CAZUL INCULEŢ: Cum un MORT a ajuns suspectul crimelor de la Ialoveni şi Durleşti

Gheorghe Inculeţ, despre care oamenii legii au anunţat, în repetate rânduri, că este unul dintre suspecţii asasinatelor de la Ialoveni şi mai apoi de la Durleşti, a decedat încă în 2007, adică cu 3 ani înainte de comiterea primului omor. În aprilie 2007, la două zile după ce dispăruse de la Spitalul de Psihiatrie, Inculeţ a fost găsit mort lângă Spitalul Republican din Chişinău. Pentru că nimeni nu a revendicat cadavrul, acesta a fost înmormântat în sectorul necunoscuţilor din Cimitirul Doina. Abia în mai 2012, poliţiştii au reuşit să-i stabilească identitatea.

În aprilie 2011, presa, ghidată de un anunţ plasat pe site-ul Mitropoliei Moldovei, îl prezenta pe Gheorghe Inculeţ drept principalul suspect în cazul crimei de la Ialoveni. Ulterior, numele lui apărea pe lista suspecţilor şi în cazul omorului de la Durleşti, care avea caracteristici similare. “În momentul de faţă, atragem atenţia în privinţa cetăţeanului Gheorghe Inculeţ”, declara pentru un post de televiziune, în aprilie 2012, Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, întrebat de jurnalişti despre posibilii suspecţi în comiterea crimei de la Durleşti.

Cum oamenii legii suspectau de crimă un MORT

Tot atunci, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) declarau că Gheorghe Inculeţ a fost dat în căutare, oferind chiar şi date din biografia acestuia, fără a le verifica autenticitatea. Oamenii legii aminteau despre cele apărute anterior în presă, precum că Inculeţ şi-ar fi omorât sora şi copilul acesteia, de doar 2 ani, iar ulterior a fost declarat bolnav psihic şi internat la Spitalul de Psihiatrie, de unde ar fi reuşit să evadeze în 2007.

Biografia sumbră a acestuia aprinsese imaginaţia procurorilor, care s-au grăbit să declare că, din 2007, de când Inculeţ a fugit de la Psihiatrie, şi până în prezent, au fost comise 8 crime grave, iar în unele dintre ele s-a folosit arma din care au fost împuşcaţi şi tinerii de la Durleşti, lăsând să se înţeleagă că bănuitul Inculeţ s-ar putea face vinovat chiar de 8 omoruri.

La secţia de poliţie nr. 9 din Durleşti, unde anterior a locuit acesta, Inculeţ era privit de poliţişti ca un adevărat trofeu. “Cine-l găseşte, e campionul. Va fi urcat pe cal alb”, spunea, în aprilie 2011, un poliţist, în timp ce lipea poza cu Inculeţ pe un panou al persoanelor date în căutare.

Familia Inculeţ, în toată această perioadă, trăia o adevărată dramă. Ion şi Claudia Inculeţ, părinţii lui Gheorghe, nu ştiau nici ei unde se află fiul lor, dar erau siguri că acesta nu putea comite odioasele crime. Nu-i puteau convinge de asta şi pe poliţişti, care, la un moment dat, îi suspectau că l-ar ascunde.

“Veneau la noi acasă mulţi poliţişti şi îl căutau pe Gheorghe. Credeau că-l ascundem. Noi nu ştiam unde era. Dar ei nu ne credeau”, ne-a povestit Ion Inculeţ, fiul căruia era suspectat de crimă, deşi niciun organ al statului nu prezentase vreo probă care să-l incrimineze. Procurorii, atunci când erau întrebaţi de probe, făceau referire la secretul anchetei. Toate astea în timp ce cadavrul lui Gheorghe Inculeţ se afla în plin proces de putrefacţie, într-un  mormânt din sectorul necunoscuţilor de la cimitirul de pe strada Doina.

Evadat de la Psihiatrie, mort lângă Spitalul Republican

Chinul familiei Inculeţ a luat aparent sfârşit la sfârşitul lunii mai 2012, când reprezentanţii Comisariatului de poliţie Centru l-au chemat pe Ion Inculeţ la secţie, pentru a-şi identifica, din poze, fiul, mort acum 5 ani. Tatăl şi-a recunoscut imediat feciorul, despre care spune că “nu avea leziuni. Era îmbrăcat în haine noi. Doar pantofii erau cei cumpăraţi de mama sa, hainele nu ştiu de unde le-a luat”. La poliţie, a şi aflat istoria cadavrului fiului său.

Dat dispărut de la Spitalul de Psihiatrie pe 11 aprilie 2007, corpul neînsufleţit al lui Gheorghe Inculeţ a fost găsit peste 2 zile, pe 13 aprilie, în faţa Spitalului Clinic Republican. Oamenii legii stabiliseră că Inculeţ s-ar fi aruncat (sau a căzut) de la etajul 13 al clădirii cu 16 etaje a spitalului.

Ion Inculeţ, confirmat şi de poliţiştii Comisariatului Centru, ne-a spus că, după ce a fost depistat cadavrul, au fost trimise fotografii pentru a-l identifica la mai multe spitale, inclusiv la Psihiatrie, însă nimeni nu l-a recunoscut. Astfel, peste două luni, timp în care a fost ţinut la morgă, Gheorghe Inculeţ a fost îngropat în sectorul necunoscuţilor de la Cimitirul Doina. Abia peste 5 ani, s-a descoperit că cel mort în aprilie 2007 era şi cel suspectat de crimele de la Ialoveni şi Durleşti.

Deşi cei de la Comisariatul de Poliţie Centru au anunţat familia Inculeţ că le-au găsit fiul, acum, spun că nu pot oferi prea multe detalii. “Cineva l-a văzut pe Gheorghe pe 12 aprilie 2007, la etajul 13, cu o Biblie în mână. A doua zi, cineva l-a descoperit căzut de la acel etaj”, ne-a spus un poliţist.

Mortul a dispărut dintre suspecţi

Cum a ajuns un mort suspect de omor? Un alt poliţist afirmă că totul “a fost doar o “puşcă” a celor de la Comisariatul Buiucani, care nu s-a adeverit”.

Reprezentanţii Comisariatului de Poliţie Buiucani s-au spălat însă pe mâini. Afanasie Terenti, comisar adjunct, ne-a declarat că pista Inculeţ a fost abandonată de ei încă în 2011. “Acum nu se mai ocupă nimeni de Inculeţ, pentru că chestiunea nu s-a confirmat. Persoana care s-a ocupat de cazul Inculeţ la început e deja plecată la pensie”, ne-a comunicat Terenti.

Contactat de ZdG, Petru Scoarţă, şeful sectorului de poliţie din Durleşti, a făcut tot posibilul pentru a evita discuţia cu noi. L-am întrebat dacă poliţiştii din subordinea sa îl mai caută pe Gheorghe Inculeţ. După o pauză de câteva secunde, şi după ce a oftat, precizând totodată că ştie despre caz, ne-a rugat să revenim mai târziu, pe motiv că nu poate vorbi. Ulterior, deşi l-am contactat în mod repetat, ni s-a spus că Scoarţă nu este la serviciu.

Marţi, 12 iunie, Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, ne-a spus că Inculeţ nu mai este suspect în cazul asasinatelor de la Durleşti şi Ialoveni. “Acum nu pot să vă spun de ce”. După ce l-am întrebat dacă ştie că Inculeţ ar fi murit încă în 2007, Bratunov a precizat că “informaţia precum că Inculeţ este decedat se verifică. E un cadavru neidentificat din 2007, care seamănă cu Gheorghe Inculeţ. Părinţii îl recunosc… Nu se planifică o deshumare a cadavrului, deşi, teoretic, e posibil”, a precizat Bratunov, care ne-a spus că-i ocupat, înainte de a-l întreba care au fost probele care îl făceau pe Inculeţ suspect de crimă. Se pare că declaraţiile medicilor psihiatri, precum că Inculeţ ar fi fost capabil de asemenea crime au fost singurele “probe” ale oamenilor legii.

Ion Catrinici, vicedirectorul Spitalului de Psihiatrie, care lucrează de 40 de ani în această instituţie, ne-a spus că nu-şi aminteşte ca imediat după evadarea lui Inculeţ din spital să fi venit fotografii cu el pentru identificare. “Azi am văzut 14 oameni, cum să-i ţin minte pe toţi? Dar nu ţin minte să fi văzut în acea perioadă vreo poză cu Inculeţ”, a precizat Catrinici.

“Să nu treacă prin aşa ceva nici cei mai mari duşmani”

Pe numele lui Gheorghe Inculeţ, născut în satul Caşunca, Floreşti, la 29 mai 1973, OSC Chişinău a eliberat oficial, pe 31 mai 2012, un certificat de deces. Ion Inculeţ, tatăl lui Gheorghe, afirmă că nu ar fi nevoie de a deshuma cadavrul, pentru a fi siguri că cel înmormântat acolo este Gheorghe Inculeţ.

“Sigur este el. E înregistrată data când a fost îngropat. Am găsit şi fotografia cu el decedat. L-am recunoscut imediat. Acum, am luat binecuvântare de la Mitropolie pentru a-i face prohodul. Îi vom face monument, aşa cum trebuie. I-am făcut ridicare de 9 zile, apoi îi vom face de 40, cum e creştineşte”, ne-a spus Ion Inculeţ, care nu crede că fiul său s-a sinucis, însă refuză să discute mai multe la acest subiect.

“El, de fapt, nu a omorât pe nimeni. A fost forţat să recunoască acele omoruri, fiind maltratat, dar asta-i altă istorie”, precizează tatăl lui Gheorghe, cu referire la cele spuse despre fiul său, că, chipurile, şi-ar fi omorât sora şi nepoţica.

Ion Inculeţ spune că le este recunoscător poliţiştilor care i-au găsit fiul, chiar şi după 5 ani de la deces. “Sunt poliţişti între poliţişti. Ei, până la urmă, şi-au făcut treaba, au demonstrat că el nu mai este în viaţă. Nu înţeleg de ce, atunci, medicii din spitale nu l-au recunoscut, pentru că el a stat mult prin spitale”, spune bărbatul. “Sunt băieţi în poliţie cărora le vom mulţumi, îi vom scrie în pomelnic la sănătate, că după 5 ani de zile au descoperit adevărul. Noi, timp de 5 ani, îl tot căutam, îl tot aşteptam, iar poliţiştii l-au găsit. Pentru asta le mulţumesc”, a precizat Ion Inculeţ.

“Spun toate astea pentru că nu aş vrea ca, pe viitor, şi alte persoane să fie terorizate în halul în care am fost terorizaţi noi. În lipsa probelor, s-a spus că Gheorghe este criminal. Să nu treacă prin ce am trecut noi nici cei mai mari duşmani”, conchide tatăl lui Gheorghe Inculeţ.

Între timp, miercuri, 13 iunie, abia după ce ZdG discutase cu mai mulţi poliţişti despre moartea lui Inculeţ şi la aproape o lună după ce acesta fusese depistat ca decedat, MAI a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat oficial, că Gheorghe Inculeţ nu mai este suspect în omorurile de la Durleşti şi Ialoveni.

Alexandru Pânzari, şef-adjunct al Direcţiei Poliţie Criminală a declarat că, după declaraţiile unui martor descoperit recent, s-a făcut un portret robot cu noul suspect. Şi în acest caz însă, siguranţa că anume el este făptaşul, nu există. “Bărbatul are 35-40 de ani, păr şaten şi înălţimea de 170-180 cm. Viziteată foarte des sectorul Buiucani al Capitalei, str. Vasile Lupu şi str. Ialoveni. Posibil lucrează sau trăieşte la Buiucani”, a precizat Pânzari. “Nu se ştie însă cât de bine l-a memorizat martorul pe criminal şi cât de bine a transpus specialistul imaginea pe hârtie”, a mai spus acesta.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. AVRAAM

  Cati generali de militie avem in RM??? Cati colonei-politisti burduhosi/rotunjei/ingamfati/vajnici si aroganti sunt in Chisinau???Cine din acestia munceste???In schimb toti acestea au case/vile/apartamente luxoase,automobile de zeci mii euro,si amante cu capricii!!!De ce in RM un politist simplu fara acoperire PLDM nu poate ajunge comisar si de ce aceasta functie politica costa 30.000 euro???…Actualmente in Chisinau,pe str.31 august 104 a fost deschis un Centru de reforma a MAI,duceti-va si vedeti ce automobile de lux sunt parcate in fata acestui centru.Asta e reforma MAI????

 2. Argintu

  Numai Re-Unirea cu România / un Stat de Drept european/ ne mai poate scapa de dezmatul, mafia si coruptia din Molodva de Est.

 3. AC

  D-lui Avraam.
  Esti sigur ca automobilele parcate in fata centrului sint a membrilor Centrului pentru Reforma MAI? Mai intii documenteaza-te si apoi vorbeste in dodii!!! Ma inerveaza oamenii care vorbesc fara a cunoaste realitatea. e corect ca in rindurile politiei e coruptie, si nimeni nu-i apara. Da oare nu e asta si in rindurile medicilor, demnitarilor de stat, procuraturii, etc.? Doar politia e corupta? Ce instantele de judecata is sfinte? un sfat pe viitor – inainte de a face comentarii verifica informatia.

 4. Bx92

  am impresia ca AVRAAM acesta a fost petrecut cu muzica de pe la vreun os greu si acum cucuieste una si aceeasi de rasuna codrul.dar o face de necaz,nu pt ca l-ar durea undeva de situatia asta.
  cat stau pe la ciolan handralaii acestia nu se revolta,cand li se ia osul,atunci ‘dau in vileag’ nemernicia unui sistem,pe care l-au creat tot ei.

 5. vera

  E foarte greu de descoperit acest caz!

  E mai usor de invinuit un mort!

  Ce demagogie au acei care ne informeaza!!

  Iata pentru ce sunt platiti din contul poporului si nimeni nu-i poate trage la raspundere, nici demisia nu si-o dau!

  Politia nu e in stare sa faca o ordine publica normala, dar inca asa ceva?

  Ce, nu le-au ajuns cadre sau toti sunt incadrati in lupta anticoruptie, pentru a gacmani poporul de bani,care face tirguiala ilegala pe la toate colturile strazilor orasului, in a complecta ,cu amenzile aplicate, bugetul statului – golit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *