Baghirov le transmite procurorilor că locuieşte la Moscova, pe aceeaşi adresă pe care a locuit şi anterior. Asta în timp ce organele abilitate din R. Moldova anunţă că aşteaptă ca omologii lor din Rusia să stabilească locul aflării sale. Baghirov a anunţat marţi, 6 decembrie, că renunţă la avocaţii săi, cei care l-au reprezentat atunci când era urmărit penal, şi că nu recunoaşte procesul intentat pe numele său. Despre faptul că a evadat din arestul la domiciliu după întâlnirea dintre premierii R. Moldova şi Rusiei, Filat şi Putin, Baghirov spune că “mie nimeni despre asta nu mi-a spus exact. Dacă ar fi adevărat, aş fi flatat”.

Marţi, 6 decembrie, a avut loc şedinţa preliminară în dosarul intentat pe numele lui Eduard Baghirov. Andrian Matcovschi, unul dintre avocaţii care l-au reprezentat pe Baghirov pe parcursul urmăririi penale, a declarat, după încheierea şedinţei, că “Baghirov renunţă la orice fel de apărare, inclusiv la apărători, deoarece consideră că nu este raţional să participe la un asemenea proces, care e unul politic”.

“Acest “proces” este o clounadă politică”

Instanţa a decis ca următoarea şedinţă de judecată să aibă loc pe 19 decembrie. Dosarul se va examina în şedinţă publică, după ce va fi preluat de un avocat din oficiu, care-l va apăra, totuşi, pe Baghirov. Matcovschi a transmis judecătoarei Liuba Pruteanu, cea căreia i-a fost repartizat dosarul, o scrisoare adresată de blogger. În ea, Baghirov afirmă că justiţia din R. Moldova este “adânc angajată politic” şi spune că nu-i pasă de decizia pe care o va lua instanţa în cazul său.

“M-am gândit bine şi îmi formulez deciziile în felul următor: Nu voi participa la proces. Nici chiar indirect. Eu nu mai am timp să particip la o clounadă străină. Da, cred că acest «proces» este o clounadă politică, iar toţi participanţii – clovni şi idioţi. Nu-mi pasă de decizia pe care o va lua instanţa în cazul meu (urmează expresii vulgare, necenzurate, n.r.). Presei îi puteţi transmite în felul următor: clientul nostru a refuzat orice participare la această mascaradă. El consideră conştient că şi acuzarea şi întreg sistemul judiciar-procesual este inconsistent şi profund angajat politic.
În acea scrisoare, Baghirov a mulţumit avocaţilor pentru că, “în cele 4 luni, mi-aţi uşurat mult viaţa. Mă angajez ca, după terminarea spectacolului, cu mare plăcere, să beau cu voi, în orice ţară din lume, aleasă de voi, din contul biroului de scenarii Eduard Baghirov”.

“Vă rog să mă înţelegeţi corect. Eu, aşa cum probabil aţi constatat, întotdeauna iau decizii singur şi, practic, niciodată nu mi le schimb. Cel puţin pentru ca, pur şi simplu, toată răspunderea pentru orice decizii să stea exclusiv pe mine. Aşa trăiesc”, a încheiat Baghirov.

“Filat devine tot mai asemănător cu Putin”

L-am contactat pe Eduard Baghirov pentru a ne spune dacă, după ce a plecat din R. Moldova, a fost căutat de oamenii legii din Rusia. Acesta a amintit faptul că art. 61 din Constituţia Federaţiei Ruse nu permite extrădarea propriilor cetăţeni, “cu atât mai mult din motive politice, care sunt evidente în cazul meu. Să spun cuiva unde mă aflu, nu are rost. Procuratura Generală (PG) are adresa mea de domiciliu din Moscova. Puteţi să le transmiteţi procurorilor că, până acum, adresa nu s-a modificat”, ne-a spus Baghirov.

L-am rugat să ne spună dacă există vreo legătură între întâlnirea dintre Filat şi Putin, din ajunul evadării sale, cu evadarea propriu-zisă. “Mie nimeni nu mi-a spus exact despre asta. Dacă ar fi adevărat, aş fi flatat. Putin este politicianul meu favorit. Despre Filat pot spune că el, pe an ce trece, devine tot mai asemănător cu Putin. Iar asta, din punctul meu de vedere, este cel mai frumos compliment care poate fi făcut unui politician din ţările post-sovietice”, a spus intrigat Baghirov.

Întrebat dacă şi-ar dori să revină în R. Moldova, acesta a răspuns afirmativ. “Iubesc foarte mult Moldova. Sper ca, vreodată, preşedinte să devină nu un inutil, un clovn gol, cum este acum, dar un bărbat adevărat, care va acoperi cu voinţă politică toate presiunile care se fac asupra mea. Dacă voi fi condamnat, mă voi spânzura de tristeţe, bineînţeles”, a spus ironic Baghirov.

Procesul va continua, fără Baghirov şi fără apărarea sa

Acesta a precizat că nu va spune nimănui, niciodată, cum a plecat din R. Moldova. Baghirov a evitat să se pronunţe şi vis-a-vis de bărbatul reţinut de poliţie, acum o lună, despre care s-a spus că l-ar fi ajutat să evadeze. “Nu voi răspunde la nicio întrebare legată de cei care m-au ajutat să evadez. Scuzaţi-mă, dar când e vorba despre siguranţa şi libertatea apropiaţilor mei, nu-mi arde de glume, de comentarii”, ne-a spus Baghirov.

Juristul Vlad Gribincea, cel care, într-o intervenţie anterioară în ZdG, anticipa faptul că Baghirov va renunţa la avocaţi, ne-a spus că, legal, procesul poate continua, chiar dacă Baghirov renunţă la apărare. “Legea prevede aşa ceva, chiar dacă avocatul nu este în drept să activeze în detrimentul clientului său. Sunt problemele lui Baghirov, dacă nu vrea apărare. Procesul oricum va continua. Nu cred că avocatul din oficiu va putea fi influenţat să nu-şi facă meseria”, ne-a spus Gribincea.

Vineri, 2 decembrie, la o lună şi jumătate de la aşa- zisa evadare a lui Baghirov, deputaţii au decis crearea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor evadării bloggerului. În termen de 30 de zile, Comisia trebuie să prezinte un raport despre acest caz în Plenul Parlamentului. Comisia este formată din 7 membri: trei deputaţi din PLDM – Alexandru Cimbrinciuc, preşedinte al Comisiei, Iurie Apostolachi şi Petru Ştirbate, doi comunişti – Artur Reşetnicov şi Gheorghe Anghel, un liberal – Valeriu Saharneanu, secretar al Comisiei, şi democrata Stela Jantuan.

“Nu înţeleg de ce a fost creată această comisie“

Decizia deputaţilor de a crea o astfel de comisie a venit la exact o lună de la anunţul procurorului general, Valeriu Zubco, despre reţinerea unui suspect care l-ar fi ajutat pe Baghirov să plece din R. Moldova. De atunci, se ştie doar că suspectul este cercetat în stare de libertate. Nici Ministerul de Interne (MAI), care promitea o anchetă, nici PG, care se ocupă de caz, nu au furnizat careva informaţii despre mersul lucrurilor.

Valeriu Saharneanu, secretatul Comisiei, ne-a spus că aceasta încă nu s-a întâlnit şi că, în prezent, cei 7 membri aşteaptă un semn de la Alexandru Cimbrinciuc, pentru a se convoca. Artur Reşetnicov, reprezentantul PCRM în cadrul Comisiei, ne-a spus că nici el nu cunoaşte când se vor convoca. “Nu s-a anunţat nimic. Referitor la declaraţiile lui Baghirov, precum că justiţia este angajată politic, nu pot să nu-i dau dreptate. Alianţa a împărţit toate funcţiile din sistemul judiciar”, a spus Reşetnicov.

Întrebat dacă crede că Baghirov are legătură cu evenimentele din aprilie, Reşetnicov a răspuns întrebând: “L-aţi văzut în stradă pe Baghirov la 7 aprilie? Dar ştiţi cine a arborat drapelul României? Ştiţi şi cine a rezervat piaţa pentru proteste?”.

“Nu înţeleg de ce a fost creată această comisie. De anchetă ar trebui să se ocupe SIS şi PG, iar aceste instituţii sunt conduse de oamenii AIE”, a punctat Reşetnicov.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. misa

    respect baghirov, pintea face treaba cu manusi sau fara, numai, daca stie, ca va avea dividente personale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *