Un top al stupidităţilor electorale

Sondaje peste sondaje. „Independente” sau la comanda partidelor politice, toate pregătesc electoratul să accepte nişte rezultate previzibile ale alegerilor din 24 februarie. După fiecare sondaj încheiat sunt dezvăluite nume de partide şi de politicieni care, aproape inevitabil, vor ajunge în Parlament.

Se pare, însă, că lipseşte un Top al celor mai neruşinate, mai imorale, mai abuzive stupidităţi electorale, deşi acestea se produc în fiecare zi, în toate cele 51 de circumscripţii electorale, funcţionale cu prilejul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Voi încerca în cele ce urmează, să prezint un Top (posibil, subiectiv) al celor mai stupide întâmplări electorale.

După ce le-a promis câte 600 de lei, unui număr de 550 de mii de pensionari, cu prilejul Crăciunului, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a ajuns într-o vizită în circumscripţia sa, la Nisporeni, unde le-a oferit copiilor pop corn pe gratis, pozând cu unii, care aveau câte două pungi cu porumb nemâncat în mâini.

Disponibilizarea Anei Pruteanu, asistenta socială din satul Sireţ, Străşeni, pe motiv că aceasta îi adresase întrebări incomode candidatului pe circumscripţia uninominală de acolo, Pavel Filip. Ce folos că, peste câteva zile au rechemat-o la muncă?

Decizia CEC de a reduce numărul de buletine de vot în secţiile de peste hotare, deschise în sediile misiunilor diplomatice, deşi diaspora a cerut repetat deschiderea mai multor secţii de votare.

Implicarea complexă a şefului statului, Igor Dodon, în campania electorală în favoarea partidului său, deşi a anunţat, oficial, că va fi detaşat de luptele politice. Chiar el recunoaşte public: „Foarte bune întrevederi ieri în Nordul Ţării, la Soroca şi Ocniţa. Continuăm săptămâna aceasta încă în 7-8 raioane. Moldova are viitor!” (4 februarie 2019).

„Drumuri bune pentru Moldova”, program compromis, potrivit localnicilor din mai multe zone ale R. Moldova, dar şi iniţierea unor lucrări de „plombare” a străzilor din Chişinău, în condiţii total inadecvate desfăşurării unor astfel de activităţi.

Fabula despre medicamente compensate, care sunt oferite, conform indicaţiilor medicale, de mai mult timp, iar despre cele promise de Plahotniuc nu cunoaşte nici măcar CNAM. Vizita echipei de democraţi la o farmacie din Rezina a demonstrat exact cât de departe sunt aceştia de nevoile oamenilor.

Posturile TV, care se declară „libere şi independente” fac partizanat politic fără cruţare. Deşi rapoartele de monitorizare le vizează, CCA nu are nimic de spus.

Cutiile pentru nou-născuţi, oferite unui număr impresionant de familii, de la începutul anului încoace. Date oficiale arată că, în acest răstimp, nu s-au născut încă un număr atât de mare de copii.

Pensii şi salarii „majorate” din contul… reducerii acestora.

Repartizarea, la aproape trei decenii de independenţă a R. Moldova, a unor Scrisori de drepturi pentru persoanele reţinute, prin inspectoratele de poliţie şi izolatoarele de detenţie, pentru a-i informa pe cei reţinuţi despre „drepturile garantate de lege în perioada aflării în custodia Poliţiei”.

Topul, unul subiectiv, după cum spuneam la început, poate continua cel puţin până la 24 februarie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *