Kalaşnikov e de vină?

423-ilie-ilascuZilele trecute CEDO a respins una dintre cererile venite de la o locuitoare a oraşului Tiraspol. Ea solicita pedepsirea R. Moldova şi a României pentru faptul că soţul ei a fost omorât în timpul războiului ruso-moldovenesc din 1992. Ea acuză că soţul ei a fost împuşcat dintr-o armă românească, de aceea România trebuie condamnată.

Nu cunosc dacă au fost depuse probe documentare cu privire la presupusa armă românească din care ar fi fost împuşcat Alexandr Gusar în 1992. Dar documentele făcute publice din 1992 până în momentul de faţă prezintă sute de cazaci şi soldaţi ruşi şi de alte etnii implicaţi în conflicte armate cu automate în mâini. Poate fi Rusia, patria automatului Kalaşnikov, vinovată pentru toate omorurile cauzate de această armă nu doar în regiunea transnistreană a R. Moldova, dar pe tot întinsul globului pământesc, în Balcani, Asia, Africa?

Ilie Ilaşcu a fost primul care a creat un precedent, reuşind să depună o plângere la CEDO împotriva Federaţiei Ruse chiar din închisorile din Transnistria. Aflându-se în detenţie, membrilor grupului Ilaşcu li s-a dat dreptate, Federaţia Rusă, alături de R. Moldova, fiind condamnate pentru încălcarea unor drepturi vitale ale acestor combatanţi.

În timp ce a respins cererea Ludmilei Gusar de a găsi vinovată România şi R. Moldova pentru moartea soţului său, CEDO a dat câştig de cauză multor altor locuitori ai regiunii, constatându-se că Federaţia Rusă este vinovată pentru inaccesul copiilor din zonă la studii în limba lor maternă. Dar decizia CEDO cu privire la elevii care, pentru a studia în limba maternă, trebuie să treacă timp de 12 ani prin vămi şi cordoane de militari cu automate Kalaşnikov – nu este respectată.

Decizia spune că aceşti copii, părinţii şi pedagogii lor au drepturile încălcate în regiune, şi pe lângă faptul că trebuie despăgubiţi de către cei care le încalcă drepturile timp de 20 de ani, ei trebuie repuşi în drepturi.

Cu câteva luni în urmă, Thomas Hammarberg, expert ONU în domeniul drepturilor omului, a elaborat un raport exhaustiv privind situaţia drepturilor umane în zonă. Este un prim document oficial internaţional care atestă, în mod argumentat, abuzuri asupra persoanelor domiciliate în zona transnistreană, inclusiv acte de discriminare pe bază de etnie. Acest raport a fost elaborat în baza unor numeroase întâlniri ale lui Hammarberg cu cetăţenii de pe teritoriul Transnistriei, dar raportul se pare că este ignorat.

Între timp, autorităţile din zonă militează tot mai mult pentru oamenii cu Kalaşnikov. Deşi Federaţia Rusă îşi luase angajamente internaţionale de a-şi retrage armata de pe teritoriul statului independent R. Moldova, acest angajament nu a fost respectat niciodată. Acum, Federaţia Rusă acuză Moldova că nu poate aduce cu avioanele cele necesare pentru soldaţii săi dislocaţi în Transnistria, inclusiv arme.

Mai nou, aşa-numitul legislativ transnistrean este transferat de la Tiraspol la Tighina. Tot la Tighina-Bender poliţiştilor din R. Moldova li s-a interzis să poarte uniforme pe stradă, adică ar avea dreptul să fie îmbrăcaţi în uniforma de serviciu doar în încăpere şi cu perdelele trase. Dacă nu se vor supune, poliţiştii statului independent R. Moldova pot fi arestaţi oricând, aşa cum au fost arestaţi anterior mulţi dintre ei.

Mâine, Consiliul Europei va pune din nou în discuţie problema “conflictelor îngheţate”, inclusiv a celui transnistrean. Rusia este membră a Consiliului Europei, şi a fost criticată de sute de ori pentru menţinerea armatei pe teritoriul unor state independente din Europa de Est, dar mai departe de discuţii, monitorizări şi rezoluţii nu s-a ajuns. Să fie acest Kalaşnikov atât de puternic?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Deportatul

    “Rusia este membră a Consiliului Europei, şi a fost criticată de sute de ori pentru menţinerea armatei pe teritoriul unor state independente din Europa de Est”
    – Dar de ce Rusia trebuie să scoată Armata de pe teritoriul RM, dacă conducerea RM nu doreşte scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, dacă 88 deputaţi din PCRM+PLDM+PD au fost împotriva Decretului Preşedintelui Interimar Dl Ghimpu (PL) de scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoiul RM?
    – Şi SITUAŢIA NU SE VA SCHIMBA! Cetăţenii sunt MANIPULAŢI de jurnaliştii “CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI” şi vom avea cam aceaiş GUVERNANŢI FĂRĂ DEMNITATE NAŢIONALĂ. Comparaţi cum este huiduit Ghimpu (PL) şi lăudat, Filat de aşa jurnalişti, comentatori cu renume din RM cum ar fi Dnii Bogatu, Negru, Gherasim, Saharneanu, Ţaranu, Barbaroşie, …
    DE VINĂ, pentru sărăcie şi că avem teritoriul ocupat de Rusia, SUNT JURNALIŞTII RM CARE MANIPULEAZĂ TIMP DE PESTE 20 ANI DE “independenţa” RM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *