Culisele dosarului “dolari falşi”: Cine sunt agenţii sub acoperire?

13 persoane au fost condamnate în dosarul milioanelor de dolari falşi, iniţiat în vara anului 2009 de către poliţişti conduşi atunci de generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari. Condamnaţii se declară nevinovaţi şi spun că persoanele care ar trebui cu adevărat să facă puşcărie pentru fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi sunt în afara procesului sau participă la el în calitate de martori.

Continuare din nr. trecut

În mărturiile persoanelor condamnate, dar şi ale celor achitate în dosarul “dolari falşi” apar trei nume: Piotr Sert, Veaceslav Fiodorov şi Rada Pogrebnaia. Aceste persoane, spun cei din dosar, ar trebui să apară pe banca acuzaţilor, fiind considerate de către cei condamnaţi adevăraţii capi ai reţelei falsificatorilor de bani.

Plângere pe Sert şi Fiodorov

În septembrie 2011, Valentin Rimschi, considerat de către poliţişti şi procurori capul reţelei falsificatorilor de bani, a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Procuraturii Municipale (PM) o cerere prin care solicita tragerea la răspundere penală a martorilor acuzării, Veaceslav Fiodorov şi Piotr Sert.

“Declaraţiile martorilor şi inculpaţilor, precum şi materialele audiovizuale, deşi au fost selectate şi montate de poliţie, demonstrează că produsele în cauză sunt fabricate la comandă şi sub tutela poliţiei, în calitate de protagonişti fiind aşa-numiţii agenţi sub acoperire, Veaceslav Fiodorov şi Piotr Sert”, scrie Rimschi în cererea sa către procurori. “Anume ei au iniţiat, finanţat şi organizat fabricarea acelor produse”, mai spune condamnatul.

Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu cererea trimisă de Rimschi procurorilor. La PG ni s-a spus că cererea a fost retransmisă la PM. Acolo am aflat că ea a fost examinată de către Vlad Guzic, procurorul care a participat şi în instanţa de judecată pe acest dosar. Contactat de ZdG, Guzic a spus că a respins cererea lui Rimschi. “Am respins-o, deoarece nu s-au adeverit cele spuse”, a precizat Guzic.

Declaraţiile lui Rimschi sunt, însă, susţinute de alte persoane implicate în dosar. Sergiu Stepuleac, fost colaborator de poliţie, achitat în dosarul banilor falşi, afirmă că în el nu apar cel puţin alte trei persoane care au fost implicate în falsificarea banilor: Piotr Sert, Veaceslav Fiodorov şi Rada Pogrebnaia. Şi alte persoane în cadrul procesului au rostit aceste nume.

Agenţii sub acoperire

Persoanele cu care am discutat în timp ce ne documentam în vederea scrierii acestui articol ne-au confirmat vinovăţia lui Valentin Rimschi în falsificarea banilor. Am înţeles, însă, că Rimschi, anterior condamnat de alte două ori pentru fapte similare, nu ar fi cel mai vinovat şi de această dată. Se pare că Rimschi, după ce a fost prins de două ori, s-ar fi retras, iar în 2007, toată tehnica pe care o deţinea pentru falsificarea dolarilor i-a transmis-o lui Veaceslav Fiodorov. Din banii pe care îi făcea acesta, Rimschi primea circa 3%.

“În 2009, Fiodorov a fost reţinut de oamenii legii pentru punerea în circulaţie a dolarilor falşi. Acesta, ca fost colaborator de poliţie, le-a propus poliţiştilor un plan pentru deconspirarea grupării falsificatorilor de bani, în schimbul eliberării sale. Şi-a amintit de Rimschi şi a întreprins tot posibilul ca să-l prindă. Poliţia l-a făcut pe Fiodorov agent sub acoperire, iar el l-a provocat pe Rimschi şi pe alte persoane, aceştia fiind reţinuţi în flagrant”, povesteşte Sergiu Stepuleac.

Rada Pogrebnaia e o femeie de origine romă, care se ocupa cu punerea în circulaţie a banilor falşi, sub protecţia poliţiei. Se spune despre ea că ar avea 6 dosare penale pentru punerea în circulaţie a banilor falşi, dar că niciodată nu a făcut puşcărie pentru asta. Pogrebnaia ar fi colaborat cu Fiodorov, ajutându-l să pună în circulaţie banii falşi.

În deja celebra conferinţă de presă din 22 iulie 2009, Botnari, în afară de fraţii Stepuleac şi Dumitru Starodub, toţi ex-poliţişti, a făcut referire şi la Petru Sert, şi el fost colaborator de poliţie. Ulterior, în cadrul dosarului, numele acestuia nu a mai apărut.

Sert, însă, nu avea nicio legătură cu Rimschi şi Fiodorov. Acesta fusese anterior reţinut cu ruble ruseşti false şi a procedat la fel ca şi Veaceslav Fiodorov în cazul dolarilor falşi. Fiind ex-poliţist, le-a propus foştilor colegi, în schimbul eliberării sale, deconspirarea altor persoane care se ocupă de falsificarea banilor. Potrivit aceleiaşi scheme, au fost reţinute alte câteva persoane care fabricau ruble ruseşti”, ne-a spus Stepuleac.

Dosar cu tentă politică?

Se pare că, pentru ca dosarul să capete o notorietate mai mare, au fost atrase în el mai multe persoane care se ocupau de falsificarea banilor, dar care nu aveau nicio legătură între ele. Surse din cadrul PG ne-au spus că în acest dosar penal au fost comasate toate cazurile de falsificare de bani depistate în R. Moldova de la 2000 încoace. Aşa se explică faptul că, în instanţă, nu au fost aduse probe clare care să demonstreze că banii prezentaţi de Botnari la acea conferinţă de presă au fost puşi în circulaţie. “S-a dorit un scandal în preajma alegerilor din 29 iulie 2009. În presa pro-comunistă s-a spus că în spatele “afacerii” sunt Filat, Chirtoacă sau Urechean. S-a urmărit discreditarea partidelor democratice”, crede Sergiu Stepuleac.

“În dosar au fost prezentate ca probe principale produsele poligrafice stilizate sub formă de dolari SUA şi ruble ruseşti, însă până în prezent n-a fost depusă nicio plângere din partea persoanelor fizice, a agenţilor economici sau a unor instituţii de stat sau private, întrucât nu a fost descoperită nicio persoană care a încasat sau a refuzat să încaseze cel puţin o unitate din aceste produse. Expertiza lor tehnică, care poate fi repetată oricând, în orice casă de schimb valutar, timp de câteva minute, arată că ele nici teoretic nu pot fi folosite în calitate de mijloc de plată”, scrie Rimschi, în cererea sa către procurori.

Agent—victimă—agent

După procesul de judecată în care a fost condamnat la 12 ani de închisoare, Rimschi a dezvăluit schema prin care el şi colegii săi erau reţinuţi în vara anului 2009. “Erau agenţi sub acoperire. Unul dintre ei dădea “marfa” (banii falşi – n.r.) unei “victime”, pentru a o transmite celuilalt agent. Dar, în acel moment, până a ajunge “marfa” la celălalt agent, “victima” era filmată şi reţinută în flagrant, atunci când avea bani falşi asupra sa. Pentru acest serviciu, “victimelor” li se promiteau câteva sute de dolari”, a mai spus Rimschi.

Anterior, şi Eugen Moiseev, condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare, dezvăluia pentru ZdG aceeaşi schemă. “În cazinoul “Naţional”, l-am cunoscut pe poliţistul Veaceslav Fiodorov. Jucam Black Jack. El mi-a dat un pachet sigilat în care erau 50 mii USD falşi ca să-l transmit altui poliţist, pe care ar fi trebuit, potrivit lui Fiodorov, să-l reţină în flagrant. Când mi-a dat pachetul, mi-a spus că noi trebuie să depistăm o grupare criminală. Dar, atunci când i-am transmis pachetul, m-au reţinut pe mine şi m-au învinuit de punere în circulaţie a banilor falşi”. Moiseev susţine că a acceptat să participe la flagrant pentru că Fiodorov i-ar fi propus 300 USD recompensă pentru acţiunile sale.

Ex-procuror: Dosarul NU a fost unul fabricat

Gheorghe Cobzac, procurorul care s-a ocupat iniţial de acest dosar şi cel care l-a trimis în judecată, spune că declaraţiile lui Rimschi, precum că acest dosar ar fi unul fabricat, nu sunt altceva decât un remediu de apărare. “Ce să zică şi el? Nu a fost un dosar fabricat, a fost unul cu foarte multe probe, cu un volum foarte mare. Cei doi agenţi sub acoperire au lucrat bine. S-a demonstrat că banii au fost puşi în circulaţie în vreo 20 de locuri. Au fost organizate flagranturi. S-au cumpărat bani de la Rimschi. Ce fel de dosar fabricat? N-a fost aşa ceva. Dosarul a ajuns cu destule probe în instanţă pentru ca toţi cei implicaţi să fie condamnaţi”, ne-a spus Cobzac.

În articolul anterior, Sergiu Stepuleac a declarat că va cere pedepsirea lui Cobzac, pe motiv că a susţinut transmiterea în instanţă a unui dosar fără probe împotriva sa. “Rimschi, în instanţa de judecată, şi-a schimbat depoziţiile. El a declarat iniţial că şi Stepuleac a făcut parte din grupare, dar în instanţă şi-a schimbat depoziţiile, argumentând că a făcut acele declaraţii sub presiunea poliţiştilor. Iată de ce a fost achitat Stepuleac”, a conchis procurorul.

Vlad Guzic susţine însă că Piotr Sert nici măcar nu a fost reţinut în 2009, aşa cum anunţa generalul Botnari. “Sert a fost agent sub acoperire. Fiodorov a fost iniţial reţinut şi au fost făcute chiar acţiuni procesual penale. Ulterior, a devenit agent sub acoperire şi martor”, ne-a spus procurorul.

La telefonul lui Vladimir Botnari a răspuns soţia acestuia. Deşi iniţial ne-a spus că ne va face legătură cu fostul comisar, ulterior, aceasta ne-a spus că Botnari nu este în ţară şi că nu îl vom putea contacta. Surse neoficiale ne-au spus că Vladimir Botnari ar fi acum în Ucraina, unde ar conduce o firmă de pază care se ocupă de securitatea cazinourilor.

Am încercat să-i găsim pe Veaceslav Fiodorov şi Piotr Sert, dar fără rezultat. Fiind foşti poliţişti, am apelat la Ministerul de Interne (MAI) şi la Comisariatul General de Poliţie (CGP), dar ni s-a spus că nu ne pot ajuta. La  1189, am aflat că pe numele “Piotr Sert“ ar fi înscrise 4 numere de telefon, iar pe cel al lui Veaceslav Fiodorov – niciunul. La 3 numere de telefon înscrise pe numele “Sert“ ni s-a spus că nu putem găsi persoana de care avem nevoie. Al patrulea număr, din Chişinău, se află în afara serviciului. Nici procurorii nu ne-au putut oferi datele de contact ale celor doi.
P.S. ZdG le va oferi dreptul la replică lui Veaceslav Fiodorov şi Piotr Sert, în cazul în care aceştia vor dori să-şi expună punctul de vedere.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. DACUL

  Ce cred eu ca nu este bine in justitia din Moldova,este ca ACUZATII deci nu CONDAMNATII stau la proces in GRATII .
  Pai daca sunt numai acuzati pot fi vinovati sau nevinovati ,asta rezultand dupa proces.
  Deci domnule ministru al justitiei cautati sa participati la un proces din tarile Europei si sa vedeti cu este.
  Mostenirea comunista se vede ,daca ajungi in proces sigur esti vinovat dinainte de a fi judecat si procesul este doar o piesa de teatru.
  Nu ma refer la cazul persoanelor din articol ,ma refer in general la toata justitia.

 2. jurist

  gratiile nu-s mostenire comunista.
  izolarea inculpatului depinde de multe motive de gravitate al comportamentului ca tentativa de evadare,de sinucidere,de violenta etc.
  in europa mafiotii de exemplu sunt judecati si in bunchere,nu numai izolament partial,dar si total de restul lumii.
  o astfel de metoda nu-i pecetluieste automat vinovatia.

 3. DACUL

  Domnule jurist, cu mafiotii inteleg ca sunt protejati de sticla antiglont ca sa nu fie omorati de alti mafioti de teama sa nu spuna ceva despre mafie.
  In cazul de fata glontul trece printre gratii ,poate in Moldova nu.
  Dar eu nu am vazut in nici-o tara europeana GRATII,decat in Transnistria cand a fost judecat grupul Ilascu.
  Si apoi cum sa bagi intr-o cusca un om care poate este nevinovat.
  Faceti cum vreti dar europenii vad si va dau o nota proasta la capitolul JUSTITIE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *