Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lilia Zaharia: Gheaţa flămândă

Lilia Zaharia: Gheaţa flămândă

Ne place aventura, ne tentează pericolul şi ne conducem de dictonul că fructul interzis este mai dulce.

Deşi săptămâna aceasta am avut parte de zile însorite ce ne aminteau de primăvară, totuşi, cei mai curajoşi au ieşit la pescuit la copcă, ignorând avertizările meteorologilor şi ale celor de la Situaţii Excepţionale. Astfel, marţi, după amiază, un pescar s-a înecat în lacul de la Ghidighici, după ce s-a spart gheaţa.

Nu ştiu cât de împătimit de pescuit poţi fi ca să îţi pui viaţa în pericol stând cu undiţa în mână pe lacul deja dezgheţat. Suntem eroi şi ne înfruntăm cu fenomenele naturii. Mai mult, după ce alţi patru oameni, colegi de pescuit, au sărit să-l scape, n-au reuşit totuşi, ca urmare scafandrii l-au scos fără suflare. Chiar dacă s-a întâmplat această nenorocire, la numai două sute de metri alţi pescari înfocaţi stăteau pe gheaţă, lângă copci, chemând peştele pentru a fi încălzit în tigaie. Se gândesc, probabil, că nu li se va întâmpla nimic şi că vor pleca acasă cu plasa plină. Peştii le mănâncă tinereţea, aşa cum i-au mâncat coada ursului din povestea lui Ion Creangă. Ca şi în basm, ursul a păţit-o dintr-o prostie, din acelaşi motiv pătimesc şi disperaţii amatori de pescuit. Ei cred că ştiu nişte secrete de păstrare, în stare intactă, a gheţii de lângă copcă.

Zilele următoare, chiar dacă se răceşte puţin, există pericolul că  gheaţa de pe râuri şi lacuri se va topi. Aşadar, atenţie la ceasul cel rău. Doar paza bună trece primejdia rea.

Lilia Zaharia