Cât costă greşelile judecătorilor?

Actualmente, în R.Moldova, are loc o nouă reformă a justiţiei. La începutul lunii august, au fost alocate zeci de milioane de euro pentru această reformă, iar în ultimii 5 ani, USAID, PNUD şi UE au alocat alte zeci de milioane de euro pentru reforma justiţiei. Cu toate acestea,  în sistemul judiciar din R. Moldova activează circa 100 de judecători care au fost acuzaţi în ultimii doi ani de diverse abateri disciplinare, iar circa o treime dintre aceştia figurează în acuzaţii repetate, pe numele unora dintre ei existând câte 4-5 acuzaţii în doar câteva luni.

Luni, 20 august, magistratului Ion Busuioc, de la Judecătoria Centru, i s-a retras imunitatea. Această zi a fost una grea pentru el: după ce îşi deteriorase maşina personală, accidentând mortal un om, a ajuns să fie lipsit de imunitate judiciară, dar şi cu un dosar penal. Timp de trei zile, după accident, magistratul s-a bucurat încă de imunitate, stabilită de Legea cu privire la Statutul Judecătorului, care prevede că “inviolabilitatea judecătorului se extinde asupra locuinţei şi localului lui de serviciu, vehiculelor şi mijloacelor de telecomunicaţie folosite de el, asupra corespondenţei, bunurilor şi documentelor lui personale”.

Abia la trei zile de la accident, când testele la alcoolemie nu mai puteau fi făcute, când alte urme erau şterse de timp, când mortul era deja îngropat, ancheta a primit linie verde de la CSM pentru cazul Busuioc.

CV-urile judecătorilor – secretizate

Am vrut să aflăm detalii despre activitatea profesională a judecătorului Busuioc, să vedem cel puţin CV-ul lui. La Judecătoria Centru, acolo unde activează de mulţi ani magistratul Busuioc, nu ni s-a făcut legătura cu Ion Busuioc, deoarece acesta “se află în concediu anual”.  În anticamera Judecătoriei ni s-a mai spus că nu se ştie nimic despre CV-ul acestui judecător. La întrebările noastre repetate despre “unde putem găsi, cine ne poate oferi acest CV”, Natalia Catruc din anticameră ne-a răspuns cu un repetat “Nu cunosc”. Ne-a recomandat, totuşi, să ne adresăm Ludmilei Grosu, care ar cunoaşte totul despre situaţia judecătorilor. “Eu numa-numa am fost numită specialist principal pe cadre, dar funcţia mea e alta. Totul despre judecători e în safeu la doamna Solonari, care e în concediu”, ne-a spus Ludmila Grosu.

Am apelat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru detalii despre activitatea judecătorului Busuioc. Ioana Chironeţ, şefa aparatului, ne-a spus că nu avem voie să cunoaştem CV-urile magistraţilor. “CV-urile sunt în dosarele lor personale, nu sunt publicate on-line. Nu puteţi să le vedeţi. Dacă aveţi nevoie de informaţii, adresaţi un demers la CSM. Veţi primi răspuns în termenii stabiliţi de lege, în 30 de zile”.

Am încercat să reconstituim CV-ul magistratului Busuioc din informaţiile disponibile pe Internet. Pe www.csm.md am aflat că magistratul Busuioc este unul dintre lideri în topul plângerilor adresate Comisiei Disciplinare împotriva erorilor judiciare ale acestuia.

Pe parcursul anilor 2011-2012, Comisia disciplinară a discutat în repetate rânduri contestări la adresa magistratului Busuioc, dar niciuna nu s-a soldat cu suspendarea acestuia din funcţie. De fapt, acest magistrat nu a fost suspendat nici de această dată, când este acuzat că ar fi accidentat mortal un bărbat  din satul Ratuş. “Nu avem de la CSM nicio decizie despre suspendarea judecătorului Busuioc. Dumnealui este în concediu. După expirarea concediului, va reveni la muncă”, ne-a declarat Ecaterina Palanciuc, vicepreşedinta Judecătoriei Centru.

91 de judecători acuzaţi de nereguli

Doar în ultimii doi ani la CSM au fost depuse plângeri împotriva a 91 de judecători. Mai mulţi nu sunt la prima plângere sau pretinsă abatere. Pentru circa 30 dintre aceşti judecători există plângeri repetate. Împotriva judecătorului Busuioc au fost depuse cel puţin 3 plângeri, dar împotriva lui Ion Ţurcan, preşedintele Judecătoriei Centru, şeful lui Busuioc (şi el fost preşedinte al acestei judecătorii), există şi mai multe contestări la adresa CSM. În general, Judecătoria Centru pare să fie lideră în lista judecătorilor cu probleme.

Dat fiind faptul că preşedintele acestei instanţe, Ion Ţurcan, e şi el în vacanţă, explicaţiile ni le-a dat vicepreşedinta Palanciuc. Solicitată să ne explice care o fi cauza plângerilor frecvente împotriva judecătorilor de la Centru şi dacă există necesitatea unei îmbunătăţiri a abilităţilor profesionale ale acestor judecători prin cursuri tematice suplimentare, Ecaterina Palanciuc a explicat: “Judecătoria noastră are cel mai mare număr de judecători, de aceea şi numărul de plângeri poate fi mai mare. Dar nu este vorba de incompetenţa judecătorilor, ci de faptul că judecătorii de la Centru au şi mai multe dosare de examinat”.

Totodată, judecătoarea Palanciuc a subliniat că numărul mare de plângeri adresate CSM  nu este un indiciu relevant, deoarece “foarte multe dintre aceste plângeri sunt respinse ca neîntemeiate”.

Plângeri multe, pedepse puţine

Şi reprezentanţii societăţii civile consideră că abaterile disciplinare nu ajung să fie bine argumentate şi să finalizeze cu pedepse.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, este şi membru al CSM, fiind el însuşi autorul unor cereri de intentare a procedurilor disciplinare împotriva unor judecători, care de asemenea nu au avut o finalitate punitivă. În prezent este în desfăşurare o nouă reformă a sistemului de justiţie din R.Moldova, pentru care se investesc mari resurse internaţionale.

Reformele – milioane pentru judecători cu rea-voinţă

La 6 august, Comisia Europeană a făcut o nouă injecţie financiară pentru reformarea justiţiei din R. Moldova. Aproape o sută de milioane de euro au fost donate R. Moldova pentru realizarea Planului de Acţiuni, inclusiv pentru “efortul Guvernului de a crea un sistem judiciar independent, transparent şi profesionist, capabil să contribuie eficient la aplicarea legilor şi la protejarea drepturilor omului”.

Anterior, în cadrul Parteneriatului Estic, un alt milion de euro a fost donat pentru stabilirea standardelor de justiţie în 6 state membre ale PE, inclusiv pentru Moldova.

În perioada 2008-2010, PNUD Moldova a alocat circa 600000 USD pentru fortificarea capacităţii Institutului Naţional de Justiţie, care pregăteşte judecători, iar în perioada 2007-2009, USAID a donat peste 10 mil. USD, pentru “reformarea sistemului judiciar din Moldova”.

La finele lunii iulie, Ambasadorul SUA în R.Moldova, Wiliam H.Moser, a declarat că “etapele iniţiale ale implementării cu succes a reformelor ar trebui să implice concedieri, urmăriri penale şi condamnări (cu pedepse semnificative) a membrilor corupţi ai sistemului judiciar. Acesta ar fi un semnal adecvat pentru populaţie că Guvernul Republicii Moldova intenţionează să adopte un grad de toleranţă zero faţă de corupţie”.

“Ca Maica Tereza în bordel”

Totuşi, ministrul priveşte sceptic profesionalizarea unor judecători. “Acolo unde nu-i de unde – poţi să cheltui resurse enorme, dar fără rost. Nu e vorba de lipsă de profesionalism, ci de rea-voinţă în mare parte”, a explicat ministrul Efrim despre carenţele profesionale ale judecătorilor. El consideră că succesul reformei rezidă în “schimbarea oamenilor, nu în cursuri de recalificare a celor cu defecte”.

Solicitat de ZdG, Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat că “În bordel nu poţi fi Maica Tereza, sistemul judiciar din Moldova e ca şi sistemul economic, social, cultural, justiţia nu poate fi diferită într-un asemenea context”.

Realizarea acestui articol a fost posibilă graţie sprijinului generos al poporului american prin intermediul Departamentului de Stat al SUA. Conţinutul aparţine Ziarului de Gardă şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Departamentului de Stat al SUA.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. maria

  acest judecător execută ordinele comuniştilor fără rămuşcări,obraznic,deoarece este în întregime apărat şi protejat de ei!Adoptă hotărîri jud.ilegale la comandă ,peste noapte,fără citarea părţilor.Este protejat de un oarecare V.Catan de la CSM.Am dovezi concrete în acest sens!Va veni timpul şi le vom face publice!La două petiţii adresate CSM ni s-a trimis răspuns,precum că acest I.Busuioc nu a încălcat legea.Au fost anexate copiile dosarelor la petiţii,unde se vede clar,că a adoptat hot.jud. cu executare imediată în numai 3 zile,fără citarea părţilor,care ulterior a fost anulată de CA.Imediat după anulare el adoptă o altă hotărîre jud. cu executare imediată(fără repartizare aleatorie a dosarului)fără citarea părţilor,în aceiaşi procedură(practic ambele hot.jud. sunt identice,cu mici adausuri).Şi deşi exista deja o Decizie a CA irevocabilă,jud.Zubati de la CA şi-a permis să lase în vigoare a doua hot.jud.adoptată de I.Busuioc.Oare e posibil ca jenul acesta de judecători să fie instruiţi,reformaţi?Nu vă faceţi iluzii.Aşa “personalităţi” nu au ce căuta nici la spălat podelele în judecătorii.Î-şi bat joc de acest popor şi de legislaţie.Cît se poate de tolerat asemenea fărădelegi?Cine poate răspunde la aceste întrebări? Replicile comuniştilor,precum că AIE este vinovată de situaţia din ţară nu mai ţin.Ei singuri în asta nu mai cred,dar repetă întruna ca nişte mori stricate una şi aceiaşi.Oamenii comuniştilor din sistem boicotează tot în ţara asta,atacă raider pe oricine,fabrică dosare în continuare.Fără curăţenie în justiţie nu avem nici-o şansă să ne mişcăm cu dezvoltarea ţării înainte.Cineva are interesul să stagnăm,să fim săraci,ca să ne batem între noi pentru nimic.Nu vă este clar cine sunt aceştea?

 2. observator

  Pina ce judecatorii,de sus pina jos,nu vor trece poligraful lupta cu coruptie va fi doar declarativa.La fel si cei de la Procuratura,MAI….

 3. FRONTUL RE-UNIRII

  ANUL 2012: MOLDOVA DE EST:
  DOSARELE RE-UNIRII IMEDIATE CU ROMANIA – ( V / 16)
  ——————————————————————————-
  O Scrisoare deschisă către preşedintele RM:
  Nicolae Timofte

  http://www.jurnal.md/ro/news/avocatul-nastase-da-alarma-rm-ostatica-unei-justi-ii-mafiote-220511/
  ————————————————————————
  ” Adevăratul stăpân al Republicii Moldova
  este sistemul mafiot judecătoresc “.

  Afirmația aparține avocatului Andrei Năstase,
  care crede că din cauza unei toleranţe meschine
  din partea guvernării AIE,

  cineva

  a preluat controlul tenebru asupra noii guvernări,
  asupra instituţiilor fundamentale ale statului,
  asupra justiţiei, reuşind să facă ostatică
  nu doar clasa politică, ci şi întreaga populaţie a acestui stat.
  ————————————————————————————————–

  un mic fragment din aceasta mare Sesizare:
  ——————————————————————————-
  ” Somaţi cu măsuri de ordin represiv-penal pentru demersurile
  de apărare legală a drepturilor lor şi a societăţii
  din care le-a fost sortit să facă parte,

  unii dintre acei temerari,

  au fost nevoiţi, unul câte unul, să capituleze în detrimentul
  unor valori materiale, preferând să-şi păstreze unitatea
  şi integritatea familiilor, în general, şi a lor personală, în particular.

  Alţii, răpuşi de maladii dubioase,
  ——————————————————————————————————
  continuă să lupte hărţuiţi de acelaşi grup restrâns de judecători
  având dosare civile şi penale fabricate, chiar dacă justiţia obedientă
  cuprinde un număr mult mai larg de magistraţi aserviţi “.
  / cazul Victor Ţopa şi Viorel Ţopa /

 4. curiosu

  O alta problema consta in aceea ca la proceduri de tragere la raspunderea disciplinara sunt intentate selectiv, si dupa niste criterii neclare de catre memebrii CSM, si probabil doar atunci cind exista un interes personal al membrului impotriva unui anumit judecator, inclusiv interes de razbunare ori unul material. asta si explica retragerea arbitrara a procedurilor discipolinare deja intentate. majoritatea covirsitoare a petitiilor – 95 %, desi sunt pe deplin fondate si insotite de probe – pur si simplu sunt trecute cu vedere, petitionarii primind niste raspunsuri sablon precum ca nu s-a adeverit ori nu intra in competenta CSM. In rezultat – sunt judecatori trasi la raspundere pentru incalcari extrem de minore comparativ cu alti judecatori care au comis incalcari extrem de grave, dar expunerea carora din motive inexplicabile – nu a ~impresionat~ pe nimeni din CSM.
  Articolul DVS este unul oportun si ar fi binevenita o investigarea mai ampla a functionarii contradictorii si dubioase acestei judecati asupra castei judecatorilor, care in tara noastra a ajuns la un nivel extrem de respingator si putred de coruptie. Majoritatea judecatorilor, mai ales in virsta de 35-5o ani manifesta o atitudine plina de trufie si suprematie fata de oamenii simpli, pe care altfel de bidlo nu le considera, cam asa si se comporta cu oamenii.

 5. Iurie

  eu cred că unii judecători își vor mușca degetele da puțin mai pe urmă, pur și simplu ei nu-și dau seama la ce duc unele lucruri prostești care le fac ei,pot duce la unele incidente foarte serioase că nici statul nui va putea ajuta cu nimic

 6. vera

  Daca femeia decedatului o sa-l erte pe judecatorul I.Busuioc,cum va fi cu imunitatea d-lui:o sa i-o stabileasca iarasi, lucrand ca un judecator curatel?

 7. vera

  …si iarasi,VACA a ramas de vina!!

  Cum n-a comis omor, daca pina la accident, ambii:omul si vita erau vii? Ori i-s bolnavi acei de la CSM, ori n-au studii juridice, dupa cunostinte?! Cine mina masina?
  Bine, ca nu era ploaie puternica, sa dea vina pe fulger,ca asa vita – lovita i-l scapa de la pedeapsa cuvenita? Daca era altul in locul lui, demult era inchis si gata cu el!
  Oare nu intelegeti, ca legea nu functioneaza si o aplica, dupa judecata lor “oarba”?

  Ion Busuioc – binefacatorul multora,acum este salvat de pedeapsa legii sub influienta adeptilor sai,care-s foarte multi la numar si la diferite posturi inalte de conducere..!

  Anume, cu viteza marita a comis acest accident! De ce strimba adevarul justitia,vor sa-l scape si pe el de pedeapsa legii, cum au facut-o cu altii, care tot omor au comis, la 7 aprilie 2009 si-s arangati azi in functii – nepedepsiti pentru fapte?
  Uite ce se face la noi, in RM, din MILA pentru colegul – partasul lor la violarea legii de stat, in activitatea lor de judecator!?

  Cati copii,stimati judecatori, din mila, pentru viitorul lor, care pentru o bucatica de paine au comis furt,a-ti salvat de pedeapsa?
  Cum de o crima – comisa neintentionat, dar cu viteza depasita, nu este socotita crima?

  Au “turbat” cu totul acolo, sau ce-i cu dansii, ca mare minuni se mai descopera in deciziile lor “judecatoresti ,de pun Moldova pe marginea rapii, lasind-o de rasul lumii ca o CERSETOARE de credite si binefaceri prin tarile lumii?
  Iata cine ce joaca cu Legea statului in RMoldova:CSM!

  “Majorati-le” salariile, d-le Timofti, ca ei atita numai asteapta, nici nu pot dormi,cate planuri i-si fac pe viitor!

  Cum sa-l gaseasca vinovat “pe-al lor” si cu ce soveste s-o faca?! Cine o sa indrazneasca, sa ridice intrebarea mai departe? NIMENI, fiindca nu-i DREPTATE in JUSTITIE!!
  Aicea-i BUBA lor:unii pe altii se spala pe mani, iar voi, cetateti si presa, “hamaiti” ca caini, ca altceva nu sunte-ti demni de a face!

  Asta se intimpla intr-un stat “INDEPENDENT si LIBER”, dupa cum i-l “descanta” Filat – prim ministru si Trofim – prezidentul RM de la trubuna poporului PROSTIT!
  Multumim lui DUMNEZEU pentru pace si sa ne fereasca de asa judecatori, pentru care nu se gasesc MATURATORI, ca sa scape poporul nostru de plins si de varsat sudori, pentru niste netrebnici judecatori!
  Cum apreciati JUDECATA PUTORILOR?
  PUTE de la o posta a NEDREPTATE!

 8. mihai

  LA 7 SEPTEMBRIE 2012 ora 11.00 va avea loc şedinţa colegiului disciplinar. vom urmări ce pedepse vor primi judecătorii care au pedepsit oameni nevinovaţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *