Tatiana Eţco: Lupta pentru Biserică, la Edineţ

După vreo 70 de ani de aşteptări şi speranţe, în lipsa unui lăcaş sfânt, creştinii din satul Feteşti, raionul Edineţ, aşteaptă cu nerăbdare  ziua de sâmbătă, 22 octombrie, când va avea loc sfinţirea singurei biserici din sat, construită cu resurse şi forţe proprii. După ce construcţia bisericii a fost motiv de zâzanie dintre sectari şi ortodocşi, cam jumătate din populaţia localităţii fiind sectari, acum aceasta este şi motiv de dispută dintre cele două mitropolii, a Basarabiei şi a Moldovei. Sâmbătă, la Feteşti este aşteptat şi ÎPS Petru Păduraru, Mitropolit al Basarabiei, dar enoriaşii din sat sunt îngrijoraţi că adepţii celeilalte mitropolii vor pregăti provocări pentru ca acesta fie să nu ajungă în sat, sau vizita sa să fie compromisă.

Oamenii din localitate şi-au dorit doar să aibă o biserică unde să se poată ruga, să nu mai fie nevoiţi să facă drum până în satele vecine. În 1940, când au venit comuniştii, au găsit biserica din Feteşti construită până la ferestre. În perioada sovietică, a fost distrus şi ceea ce se construise. În anii ce au urmat, au înflorit sectele în această comunitate. Abia în 2000, după şase decenii de pauză, sătenii au pus mână de la mână şi au început sau, mai bine zis, au continuat construcţia bisericii.

Construcţia bisericii a avut loc fără contribuţia vreunei mitropolii, doar cu ajutorul ctitorilor şi a comunităţii. În vara acestui an, când preotul bisericii, Igor Roşca, a decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, biserica, care până atunci era a comunităţii, a fost înregistrată la respectiva Mitropolie. Atunci au început şi provocările, care încă nu au sfârşit, sau cel puţin aşa susţin sătenii.

“Vă rugăm, poate investigaţi situaţia sau măcar scrieţi ceva în ziar. Vrem ca părintele Petru să fie la această sfinţire”, a fost mesajul unui apel matinal, primul pe care l-am primit ieri. Era un creştin, cititor ZdG, îngrijorat de situaţia din satul Feteşti.

Tatiana Eţco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *