Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lecția Zelensky

Lecția Zelensky

În trei luni, de la încheierea alegerilor parlamentare, nu avem nici parlament și nici guvern funcțional. Tragem de timp, ne facem că negociem… Miercuri, Ig. Dodon ne-a avertizat, repetat, cu anticipate. Dacă e să intrăm, până la urmă, în cheltuieli cu anticipate la parlamentare, de ce nu am avea anticipate și la prezidențiale? Poate găsim (împrumutăm?!) un Zelensky, cu tot cu partid și rezolvăm nu una, ci două probleme, concomitent?

Zelensky a pornit să facă „curățenie” în Ucraina din chiar primele minute în care i s-a oferit șansa să o facă.

La o lună după încheierea alegerilor prezidențiale, care șocase mai multă lume prin scorul lor absolut neașteptat (așa ceva se întâmplă doar în filmele de ficțiune sau la referendumurile organizate de Rusia în zonele separatiste), Ucraina și-a „încoronat”, acum trei zile, noul succesor la șefia statului. „Sceptrul” pentru următorii cinci ani a fost trecut de la oligarhul Petro Poroșenko la actorul de comedie Volodimir Zelensky. Ceremonia de învestire în funcție s-a produs luni, la Kiev, cu mai puțin fast decât de obicei, în prezența mai multor oficiali străini, inclusiv șefi de state, dar fără Vladimir Putin și Ig. Dodon, care nu au figurat pe lista invitaților, potrivit administrațiilor prezidențiale de la Moscova și de la Chișinău, „din cauza Crimeii”. Putin, pentru că Rusia a ocupat Crimeea în 2014, Dodon, pentru că, în campania prezidențială din 2016, vrând să atragă simpatiile electoratului pro-rus, declara că Crimeea este pământ rusesc, fapt pe care Poroșenko nu i l-a iertat niciodată în cei cinci ani, cât a fost președinte. Va fi mai indulgent Zelensky? Puțin probabil, pentru că, în problema Crimeii, la fel ca și în cea a Donbasului, succesorul lui Poroșenko rămâne pe aceleași poziții: Crimeea și Donbasul sunt teritoriile Ucrainei și trebuie să revină sub controlul ei. Despre asta a Zelensky a declarat și în campania electorală și după, inclusiv în cadrul ceremoniei de învestire în funcție.

„Încoronarea” lui Zelensky, reieșind din natura discursul noului președinte, a fost mai mult decât un ceremonial de rutină. Zelensky, care până a ajunge președinte nu a avut de-a face cu politica și nu are, deocamdată, cel puțin, deprinderea mesajului formal (boala celor dați cu politica), și-a permis un discurs extrem de dur în raport cu cei care au guvernat Ucraina în anii de la urmă. După depunerea jurământului de credință Ucrainei, noul stăpân de la Mariinsky (Palatul prezidențial) a făcut, fără prea multă politețe protocolară, câteva declarații tăioase de la tribuna Radei Supreme. Discursul lui Zelensky a răsunat mai degrabă ca o declarație de război, făcută actualei caste politice din Ucraina, decât ca un tradițional mesaj inaugural. Unu: „Voi dizolva Rada”, a enunțat Zelensky, cerându-le deputaților, în mod ultimativ, să adopte în termeni cât mai restrânși posibil, legea despre anularea imunității parlamentare, să restabilească în legislația penală răspunderea pentru îmbogățire ilicită și să modifice Codul Electoral. „Pentru asta aveți două luni. Faceți asta și puneți-vă medalii. După asta vor veni și alegerile parlamentare anticipate. Eu dizolv cea de-a 8-a Radă Supremă. Trăiască Ucraina”, a declarat Zelensky. Doi: „cer demisia guvernului… Eu nu înțeleg guvernul nostru care doar dă din mâini și spune că nu poate face nimic. Guvernul nu ne soluționează problemele.

El însuși e o problemă pentru noi. Alegerea mea demonstrează că cetățenii au obosit de politicieni îngâmfați, care nu știu să facă nimic”. Potrivit noului lider ucrainean, „la putere trebuie să vină oameni care vor sluji oamenilor”. Trei: „Eu tare vreau ca, în cabinetele voastre, să nu fie portrete cu mine. Președintele nu e o icoană. Nu e nici portret. Afișați acolo portretele copiilor voștri și înainte de fiecare decizie, gândiți-vă la ei”. Și patru: „Drag popor, dea lungul activității mele, am încercat să-i fac pe ucraineni să râdă. Eu așa am simțit. Nu era doar jobul meu, era misiunea mea. În următorii cinci ani, voi face tot posibilul ca ucrainenii să nu plângă”, a conchis Zelenski.

Deși era președinte în lege de doar câteva minute, fără reprezentare în parlament și guvern, nimeni nu l-a contrazis, nu i-a replicat nimic, nimeni nu a părăsit sala și nu a amenințat cu nesupunere civică sau că va scoate lumea în stradă la proteste sau revoluție. Toate partidele, inclusiv cele radicale, au declarat presei, atunci când au fost solicitate, că chiar dacă nu sunt de acord întru totul cu felul în care a pășit în funcție Zelensky, se vor conforma deciziilor, vor accepta demisiile și se vor pregăti de anticipate. Primii care au demisionat au fost ministrul Apărări, Procurorul General și șeful Serviciului de Securitate, după care a demisionat și șeful Cabinetului de Miniștri. A doua zi, de la investire, Volodimir Zelensky a semnat decretul de dizolvare a Radei Supreme, motivând că „legislatura actuală nu mai reprezintă voința alegătorilor” și a anunțat alegeri anticipate pentru 21 iulie, cu trei luni mai devreme de cele ordinare.

În sens politic, Zelensky a intrat în război, după cum a și promis în campanie, cu actuala putere oligarhică din Ucraina. Și avansează. Noul lider ucrainean caută să bată fierul „cât e cald”. Să nu uităm că în alegeri pentru el a votat circa 73% din electorat. Este personajul cu cel mai mare rating în mediul politic ucrainean. Faptul că are în spate sprijinul a 2/3 din populația aptă de vot a Ucrainei, îl face superior adversarilor săi politicii și el încearcă să profite de această superioritate. Prin anticipatele din 21 iulie, Zelensky se grăbește, cât e „pe val”, să ia parlamentul și guvernul, după care, dacă va vrea să-i facă pe ucraineni mai fericiți, îi va face, dacă nu …

Ce facem noi, la Chișinău? În trei luni, de la încheierea alegerilor parlamentare, așa și nu avem nici parlament și nici guvern funcțional. Tragem de timp, ne facem că negociem, speculăm cu „interesele poporului”. Miercuri, Ig. Dodon ne-a avertizat repetat cu anticipate. „Cel mult în două săptămâni, dacă nu va fi creată o majoritate parlamentară, voi dizolva parlamentul”, spune Dodon.

Dacă e să intrăm, până la urmă, în cheltuieli cu anticipate la parlamentare, de ce nu am avea anticipate și la prezidențiale? La ce bun să ținem încă doi ani un președinte decorativ? Poate găsim (împrumutăm?!) un Zelensky, cu tot cu partid și rezolvăm nu una, dar două probleme?