Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   "De ce Timofti nu retrage…

„De ce Timofti nu retrage Ordinele? Luaţi, domnilor, atitudine!”

„Mafia pădurilor din R. Moldova”, “Cine sunt stăpânii Ambasadei R. Moldova în Federaţia Rusă?”, “Fantomele din “Pădurea Sociteni””, “Cine va moderniza Piaţa Centrală?”, “Judecător cu casă de milioane şi fecior avocat cu dosar penal”, “Un magistrat şi un executor judecătoresc, implicaţi în “atacul raider” de la MAIB”, “Consilier prezidenţial, implicat într-o afacere dubioasă”, “Casa de milioane de pe terenul vândut de şeful CNA”, “Palatul şi afacerile de familie ale preşedintelui Judecătoriei Botanica”, “Călătoriile internaţionale ale unui killer moldovean” – sunt doar câteva titluri care i-au adus Ziarului de Gardă mii de cititori. O parte dintre aceşti cititori, crezând că, într-adevăr, presa constituie a 4-a putere în stat, ne telefonează la redacţie şi ne cer socoteală: cine şi cum a reacţionat în urma investigaţiilor publicate în ZdG? A fost iniţiat vreun dosar? A fost pedepsit vreun funcţionar? Într-un cuvânt – cum a reacţionat statul?

E regretabil să recunoaştem, dar, de obicei, răspundem la aceste întrebări cu un fel de tăcere ruşinoasă, şi nu pentru că am ascunde ceva, ci pentru că alţii au de ascuns mai multe date, fapte, afaceri sau tranzacţii, iar noi devenim neputincioşi în faţa capacităţii lor de camuflare, dar şi a puterii lor.

Articolul publicat în numărul trecut, “Mafia pădurilor din R. Moldova”, a provocat interesul, satisfacţia, revolta sau nedumerirea mai multor prieteni sau neprieteni ai ZdG. De fapt, investigaţia a pornit de la două anunţuri, tipărite într-un ziar de publicitate. Urmând acele informaţii, jurnalistul Iurie Sanduţă a demonstrat că, în R. Moldova, contrar legii, sunt comercializate fâşii spaţioase de păduri, iar alte domenii găzduiesc, la fel contrar legii, şantiere de construcţie sau chiar castele înălţate deja în larg de pădure. Din acelaşi articol e clar că, în R. Moldova, astfel de tranzacţii au loc de mai mulţi ani cu implicarea directă a mai multor factori de decizie din cadrul “Moldsilva”.

Cititorii ZdG au fost cei care au reacţionat imediat, într-un mod cu totul special, la acest articol. Citez aici din câteva mesaje, postate pe www.zdg.md: “Nici lupii nu procedează ca ei, dau totul pentru bani…”, “Legile cu pădurile au fost făcute pentru a intra în păduri legal. Mai departe, cum dă Dumnezeu: care cu capul, care cu ce are…”, “Să-l văd demis, mama lui de CORUPT!”, “La puşcărie cu râsurile care vând bogăţia poporului”, “Se vinde ca gânsacul,/ Pământul tot şi statul,/ Rămase doar poporul,/ Să-şi plângă viitorul”, “Cine îl cunoaşte personal, ştie: e unul dintre cei mai corupţi oameni din Moldova, dar, ca de obicei, va scăpa. Mare ruşine lui Timofti să dea aşa ordin la aşa om”, “La Ştefan Vodă, s.Talmaza, e aceeaşi poveste. Pădurile se taie şi se vând în stânga şi-n dreapta”, “Şi de ce Timofti nu retrage Ordinele CORUPŢILOR? Luaţi, domnilor, atitudine!”.

De fapt, a mai existat o reacţie. A Agenţiei de Stat “Moldsilva”. Aceasta a semnat un comunicat de presă intitulat “Anunţurile privind vânzarea sectoarelor de pădure sunt ilegale!”, care, dat fiind faptul că nu a fost trimis în mod special instituţiilor media, a fost accesat doar de 58 de ori timp de 3 zile, de la 1 până la 3 iulie 2013.

„În ultima perioadă, diferite anunţuri în presa naţională şi mesaje pe site-uri de publicitate privind vinderea şi/sau înstrăinarea sectoarelor fondului forestier naţional aflat în gestiunea Agenţiei “Moldsilva” au devenit tot mai frecvente. Agenţia “Moldsilva” informează că aceste anunţuri şi mesaje sunt nefondate, iar veridicitatea lor necesită verificare”, se spune în comunicat.

După ce sunt aduse două pasaje din Constituţie şi din Codul Silvic, autorii comunicatului anunţă că a fost constituit un “grup de lucru” pentru monitorizarea situaţiei, “publicul larg fiind chemat să furnizeze orice informaţie privind cazuri suspecte ce ţin de vindere/cumpărare sau alte ilegalităţi (inclusiv situaţii dubioase) asociate fondului forestier naţional”.

Niciun cuvânt despre articolul din ZdG, în care ziariştii, reprezentanţi ai “publicului larg”, au dezvăluit nume, scheme, costuri, adrese descoperite fără efortul “Moldsilva” sau al altor instituţii de drept. În schimb, unul dintre cei vizaţi în “Mafia pădurilor” a venit la redacţie cu o “Cerere prealabilă”, în judecată, desigur, considerându-se lezat în demnitate şi onoare.