Petru Grozavu: 20 de ani, fără Unire

Pentru 27 August, Guvernul a anunţat paradă militară la Chişinău. Se zvoneşte că va fi mare animaţie. Premierul Filat, personal, va difila în faţă, cu steagul lui Ştefan cel Mare, luat în împrumut de la Bucureşti, pentru a da culoare «naţională» evenimentului şi a-i încuraja pe ruşi în ideea că moldovenii «de la Ştefan cel Mare se trag» şi nu din daci, şi nici romani.

Curios lucru. De unde până unde această idee năstruşnică cu parada militară? Ce avem noi de demonstrat? Suntem, cumva, o putere militară? O Americă? O Rusie? O Germanie, Chină, Japonie…? Ce vrem să demonstrăm, în afara unui spectacol politic de imagine, care, până la urmă, nu e clar, cui trebuie? Dacă după 20 de ani de independenţă nu putem trece liber Nistrul, dacă Parlamentul activează şi azi cu translatori din (şi în) limba rusă, dacă armatele ruse stau la Nistru, dacă rapturile teritoriale de-a lungul frontierei cu Ucraina continuă, dacă nu avem o Lege a Lustraţiei, dacă este necondamnat comunismul, dacă rămânem prizonierii CSI-ului, dacă la un pas de NATO nu suntem în NATO, dacă «7 Aprilie» a fost trădat, dacă deportaţii, deţinuţi politici şi luptătorii războiului de la Nistru sunt pe rol de cerşţetori, la ce bun, această paradă? Şi, în genere, la ce ne-a servit şi ne serveşte nouă Independenţa?

«Încremeniţi» în semi-independenţă

Aveam sau nu nevoie de Independenţă? Răspunsul, cel mai frecvent în mediile de opinie, este «da, aveam, pentru a ne rupe de Rusia». Bine, dar cine a avut nevoie de independenţă pentru a se rupe de Rusia, s-a rupt (avem cazul «Balticilor») noi, însă, rămânem şi azi cu «buricul netăiat». După 20 de ani de independenţă ne pomenim că am întârziat în independenţa noastră cu exact 20 de ani. Suntem unde eram. Încremeniţi într-o semi-independenţă, care nu duce nicăieri. Şi vom merge înapoi. Ultimele evoluţii în «dosarul transnistrean» asta indică. Europa şi Occidentul au obosit să ne împingă din urmă, să ne fie protectori, arbitri, avocaţi. Dacă nu era România, Rusia şi Ucraina ne înghiţeau demult. Noi şi aşa, de fapt, nu figurăm în strategiile geopolitice ruso-ucrainene (cine urmăreşte evenimentele) decât ca «zonă de tampon». Şi aceea divizată: până la Histru şi dincolo de el, în dependenţă de caz şi situaţie.

Nu suntem în NATO, suntem în CSI

În 20 de ani, ne-am jucat prea mult de-a Independenţa şi Suveranitatea. Şi azi nu suntem, la modul real, nici una, nici alta. Ne-am complăcut şi ne complacem într-o stare de fapt, care urma să aibă o cu totul altă finalitate logică. Pentru noi Independenţa nu trebuia să însemne mai mult decât un act tranzitoriu, pentru a ieşi de sub ruşi, a condamna Pactul Ribbentrop-Molotobv şi a anunţa revenirea la situaţia pre-Pact, adică reunirea cu România. Asta era nevoia şi rostul Actului de Independenţă, care a fost valabil, cel mai probabil, până în toamna lui 1992 (încheierea războiului de la Nistru şi demiterea premierului Druc). Tot ce a urmat mai departe a fost paradă şi joc de-a independenţa. Abandonarea ideii de unire cu România nu a făcut decât să transforme, cu anii, Declaraţia de Independenţă într-un act de legitimare, în condiţii şi realităţi noi, a Pactului Ribbentrop – Molotov. Da, situaţia este departe de a satisface sută la sută Moscova, dar ea şi-a păstrat instrumentele, prin care să influenţeze lucrurile pe direcţia convenabilă ei. Rusia este, oricum, într-o situaţie mult mai avantajoasă, decât dacă Independenţa trecea în Unire: nu suntem România, nu suntem în NATO şi UE, suntem în CSI, cu două enclave ruseşti – la Tiraspol şi Komrat, dependenţi de gazul rusesc, de piaţa rusească, de jocurile ruso-ucrainene în Transnistria, de prezenţa militară rusă la Nistru, de vechea nomenclatură şi politrucii sovietici de la Chişinău, altfel-zis, suntem la pripon. În schimb, vom avea, pe 27 August, paradă militară, cu steagul lui Ştefan cel Mare pe «catarg».

Lipsa mareşalului Antonescu

De la Marile Adunări Naţionale şi Poduri de Flori şi până azi, am avut parte de tot genul de parade şi spectacole politice. Şi? Ce s-a schimbat, în afară de regizori şi actorii din faţă? Jocul de-a Independenţa, pe cît a devenit de profitabil pentru unii (puşlamalele), pe atât a ajuns de dizolant şi sufocant pentru alţii (idealiştii). Avem cazuri nu doar de deprimare, ci de disperare până la alienare şi suicid, când oamenii şi-au pus capăt zilelor pentru că le-au fost furate idealurile. S-ar putea ca undeva să existe şi o statistică în acest sens, însă, indiferent de faptul dacă există sau, fenomenul, în sine, este, indiscutabil, unul criminal. Citeam zilele trecute un interviu, în care cineva încerca să reacrediteze ideea că în 1991 nu era posibilă Unirea, fiindcă «manifestanţii, în adunările publice, nu au cerut decât despărţirea de URSS». Bine, dar cine le-a sugerat să ceară mai mult? Parcă, la 1859, Moldova şi Muntenia s-au unit pentru că au cerut-o «manifestanţii»? Sau, la 1918, mulţimile au detreminat soarta Unirii? Dacă vota Parlamentul, votat era. Ori, dacă se trecea Prutul, într-o direcţie şi alta, trecut era. Am ratat şansa, deşi nu e ultima, s-ar putea să existe una şi mai bună la anul. Ceea ce este foarte important să însuşim (lecţia Nr. 1 a Independenţei) e ca lucrurile să nu mai fie lăsate la discreţia clasei politice, pentru că nu suntem nici la 1948, nici la 1859, nici la 1918… Nu v-aţi întrebat niciodată, de ce îl urăsc ruşii atât de mult pe Ion Antonescu? Pentru că a avut Cultul Onoarei. Iar ruşilor le plac plebeii.

Cine nu ştie ce vrea Rusia?

Independenţa noastră este groapa noastră. De 20 de ani tot vorbim de ea şi tot la timpul viitor. Ne agităm, ne amăgim de la un 27 August la altul, de la o campanie electorală la alta, în speranţa că vor veni cumva la «vârf» şi suveranii, capabili de sacrificiu. Uite că în 20 de ani nu s-a întâmplat, cu foarte mici excepţii, numai că aceste excepţii sunt, de fiecare dată, în minoritate şi nu au de făcut decât una din două: ori merg în opoziţie şi protestează gratuit, ori fac «alianţe» ocazionale, ca să poată (crede cineva) influenţa, din interior, politica la guvernare. Iluzii. Nu are cum fi R. Moldova stat independent. Nu va accepta Rusia, necondiţionat, niciodată (şi alături de ea şi Ucraina) Transnistria ca parte componentă a unui stat, necontrolat de ele. Au trecut 20 de ani de «negocieri» şi «proiecte» în «dosarul transnistrean»? Cine nu ştie ce vrea Rusia? Cine pune la îndoială că Ucraina vrea mai puţin decât Rusia? Ce nu este clar, ce mai trebuie demonstrat, când lucrurile sunt la suprafaţă: dacă nu merge această independenţă şi vedem că nu va merge nici mai departe, decât în variantă rusească (semi-suverani, semi-independenţi) de ce să nu punem punct, s-o terminăm cu iluziile, să ne încolonăm fiecare de pe unde suntem – Sud, Nord, Centru şi să pornim spre Prut, dacă parlamentarii noştri nu au cum se ridica la nivelul Sfatului Ţării. Noi suntem Ţara şi unde vom hotărâ să fie hotarul, acolo va fi. E greu începutul, că «mai departe,- vorba populară,- scrie în carte».

Petru Grozavu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. dacul

  Iata cine a mai studiat limba noastra stramoseasca pe care nu o sa-l mai ia nimeni in ras si a scris DESCRIPTIO MOLDAVE
  Eruditul voievod moldovean Dimitrie Cantemir (1673-1723) pare a fi fost primul care a preconizat “cuvinte dace” în limba română, plecînd de la premisa justă: supravieţuirea populaţiei daco-getice,

 2. Vânătorul de forumişti KGB

  MINCIUNI RUSEŞTI SFRUNTATE de care RÂD ŞI CURCILE:”limba moldovenească”,”poporul moldovenesc” şi “republica moldova.

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***
  Tovarăşi “patriHOŢI ai respubliKAKA maldavski”,tovarăşi “statalişti-maldavanişti” Filat-Lupu-Dodon,aţi priceput?
  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

 3. Vânătorul de forumişti KGB

  Forul Democrat al Românilor din Basarabia cere guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău să reunească până în 2012, Basarabia cu România

  “În 2012 se vor împlini 200 de ani de la încheierea Tratatului de pace dintre Rusia şi Turcia, care a prevăzut, între altele, ca teritoriul dintre Prut şi Nistru, ce a aparţinut de secole Ţării Moldovei, să fie anexat Rusiei ţariste. La 16 mai 1812, prin două semnături ale unor furi, a fost să înceapă una dintre cele mai mari tragedii de care a avut parte vreodată un popor care a aparţinut dintotdeauna Europei: cea a Basarabiei, se arata intr-un apel public al FDRM”, preluat de Romanian Global News.
  Într-o anaforă adresată domnitorului Scarlat Calimah, membrii Sfatului Domnesc, îndureraţi de faptul că Moldovei i-a fost furat jumătate din teritoriul ei, aveau să protesteze în acele zile, subliniind că “s-au deosebit din trupul Moldovei partea cea mai bună şi însufleţirea hranei… poate mai mult de jumătate de ţară, într-un cuvânt, tot câmpul şi inima ţării”. Moldova pierdea atunci Marea Neagră, Gurile Dunării, Insula Şerpilor, întregul teritoriu dintre Nistru şi Prut, cu vechile fortăreţe voievodale Hotin, Soroca, Tighina, Cetatea Albă…
  Ocupând Basarabia, Rusia lăţită pe două continente, se vedea mai aproape de Constantinopol, după cucerirea căruia urmând să devină, cum zice Testamentul lui Petru I, “adevăratul stăpânitor al lumii”. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, Rusia ţaristă nu avea nici un drept asupra acestui teritoriu, ea a săvârşit o crimă rupând în două Ţara Moldovei, unitatea, istoria, poporul, pământurile ei. Au trecut de atunci aproape două secole. După dezmembrarea URSS, Basarabia a devenit stat independent cu denumirea Republica Moldova.
  Dar calvarul ei – economic, politic, lingvistic – continuă. Acestea, credem, nu pot continua la nesfârşit. Ne gândim la copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri, care nu mai au nici un drept să sufere în continuare consecinţele unui tratat criminal, încheiat între două imperii care au dispărut demult de pe hărţile istoriei: Imperiul Ţarist şi Imperiul Otoman.
  Facem apel către guvernele celor două state româneşti: să dea dovadă de înţelepciune şi până la împlinirea a două secole de calvar şi străinie a Basarabiei (a Moldovei de Est) să facă totul ca să înlăture o nedreptate istorică.
  Credem că acestea urmează să depună eforturi dublate de explicaţii la nivel diplomatic partenerilor europeni, ca, împreună cu Societatea Civilă, cu instituţiile academice şi cu asociaţiile neguvernamentale din ambele state, să elaboreze un plan concret de acţiuni care, realizat, ar face ca în anul 2012 Prutul să nu mai fie râu de graniţă, iar cele două Moldove (care azi una se numeşte Republica Moldova, iar cealaltă – România) să revină la ce-au fost de sute de ani: un singur stat european, prosper economiceşte şi cu viitor demn de trecutul glorios al strămoşilor noştri. Voinţa noastră este să fim împreună cu fraţii de sânge, de istorie, de ideal, de unitate europeană.
  Anul 2012 să fie Anul reunirii noastre!
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 4. Vânătorul de forumişti KGB

  Forul Democrat al Românilor din Basarabia cere guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău să reunească până în 2012, Basarabia cu România

  Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova:
  Nicolae DABIJA, scriitor, membru de Onoare al Academiei Române (preşedinte); Constantin TĂNASE, director al publicaţiei „Timpul” (vicepreşedinte); Valeriu DULGHERU, şef de catedră, Universitatea Tehnică, doctor în ştiinţe tehnice (vicepreşedinte); Ion BUGA, doctor în istorie, profesor universitar (secretar general); Acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Uniunilor de Creaţie din R. Moldova; Ion COSTAŞ, ex-ministru MAI si al Apărării; Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii; Acad. Alexandru MOŞANU; Valeriu SAHARNEANU, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova; Valerian DOROGAN, prorector al Universităţii Tehnice din R. Moldova; Nina JOSU, preşedintă a Asociaţiei pentru Literatura şi Cultura Română „Astra” – “O.Ghibu”; Alecu RENIŢĂ, preşedinte al Mişcării Ecologiste din R. Moldova; protoiereu Ioan CIUNTU; Mihai PATRAŞ, doctor în ştiinţe economice; Mihai MORĂRAŞ, preşedinte al Filialei FDRM de la USM; Acad. Sergiu CHIRCĂ; Ion DICUSARĂ, doctor în ştiinţe tehnice, preşedintele Aripii Tinere a FDRM; Ion MELNICIUC, doctor în filologie, şef de catedră, USM; Acad. Petru SOLTAN; Aurelian SILVESTRU, doctor în pedagogie, directorul Liceului „Prometeu”; Acad. Ion MAHU, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor Armatei Române; Timotei MELNIC, preşedinte al Ligii Pedagogilor; Valeriu Matei, scriitor; Boris MOVILĂ, publicist; Acad. Gheorghe GHIDIRIM; Acad. Anatol CIOBANU; Acad. Diomid GHERMAN; protoiereu Petru BUBURUZ; Boris DRUŢĂ, avocat; Anatol VIDRAŞCU, editor, preşedinte al Asociaţiei „Litera”; Petru MUNTEANU, avocat; Gheorghe MAXIAN, profesor, preşedinte al Filialei Orhei a FDRM; Alexei MARULEA, om de afaceri; Gheorghe PALADE, doctor în istorie; Anton MORARU, doctor habilitat în istorie; Tudor NEGRU, doctor în drept; Ninela Caranfil, actriţă; Vasile TĂRÂŢEANU, preşedinte al Comunităţilor Româneşti din Ucraina; Petru GROZAVU, preşedinte al Asociaţiei „Dunărea şi Marea”; Ilie ILAŞCU, fost deţinut politic; Andrei IVANŢOC, fost deţinut politic; Tudor PETROV-POPA, fost deţinut politic; Alexandru LEŞCO, fost deţinut politic

  Chişinău, 16 mai 2011

 5. Vânătorul de forumişti KGB

  20 de ani de….independenţă???
  Dar a fost vreodată Basarabia…independentă???
  “INDEPENDENŢĂ” cu OHRANA-CEKA-NKVD-KGB-GRU-FSB băgate peste tot(partide,oameni de afaceri,biserică,sport,artă,armată,servicii)?
  “INDEPENDENŢĂ” cu tancurile,elicopterele şi rachetele Armatei a-14-a RUSĂ DE OCUPAŢIE peste Nistru?
  “INDEPENDENŢĂ” cu basarabeni bătuţi,ameninţaţi şi arestaţi zilnic de gorilele lui Smirnov?
  “INDEPENDENŢĂ” cu copiii ROMÂNI basarabeni de peste Nistru închişi în şcoli şi licee şi păziţi cu mitralierele de ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE numai ca să renunţe la LIMBA ROMÂNA STRĂMOŞEASCĂ?
  “INDEPENDENŢĂ” cu alegători goniţi cu puştile de la urne?
  “INDEPENDENŢĂ” cu COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă PCRM-Pasat-Lupu la putere?
  “INDEPENDENŢĂ” cu 95% din presă OBLIGATORIU RUSEASCĂ?
  “INDEPENDENŢĂ” cu TVR INTERZIS de RUSIA şi CENZURAT de colonelul KGB PlaHOŢniuc?
  “INDEPENDENŢĂ” cu limba “maldavanească” IMPUSĂ DE OCUPANŢII RUŞI în Constituţie?
  “INDEPENDENŢĂ” cu exporturile de vin,fructe,legume supuse ŞANTAJULUI RUSIEI?
  “INDEPENDENŢĂ” cu importul de gaze,curent electric,petrol la fel supus ŞANTAJULUI OCUPANŢILOR?
  “INDEPENDENŢĂ” cu mitropolia “moldovei” creată de KGB şi condusă de colonelul KGB Vladimir?
  “INDEPENDENŢĂ” cu ADEVĂRATA mitropolie,cea a BASARABIEI,şantajată şi persecutată de agenţii KGB ascunşi sub sutanele pravoslavnice?
  “INDEPENDENŢĂ” cu sărbatorile INTENŢIONAT ţinute de OCUPANŢII RUŞI pe stil vechi pentru a ne rupe de FRAŢII ROMÂNI de peste Prut?
  “INDEPENDENŢĂ” cu o istorie FALSIFICATĂ ORDINAR tot de RUŞI şi băgată pe gâtul copiilor ROMÂNI basarabeni drept ADEVĂR?
  “INDEPENDENŢĂ” cu tancurile-monumente închinate Călăilor RUŞI OCUPANŢI ţinute cu ţevile îndreptate CU URĂ RUSEASCĂ spre Ţara NOASTRĂ Mamă ROMÂNIA?
  “INDEPENDENŢĂ” cu SIS-ul filială a KGB în Basarabia?
  Asta nu e INDEPENDENŢĂ,asta e “respubliKAKA maldavski”!

  ADEVĂRATA Moldovă S-A UNIT cu Muntenia în 1859.
  Aşa cum în 2012 ,după 200 de ani de OCUPAŢIE RUSEASCĂ
  Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA se va REÎNTREGI cu mult chinuita ei fiica BASARABIA.
  Aşa să ne ajute Dumnezeu.

 6. AVRAAM

  Vânătorul-e,ai perfectă dreptate!Dar doar aşa cum ai descris Tu in Moldova se face capital politic si economic.Pescarii spun ca in apa tulbure se prinde bine peştele.20 de ani de tulburări,instabilitate si haos.Migrări in mase,genocid,crime,faradelegi şi bataie de joc faţa de propriul popor.Nici Hitler cu laboratoarele sale antiumane nu a facut aşa groaznice experimente asupra prizonierilor,cat au facut asupra noastra guvernele aflate la putere!Si cum de lamurit,ca in criza economica din Moldova s-au dublat miliardarii???Cum?Raspunsul e simplu:-Guvernul,Parlamentul,Preşedinţia speculeaza cu asa nuante ca independenta,suveranitate,patriotizm,identitate si eurointegrare,ne mint!!!!Minciuni!Minciuni!Fura banii din caznaua statului.Impartesc toate granturile si ajutoarele care vin din exterior.Expluateaza gastrabaiterii si duc de nas tot poporul.Inchisi in puscarii ca Timosenco!Executati!Si ingropati ca Ben laden,ca nici sa nu se afle mormintele lor!

 7. RADU CINAMAR

  Unirea va veni curând, dar mai întâi trebuie să înceapă un conflict armat major în occident. Va fi un moment prielnic, când laţul pus de forţele oculte de gâtul României va slăbi. Atunci, prin voinţa populară a ambelor ţări surori, se vor rupe graniţele şi se va realiza UNIREA cea mult aşteptată.
  Mai târziu, la alegerile din 2014, vom alege la conducerea ţării un moldovean de peste Prut. El va fi Omul Providenţial, care va salva România şi o va duce în fruntea statelor pământene.
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 8. dacul

  DOMNU RADU CINAMAR bati campii .In occident nu o sa mai fie niciun conflict poate la prietenii si stapanii dvs Rusi .Deja se vede cum rusii pun stapanire pe Ucraina .Cat despre dvs mie rusine ca sunteti roman ca si mine sau poate nu sunteti.Cunosc cartile pe care le-ati scris mai bine vedeti-va de ele.

 9. dacul

  Populaţiile indo-europene ocupau iniţial, în urmă cu şase milenii, regiunea Caucazului , a Mării Negre si suprafata Daciei si Traciei. O parte a acestor populaţii s-a îndreptat spre, teritoriului european.Din aceasta ramura fac parte popoarele Europei inclusiv DACII.in timp ce alta s-a întins spre nordul Indiei (din această ramură fac parte populaţiile ce vorbesc limbile indice şi iranice)
  Ce limba vorbeau dacii,cine sunt urmasii lor……. Cateva cuvinte dacice:
  1.BOUR–EB–ISTA Format din cuvantul BOUR== in romana tot BOUR si ISTA==in romana verbul “a fi”-ESTE
  ,in dialect moldovenesc tot ISTA. cel care avea turme de bouri .
  2.MARI–ISHIA (MARISSIA), raul Mures Format din cuvantul MARE ==in limba romana tot MARE ,si verbul ISHIE, ESHIE provenit tot din verbul (a fi) ESTE Deci inseamna raul mare .
  3.TISSIA ( TISS–IA),raul TISA Format din cuvantul(verb) TISA care inseamna in-tinsa, si verbul IA
  4.HERASSU ,raul SIRIU. Pentru ca Grecii antici nu aveau sunetul SH folseau X=Ch ,deci citim SHERASU==SIR,SIROI=SIRUIRE DE APE si in Sanscrita ===SRAS ,SRU ,Dacii spuneau SHIR ,SHIRUE
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita =JENUC, latina dar si gala franceza.Erea o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si
  verbul a avea= D–AVA , D–AUA Inainte de venirea Romanilor exista cetatea
  CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul sau unde erea capul unui zeu dacic.
  Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba Daca CAPILA–TI. In Limba Sanscrita CAP-ALA ,In latina == caput : capitis
  7.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SARPA , SARP care este si in latina SERPE . DACII SPUNEAU SHARPE
  8.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SUR, SURIA,si nu SOL ca in Latina Germanic Sol, Greek Helios, Lithuanian Saulė. Dacii spuneau SORE. .
  9.Cuvantul A CARA il gasim in limba Sanscrita== A CAR, A CARATI in latina==CURO Dacii spuneau CAR,
  10.Cuvantul APA il gasim in limba Sanscrita===APA ,in latina AQUA ,Letona =UPA, Dacii spuneau APA
  11.Cuvantul A SE INVARTI il gasim in limba Sanscrita===A-VARTA, ,VARTITA si in Latina VERTO,VERTARE Dacii spuneau VARTA ,VARTELNITZA
  12.Cuvantul UGER il gasim in limba Sanscrita===UDARA ,in latina =UTERUS ,Dacii spuneau UDZER, din cuvantul UD care se gaseste si in sanscrita=UDA ,si Latina =UDUS
  13 Cuvantul NAS il gasim in limba Sanscrita==NASA ca in mai multe limbi ….. Dacii spuneau NAS
  14.Cuvantul A TOPI ,a se topi de caldura il gasim in limba Sanscrita==TAPITA, ca in mai multe limbi …..
  15.Cuvantul TALPA piciorului,TALPICI il gasim in limba Sanscrita==TALPA care inseamna patul. Dacii spuneau TALPA
  16.Cuvantul A TRESARI il gasim in limba Sanscrita== TRASA ,TRASTA in latina==TREMO Dacii spuneau TRESAR
  17.Cuvintul DINTE il gasim in limba Sanscrita==DANTA ca in mai multe limbi …..latina ==DENTIS Dacii spuneau DINT ,DAMB
  18.Cuvantul A PLUTI, PLUTA il gasim in limba Sanscrita==PLUTA Dacii spuneau PLUTA
  19 Cuvantul MORT ,MOARTE il gasim in limba Sanscrita==MARTUA , MRTA Dacii spuneau MORT
  20Cuvantul a RAMANE il gasim in limba Sanscrita==RAMATI ,,RAMANIA —un lucru foarte interesant despre originea cuvantului ROMAN.
  21Cuvantul SAT il gasim in limba Sanscrita== SAT , SAD, care inseamna loc de asezare ,a sede ,adica SAT in romaneste.
  In latina ==sedeo sedi sessum :engleza == to sit. Avem denumiri de cetati DACICE ===SATI-DAVA
  22.Cuvantul SAMA ,DE-O SEAMA il gasim in limba Sanscrita== SAMA ,ca si in latina=similis si engleza= same,
  Raul SOMES in latina =SAMUS=gemenul Muresului care erea fratele mai mare Marisus ,Marissia sau denumirea vine de la cele doua rauri gemene care formeaza SOMESUL. Ele se numesc intr-o atestare din anul 1900 SAMESUL RECE siSAMESUL CALD ,deci observati SAM-US==SAM-ES lucru care arata pastrarea radacinii adevarate a cuvantului de catre localnici.
  23,Raul CRISSIA atestat in timpul Romanilor INSEAMNA ==CRUCEA in limba Latina CRUX, CRUCIS Dacii spuneau CRUSHIE
  Concluzie
  verbele A FI ==ISTA,ESHIE,IE,IE
  A AVEA==AVA,AUA

  Limba Daca si Latina provin din vechea limba proto-europeana care s-a format in jurul Marii Negre si este limba romanilor de azi care au fost latinizati in timpul IMPERIULUI ROMAN.Multe cuvinte le gasim si inlimba latina dar in limba DACA si-au pastrat forma initiala de acum 4000 de ani. Romanii de astazi vorbesc aceasi limba ca si vechii daci
  Denumirile de rauri si cetati au fost atestate in scrierile vechilor greci.

 10. Gavroş

  Aş vrea să mulţumesc Ziarului de Gardă pentru posibilitatea oferită de a scrie fără complicaţii comentarii la articolele publicate.
  Cu părere de rău, ziarul TIMPUL a impus o metodă nouă dar inaccesibilă de a expune vre-un comentariu: pşrobabil, ultimul timp comentariile pe marginile articolelor din TIMPUL îl cam enervează pe d-l Tănase. Jupiter, te mânii, deci nu ai dreptate!

 11. dacul

  Da ZIZRUL DE GARDA este un ziar democrat care permite expunerea parerilor liber si apreciez faptul ca cineva este mereu de garda la redactie chiar si sambata si duminica pana seara tarziu.

 12. AVRAAM

  O ecuaţie pentru ZDG: Ajutor!!!!SOS!!!!Ştim cu toţii ca AIE a partajat CCCEC şi Procuratura -PD,MAI,graniceri şi vamă-PLDM,SIS-PL.D-l Ghimpu e român,vorbeşte româneşte etc.Dar SIS-ul său sunt moldoveni!Cum aşa? Exemplu:
  Încadrarea la serviciu

  CONDIŢII DE ANGAJARE

  Condiţiile de angajare a persoanelor în funcţia de ofiţer de informaţii sunt stabilite prin Legea Republicii Moldova Nr. 170 din 19.07.2007 «privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate», publicată la 02.11.2007 în Monitorul Oficial Nr. 171-174.

  În funcţia de ofiţer de informaţii poate fi angajată persoana care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
  a) a atins vîrsta de cel puţin 21 de ani şi are capacitate deplină de exerciţiu;
  b) este cetăţean al Republicii Moldova şi nu deţine cetăţenia unui alt stat;
  c) este devotată Republicii Moldova;
  d) are pregătire profesională, calificare, stare de sănătate, capacităţi fizice şi psihologice necesare ocupării funcţiei;
  e) corespunde criteriilor de securitate;
  f) posedă limba moldovenească;
  g) se obligă, pînă la angajare în Serviciu, să renunţe, după caz, la calitatea de membru al unui partid, al unei alte organizaţii social-politice, de membru al unui organ de conducere sau de fondator al unui agent economic, precum şi la orice altă calitate incompatibilă cu statutul de ofiţer de informaţii. Punctul F-limba modovenească????? Sursa: http://sis.md/md/serviciu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *