Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Jurnalul unui Sun TV

Jurnalul unui Sun TV

Cazul retragerii şi reamplasării Jurnal TV la SunTV mi-a provocat mai multe stări de deja vue, dar mi-a răscolit şi multe întrebări la care nu am găsit încă răspuns.

Prima întrebare din categoria deja vue ţine de Sun TV. “Compania a auzit şi este receptivă la vocile şi mesajele consumatoriilor săi, astfel posturile de televiziune Jurnal TV şi Accent TV sunt readuse în oferta pentru televiziunea analogică”, se spune în ultimul comunicat al acestui distribuitor de TV prin cablu, care tocmai a împlinit “20 de ani de comunicare, emoţii şi performanţă”. Dacă e performant, de ce nu a făcut testările de rigoare înainte de a trece după bunul plac televiziunile dintr-un pachet în altul? Îmi amintesc cum, în 2008, în perioada comunistă, când Eurovision era aşteptat de telespectatorii din R. Moldova în special pentru a vota pentru România, SunTV a sistat retransmiterea TVR1 în Chişinău. Totodată, posturile Rossia şi Belarus TV au retransmis Eurovisionul în limba rusă exact prin cablurile SunTV. A fost o comandă politică, cred eu, şi aşa au crezut mulţi, dar nu a urmat măcar o explicaţie plauzibilă din partea cablistului cu “emoţie şi performanţă”. Mai târziu, în 2010, în timpul Olimpiadei de iarnă din Canada, SunTV a substituit anume emisia TVR1 cu un alt canal care retransmitea JO. Şi iarăşi nu au urmat explicaţii plauzibile, singura justificare fiind “contractul ne permite”.

Am auzit că SunTV ar avea libertatea, în baza contractului, să schimbe pe cine vrea, din ce pachet vrea, când vrea. Cred că aici Consiliul Concurenţei ar fi trebuit să se autosesizeze, dar nu sper încă şii iată de ce. Poşta Moldovei şi Moldpresa sunt pentru ziare un fel de SunTV al televiziunilor, adică distribuie ziarele în baza unor contracte. Ori de câte ori citesc contractele noastre cu distribuitorii, mi se întunecă în faţa ochilor – sunt pline de clauze monopoliste, autoritare, inechitabile, fără drept de abordare. Ne-am plâns la Guvern, la Parlament şi la acelaşi Consiliu al Concurenţei, dar contractele au rămas aceleaşi. Buba JTV-SunTV va erupe mereu. Pentru că SunTV nu a răspuns niciodată pentru erorile anterioare, dar şi pentru că nu există transparenţă în contracte, proprietari şi distribuitori de media. Transparenţa proprietarilor mass-media e o problemă naţională. Numeroase instituţii de presă îşi au proprietarii ascunşi prin offshoruri, care trag de departe sfori politice în care se încâlcesc, până la urmă, minţile consumatorilor de presă.