Victor Moşneag: Ucigaşii lui Ţurcan

Procurorii au găsit, se pare, după 4 luni de anchetă, drumul care duce spre asasinii omului de afaceri Igor Ţurcan. Prima piesă a puzzle-ului a fost plasată. Este, aşa cum era şi de aşteptat, un fost poliţist, presupus amic al preşedintelui federaţiei de tenis.

Ion Agaci a activat mai mulţi ani în structurile Ministerului de Interne. A renunţat, acum câţiva ani, când a intrat, se pare, în afaceri. Ion Agaci are un frate, Victor Agaci. Acesta a fost anterior şoferul lui Igor Ţurcan, pe vremea când Igor era partener cu Oleg Ţurcan, proprietarul fabricii de tutun din Orhei. Victor Agaci era atunci şoferul ambilor Ţurcani(nu există nicio legătură de rudenie între ei). Când cei doi şi-au separat afacerile, Victor Agaci a rămas la Orhei, şoferul lui Oleg Ţurcan.

Pe când Victor Agaci lucra cu Igor Ţurcan, ultimul a făcut cunoştinţă şi cu fratele acestuia, Ion Agaci. Cei trei nu au sistat relaţiile nici după ce Igor şi-a transferat afacerile de la Orhei la Chişinău. Ba chiar, spune avocatul lui Ion Agaci, acesta îl mai ajuta pe Ţurcan cu diverse servicii, iar ultimul îl recompensa. Într-un moment, între ei a izbucnit un conflict minor, fapt ce a dat de bănuit procurorilor, care l-au plasat pe Ion Agaci în postura de principal suspect în asasinarea omului de afaceri.

Procurorii nu vorbesc aproape deloc despre acest caz, pe motiv că presa ar face mai mult rău dacă s-ar implica. Se pare, însă, că aceştia nu deţin nici probe concludente care le-ar susţine ipoteza potrivit căreia Ion Agaci, care conform ordonanţei emise de ei, este învinuit de omor intenţionat, este cel pe care-l caută de 4 luni. În ordonanţa de punere sub învinuire este specificat doar că “Agaci, activând împreună cu alte persoane, au organizat omorul lui Ţurcan”, fără a fi indicate  motivele care ar fi condus la odioasa crimă.

Cum au ajuns procurorii anume la Ion Agaci? Faptul că cei doi se cunoşteau a constituit primul motiv. Cel de-al doilea este faptul că procurorii au se pare o dovadă precum că un automobil, care aparţinea lui Oleg Ţurcan, dar care era condusă de Victor, şi care, la rândul său, i-o mai împrumuta câteodată lui Ion, a fost văzută în ziua exploziei în Chişinău, aproape de locul crimei. Procurorii susţin că anume cu acel „Jiguli” asasinii l-au urmărit pe Ţurcan. Altă aşa zisă probă a procurorilor este cea potrivit căreia Ion Agaci fusese în Ucraina, de unde, se spune, a fost adusă maşina-capcană, care a explodat în iunie şi care l-a ucis pe Igor Ţurcan. Cum spuneam anterior, anume conflictul minor, declanşat cu ceva timp înainte între Ţurcan şi Agaci i-a făcut pe procurori să-l ancheteze mai atent pe ultimul.

Se spune că, în zilele următoare, în acest dosar vor avea loc şi alte arestări. Unele, poate la fel de (ne)vinovate ca şi Ion Agaci. S-ar putea ca, în acest caz, procurorii au pornit, în sfârşit, pe calea cea dreaptă. A mai rămas puţin, dacă, atunci când se vor apropia de cel care a avut interesul ca Igor Ţurcan să fie omorât, în munca loc să nu intervină cineva sau ceva, care să-i facă să apuce, cumn deseori se întâmplă, pe cărări greşite.

Victor Moşneag

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Radul

    Eu as propune pentru palament o lege a lustratiei pentru organele de forta paralel cu cu un control continuu control din pare=tea organelor de control intern si gatantii sociale, reabilitare psihologica. Prea multe omoruri si elemente de coruptie genereaza fostii lucratori a organelor de forta. Este valabila zicala: cu cine ai de a face in acela te preface. Sistemul produce o armata de banditi fara epoleti gata sa infrunte bunul simt si toate structurile statului!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *