Uterola ex-miniştrilor

“Alo, ajutaţi-ne, vă rugăm, ce este o uterolă?” se aude în receptorul redacţiei. Oamenii ne sună încontinuu, cu diverse solicitări, unii vor atenţie, justiţie, pensie, răzbunare. Acum era nevoie doar de o explicaţie morfologică a unei noţiuni. “Se face inventarierea la noi. Şi e scris aici “Uterola cu cuple, 2 bucăţi”, dar nu ştim ce înseamnă, cum arată şi unde să o căutăm”, ne explică oamenii dintr-o instituţie publică.

Cum ştim bine că nu ştim toate cuvintele din DEX, pornim Dexonline.ro. “Cuvântul “uterola” nu a fost găsit, dar am găsit următoarele cuvinte apropiate: Buterolă: Unealtă folosită la turtirea capului unui nit”, cităm noi la telefon ceea ce spune dicţionarul. “Ce? Noi de când vrem să-l turtim pe şeful de la NIT, dar acuma ne trebuie să terminăm inventarierea”.

Intrigaţi, totuşi, continuăm investigaţiile. Căutăm în dicţionarul ruso-moldovenesc din 1974. Nu-i “uterola”. Googlăm “uterola”. Apar câteva articole în limbile cehă, italiană, dar nimic din română.

Oamenii revenau cu rugămintea de a găsi uterola, că vine inventarierea şi trebuie să plătească din buzunarul propriu câte 156 de lei per bucată. Le-am sugerat să se uite în jur, şi dacă văd ceva că nu ştiu cum se numeşte dar ar face vreo 150 de lei – s-o treacă în registru. Inspiraţi de buterolă, însă, oamenii reveneau de fiecare dată când puneau câte o literă în faţa acestui cuvânt şi ne rugau să tot privim în DEX, de se găseşte (d)uterola, (i)uterola, (p)uterola.
Noi, însă, de la căutarea uterolei am trecut la ideea inventarierii. E o idee bună, să se facă inventarierea în toate ministerele. N-avem ce face cu Preşedinţia şi Parlamentul, că acolo, sub formă de “uterolă” a dispărut tot. Dar noii miniştri ar putea analiza mai serios ce a dispărut şi cum.

Ministrul Mediului, de exemplu, a găsit nu doar uterolele, ci şi cuplele (Cuplă: dispozitiv care face legătură între două elemente şi care permite o mişcare relativă între ele. DEXonline.ro). De exemplu, banii Fondului Ecologic s-au “cuplat” pe parcursul ultimului an cu PCRM. Or, în 2008-2009 primarii PCRM au gestionat 97 de proiecte în sumă de 68.272.769 lei din acest fond. Primarii necomunişti nu au obţinut nici o treime din milioanele cheltuite de partidul de guvernământ. Oare celelalte localităţi, necomuniste, nu ar fi avut şi ele nevoie de redresarea şi ameliorarea situaţiei ecologice? Într-o conferinţă recentă de presă, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, a explicat şi cum se spălau banii acestui fond. Banii “se scurgeau” şi pe la “Apele Moldovei”, iar Veaceslav Iordan îşi demonstrase abilităţile de cuplare în mai multe privinţe în perioada guvernării comuniste. Curtea de Conturi a emis recent o hotărâre care arată de asemenea cu degetul la “gospodăria apelor, cea piscicolă şi silvică”.

Uterola, în limbajul comunist, se pare că înseamnă un fel de matcă financiară care are cuplele unite la în sânul partidului. De asta e important să explicăm noţiunea.

Alina Radu 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *