Lilia Zaharia: Nu vom mai fi afumați?

Recunoaștem, ne ia ceva timp să găsim un local în Chișinău în care să luăm masa liniștit, fără a inhala fumul de țigară din jurul nostru. Dacă pentru unii această combinație cu mâncarea e o plăcere, atunci pentru alții este un dezgust combinat cu o stare de stres.

O campanie antifumat în Moldova a fost puternic promovată acum 20 de ani, prin Hotărârea Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti nr. 54-XII din 31.05.1990 „Cu privire la interzicerea reclamei articolelor de tutungerie prin intermediul mijloacelor de informare în masă şi a fumatului în localurile administrative, publice, în instituţiile de învăţământ, în transportul în comun”. Cu toate acestea,  publicitatea ţigărilor e pretutindeni.

În 2007, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la tutun şi la articolele de tutun. În document găsim aceleași  prevederi ce presupun interzicerea fumatului în locurile publice, dar nu este stipulat cum anume vor fi pedepsiți cei care le încalcă. Peste trei ani se revine la problemă. Astfel, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei a anunțat agenţii economici, proprietari ai localurilor publice, că vor fi nevoiți să amenajeze săli separate pentru fumători şi pentru nefumători sau să interzică fumatul. Agenţii care nu se vor conforma acestei decizii riscă amenzi de la 2 la 3 mii de lei sau suspendarea activităţii pentru o perioadă de trei ani.  Localurile publice vor fi obligate să aibă săli speciale pentru fumători, care nu vor depăși 50% din suprafaţa totală a localului.

Nimeni nu poate garanta astăzi că nu vom avea nevoie de alţi 20 de ani pentru executarea acestei decizii.

În mai multe ţări, fumatul în spațiile publice este interzis. În România nu se mai fumează în spaţiile publice închise, decât în săli special amenajate, potrivit unor reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009. Dacă proprietarii spațiilor publice nu respectă normele, sunt amendați de la 2.500 până la 5.000 de lei românești.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *