Gheorghe Papuc – fost ministru de Interne, cu două cas(tel)e de milioane, fii şi nepoţi milionari, şi un hectar de parc, îngrădit ilegal

440-papuc1Gheorghe Papuc, fost ministru de Interne în perioada comunistă, este proprietarul a două case de lux impunătoare, care valorează pe piaţa imobiliară peste 1 mln. USD. Pe când era ministru, Papuc a îngrădit, ilegal, spun autorităţile municipale, peste un hectar de pădure-parc, din vecinătatea celor două imobile. Unul din cei trei fii ai săi, fondator a două firme, este şi el proprietarul unei case de milioane, casă care, anterior, îi aparţinuse tot fostului ministru. Un alt fiu, minor, este proprietarul unui bloc cu trei etaje în centrul Chişinăului, iar un nepot, angajat MAI, deţine şi el o casă de milioane, tot în centrul Capitalei.

Gheorghe Papuc a fost cel mai longeviv, dar şi cel mai controversat ministru de Interne pe care l-a avut R. Moldova în perioada post-sovietică. A fost acuzat de acte de corupţie, iar mai apoi, de abuz în serviciu în urma evenimentelor din aprilie 2009. Nimeni, însă, nu a reuşit să-i demonstreze vreodată vinovăţia. În special când Papuc a deţinut funcţia de ministru, averea sa s-a mărit considerabil, iar acum acesta deţine un adevărat imperiu imobiliar, împărţit pe numele nepoţilor sau feciorilor.

440-papuc-casa-1“Una e cea cu cinci etaje”

Familia Papuc deţine mai multe case în sectorul Râşcani din Chişinău, în regiunea Universităţii Agrare de Stat din Moldova (UASM), zonă în care se înalţă alte zeci de case de lux. În perimetrul străzilor Voluntar Filip Lupaşcu şi Tudor Pamfile, aproape oricine îţi poate spune care este casa, sau mai exact casele în care locuieşte familia fostul ministru de Interne. “Una e cea cu cinci etaje, de lângă pădure. Mergeţi înainte, o s-o vedeţi sigur. E cea mai mare casă din regiune”, ne îndrumă un bătrân, în timp ce descarcă ceva din maşină. “Cealaltă casă e mai la vale”, ne zice o femeie. Şi, într-adevăr, dacă mergi până la capătul străzii, care poartă numele unuia dintre eroii conflictului de pe Nistru, Filip Lupaşcu, îţi sare în ochi un imobil impunător, cu mai multe niveluri, care cu greu încape în obiectivul aparatului de fotografiat. De fapt, nici cu ochiul liber nu poţi vedea tot ce se înalţă în curtea de pe str. Voluntar Filip Lupaşcu, pentru că, în spatele primei clădiri, se observă, cu greu, încă două imobile, de diferite dimensiuni. Clădirea din faţă are ascensor, dar şi mai multe acareturi.

Gheorghe Papuc a îndeplinit funcţia de ministru al Afacerilor Interne din februarie 2002 până în martie 2008 şi din octombrie 2008 până în septembrie 2009. Anterior, a ocupat diferite funcţii de ofiţer în cadrul trupelor de interne ale MAI al URSS. Presa a scris că, în anii 1995-96, Papuc a fost anchetat penal pentru uz de fals în Federaţia Rusă, pe când ocupa funcţii de răspundere în cadrul MAI al Republicii Kabardino-Balkare. Din 1997 şi până în 2002 a fost comandatul Brigăzii cu destinaţie specială “Fulger”. În 2002, Papuc a fost avansat de Voronin la gradul special de general-maior de poliţie, iar în 2005 – la cel de general-locotenent de poliţie. Papuc este un personaj controversat, în presă apărând de-a lungul anilor mai multe informaţii compromiţătoare despre el. S-a spus chiar că a fost în arest la domiciliu pentru câteva zile, fiind suspectat de implicare în contrabandă cu droguri în celebrul dosar “Heroina”. Informaţiile, însă, nu s-au confirmat oficial. Papuc a fost acuzat că ar deţine şi acte de studii false, dar acesta niciodată nu a comentat aceste acuzaţii. Fostul ministru de Interne a fost acuzat şi de fraude fiscale sau de abuz în serviciu în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind deschise pe numele său mai multe dosare penale. Actualmente, două dosare comasate, unul privind evenimentele din aprilie 2009 şi altul, cu privire la fraude fiscale, se află pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău. Aceştia ar urma să pronunţe un verdict până la finele anului curent.

Teren “cumpărat” de la nepoată

Oficial, în actele Întreprinderii de Stat “Cadastru”, beneficiarul actual al terenului pe care sunt amplasate clădirile familiei Papuc este Natalia Loghin Grigore, nepoata fostului ministru de Interne. Natalia Loghin este fiica lui Grigore şi Nina Loghin, ultima fiind una din surorile lui Gheorghe Papuc, din s. Frăsineşti, r. Ungheni. Natalia Loghin, născută în 1986, acum în vârstă de 27 de ani, este posesoarea terenului în urma unui contract de superficie semnat la 11 noiembrie 2008 între ea şi familia Papuc, cea căreia îi aparţine de facto terenul. Conform Codului Civil al R. Moldova, “superficia este dreptul real imobiliar de a folosi terenul altuia, în vederea edificării şi exploatării unei construcţii, deasupra şi sub acest teren, sau a exploatării unei construcţii existente”. Terenul de pe str. Voluntar Filip Lupaşcu a fost înscris în Registrul bunurilor imobile în 2005. Igor Şotropa şi Natalia Loghin au fost atunci înregistraţi în calitate de proprietari, în baza a două contracte de vânzare/cumpărare din aprilie 2004 şi iulie 2005, dar şi în baza deciziei privind formarea bunului imobil din 28 iulie 2005. Atunci, din două loturi de teren s-a format unul singur. Pe 24 octombrie 2008, în urma unui contract de vânzare/cumpărare, proprietari ai terenului devin soţii Gheorghe şi Inna Papuc.

3 case pe aceeaşi adresă

Între timp, pe teren au fost construite nu mai puţin de trei imobile, care la Cadastru îi aveau indicaţi în calitate de proprietari pe Igor Şotropa şi Natalia Loghin. Imobilele erau date în exploatare pe 25 noiembrie 2008, iar câteva zile mai târziu, mai exact, pe 1 decembrie 2008, erau “cumpărate” de soţii Gheorghe şi Inna Papuc. În actele de la Cadastru, cei doi rămân în continuare proprietarii de drept ai imobilelor, chiar dacă, în iulie 2012, au divorţat. Interesant este faptul că tranzacţiile imobiliare cu implicarea lui Gheorghe Papuc au avut loc chiar în perioada în care acesta revenea pentru a doua oară la şefia Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Mai exact, pe 27 octombrie 2008, Vladimir Voronin, şeful de atunci al statului, semna ordinul de numire a lui Gheorghe Papuc în funcţia de ministru, în timp ce, pe 24 octombrie, soţii Papuc deveneau proprietarii de drept ai terenului pe care se înalţă acum trei construcţii. Peste trei săptămâni, aceştia îl dădeau în superficie nepoatei lui Papuc. Peste o lună, însă, familia Papuc devenea şi proprietara construcţiilor de pe acel teren. Datele de la Cadastru confirmă faptul că pe terenul de pe str. Voluntar Filip Lupaşcu se înalţă 3 clădiri. Una de 190 m.p., estimată de experţii cadastrali la 1,6 mln. de lei, alta – de 233 m.p., estimată de Cadastru la 920 mii de lei, şi cea de-a treia, de 32 m.p., de 41 mii de lei. Cadastru evaluează şi terenul familiei Papuc la 360 mii de lei. Experţii imobiliari afirmă, însă, că imobilele şi terenul lui Papuc depăşesc suma de 1 mln. USD, la preţul de piaţă.

440-papuc-casa-31 ha de pădure-parc, îngrădit ilegal

Din câte se pare, fostul ministru de Interne nu s-a limitat doar la cei 1000 m.p. pe care se înalţă casele sale, şi a îngrădit şi aproximativ 10 mii m.p. care, oficial, fac parte din Pădurea-parc “Petricani”, aflată chiar în vecinătate. Terenul, pe care cresc numeroşi copaci, este îngrădit cu o plasă din sârmă, legată de gardul familiei Papuc. Gardul improvizat are şi două porţi, ambele încuiate cu lacăte. În interior, poate fi observat un foişor. “Toate scrisorile, toate adresările sunt la poliţie. Acum aşteptăm rezultate de la poliţie. Da, ne-am adresat la poliţia sectorului Râşcani. S-a îngrădit acel spaţiu prin 2006—2007. Atunci ne-am adresat la poliţie, dar nu am primit niciun răspuns. Noi nu putem lua nicio măsură. Noi nu avem dreptul nici măcar să facem procese-verbale, nimic. Poliţia este responsabilă. Papuc a îngrădit ilegal terenul. A făcut puţină curăţenie acolo şi l-a îngrădit. El nu are niciun document, nicio coordonare cu nimeni…”, ne-a declarat Eliferie Haruţa, şeful Asociaţiei municipale de gospodărire a spaţiilor verzi.

Teren îngrădit, nimeni responsabil

Surse din poliţie îşi amintesc că, pe când Gheorghe Papuc a îngrădit terenul public, mai mulţi poliţişti care activau atunci la Comisariatul de Poliţie al sect. Râşcani au participat la curăţarea şi îngrădirea acelui spaţiu. Iurie Stânca, şeful secţiei de poliţie nr. 5, care gestionează str. Voluntar Filip Lupaşcu, ne-a spus, însă, că nu este la curent cu vreo plângere venită pe adresa instituţiei pe care o conduce referitoare la îngrădirea terenului de către Papuc. “Abia în august am fost transferat aici, nu ştiu despre aşa ceva. Dar, nici nu cred că poliţia este responsabilă de clarificarea acestei situaţii. Conform legii, cei care trebuie să ia măsuri sunt reprezentanţii Moldsilva sau cei de la protecţia mediului”, ne-a spus Stânca. Am încercat să vorbim şi cu Natalia Loghin, nepoata lui Gheorghe Papuc, dar fără succes. Grigore Loghin, tatăl său, ne-a răspuns la telefonul ei şi ne-a spus că fiica sa este plecată “în Franţa sau în Germania. Este acolo cu soţul. Are deja nouă luni de când s-a dus. Nu cunosc, nu vă pot spune nimic despre terenuri şi case. Da, Igor Şotropa este ginerele meu, soţul Nataliei”, ne-a spus cumnatul lui Gheorghe Papuc.

440-papuc-casa-2Casa de milioane a fiului

Până a se muta în casele de pe str. Voluntar Filip Lupaşcu, Gheorghe Papuc a avut domiciliul pe str. Tudor Pamfile, la doar câţiva zeci de metri de actualul domiciliu. Şi pe această adresă se înalţă o casă de milioane, de 140 m.p., estimată de experţii cadastrali, în 2005, la aproape 900 de mii de lei. Pe aceeaşi adresă mai este înscrisă şi o “bucătărie de vară”, de 24 m.p., estimată de Cadastru la 50 mii de lei. Experţii imobiliari susţin că aceste imobile valorează, pe piaţa imobiliară, cel puţin 4 mln. de lei. Interesant este faptul că terenul pe care se înalţă cele două case aparţine în continuare municipalităţii, el nefiind încă privatizat. Terenul este estimat de Cadastru la aproape 300 mii de lei. La poarta casei lui Veaceslav Papuc s-a putut observa un automobil Kia Optima, care valorează în jur de 15 mii de euro. Acum, proprietarul casei de pe str. Tudor Pamfile este Veaceslav Papuc Gheorghe, unul dintre fiii fostului ministru de Interne. Acesta a intrat în posesia bunului în urma unui contract de donaţie semnat la 25 octombrie 2011. Cel mai probabil, donaţia a venit din partea lui Vladimir Malancea, fostul proprietar din acte al casei. Malancea, locuitor al s. Olăneşti, Ştefan-Vodă, a cumpărat casa pe 5 septembrie 2008 (cu o lună şi jumătate înainte de revenirea lui Papuc în fruntea MAI) de la soţii Gheorghe şi Inna Papuc. Până în 2008, proprietarii casei au fost anume soţii Papuc. Aceştia au cumpărat locuinţa, care, spun vecinii, arăta cu totul altfel, încă în 1998. Vladimir Malancea nu a dorit să discute cu noi despre relaţiile în care se află cu familia Papuc. Acesta s-a arătat supărat că l-am deranjat la telefon. Malancea oferă consultaţii juridice în incinta Primăriei din Olăneşti, având studii juridice.

Fecior cu două firme

Pe 10 aprilie 2013, pe casele de pe str. Pamfile, prin încheierea executorului judecătoresc Ruslan Ciobanu, a fost aplicată o interdicţie. Acesta ne-a declarat că interdicţia are la bază o amendă, aplicată de poliţia rutieră, care nu depăşeşte suma de 1000 de lei, dar care nu a fost achitată la timp de către proprietarul locuinţelor. “După ce amenda va fi achitată, interdicţia va fi scoasă”, susţine Ciobanu. Bani pentru a achita amenda Veaceslav Papuc, cu siguranţă, ar avea. Conform informaţiilor de la440-papuc-casa-5 Camera Înregistrării de Stat (CÎS), acesta este fondatorul a două firme, SRL “Four Seasons” şi SRL “Extravita”, una din ele având un capital social de peste 1,5 mln. de lei. SRL “Four Seasons” a fost fondată pe 21 februarie 2006, perioadă în care Gheorghe Papuc era ministru, şi îşi are sediul la Chişinău, pe str. Maria Cebotari, 9. Firma are un capital social standard, de 5400 de lei, şi în calitate de administratoare pe Marina Zhilayeva din Rusia. Obiectivele declarate de acest SRL sunt “activitatea legată de plasarea în câmpul muncii a cetăţenilor în ţară şi (sau) străinătate, activitate de turism, comerţ cu amănuntul a încălţămintei şi îmbrăcămintei”. Cealaltă firmă, SRL “Extravita”, a fost fondată pe 11 iunie 2008, cu sediul pe str. Industrială, tot în Chişinău. Capitalul social al firmei este de 1,55 mln. de lei, Veaceslav Papuc fiind singurul asociat, dar şi administrator. Firma este specializată în comerţ cu mai multe tipuri de produse: carne, peşte, legume, fructe, materiale lemnoase, materiale de construcţii etc.

440-papuc-casa-4Fiu minor şi nepot poliţist – milionari

“Averea” familiei Papuc nu se rezumă doar la casele de milioane sau la firmele lui Veaceslav Papuc, ci este mult mai mare, spun surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Majoritatea proprietăţilor sunt însă înscrise pe diferite rude, în special nepoţi sau nepoate, fostul ministru având mai multe surori. Datele de la Cadastru arată că un nepot al fostului ministru de Interne, Vasile Boico Ion, băiatul unei alte surori de-a lui Gheorghe Papuc, Parascovia Boico, este proprietarul unei case de locuit de pe str. Bucureşti, 72, aflată chiar în coasta sediului Preşedinţiei R. Moldova. Vasile Boico a intrat în posesia locuinţei pe 22 februarie 2013, în urma unui contract de donaţie. Imobilul din centrul Chişinăului este estimat de experţii cadastrali la 850 mii de lei. În realitate, însă, clădirea de 238 m.p. valoarează peste 3 mln. de lei. Vasile Boico Ion activează în calitate de inspector superior în cadrul Biroului Migraţie şi Azil al MAI. Şi clădirea de pe str. Maria Cebotari 9, unde îşi are sediul firma unuia dintre fiii lui Gheorghe Papuc, Veaceslav, este proprietatea familiei Papuc. Clădirea cu trei niveluri este înscrisă pe numele lui Gheorghe Papuc, născut în 1998. Aceasta i-a revenit în urma unui contract de donaţie semnat la 21 septembrie 2011. Gheorghe Papuc este fiul fostului ministru de Interne, în vârstă de 15 ani. La momentul recepţionării donaţiei acesta avea 13 ani. Anterior, clădirea era înregistrată pe numele Ioanei Parfeni Gheorghe, o altă soră a ex-ministrului. Experţii imobiliari evaluează clădirea la peste 4 mln. de lei. În baza de date a Cadastrului este indicat faptul că suprafaţa construcţiei este de 183 m.p., în ea fiind plasate mai multe apartamente.

Papuc: Ce, nu aveţi ce face, sau ce?

I-am telefonat lui Gheorghe Papuc şi i-am explicat că am avea întrebări despre “casele dvs.”. După câteva secunde de ezitare, acesta ne-a răspuns: “Ce, nu aveţi ce face, sau ce?”, şi a închis. Ulterior, Papuc nu a mai răspuns la apelurile ZdG. Ajuns la vârsta de 59 de ani, fiind şomer din 2009, Gheorghe Papuc se pregăteşte să revină într-o funcţie oficială. După lobby-ul făcut de fostul camarad, Vladimir Voronin, spun surse din cadrul MAI, Papuc urmează să fie ales şef al serviciului de securitate la câteva bănci din Chişinău, bănci care au tangenţă, directă sau indirectă, cu omul de afaceri Ilan Shor. Surse autorizate indică faptul că aceste bănci vor avea un serviciu de securitate comun.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. nic

  cînd era ministru înpreună cu botnari strigau că toți polițiștii fură,nu fac serviciul cum trebuie, însă după cum se vede el fura zi și noaptea. Și așa au fost toți miniștrii de la interne în ultimii 10 ani.Azi ei toți sunt milionari și se întrabă de unde oare.

 2. Lena

  iaca cum se guverna pe timpul comunistilor, totul se fura si se baga in buzunar… toti comunistii s-au facut de atunci boieri, cu hectare de paduri si castele pentru ei si inca 5 generatii care vin din urma… hoti si banditi sunt comunistii!!!!

 3. Liviu

  Cit timp a fost ministru de interne,Papuc a profitat de orice ocazie sa fure si sa faca tot asa cum spune Batiushka Vladimir. Oricum nimic nu facea in domeniu,nici structurare nici organizare normala!! Nimic Absolut. Iar aceste castele si hectare sunt rodul a muncii unui parazit,care s-a hranit de pe spinarea oamenilor…de fapt ca toti comunistii!

 4. Victor Ostap

  Iata toate milioanele furate timp de 8 ani de catre comunisti acestea au insaracit tara si mai au nas sa vina cu revolutii ???!

 5. Sanda

  Mai tineti minte dosarul “Heroina”?? Nu este exclus ca aceste case si paminturi sa fi aparut ca ciupercile dupa acel caz. E si normal….imi inchipui pentru cite milioane s-a facut acel tranzit prin RM a substantelor narcotice!!!!!

 6. Burciu Irina

  Iata acum si munitii au fost gasite in apartamentul lui Amemberg cel mai inrait activis comunist , tot de pe timpul guvernarii comuniste s-au invata sa bage frica in oameni si sa-i fure , ca prin urmare sa faca milionari pina si nepotii .

 7. Pocemucika

  Bravo dn. Victor Mosneag! Datorita D-stra Patria isi cunoaste “eroii”! Doamne ajute si in continuare! Asteptam cu nerabdare reportage si despre alti “patrioti” ai neamului!

 8. ion1

  fii şi nepoţi milionari, -ei rup cu haita -Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat Judecatoria RM de STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider.
  Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM.

 9. Burebista

  Va duc cu zaharelul-Prostilor!
  Ce face inspectoratul fiscal de stat? Sa-l ea la intrebari! Corb la corb ochii nu-si scot! Asa ca criticati-l pe noul sef la fiscului,cei un mare profesionist! Sau mai scriti despre cadastru cei apartine cui?

 10. matasaru2004

  un vecin si bun cunoscut de lui papuc cika : …astea-s cateva case din cele 100 de a lui Papuc….

 11. Anca - Danca

  Milioane… Casteluri… Mosii…
  SI TOATE ACAPARATE PE SUFERINTELE SI OSEMINTELE POPORULUI CHINUIT!
  DIN TOT CE AU NU SE VA ALEGE NIMIC,-
  … ASA- I DIN BĂTRÂNI LĂSAT,
  SA N-AI PARTE NICI ODAT,
  SA PLATESTI NEMASURAT !
  ( balada Miorița, cantata de Marele Nicolae Sulac)
  Eu îl blestem sa se târâe ca rama pe uscat, sa nu moara pana nu si-a cere iertare public de la cei tineri morti si maltratati in Aprilie 2009!
  Judecata pentru CEIA ce a admis Papuc sa dea Domnul sa fie publica, efectuată de acei ce au suferit, si pe măsura cuvenita!

 12. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  Cer iertare pentru greșelile gramaticale comise.
  MOLDOVA, REPUBLICA CRIMINALA,  CONDUSĂ DE CRIMINALI IN LEGE! NICI IN AFRICA NU E ASA CEVA ( chiar dacă si sunt  asa cazuri apoi sunt
  unice, in peroade scurte de timp totul iesa  in vizorul organelor  de stat si persoanele ajung la duba, cel mai des se siniucid) 
  IN MOLDOVA , TARA HOȚIEI , NU CA S- A SINIUCIS  VRE-UN HOȚ IN LEGE, CI NICI UN HOȚ ORDINAR NU SI-A  PUS  CAPĂT ZILELOR DIN MOTIVUL CA AJUNGE SA FIE JUDECAT PT CEIA CE A SAVARSIT !
  IN  PUSCARIILE MOLDOVEI SE SINIUCID CEI CE NU  DAU MITA HOTILOR MASCATI,     HOTI  INCARCERATI TEMPORAR. 
  MOLDOVA, REPUBLICA CRIMINALA, CONDUSĂ DE CRIMINALI! 
  Republica unde  nici  un deputat,  nici un procuror, nici un judecător, nici un ministru, nici in medic … nu a fost pus in pușcărie pentru :  hotie, crime deosebit de grave, corupție si diversiuni contra statului si poporului! 

 13. victor

  poftiti si sistemul lui Voronin de conducere si cineva mai striga despre revolutii, ce ma vreti iar regim de storcare de bani ?

 14. marcel

  Doamne,doamne, când am citit câtă bogăție are papuc am rămas nedumerit.Dacă era ciubotă poate nu avea atâta avere.OAMENI BUNI! ce se întâmplă în țara noastră OROPSITĂ.Ce folos că se scrie adevărul, dacă nu se pedepsesc HOȚII.Am intuiția,că ziarele care scriu despre hoții Moldovei, le fac reclamă hoților.După apariția acestor articole nu am citit despre cum au fost pedepsiți acești hoți.Luați măsuri domnilor de la conducere,că poporul o să vă urască amarnic.

 15. Tudor

  Draga Marcel. Moldova s-a transformat intr-un loc uitat de Dumnezeu. Si adresarea catre domnii de la conducere altfel decat naiva nu o pot considera.

 16. EXTREMA DREAPTA din RM

  PCRM vrea nationalizarea unor bunuri care se privatizeaza, dar de ce nu vor sa nationalizeze averea fostului guvern comunist si a clanului Voronin. PCRM una spune si alta face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *